Как се запали завод "Миджур" през 2010 година

Директорът на завода е оправдан на две инстанции

   ©  Юлия Лазарова
   ©  Юлия Лазарова

Преди четири години - на 3 февруари 2010 г., в завод "Миджур", който вчера беше разрушен от експлозия, възниква пожар, който предизвиква серия от взривове, в резултат на които са ранени служители на завода.

Пред съда е изправен директорът на завода, който е обвинен в немарливо изпълнение на занятие и причиняване на тежка телесна повреда. Подсъдимият е оправдан на две инстанции, като магистратите приемат, че той не е изпълнявал "правно регламентирано занятие", а в същото време не е доказана и причинно следствената връзка между вредоносния резултат и нарушаването на трудови норми, вътрешните правила и т.н.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


17 коментара
 • 1
  today avatar :-|
  today

  По началното описание ми прилича на остаряло и неподходящо оборудване, щом се е запалил ел. мотора. Обаче констатациите са:

  "Според заключението на комплексната експертиза на вещи лица при СДОТО-МВР, причина за взрива в цех ПВВ, е пожар в участък «зареждачен», а взривът е в резултат на производствена авария, като в резултат на горящи отломки и късове от взривовете в цех ПВВ са възникнали огнища на пожар и в цех С."

 • 2
  cinik avatar :-|
  cinik

  Районен съд - Белоградчик? Ако Германия имаше съд във всяко такова от нейните градчета, щеше и тя да фалира като нас...

 • 3
  cuam4o avatar :-(
  Ангел

  До коментар [#2] от "cinik":

  Ти пък намери за какво да се заядеш. Имаш ли представа, колко населени места обслужва този съд? Сигурно е по-добре да си имаме един съд в София и цяла България да ходи да се съди там..

 • 4
  info111 avatar :-|
  info111

  Само се питам дали наистина има все още някой, който да не разбира какви наистина на причините за поредната трагедия - експлозия в България.
  България в официално обявена война да бе, нямаше да даде толкова жертви, колкото даде през т.н. "демократичен преход".
  Ако някой все пак не разбира - в България наистина има война - и това е войната на мафията срещу България и българския народ, до окончателното й съсипване. Слуашам за двадесет и няколко годишни момчета, които са работили там за по 250 лева без никаква подготовка. Че там са констатирани множество нарупения през годините, както и е имало предишни аварии и експлозии, но по-малки.
  Обикновено в нормалните държави подобни неща - експлозии се правярт от терористи, от организирани държавни групи, които дълго се подготвят.

  В БЪЛГАРИЯ ТОВА СЕ ВЪРШИ ОТ ВЛАСТИТЕ, ОТ ОФИЦИАЛНИТЕ ВЛАСТИ, КОИТО С ДЕЙСТВИЯ И БЕЗДЕЙСТВИЯ СЪСИПАХА И ДЪРЖАВАТА И ДЪРЖАВНОСТТА, И ПРОКУРАТУРАТА И ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР, МВР, ДАНС И СЛУЖБИТЕ/

  В мен няма никакво съмнение, че се води жестока и дълга, плномерна, но необявена и скрита война срещу България и българския народ, срещу българщината. Някой избива и затрива нацията, И ГО ПРАВИ ОТ ГОДИНИ, ПОСЛЕДОВАТЕЛНО И ОРГАНИЗИРАНО. НЯКОЙ, КОЙТО НАЗНАЧАВА И КОНТРОЛИРА ВЛАСТИТЕ И НАЙ-ВЕЧЕ ГЛАВНИЯ ПРОКУРО И ПРОКУРАТУРАТА, МВР И СЛУЖБИТЕ...МАФИЯТА, КОЯТО ВЪВ ВОЙНА С БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ОТ ГОДИНИ ПРОВЕЖДА ПОЛИТИКА НА ГЕНОЦИД И ДЕМОГРАФСКА КАТАСТРОФА.

  Никой, абсолютно никой нормален човек не може да приеме и допусне, че всичко това става само от глупост, алчност, безобразие, безотговорност и престъпност, но не целенасочено! Нямя начин това всичкото, което става в България, този абсурд, този кошмар без край да не е съзнателно и искано постигнат!
  Май друго освен народът да скочи и просто да иде и да им скъса главите на управляващите КОИТО И КЪДЕТО И ДА СА, КАКТО И НА ВСИЧКИ, АБСОЛЮТНО ВСИЧКИ УПРАВЛЯВАЛИ ДО СЕГА БЕЗ ИЗКЛЮЧЕНИЕ, КАКТО И НА РЪКОВОДСТВАТА НА ПРОКУРАТУРАТА, МВР, ДАНС, И ОСОБЕНО НА ВСС И НА ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР, ПРОСТО НЕ ОСТАНА! А, и на т.н. лидери на партии, ЗАЩОТО ВСИЧКИТЕ ДО ЕДИН ОТ ТЯХ СА СЪЩО ЧАСТ ОТ МАФИЯТА!
  ВСИЧКИТЕ!

 • 5
  info111 avatar :-|
  info111

  Не знам - чета за поредната трагедия в България, гледам поредната предизборна кампания на боклуците, дето се канят да влизат в парламента и пак да "ни оправят" и пак се тупат в гърдите и обещават ли обещават.И макар че съм толерантен чове, рабрах със сигурност, ЧЕ ТЕЗИ ГОВЕДА ОТ ДУМА НЕ РАЗБИРАТ!
  НЕ СТАНЕ ЛИ БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД СЛЕД ИЗБОРИТЕ И НОВОТО ПРАВИТЕЛСТВО И ДА НЕ ПОИСКА СУРОВО НАКАЗАНИЕ НА ПРЕСТЪПНИЦИТЕ, КОИТО ВКАРАХА БЪЛГАРИЯ В ЖЕСТОКА КАТАСТРОФА, КОИТО ПРОВЕЖДАХА ДЕСЕТИЛЕТИЯ ПОЛИТИКА НА ГЕНОЦИД И ДЕМОГРАФСКА КАТАСТРОФА И ЗАГОВОРЯТ ЛИ ВИ ЗА НАЦИОНАЛНО ПОМИРЕНИЕ НА ПРЕСТЪПНИЦИ С ВДОВИЦИТЕ НА ЖЕРТВИТЕ ИМ, СМЪРТТА И ПОКРУСАТА В БЪЛГАРИЯ ЩЕ ПРОДЪЛЖАВАТ В МЪКА И УЖАС БЕЗКРАЙ!

  Кой каквото иска да каже, но аз едно знам при тази ситуация - махнете главата на един-двама от големите бандити, счупете крадливите пръстчета и ръчички на един двама от най0крадливите - наприме на Ахмед Доган, Христо Бисеров, Пеевски,...и да видим как ще продължат да крадат и дерибейзтват останалите. Образно казано, но и не съвсем...

  Вчера чета, че някакви лица хванати от улиците давали лицензи за съхранение на лекарства, предният ден - че в млякото имало евентуално нехранителни или отровни съставки, преди това - в доматите, месото...НЯМА ДЪЖАВА! НАРОДЪТ НЯМА ДЪРЖАВА!
  МАФИЯТА СИ ИМА!

 • 6
  info111 avatar :-|
  info111

  Работа с взривни вещества БЕЗ НИКАКВА ПОДГОТОВКА!?!?!?
  Месечна заплати по 250 лева на месец, ЗА РАБОТА С ВЗРИВНИ ВЕЩЕСТВА!
  250 ЛЕВА НА МЕСЕЦ!!! Толкова, колкото се изкарват за няколко часа в нормалния свят БЕЗ ДА ИЗЛАГАШ ЖИВОТА СИ НА ОПАСНОСТ!

  Сега слушайте обясненията на управниците и политиците, гледайте ги как ще жалят и ще се кълнят, че те, точно те и само те юе ви оправят, само пак ги изберете...
  И така до следния взрив, до следния потоп, до следните смърти...

  След 10 ноевмри 1989 г. червената ДС-КГБ мафия имаше 2 основни неща в главата си:

  1) Да избегне наказанията за огромните си и нечувани престъпления през годините на руска диктатура в България - близо половин век, и ;

  2) Да запази и по възможност увеличи заграбеното!

