Енергийният регулатор не отстъпи за увеличението на тока

Електроенергията поскъпна с малко под 10%

След два дни на умуване Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) прие новите цени на електроенергията, които влизат в сила от 1 октомври. Така под небивал обществен и политически натиск регулаторът увеличи цената на тока за битовите потребители с малко под 10%. Окончателното решение на комисията е абонатите на ЧЕЗ да плащат с 9.97% по-високи сметки, потребителите на ЕВН с 9.70%, a абонатите на "Енерго-про" - с 9.80%.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


9 коментара
 • 1
  today avatar :-|
  today

  Е къде да отстъпва, то и без друго с тази цена са под критичния минимум. Червените излъгаха, че са намерили резерви за намаляването на цената, но това си беше просто отлагане на момента, в който ще трябва да се плати сметката.

 • 2
  lollymajik avatar :-|
  michael

  червените си заредиха този лост за натиск

 • 3
  geordgeo avatar :-?
  geordgeo

  Цената на тока не е висока, доходите ни са ниски. И да викаме под прозорците на ДКВР, и да не викаме файда няма. Проблемът е мафиотското управление на държавата, чиято цел не е населението да забогатява, а те, червените, които са навсякъде във властта. Та кучетата си лаят, керванът си върви, а народът спи... Ми нека спи, проспа 25 години (преди тях имаше едни други 45), та явно от сън дълбок няма и да се събуди...

 • 4
  hk avatar :-|
  the next K

  Интересно ми е само, защо при положение, че до сега до 25-то число на месеца ми е било засечено потреблението и сметката за месеца е била изготвена от ЧЕЗ, а сега се бави... дали не са подготвили изчакване на новите цени и едва тогава да засекат потреблението, респ. да представят сметката на новата цена???? Почти съм на 100% убеден....

 • 6
  oligarha avatar :-|
  oligarha

  Не вярвайте на политиците, че може да удържат цената

  Цената на тока скача. Очаквано. За поне 3 месеца напред. Протестиращи също скачат. Срещу поскъпването. Очаквано. С ентусиазъм.

  БСП, "Атака", "Патриотичен фронт" и др. партии се обявиха срещу поскъпването на тока. От ранни зори вчера протестиращи обсаждаха сградата на ДКЕВР с лозунги и скандирания "мафия".
  Кой е крив и кой прав - ще реши народът.

  В неделя, 5 октомври. По собствено усмотрение. Без да знае условието на задачата.
  Какво иска народът?

  Евтин ток, евтин хляб, евтино вино, евтини зрелища и постоянна, скъпо платена работа.
  Всеки иска това. Въпросът е как да открием неизвестните в уравнението, за да получим този мечтан от всички нас отговор.
  Как, след като неизвестните са променливи.
  Променливи са цените, разходите, печалбите.
  Постоянни само са Лъжата и Истината.

  Лъжата, с която всеки ни обещава мед и масло преди избори, и истината, която лъсва след тях.
  Лъжата, че токът може вечно да остане евтин, и истината, че всяко задържане на цената му

  дълбае все по-голяма финансова дупка

  в НЕК. Да се обещава евтин ток на електората днес е все едно да се възкресяват спомените за бензина от 18 стотинки литъра, за хляба от 15 стотинки и безплатното медицинско обслужване.
  Все пак сме 1 октомври 2014-а, а не 1979-а.

  Чудя се как 25-те години пазарна икономика у нас не породиха поне мъничко пазарно мислене! Как за толкова време мнозина така и не разбраха, че цената е паричен израз на стойността на всяка стока и че токът също е стока, а не част от заплатата или пенсията. Как никой не разбра, че цената се определя както от разходите за производство, така и от фактори като търсене и предлагане, конкуренция, норма на печалба, срок за изплащане на инвестициите, а също и от намесата на държавата чрез регулации.

  Как никой не разбра, че от епохата на Тодор Живков ни отделя четвърт век и че с цената на тока вече не може да се провежда социална политика така, както отдавна никой не я провежда и с цените на хляба, млякото, водата, бензина и пр.
  Веднъж стомничка за вода, втори път..., на третия се счупила, казва народът.

  Така и до днешната катастрофална ситуация в енергетиката се стигна след дългогодишно задържане на цената на тока по политически причини. Провеждано от хора, които с едната ръка вдигаха цената на лигнитните въглища в Мини "Марица-изток", а с другата намаляваха цената на тока, произвеждан при изгарянето на същите тези лигнити. Пазар и чудо!
  И кого реално облагодетелства задържането цената на тока? Бедните? Пенсионерите? Не.

  Според статистиката средното потребление на електроенергия у нас е около 330 киловатчаса, 2/3 от които - дневна енергия, а 1/3 - нощна. Средностатистическата фактура е около 50 лева.

  При скок на тока с 10% - това означава увеличаване на разхода с 5 лв. месечно. Средностатистически за едно семейство. Само че за хората с високи доходи, които цяло лято и цяла зима не спират климатиците и плащат фактури от по 500 лв. и нагоре, разходът за енергия ще скочи с 50 лв. месечно.

  И кой фактически е повече ощетен от поскъпването на електроенергията? Който потребява повече. Такава е пазарната логика.

  Само че 50 лв. за този, който получава 2000, не са напълно равнопоставени с 5-те лева на пенсионера с пенсия от 200 лева, нали! Процентно съотношението е едно и също, но психологически не е и няма как да бъде!
  Затова проблемът на обществото е не задържането на цените, а вдигането на доходите.

  И на заплатите, и на пенсиите

  Затова, уважаеми, не вярвайте на политиците, които ви обещават ниски цени, защото всичко поскъпва - и у нас, и у съседите, и в ЕС.

  Вярвайте на тези, които ви обещават увеличение на заплатите и пенсиите и нови работни места, но не с поглед в небето, а аргументирано, с ясни разчети за приоритети и инвестиции.
  А цената на тока ще падне тогава, когато поевтинеят въглищата, ядреното гориво, природният газ, нефтът, когато свалят заплатите на енергетиците и когато аварийните групи на ЕСО и ЕРП-тата тръгнат пак със старите румънски джипове "АРО", а не със скъпите високопроходими "Мицубиши" и "Тойота".
  Цените на тока няма да паднат, тъй като няма да бъде предоговорено дългосрочното изкупуване на енергията от двата американски ТЕЦ-а и от соларните централи. Кой ще развали договор, издържан и по нашето, и по международното право?! Чиста утопия!

  Проблемът е друг. Крайно време е политиците да спрат да заблуждават народа, че ще предоговорят перфектни договори. По-добре е да заведат дела срещу тези, които са ги сключили в ущърб на обществото. Ако те бъдат осъдени - това ще е "обеца за ухото" на всеки, който помисли да сключва подобни контракти в бъдеще. А ако не - съдът ще издаде поредните индулгенции за невинност.

  И накрая - всички, които обещават, че като спечелят изборите ще задържат цените на тока - лъжат! Лъжат, защото от 1 януари енергийният пазар трябва да бъде 100% либерализиран, а никой още не е поискал от Брюксел отлагане на срока. Така че от Нова година нито една партия, нито един премиер или министър, нито един комисар от ДКЕВР ще има някакво пряко отношение към цените на тока. Държавният регулатор ще определя само таксите за достъп и пренос, а цените на тока ще се определят от търсенето и предлагането на електроенергийната борса - когато тя бъде реално създадена.
  А защо нея още я няма? Защото същите тези, които днес ви обещават евтин ток, бавят учредяването й с цел да ви манипулират.
  Копирано от standartnews.co

 • 7
  bat_sali avatar :-|
  bat_sali

  Някой може ли да ми отговори как държавния ТЕЦ с най-много персонал и най-малка цена на тока е рентабилен а, американските тецове с най-високите цени и най-малко персонал едвам се спасяват от фалит?

 • 8
  bat_sali avatar :-|
  bat_sali

  Кой преподписа договорите за изкупуване на електроенергията на двата американски теца през 2011 до 2021г и защо?

 • 9
  kardinalat avatar :-P
  kardinalat

  Явно червените сме накарали финансовите източници на ГЕРБ МАСОВО да инвестират в соларни инсталации (начело с Бориславова), та да имаме лост за натиск :-)

  доста сме напредничави ;-)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход