Техник, магазинер и касиер са контролирали лекарствата (допълнена)
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Техник, магазинер и касиер са контролирали лекарствата (допълнена)

От одитния доклад става ясно, че приближените до Веселин Марешки служители в регулатора са оказвали натиск върху аптеките, конкурентни на тези на бизнесмена

Техник, магазинер и касиер са контролирали лекарствата (допълнена)

Регулаторът е бил окупиран от близки до варненския бизнесмен Веселин Марешки

Десислава Николова
21009 прочитания

От одитния доклад става ясно, че приближените до Веселин Марешки служители в регулатора са оказвали натиск върху аптеките, конкурентни на тези на бизнесмена

© Цветелина Белутова


Техник, управител на магазин, касиер в аптека и всякакви разнородни "професионалисти" и роднини са давали лицензи на аптеките и са контролирали през последните години кой какви лекарства продава в тях и на едро в складовете за медикаменти. Тези експерти са бивши служители на собственика на търговеца на едро "Фармнет" и на най-голямата верига аптеки в България – варненския бизнесмен Веселин Марешки.

Това става ясно от одитни доклади на Инспектората на здравното министерство от последните години, с които "Капитал" разполага. На практика това означава, че тези експерти с техните квалификации е трябвало да лицензират аптеки и складове, да преценят дали лекарствата се съхраняват правилно (тъй като за много от тях се изискват определена температура и условия за това), дали са се продавали медикаменти с изтекъл срок на годност и какво точно се е случвало в аптеките. Точно те са и оказвали натиск върху конкурентните аптеки на Марешки или са принуждавали аптеките да пазаруват от неговия склад, става ясно от одитните доклади.

По принцип инспекторите в лекарствения регулатор би трябвало да са лекари, фармацевти, биолози, химици и със специалност, близка до фармацията като цяло. През последните години и двамата директори на лекарствения регулатор бяха свързани по един или друг начин с варненския бизнесмен. Единият – Евелин Благоев, беше съпруг на завеждащата козметичните покупки в аптеките "Марешки". След назначаването му съпругата напусна поста. Вторият – д-р Кирил Ненов, който беше назначен от кабинета "Орешарски", пък е бил активист в партията на бизнесмена – "Либерален алианс". Така се оказва, че лекарственият регулатор, който контролира пазар за около 6 млрд. лв. – производство, търговия на едро и дребно с лекарства и медицински изделия, клинични проучвания, кръвни продукти, лабораторни изследвания и др., е бил изпъстрен с назначения на бивши служители на Марешки. Агенцията надзирава пряко около 100 производителя на лекарства и медицински изделия, 400 търговци на едро, 4000 аптеки и над 100 клинични проучвания на медикаменти.

Предишното служебно правителство е било готово да освободи тези служители, но не му е стигнало времето, твърди се в сектора. Кабинетът "Орешарски" успя само да освободи директора, но назначи д-р Ненов. От своя страна той изкара почти цялото време от миналия ноември в болнични, за да не бъде сменен. Така целият пазар беше оставен на практика в безтегловно положение, а стотици преписки за нови медикаменти, промени на пазара и проучвания оставаха неподписани. Едва в края на управлението си Таня Андреева назначи нов директор на ИАЛ – доц. Асена Стоименова, известен професионалист в сектора. Едва с помощта на сегашното служебно правителство новият директор успява да извърши преструктурирането и да отстрани незаконно назначените служители. Освен това тя подаде сигнал за случвалото се в прокуратурата.

Конфликт до конфликт на интереса

Според одитния доклад единият от предишните изпълнителни директори на агенцията д-р Евелин Благоев е притежавал фирма за търговия на дребно с фармацевтични стоки, но не е подал декларация за конфликт на интереси. Заради това е подаден сигнал до Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси.

В одитния доклад не е записано, но според информация на "Капитал" лелята на Веселин Марешки – Албена Найденова, която е икономист и дълги години е била упълномощена да представлява компанията пред институциите, също е била назначена в лекарствената агенция - първо като отговорник за медицинските изделия, а след това – като инспектор по лекарствата.

От доклада обаче става ясно, че директорът на дирекция "Контрол на лекарствени продукти", която контролира търговците на едро с лекарства и аптеките, е назначен без конкурс. Людмила Ангелова е бивш адвокат на фирма "Хигия", която бизнесменът Марешки купи. Тя представлява компанията поне до края на 2012 г., както става ясно от последното вписване на годишния финансов отчет на "Хигия" за същата година. Ангелова е адвокат в Столичната адвокатска колегия, а в Търговския регистър фигурира изрично пълномощно като заявител по партидите на редица дружества, сред които дистрибуторите "Хигия" и "Фармнет", собственост на Светлана и Веселин Марешки. Директорката на дирекция е назначена по вътрешно съвместителство на 19 декември 2012 г.

Ако оставим това настрана, подчинените на директорката също не са били случайни хора. Оплакванията на бранша бяха, че агенцията се е напълнила с хора без понятие от сектора, които по един или друг начин са се отнасяли тенденциозно към фармацевтите, и това се оказва наистина така. От общо 7 инспектори по време на проверката трима са бивши служители на Марешки, назначени без стаж по специалността.

Началникът на отдел в регулатора Красимира Шабанова например е магистър по стопански и финансов контрол и има цветен трудов стаж – като сервитьор, продавач, специалист банкови операции, мениджър екип в банка, технически изпълнител, специалист доставки, компютърен оператор и накрая касиер в аптека. За да заеме длъжността, са необходими четири години стаж по специалността, които отсъстват. Връзката й с фармацията е била в работата й в "Софимакс", "Фармтрей-България" и накрая "Фармнет". Във всички дружества съсобственици са Светлана и Веселин Марешки. Една трета от служителите в отдела на Шабанова са назначени по служебно правоотношение при непълно работно време.

По заместване за инспектори са назначени двама души. Единият е завършил счетоводство и контрол, но има трудов стаж единствено като техник в "Сити Фарма", което пък е собственост на Нина, Веска и Веселин Марешки. Другият инспектор е дама, бакалавър по "Връзки с обществеността", която е работила като сервитьор, касиер, компютърен оператор в аптека и касиер в аптека, като от 2009 до 2013 г. е полагала труд във "Варнафарма холдинг", "Софимакс", "Софитрейд" и "Медидор", които са собственост на Светлана и Веселин Марешки. На практика тези и други инспектори без необходимата квалификация и познаване на сектора са служели за нещо като наказателен отряд.

До редакционното приключване Веселин Марешки не отговаряше на мобилния си телефон.

Пазарен ужас

В писмо до фармацевтичния съюз магистър-фармацевт от Варна пише, че "от месеци г-н Веселин Марешки принуждава лично мен, както и чрез свои служители много други аптеки във Варна, а и в страната – Стара Загора, Плевен, Ямбол и др. да пазаруваме от неговия склад "Фармнет", заплашвайки ни, че ще отвори аптека до нашите обекти, продавайки в тях лекарствени продукти и други стоки на цени, по-ниски с 10% от складовата цена, т.е. по-ниска от цената на придобиване. Аз, както и много други колеги, започнах (от страх) да работя с неговия склад, но оборотите ми бяха малки и той наистина наказателно отвори аптека до мен."

Подобни оплаквания за проверки по няколко пъти в седмицата на една аптека, различно третиране на обекти на Марешки и на конкурентите му, включително отнемане на лицензи, валяха в съсловната организация през последните години. Те са препращани към компетентните институции от Българския фармацевтичен съюз, но едва през последните месеци е обърнато някакво внимание на сигналите.

В одитните доклади например е записано как разрешението за работа на аптека в Монтана е отнето заради налична, но непоставена подвижна рампа за инвалиди и за други нарушения, докато на съседната аптека от веригата "Марешки" е наложена глоба от 1000 лв. за идентични нарушения. В случая одитната комисия е заключила, че инспекторите са нарушили принципите на безпристрастност, независимост и обективност при осъществяване на контролната си дейност и прилагане на действащото законодателство, както и че в агенцията са назначени служители, които нямат професионален опит и компетентност за осъществяване на контролни функции по прилагане на законодателството.

"Обществото следва да знае, че държавният лекарствен регулатор бе използван за маша срещу бизнес-конкуренти години наред. Нека прокуратурата извърши необходимите проверки и установи кой точно е злоупотребил с властта, дадена му от закона.Проверки върху дейността на фармацевтите извършваха хора, които не могат да напишат формулата на витамин С, камо ли да установят дали един магистър-фармацевт действа в нарушение на фармацевтичните правила", коментира в декларация Националната аптечна камара.

Безпрецедентна подкрепа

След като изпълнителният директор Асена Стоименова освободи част от служителите, назначени в нарушение на закона за държавния служител и този за лекарствата и подаде сигнал в прокуратурата, лекарственият регулатор получи безпрецедентна подкрепа от целия сектор. Досега производители и фармацевти не са се обединявали почти зад никакви каузи, дори и за актуализацията на лекарствения бюджет, още повече да са били единни в мнението си за лекарствения регулатор. Всичко това е ясен знак до каква степен агенцията е била неособено професионално управлявана.

В обща декларация подкрепа за работата на ИАЛ обявиха съсловната организация Българският фармацевтичен съюз, заедно с Асоциацията на оригиналните компании, която обединява представителствата в България на 23 чуждестранни компании и БГФарма, която пък е асоциация на генеричните фармацевтични компании, които работят в България. Своята подкрепа за политиката на агенцията изразиха и Асоциацията на собствениците на аптеки, която обединява веригите аптеки, както и Националната аптечна камара.

"Функционирането на фармацевтичния сектор и ежедневната работа на участниците във веригата на лекарственото снабдяване – производители, притежатели на разрешения за употреба, търговци на едро и дребно с лекарства - до голяма степен зависи от адекватното функциониране на Изпълнителната агенция по лекарствата. Честите смени на ръководството на агенцията през последните години създаваха сериозни проблеми, за които нееднократно сме уведомявали съответните институции и медиите", се казва в откритото писмо от БФС и двете асоциации на фармацевтичните компании. В него те отбелязват, че изразяват задоволството си от работата на агенцията в последните 100 дни, защото лекарственият регулатор е преодолял голяма част от натрупаните през последните години проблеми и провежда последователна и ефективна дейност, която гарантира стабилност и предвидимост на лекарственото снабдяване и осигуряване на качествени и безопасни лекарствени продукти на българските пациенти. В допълнение те казват, че виждат в лицето на ИАЛ партньор, с който могат да работят успешно на национално ниво и по прилагане на европейските добри практики".

През последните години агенцията стана известна с това, че като цяло заключенията й не се признават от останалите европейски агенции и е една от институциите с най-нисък авторитет сред останалите страни-членки, която не изпълнява европейските изисквания и директиви.

"Настоящото ръководството на ИАЛ нееднозначно показа пред целия бранш, че е решено да направи лекарствения регулатор прозрачен, на равно разстояние от всички участници на пазара и че има воля професионализмът във фармацията и равнопоставеността на всички участници пред регулативните и контролните органи да бъдат водещи в политиките му", коментира Николай Костов, председател на асоциацията на собствениците на аптеки.

От Националната аптечна камара допълват, че е крайно време ИАЛ да се превърне в независим държавен регулатор, еманципиран от конюнктурата на политическите боричкания.

"Поздравяваме служебния министър на здравеопазването д-р Мирослав Ненков и неговия екип за куража да подкрепят действията на доц. Стоименова в един деликатен за страната период, в който държавната администрация по презумпция е спряла да работи, чакайки да види новия победител в изборите", казват от камарата.

Статията е допълнена в 17.10 ч.

Техник, управител на магазин, касиер в аптека и всякакви разнородни "професионалисти" и роднини са давали лицензи на аптеките и са контролирали през последните години кой какви лекарства продава в тях и на едро в складовете за медикаменти. Тези експерти са бивши служители на собственика на търговеца на едро "Фармнет" и на най-голямата верига аптеки в България – варненския бизнесмен Веселин Марешки.

Това става ясно от одитни доклади на Инспектората на здравното министерство от последните години, с които "Капитал" разполага. На практика това означава, че тези експерти с техните квалификации е трябвало да лицензират аптеки и складове, да преценят дали лекарствата се съхраняват правилно (тъй като за много от тях се изискват определена температура и условия за това), дали са се продавали медикаменти с изтекъл срок на годност и какво точно се е случвало в аптеките. Точно те са и оказвали натиск върху конкурентните аптеки на Марешки или са принуждавали аптеките да пазаруват от неговия склад, става ясно от одитните доклади.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

50 коментара
 • 1
  pzashev avatar :-|
  pzashev

  Кой би могъл да си го представи!? Още един "бизнес талант" чието "могъщество" е всъщност елементарни, нечистоплътни връзки с държавната администрация…която в ръцете на нашите "безкористни" политици и техните приятели от съдебната власт, загуби всякакво чувство за отговорност, морал и етичност.

 • 2
  arnautsky avatar :-P
  arnautsky

  Оакали са се яко.
  Последствия?

 • 3
  info111 avatar :-|
  info111

  "Техник, управител на магазин, касиер в аптека и всякакви разнородни "професионалисти" и роднини са давали лицензи на аптеките и са контролирали през последните години кой какви лекарства продава в тях и на едро в складовете за медикаменти. Тези експерти са бивши служители на собственика на търговеца на едро "Фармнет" и на най-голямата верига аптеки в България – варненския бизнесмен Веселин Марешки."

  Това, освен всичко друго, Е И ПРЕСТЪПЛЕНИЕ! И ТО НЕ НА ЕДНО, А НА ДОСТА ЛИЦА, ТОЕСТ ОРГАНИЗИРАНО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

  Само си представете - ЖИВОТЪТ И ЗДРАВЕТО НА БЪЛГАСКИЯ НАРОД СА ПОСТАВЕНИ В РЪЦЕТЕ НЕ ... "ЕКСПЕРТИ" (Костов да определи въпроса с кавичките)!!!

  Само го кажете на който и да е европеец, американец,...човек от "белия свят". (не говоря за Русия на Путин).
  И отново да попитам и президент, и правителство, и главен прокурор, и шефа на ДАНС и службите, и всеки, който е имал или има отношение към управлението в България (вкл ресорните министерства, контролни и регулативни органи и ръководителите в тях) - Е, ТОВА МОЖЕ ЛИ ДС Е НЕ ЕВРОПЕЙСКА, ДЕМОКРАТИЧНА ЗАКОНОВА ДЪРЖАВА?
  И ВСЪЩНОСТ МОЖЕ ЛИ ИЗОБЩО ДА Е ДЪРЖАВА?

  Смятам че е крайно време всички те, НАЧЕЛО С ПРЕЗИДЕНТА ПЛЕВЕНЛИЕВ, НАЙ-ПОСЛЕ ДА ЗАЯВЯТ НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ОТКРИТО И ЯСНО ЩО ЗА ДЪРЖАВА В МОМЕНТА В БЪЛГАРИЯ, И С КАКВО УПРАВЛЕНИЕ!

  ИМА ЛИ СИ В БЪЛГАРИЯ МАФИЯТА ДЪРЖАВА, ИЛИ ДА?

  И КАКВО СЛЕДВА ОТ ТОЧНАТА ДИАГНОЗА?

  ЗАЩО ВСЕ ОЩЕ НЯМА ЯСНО ОБООБЩЕНИЕ И ДИАГНОЗА НА ВСИЧКИ ОНОВА, КОЕТО НАБЛЮДАВАМЕ И ТО НЕ ОТ ВЧЕРА И ОТ ОНЗИ ДЕН, А ОТ ГОДИНИ - ВЪВ ВСИЧКИ ОБЛАСТИ НА ЖИВОТА В БЪЛГАРИЯ, ВЪВ ВСИЧКИ СФЕРИ, НАЧЕЛО С ПРОКУРАТУРАТА И ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР, ВСС,, МВР, ДАНС И СЛУЖБИТЕ - А ТО Е ЖЕСТОКА КРИЗА, КОЯТО ПРЕМИНАВА В КАТАСТРОФА И ТОТАЛНО РАЗЛОЖЕНИЕ И УНИЩОЖЕНИЕ НА ДЪРЖАВАТА И НАЦИОНАЛНАТА Й СИГУРНОСТ?

  ИМАТ ЛИ ПРОБЛЕМИТЕ И ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА, ВИЗИРАНИ И В ТАЗИ СТАТИЯ ОТНОШЕНИЕ - И ТО СЪВСЕМ ПРЯКО И КЪМ НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ НА БЪЛГАРИЯ И ЗАЩО СЛУЖБИТЕ И ПРОКУРАТУРАТА СА ПРОСПАЛИ И ТЕЗИ ПРОДЪЛЖИТЕЛНИ ВЪВ ВРЕМЕТО ОРГАНИЗИРАНИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ?

  Докато пиша това слушам за други престъпления по Нова телевизия - ЗА ИЗМАМИ ПРИ ПРИГОТВЯНЕ НА МЛЯКОТО!

  АМИ ТОВА ПЪК Е ХРАНАТА НА БЪЛГАРИТЕ БЕ! Кой трови българите?
  Кога ще се даде точната диагноза на България и ще се обявят НЕ РЕФОРМИ, А ИЗВЪНРЕДНО ПОЛОЖЕНИЕ? Или чакаме катастрофата да се развие хубаво, чакаме да влезе "Темза"?
  Президентът Плевенлиев се опитва да прави правилните неща, НО ТОВА НЕ Е ДОСТАТЪЧНО! Абсолютно същото се отнася и за ремиера Близнашки, който се оформя като поредното палиативно и компромисно разочарование. Плевенлиев трябва наистина да си стъпи в ролята И ДА ИЗЛЕЗЕ ПРЕД БЪЛГАРСКИЯ НАРОД И ДА НАПРАВИ МНООГ ТОЧНА И ПЪЛНА ОЦЕНКА НА ПОЛОЖЕНИЕТО, КОЕТО Е МНОГО ТЕЖКО - МОЖЕ БИ ВЕЧЕ НЕПОСРЕДСТВЕНО СЛЕД ИЗБОРИТЕ!
  И да не се оставят популисти като Борисов, Бареков, Болен и подобни да яхат отново вълната на недоволството, защото ТЕ СА МАРИОНЕТКИ НА ОНЕЗИ, КОИТО ДОВЕДОХА БЪЛГАРИЯ ДО ТУК!

 • 4
  info111 avatar :-|
  info111

  До коментар [#1] от "pzashev":

  Този само като го погледнеш - както повечето "едри български бизнесмени", които са назначени (като например Ковачки, Черепа, Маджо, Маргините, Брендо,...Гергов, Андрей Райчев, и др.) И Е ПРЕДЕЛНО ЯСЕН!

 • 5
  today avatar :-|
  today

  Тези неща са публична тайна. И не само с аптеките е така.

 • 6
  the_shadow avatar :-|
  The Shadow

  Това е наистина сериозно и този път за разнообразие прокуратурата да вземе да си свърши работата! Все пак говорим за човешкото здраве, не за пазара на домати...

 • 7
  gost22 avatar :-|
  gost22

  Правосъден борд, за да няма бъдещи "грешки" с образователния ценз и изисквания стаж... както и за още един огромен куп подобни "дреболии". Свалете полит-чадъра, а съдебната "жега" сама ще прегори плевелите.

 • 8
  karen_walker avatar :-|
  karen_walker

  Това са шокиращи разкрития за огромно престъпление.

 • 9
  info111 avatar :-|
  info111

  До коментар [#6] от "The Shadow":

  Съгласен, само със забележката, че и пазара за храни, в частност за домати ИМА СЪВСЕМ ПРЯКО ОТНОШЕНИЕ И КЪМ ЧОВЕШКОТО ЗДРАВЕ!

  Който не знае да се позаинтересува как в Америка или в Еворпа - НО БЕЗ БЪЛГАРИЯ ПО ВРЕМЕ НА ТОЗИ ПРОСОВУТ БАНДИТСКИ "ПРЕХОД КЪМ ДЕМОКРАЦИЯ", ТОЕСТ ОЛИГАРХО-МОНОПОЛИСТИЧНА ЧЕРВЕНА ПРОСУСКА ДС-КГБ ДИКТАТУРА, се лицензира едно лекарство, какъв е контролът!
  Ако прочетете или разкажете тази статия на човек от съответен контролен орган за лекарствата там, ТОЙ ЩЕ ВИ ГЛЕДА С ОГРОМНО НЕДОВЕРИЕ И ЩЕ СИ ПОМИСЛИ, ЧЕ ИЛИ СЕ ШЕГУВАТЕ, ИЛИ ЩЕ СИ НАПРАВИ МЪЛЧАЛИВА ОТМЕТКА НИКОГА ТОЙ И СЕМЕЙСТВОТО МУ ДА НЕ СТЪПЯТ В ПОДОБНА ДЪРЖАВА!

 • 10
  info111 avatar :-|
  info111

  Ситуацията е пределно ясна в България! Вече е крайно належащо президентът Плевенлиев да излезе пред българския народ с ясен и подробен пълен и прецизен анализ за това, ЧЕ В БЪЛГАРИЯ МАФИЯТА СИ ИМА ДЪРЖАВА И КАКВИ СА СПЕШНИТЕ И НЕОТЛОЖНИ МЕРКИ - ВКЛЮЧВАЩИ АБСОЛЩТНО ЗАДЪЛЖИТЕЛНА НАМЕСА И ИСКАНЕ НА ПОМОЩ И ОТ ЕС, И ОТ ВСИЧКИ ЗАПДАНИ СТРАНИ И ИНСТИТУЦИИ, И ОТ СЪОТВЕТНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ ЗА ТОТАЛНО ПРОЧИСТВАНЕ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА, ЗАПОЧВАЩИ ОТ ВЪРХОВЕТЕ НА ДЪРЖАВАТА И ОТ ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР И ПРОКУРАТУРАТА И ВСС, СЛУЖБИТЕ, МВР И ДАНС, РАЗБИРА СЕ, ДКЕВР, КФН И ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ НАДОЛУ ДО ОБШИНИТЕ, КМЕТСТВАТА И СЕЛАТА!
  С всеки изминат ден, в който президентът Плевелниев НЕ го направи и отлага или се ослушва, БЪЛГАРИЯ СЕ ДВИЖИ КЪМ ПРОПАСТТА И ТОЗИ ПЪТ НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА СЕ ИЗМЪКНЕ С ОПРАВДАНИЯ, ЧЕ ПАК НЕ Е ЗНАЕЛ И ПАК НЕ Е ВИДЯЛ!
  А такива като Писанчев, Цацаров, Лазаров, Мавродиев,...трябва веднага след свалянето им от постовете им да бъдат много прецизно и пълно, но справедливо разследвани и изправени пред съд ако трябва и международен.
  Защото тук става дума не за нещо друго, А ЗА ВЕЧЕ ОТКРОВЕН ГЕНОЦИД, ПРОВЕЖДАН ПОСЛЕДОВАТЕЛНО И ПЛАНОМЕРНО ОТ МАФИЯТА В БЪЛГАРИЯ КЪМ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД!
  И тази статия е поредният пример и доказателство за това!
  ТОВА Е ГЕНОЦИД,И ТО ПЛАНОМЕРЕН И СЪЗНАТЕЛЕН, ОСВЕН АКО ТЕЗИ СЪИТЕ КОИТО ДО ВЧЕРА ВЕЛИЧАЕХА "РЕАЛ - МАДРИР" УТРЕ НЕ ЧУЯТ, ВКЛ. И "НАЙ-УМНИТЕ" И "НАЙ-ПОДГОТВЕНИТЕ" КАТО дОГАН И ГОЦЕ (ГОЛЕМИЯТ ШЛЕМ) НЕ ВЗЕМАТ ДА ОБЯСНЯВАТ, ЧЕ ТЕЗИ СА ВСЪЩНОСТ КРЪГЛИ ИДИОТИ И ОЛИГОФРЕНИ И НЕ СА ЗНАЕЛИ КАКВО ТОЧНО ПРАВЯТ И ПРИЧИНЯВАТ НА ХОРАТА И НА ДЪРЖАВАТА!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK