🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ББР пак е с нов надзорен съвет

Димитър Димитров се завръща в банката като председател на надзора й

Димитър Димитров    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Атанас Кацарчев, Кирил Ананиев и Димитър Димитров са новите членове на надзорния съвет на Българска банка за развитие (ББР). Решението беше взето на извънредно общо събрание на акционерите във вторник. Министерството на финансите, което представлява правата на държавата като собственик на банката с 99.99%, обяви промените със съобщение на интернет страницата си. Димитър Димитров, който е дългогодишен изпълнителен директор на ББР до 2011 г., сега е избран за председател на надзорния съвет на банката.

Освободените вчера членове на надзорния съвет бяха избрани на 4 юли – икономистът Николай Неновски, началникът на политическия кабинет на тогавашния финансов министър Петър Чобанов Деница Кирова и изпълнителният директор на Агенцията за приватизация Емил Караниколов.

Кой кой е

Димитър Димитров е добре познат в банковия сектор. Бил е директор на Стройбанк в миналото, изпълнителен директор в ОББ, подуправител на БНБ. През 2001 г. е назначен в тогавашната Насърчителна банка (от 2008 г. Българска банка за развитие) като неин главен изпълнителен директор. След това през пролетта на 2011 г. при управлението на ГЕРБ цялото ръководство на банката беше сменено. Три години по-късно се завръща начело на надзорния съвет.

Атанас Кацарчев в момента е съветник на финансовия министър Румен Порожанов (в надзорния съвет на ББР през 2013 г.). Кацарчев вече е бил в надзорния съвет на ББР (в периода 2001 - 2006 г. е член, а 2006 - 2009 г. председател). През 2001 г., по време на управлението на НДСВ, той е заместник-министър на финансите по данъчните въпроси до пролетта на 2002 г. Дотогава е бил началник на дирекция "Данъчна политика" в министерството. След като го сменят като зам.-министър, преминава в частния сектор като данъчен и финансов консултант.

Кирил Ананиев е дългогодишен заместник-министър на финансите в три правителства – на Иван Костов, Симеон Сакскобугготски и Сергей Станишев. Ананиев беше съветник към политическия кабинет на бившия премиер Пламен Орешарски. Преди това беше секретар по финансова политика на президента Георги Първанов. В сегашното служебно правителство е заместник-министър на финансите.

Рокада след рокада

Промените в ръководството на ББР са свързани обичайно с промените в конфигурацията на управляващите именно защото банката е държавна. Обикновено със смяна на управлението се подменя и надзорният, и управителният съвет на кредитната институция. Сега, тъй като правителството е служебно, по информация на "Капитал" оперативният мениджмънт няма да се сменя, а ще се чака идването на новия кабинет. В управителния съвет в момента влизат Димо Спасов, главен изпълнителен директор, Билян Балев и Иван Христов, изпълнителни директори.

Кабинетът "Орешарски" първо се зае с оперативния мениджмънт - през лятото на миналата година беше изцяло променен управителният й съвет на няколко стъпки. Окончателно беше сформиран в началото на есента на 2013 г. в сегашния му състав. При ГЕРБ надзорът беше променен през пролетта на 2013 г. – тогава в него влязоха Дияна Драгнева-Иванова, Румен Порожанов (сега служебен финансов министър – бел. ред.) и Стефан Белчев.

През пролетта на 2011 г. кредитната институция претърпя промяна в оперативното управление. Тогава беше сменен целият състав на управителния съвет и ръководството й беше поето от дотогавашния дългогодишен изпълнителен директор на Пощенска банка Асен Ягодин.

4 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  greenday avatar :-(
  greenday
  • - 2
  • + 6

  Толкова ли няма банкови специалисти в страната, докога така?

  Нередност?
 • 2
  kalinski avatar :-|
  Kalin
  • - 1
  • + 4

  банката за развитие на Пееф с нови шефове ... интересно ще е да се види тези тримцата по какъв начин са зависими от корпулентния

  Нередност?
 • 3
  regular_observer avatar :-|
  regular_observer
  • - 2
  • + 4

  Мухъл след мухъл.

  Нередност?
 • 4
  xic1413775394379638 avatar :-|
  Иван Иванов
  • - 1

  Крайно време беше този Димо Спасов да
  бъде уволнен.
  Толкова слаб и неук директор не е виждано,изобщо в банковата система на
  България.Вижте само какви негови хора е
  назначавал,без опит но с голямо самочувствие.Този тип управляваше банката като негова частна фирма.
  На ,добър час" Г-н Директоре.

  Публикувано през m.capital.bg

  Нередност?
Нов коментар