  Мафията успя!

  За да постигне първата си цел - ТЯ ДОРАЗГРАДИ И УНИЩОЖИ ВСИЧКИ КОНТРОЛНИ И РЕГУЛАЦИОННИ ОРГАНИ И ТОТАЛНО ОВЛАДЯ РЕПРЕСИВНИТЕ ОРГАНИ НА ДЪРЖАВАТА, КОИТО В НЯКАКВА СТЕПЕН ДА ЗАМЕНЯТ ОФИЦИАЛНО ЛИКВИДИРАНАТА ПРЕСТЪПНА И ТЕРОРИСТИЧНА РЕЦИДИВИСТИЧНА ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ - ОСОБЕНО В ЛИЦЕТО НА ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР И ПРОКУРАТУРАТА И СЛУЖБИТЕ!
  КОИТО - ПРОКУРАТУРАТА И ГЛАВНИЯТ ПРОКУРОР СЕ ПРЕВЪРНАХА КАТЕГОРИЧНО В НАЙ-РЕТРОГРАДНАТА, НАЙПРЕСТЪПНАТА ОРГАНИЗИРАНА СТРУКТУРА В БЪЛГАРИЯ, ОПЪВАЩА ОГРОМЕН ЧАДЪР НАД МАФИЯТА И ПРОВАЛЯЩА ДЪРЖАВАТА!

  Това е истината!

 • 7
  info111 avatar :-|
  info111

  А, и Борисов, който е поредният ИМ проект и се опитва пак да излъже мат'ряла - ДА ГО ДУХА! И той, и неговият "Реал - Мадрид", и аверя му Гоце, и всичките им мекерета, дето ТОЙ ГИ ПРОБУТА, КАТО ЦАЦАРОВ, ИСКРОВ, МАВРОДИЕВ, ЙОВЧЕВ...И МНОГО ДРУГИ НАДОЛУ...

 • 8
  info111 avatar :-|
  info111

  Капитал, хайде сега разнищете до дупка ПОНЕ "ТОЗИ ИНЦИДЕНТ" - КОИ СА СОБСТВЕНИЦИТЕ, С КОИ ИМЕНА ТОЧНО ОТ ПОЛИТИЦИТЕ, УПРАВНИЦИТЕ И "ЕДРИТЕ БИЗНЕСМЕНИ" СА СВЪРЗАНИ - И НА ПОСЛЕДНИЯТ ТЪПАК ЩЕ МУ СВЕТНЕ, И НА ПОСЛЕДНИЯТ МАНИПУЛАТОР ЩЕ МУ СЕ ЗАТВОРЯТ УСТАТА - посочете ИМАНАТА И ОФШОРКИТЕ И ФИНАНСИРАНЕТО ИМ!

 • 9
  info111 avatar :-|
  info111

  Разбира ли всеки какво точно означават например тези думи - ПРИЗНАНИЕ:

  "Министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов:

  ДКЕВР Е БИЛА ПОДЛАГАНА НА ПОЛИТИЧЕСКИ НАТИСК!

  Прогноза: Токът ще поскъпне с 9.8 процента

  Убеден съм, че преди е имало политически натиск върху ДКЕВР, каза в сряда пред бТВ служебният министър на енергетиката Васил Щонов в деня, в който енергийният регулатор (ДКЕВР) трябва да се произнесе по въпроса с колко да поскъпне електроенергията."

  Ами това е открито признание ЗА МАФИЯТА В ДЪРЖАВАТА!

 • 10
  info111 avatar :-|
  info111

  А, и още нещо - като четете за младежите на по 25 години, работили там БЕЗ НИКАКВА ПОДГОТОВКА С ВЗРИВНИ ВЕЩЕСТВА... спомнете си и за воплите на "едрите бизнесмени" че държавата им пречела да отркиват повече работни места, както и обещанията на политици, че щели да разкрият още не знам колко стотици хиляди или милионо нови работни места.

  ЗА ТАКИВА РАБОТНИ МЕСТА ЛИ СТАВА ВЪПРОС?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход