Арсенал с часовников механизъм

Взривът в Горни Лом напомни отново за тоталното занемаряване на контрола над взривните вещества и унищожаването на стари боеприпаси

Когато в ранните часове на 3 юли 2008 г. един милион софиянци получиха за добро утро експлозия на стари армейски боеприпаси с около 1500 тона тротилов еквивалент, инцидентът по чудо се размина без жертви. Верижната детонация на военните складове край Челопечене обаче напомни по абсолютно недвусмислен начин за един отлаган с десетилетия проблем – съхранението и унищожаването на огромните количества стари боеприпаси, останали от времето на Варшавския договор.

Тогава специалистите по взривно дело не пропуснаха да отбележат, че ако нещо подобно се случи във военните складове на завода на ТЕРЕМ в Костенец, експлозията вероятно би помела цялото градче, тъй като там се съхраняват в пъти повече муниции с изтекъл срок на годност. Именно с нещо такова, за щастие не в подобни размери, започна мандата на настоящото служебно правителство, когато в началото на август инцидент при утилизация на боеприпаси рани 10 души във въпросното предприятие в Костенец. Само два месеца по-късно, черната серия продължава с вчерашната трагедия в частния завод за експлозиви на фирма "Видекс", който практически бе унищожен, след експлозия с неясна причина. Това е най-голямата трагедия досега от този вид, защото жертви този път има и то немалко - официалният брой е 15.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Още от Капитал

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата