Взрив избухна в завод за взривни вещества в Горни Лом (обновена)

Цехът е изпепелен, най-вероятно няма оцелели сред хората, които са били в него

Архивен кадър от взрива в Челопечене през юли 2008
Архивен кадър от взрива в Челопечене през юли 2008    ©  Антон Попов
Архивен кадър от взрива в Челопечене през юли 2008
Архивен кадър от взрива в Челопечене през юли 2008    ©  Антон Попов

Взрив в завода за взривни вещества "Миджур" в Горни Лом, близо до Монтана, е избухнал малко след 17 часа в сряда. Засега не е ясно колко точно са пострадалите, но от МВР потвърдиха в четвъртък сутринта, че цехът е изпепелен и няма признаци за живот на територията на взрива. Предполага се, че 15 души са били на смяна вчера следобяд - по думите на социалния министър Йордан Христосков 12 работника и трима от ръководството.

В болница без опасност за живота са три жени, които в момента на взрива са излизали от завода. В момента районът е недостъпен, защото има опасност от нови взривове. Оглед на мястото на инцидента от екипи на МВР и отбраната ще се направи едва 24 часа след последния взрив, по-рано предстои оглед с безпилотен самолет и друга военна техника. Засега последният вторичен взрив е бил около 21:40 ч. снощи.

Все още не са ясни и причините за инцидента. На извънреден брифинг в сряда вечерта от Горни Лом главният секретар на МВР заяви, че взрив с такава сила и насоченост не може да бъде предизвикан от утилизация на мини, каквито предположения за дейностите в завода имаше по-рано през деня. Сред вероятните причини е неправилно съхранение на боеприпасите. Председателят на КНСБ Пламен Димитров пък заяви, че в завода от вчера се е експериментирало с нов продукт.

По думите на служебния министър на вътрешните работи Йордан Бакалов, цитиран от агенция "Фокус" и БНТ, заводът е собственост на фирма "Видекс" АД и е за производство на взривни вещества за граждански цели и утилизация на боеприпаси. Преди 15 дни във фирмата е направена цялостна проверка, констатирани са нарушения и са издадени актовете. "За голямо съжаление явно дисциплината във фирмата не е била на висота. През 2010 година също имало такова произшествие във фирмата", коментира още Бакалов.

Социалният министър Йордан Христосков също съобщи за нарушения в завода. Пред bTV той обясни, че проверка на инспекцията по труда през август е установила 13 нарушения, сред които старо работно оборудване в процес на утилизация, липса на втори изход в цеха за утилизация и липса на инструкция за безопасност.

По информация на "Дневник" в съвета на директорите на акционерното дружество "Видекс" влизат Валери Митков, Ирина Миткова и Емил Валериев Митков.

Подробности можете да прочетете в "Дневник".

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


21 коментара
 • 1
  nkp33315911 avatar :-|
  alabam4eto

  През 2008 г. фирма "Видекс" АД подписа договор с гръцката армия за унищожаване на 1,6 милиона гръцки мини в завод "Миджур".

  Завод "Миджур" е частен. В него се унищожават основно боеприпаси. От пресцентъра на Министерството на отбраната уточниха, че там не са унищожавани боеприпаси на Българската армия.

 • 2
  vankoff avatar :-|
  vankoff

  Да не кажа всяка година, но почти всяка година някъде в България гърми я склад, я завод, я нещо друго свързано с бомби, боеприпаси и прочие.
  Ако не е съмнително, то е безотговорно, да не кажа подсъдимо!

 • 3
  info111 avatar :-|
  info111

  Ако се абстрахираме от обясненията и официалните причини, това което става в България си е война! Необявена война и всъщност геноцид на българския народ. Всъшност аз не съм сигурен че дори и при война би имало толкова жертви, колкото дава България. А ако прибавим и "евакуираните" от бойното поле над 2 милиона българи зад границам и картинката става наистина много тъжна.
  Аз съвсем сериозно започвам да си мисля, че е крайно време да се внесе сигнал за обвинение за геноцид срещу мафията във властта и политическите управляващи партии от 1989 г. до ден днешен в България до международния съд и съответните международни институции.

 • 4
  keepwalking avatar :-|
  keepwalking

  Жалко за хората......

  Но ме притеснява,жалко и за държавата ако народа нещо се оскърби или омерзи ....и след изборите няма правителството или се създаде някакво правителство такова като предното от дъжд на вятър дето я го има я го няма.....ептен ше я втасаме .....

 • 5
  xqv31309910 avatar :-|
  Just Бахур

  Дано жертвите са по-малко!
  Но друго ме учудва! Фирма с такава дейност, след проверка, констатирани нередности, съставени актове, ЗАЩО е оставена да продължава дейността си? Не е ли по-логично фирмата да спре работа до отстраняване на забележките?

 • 6
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  Интересно за какви заплати са си рискували живота тия хора? Колко е печелила фирмата? Имали ли са застраховки?

  Каква е отговорността на фирмата, измерено в пари/за съжаление вече всичко е пари/? Знам, че сега не е момента, но всъщност въпросът вече трябва да е бил зададен и отговорът даден още при наемането на хората. Защото колкото е по-голяма отговорността/в пари/, толкова по-голямо ще е вниманието към безопасността от страна на фирмата и собствениците.

  В такива производства, работниците трябва да бъдат назначавани, само срещу договор за обезщетение от собственика на фабриката за 50-100 хил. лева, което да се изплати веднага след инцидент на работното място/застраховките отделно, щото застраховките неглижират риска/. Ако такова нещо няма.. работниците там са просто пушечно месо и безопасността е просто добро намерение само, а не задължение.

 • 7
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  Държавата трябва да изисква такива договори за обезщетение във всички рискови производства, освен това собственикът трябва да предоставя гаранция, че може да ги плати тия пари във всеки един момент. Като сумата за обезщетение трябва да расте при увеличаване на риска. Всички други предписания.. се заобикалят лесно, когато собственикът е близък до властта, а и не само тогава. А и самият работник, ще знае колко е рискована работата му и ще може да си прави сметката дали заплатата си заслужава риска.

 • 8
  sultana avatar :-|
  султана глаушева

  Спасителните екипи ще чакат 24 часа?? А дотогава? Какво ще спасяват тези екипи 24 часа след взрива? Ако е имало ранени?

 • 10
  pinoccio avatar :-|
  pinoccio

  Е Близнашки снощи беше на мач - приоритети???


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход