Защо се самовзривяват боеприпаси

Доклад на армията отдавна е констатирал рисковете

   ©  Анелия Николова
   ©  Анелия Николова

Основният рисков фактор при складирането на амуниции е стареенето на експлозивите, твърди специализиран доклад "Тероризъм и потенциални рискове в процеса на утилизация на излишните за БА амуниции". В резултат на постоянната смяна на температурата и кислорода в заобикалящата среда зарядите (и особено барутът) започват да се разрушават под въздействието на необратими химични процеси. Наблюдава се явление, известно като автокатализа. При него се отделят азотни оксиди, които на свой ред също предизвикват разлагане на взривните вещества.

Докато зарядите са херметично затворени в гилзите или ракетните двигатели, автокатализата е подтисната. Това обаче рязко се променя при разхерметизиране на боеприпасите (което се прави преди тяхното унищожаване) и съхраняването на експлозивите на открито. Най-опасни са боеприпасите на барутна основа, сравнително по-стабилни са твърдите горива на балистичните ракети. В групата на експлозивите, застрашени от автокатализа, попадат и бризантните взривни вещества, сред които е и тротилът. Характерно при него е, че се наблюдава отделянето на т.нар. тротилово масло, което може да наруши целостта на боеприпасите, разхерметизира ги и намалява здравината им.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


14 коментара
 • 1
  today avatar :-|
  today

  Цялата работа е ясна, някой се е напънал да печели поръчка от военните да унищожава боеприпаси, трябвало е да цепне едни пари към съответните лица, съответно за да остане някой лев и за него трябва да наеме по-нископлатен (нискоквалифициран) персонал, и да си спести от разходите по някои дейности, с което пък се повишава риска от инцидент.
  Нищо ново под слънцето.

 • 2
  kihano avatar :-|
  kihano

  Така е като се дават такива работи на частници. Частника гледа само печалбата и съкращава разходи за сметка на качеството. И докато ние всичко можем да ядем калпави кашкавал и сирене, то калпавото утилизиране на боеприпаси води директно до човешки жертви.
  Та така, каквото са пипнали частниците все са го развалили. От кашкавала до черноморието и софийските комплекси.

 • 3
  tsvetko_51 avatar :-|
  tsvetko_51

  Вероятно една от най-рисковите по отношение на човешкия живот и здраве дейност, е работата по производството и още повече при унищожаването на боеприпаси.
  Общо взето, от нас данъкоплатците, се вземат едно огромни пари за да се произведат и още едни огромни за да се унищожат, но пък за сметка на това ни "се осигурява страхотна национална сигурност" .
  За съжаление, хората които се опитват да си изкарват прехраната чрез тази дейност, са пряко подложени на този риск и ако това го съчетаем, с вероятно спестени за необходимото оборудване със специални помещения, за разделянето на операциите и при възникване на взрив последствията да бъдат ограничени, така че единичния сам по себе си тежък инцидент, да не се мултиплицира.
  Да не говорим след такъв взрив, за какво следствие може да се говори.
  Човешкия фактор също е от голямо значение, но освен обучение, трябва да се вземе предвид голямата повтаряемост и еднообразие на операциите, които неизбежно понижават нивото на внимание.
  На кратко казано, тази дейност трябва много добре да се контролира за спазване на изискванията, да бъде скъпо заплатена, за да се подбират хора с познания и кондиции, отговарящи на високото ниво на риск, да им се осигурява периодична почивка и 100% надзор за спазване на правилата и т.н. - все неща, които изплуват след обръщането на каруцата.
  А трябва да се има предвид, че дори само нашите боеприпаси, които подлежат на унищожаване са огромни количества, да не говорим ако добавим и работа "на ишлеме".
  Бог да ги прости хората, които за да си изкарат хляба са се подложили на този риск.

 • 4
  avgustina avatar :-|
  Avgustina

  Стандарти за работа стандарти за качество? Писюрщина и безхаберие. Човешка грешка, за съжаление, винаги може да се случи, но при липсата на дисци лина, контрол, и обучение на работниците и служителите от страна на собствениците, грешките статистически рязко се увеличават. В този случай грешката обаче е едно огромна човешка трагедия.

 • 5
  medunch0 avatar :-?
  Медунчо

  Защо се самовзривяват боеприпаси? -
  Предполагам, за да може да се изнася контрабандно оръжие. При взрива се надписва колко боеприпаси са се взривили. Всички контрабандно изнесени боеприпаси се прикриват като взривили се при експлозията - просто мои лични измишльотини. Надявам се да греша.

 • 6
  2.5 avatar :-|
  2.5

  До коментар [#2] от "kihano":

  “Така е като се дават такива работи на частници.”

  В Челопечане не бяха частници!
  Погребите, които направиха заря в Русия и изпотрошиха прозорците във Владивосток, също бяха държавни...

 • 7
  ceco avatar :-|
  Цецо

  В мутро държавата е така. мутрата собственик спонсорира мутрите на власт и неспазващото никакви правила предприятие гръмва. За мутрите пачките, за крепостните ковчезите.
  И между другото самовзривяване поради натрупване на азотни окиси е много по-възможно при затворен боеприпас, отколкото при разхерметизиран.

 • 8
  bat_sali avatar :-|
  bat_sali

  За някои човекът е средство

 • 9
  tanjadimitrova avatar :-|
  Таня Димитрова

  Капитал, кой твърди, че боеприпасите в Горни Лом са се САМОвзривили?

 • 10
  m1911 avatar :-|
  m1911

  Правилната дума е "муниции". Явно се бъркате от английското "ammunition".

  "Амуниции" е дума с различно значение. Това са предметите за впрягане и яздене на кон, като юзди, седла, мундщуци и подобни.
  Също така това е съвкупността от вещите в екипировката на едно военно лице (без дрехите и оръжието), като например раница, ремъци за препасване на оръжие, паласка и др. снаряжение.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход