Търговете за чистене на София блокираха

Заради проточило се обжалване има риск столицата да е в боклуци от февруари

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

За втори път жалба на никому неизвестна консултантска компания блокира търга за почистване на седемте столични зони в следващите 4 години. Това е най-голямата поръчка на София - годишно столицата отделя 88 млн. за сметопочистващите фирми, а резултатът от блокирания конкурс е, че кметството поднови за нови 6 месеца договорите със сегашните изпълнители, избрани през 2010 г.

Заради забавения избор на нови почистващи фирми има риск София да потъне в боклуци следващия февруари. Причината е, че законът допуска удължаване на срока по изключение само със шест месеца и според адвокати е невъзможно това да стане втори път. А оферти още не са събрани заради съдебните процедури и обжалвания. Освен това обществената поръчка може да бъде оспорена пак и от някоя недоволна компания на следваща фаза. По тези причини е много малко вероятно до февруари да има подписани договори с нови изпълнители.

Избор с консултантски препятствия

Общината започна избора още в началото на годината. Първият търг нямаше прогнозна стойност, но на база исканите гаранции излизаше минимум 240 млн. лв., но реално очакванията са сумата да надхвърли 350 млн. лв. Поръчката беше отменена от Комисията за защита на конкуренцията след жалба на еднолично дружество Джи Ен Ти, което не се занимава с комунални услуги. Втората обществена поръчка е блокирана от жалбата на консултантската "Ем Ти Ай консултинг", учредена през февруари тази година. Фирмата е поискала временно спиране на процедурата и въпреки че КЗК е отхвърлила искането, компанията обжалва отказа пред Върховния административен съд. Делото е образувано на 25 септември. Остава и комисията (и евентуално и магистратите) да се произнесат по жалбата по същество.

От Столичната община обясниха пред "Капитал", че предпочитат да изчакат решението на ВАС, преди да продължат с процедурата, а междувременно са удължили договорите със сегашните фирми за извозване на отпадъците с позволените от закона 6 месеца.

Поръчката

Конкурсът е за почистване на следните зони: първа (райони "Средец", "Лозенец", "Студентски"); втора (райони "Искър", "Панчарево", "Кремиковци"); трета (райони "Изгрев", "Слатина", "Подуяне"); четвърта (райони "Илинден", "Надежда", "Сердика"); пета (райони "Банкя","Връбница", "Нови Искър"); шеста (райони "Красно село", "Красна поляна"); седма (райони "Възраждане", "Оборище", "Триадица–център").

Първа, втора и седма зона в момента се поддържат от консорциуми на "Титан", в които участие имат както "Титан АС" на Димитър Борисов и Иво Иванов, така и компании на братята Георги и Кирил Домусчиеви. Друга фирма с голям дял в почистването на София (четвърта и пета зони) е АЕС-Х, свързана с бившия общински съветник и бивш шеф на общинското дружество "Чистота" Красимир Арсов. В поддържането на софийските зони участие имат и австрийските "Щрабаг" (шеста зона) и "А.С.А България" (трета зона). Заради блокираните търгове сдруженията ще продължат да изпълняват дейностите по събиране и извозване на софийските боклуци, без да се явяват на конкурс, за позволените от закона 6 месеца.

Жалбите

Първият конкурс за почистването на София беше отменен заради неясни условия на общината, сред които "липсваща информация за броя на дърветата, тяхната дебелина и височина". Жалбата по втория търг е за дискриминационни условия. Едно от тях е, че част от оборота на кандидатите трябва да е формиран от сметопочистване на общини с население над 100 000 жители. "Ем Ти Ай консултинг" посочва в жалбата си, че повечето общини в България са под тази граница. Фирмата намира за ограничаващо изискването за валидна регистрация по Закона за управление на отпадъците, тъй като можело да има кандидати, които са в процес на регистрация. Консултантската компания смята, че има и субективни критерии за оценка. Служител на фирмата, който отговори на посочения номер в Търговския регистър, каза, че не е запознат с темата и ще се консултира с колеги за въпросите на "Капитал". До приключването на броя не получихме отговори.

Комисията за защита на конкуренцията още не е насрочила дата за разглеждане на жалбата на "Ем Ти Ай консултинг" по същество, а искането за временно спиране на конкурса ще се решава от ВАС.

За риска София да осъмне в боклуци през февруари 2015 г. от общината казаха, че предпочитат да не коментират хипотези и се надяват дотогава да имат договори с нови сметопочистващи фирми.

* Текстът е допълнен в 19:00 ч.

8 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  2.5 avatar :-?
  2.5
  • - 4
  • + 1

  “Комисията за защита на конкуренцията още не е насрочила дата за разглеждане на жалбата на “Ем Ти Ай консултинг" по същество, а искането за временно спиране на конкурса ще се решава от ВАС."

  Нямаше ли промяна в ЗОП, така че жалбоподателят да внася 10% от стойността, за да бъде разгледана жалбата му, с които може да “изгори”, ако загуби?

  Нередност?
 • 2
  tsvetko_51 avatar :-|
  tsvetko_51
  • - 2
  • + 2

  Освен предложената промяна от №1, аз бих казал, и Комисията и съда, по такъв вид жалби и спорове, трябва да решава въпросите срочно и окончателно.
  Иначе всеки съзнателно желаещ да провокира забавяния и отлагания и особено по подобни проблематични за страната ( в случая за София) търгове, ще разиграва и прави на маймуни не само общинските власти, а нас, гражданите, които имаме нужда от тази услуга.
  Още нещо, крайно време е в ЗОП да се узакони създаването на поддържан от АОП, "черен" списък на фирми, които провалят или след спечелване не изпълняват съгласно договора обществените поръчки, за да се стимулират и останат да участвъват тези, които са коректни участници и изпълнители.

  Нередност?
 • 3
  outside avatar :-|
  outside

  До коментар [#1] от "2.5":

  той хубаво "ще изгори", ама ако спечели, ще му плащаме ли ние (ние, защото общината работи с нашите пари) тази неустойка?

  Нередност?
 • 4
  2.5 avatar :-P
  2.5
  • - 1

  До коментар [#3] от "outside":

  “ама ако спечели, ще му плащаме ли ние”

  А на този който е спечелил търга, кой ще му плаща?!
  Ако Ви разбирам правилно, сте против да се протестират резултати от търгове? Тогава може би трябва да помислите да си смените аватара с такъв със сърп & чук?!

  Нередност?
 • 5
  had_hell avatar :-|
  had_hell
  • + 3

  Прави ли ви впечатление, че концесията е за четири години? И почти винаги изборът на сметопочистващи фирми съвпада с парламентарните избори? И винаги има обжалване, а когато е ясен победителят в парламента и хоп веднага се урежда почистването на София. Все пак говорим за близо 400 милиона лева за четирите години, а това няма как да се даде на някого без същия да върне ресто. Тези, които ще получат своя дял, няма как да си сложат законови спънки сами на себе си. "Първият конкурс за почистването на София беше отменен заради неясни условия на общината, сред които "липсваща информация за броя на дърветата, тяхната дебелина и височина"." - общината явно за първи път попълва тези документи и интересно за тези пропуски какви мерки са взети спрямо виновните? Най-вероятно никакви защото са допуснати умишлено и целият този театър ще се повтори отново след четири години ... когато по план трябва да има отново какво - познахте: избори.
  А защо точно сега преди изборите е внесена жалбата в съда? Много просто, за да допълни усещането за хаос в държавата, да даде теми за размисъл по спирки и градинки в допълнение към цената на тока, пенсионирането на военни и полицаи, КТБ, зимното почистване на пътищата, бюджета на НЗОК, недостига в министерствата, емитиране на нов дълг и т.н. И всичко това за да гласуват хората с бюлетината на "спасителя" и да не мислят за друго освен за желаното от същия.

  Нередност?
 • 6
  outside avatar :-|
  outside

  До коментар [#4] от "2.5":

  Аз съм за обжалване, но 10% вноска за обжалването ми се струва много.
  дори не много, ами адски много.
  И въпросът ми беше, какво ще стане ако "жалбоподателят" спечели обжалването, ние ще му платим ли 10%, защото той ако загуби ги губи тези 10%
  :)


  Нередност?
 • 7
  2.5 avatar :-?
  2.5

  До коментар [#6] от "outside":

  Вие ако купите комплект документи за участие в търг и не го спечелите, възстановяват ли ви парите?
  Всеки се жали на собствен риск!
  Не смятам, че 10% са много:
  “защото той ако загуби ги губи тези 10%”
  Да си е “опичал акъла”, както казват по-възрастните хора!
  Идеята на ограничението е да не се блокират конкурси по ЗОП.

  Нередност?
 • 8
  outside avatar :-|
  outside

  Комплектът документи не е 10% от стойността на обекта

  И пак питам, ако трябва да има 10% депозит при обжалване, това неминуемо води до липса на обжалване на всички големи поръчки.
  Да сложим 10% суха пара, за да обжалваш си е начин за блокиране на обжалванията.
  Аз лично съм против 10% такса при обжалване.

  Нередност?
Нов коментар