Взривът в Горни Лом: Стари нарушения, слаб контрол и неадекватни политици

Заводът е проверяван многократно, но голяма част от наказателните постановления са отменяни от съда

Близките на работещите в завода бяха уведомени за случилото се на среща с вътрешния и със социалния министър. 3 октомври е обявен за ден на национален траур
Близките на работещите в завода бяха уведомени за случилото се на среща с вътрешния и със социалния министър. 3 октомври е обявен за ден на национален траур
Близките на работещите в завода бяха уведомени за случилото се на среща с вътрешния и със социалния министър. 3 октомври е обявен за ден на национален траур    ©  Юлия Лазарова
Близките на работещите в завода бяха уведомени за случилото се на среща с вътрешния и със социалния министър. 3 октомври е обявен за ден на национален траур    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Едва ли някога заводът в Горни Лом ще заработи, при тези условия той не трябва да работи", заяви вицепремиерът Йордан Христосков ден след взрива в предприятието за боеприпаси "Миджур", който взе петнадесет жертви - 12 работници и трима мениджъри. Малко след това бе издаден и акт на инспекцията по труда за затварянето му.

И репликата, и решението обаче звучат нелепо и зловещо - те е трябвало да се случат много преди фаталния инцидент, след който на практика няма какво да бъде затворено - на мястото на цеха има просто кратер, а части от постройките са излетели на километър и повече, показват и първите снимки от безпилотен самолет на МВР. Чувството за безсилие се засилва и от неадекватните коментари и поведение на политиците, както и от факта, че това е поредният фатален инцидент в завод за обезвреждане на боеприпаси. А изводът от многото инциденти с взривове в страната е, че държавата не контролира качествено сектора.

В "Миджур" всички "симптоми" за възможна трагедия са били налице - имало е и минали инциденти, имало е проверки, чиито предписания са се изпълнявали със спорен ефект, а част от наказателните постановления на контролните органи са били обжалвани и са падали в съда. Все още няма официални версии за причините за взрива, но неофициалните се въртят именно около нарушения в организацията на работа и евентуална човешка грешка.

"Невинни човешки животи бяха загубени заради арогантното неспазване на предписанията и установените правила на държавните институции за работа с взривни вещества. За съжаление това не е прецедент, а поредният случай, който води до смъртта на работници, обезвреждащи боеприпаси", гласи изявлението на президента Росен Плевнелиев след инцидента.

Седми, фатален

Според публикации в медиите за последните 12 години в завод "Миджур" е имало шест експлозии. През 2002 г. два взрива сриват до основи тогавашния цех за производство на тротил. През 2006 г. в завода избухва пожар, при който загива инж. Илия Симов. Прeз 2007 г. камион, натоварен с 3.2 т. амонит, произведен от "Видекс", се взривява близо до открития рудник "Република" близо до Перник. Същата година - на 23 май 2007 г., при взрив в завода сa пострадали двама души, а 28-годишен работник загива на място. Пак през 2007 г. -  на 30 ноември, има нов взрив, като този път има само материални щети. През 2010 г. в резултат на пожар има серия от взривове.

Какво са правили контролните органи през последните пет години? Видно от делата в Районен съд - Белоградчик, почти всяка година в завода е имало проверки на различни държавни институции - на инспекцията по труда, служба "Контрол на общоопасните средства" (КОС) към МВР, пожарната, РИОСВ и т.н. От 2009 г. до днес пред съда са били обжалвани 12 наказателни постановления заради констатирани нарушения в завода. Повече от половината от тях са отменени от съда - заради недоказаност на нарушението или допуснати процесуални нарушения от контролния орган.

Проверките

Инспекцията по труда е извършила последната си проверка през август т.г. Тя констатира 13 нарушения на изискванията за безопасност и условия на труд. Наложени са седем акта. Нарушенията били свързани с организация на дейността по здравословна и безопасна работа, но те не застрашавали пряко живота на хората, твърди Виолета Добрева от инспекцията пред радио "Дарик". Според социалния министър Йордан Христосков обаче тази проверка е разкрила старо работно оборудване в процеса на утилизация, липса на втори изход в цеха, липса на инструкция за безопасност. Чували с взривни вещества са съхранявани на нерегламентирни места.

През пролетта на тази година в завода се провежда и проверка на няколко служби. На място са съставени общо четири акта за установяване на административни нарушения. Всичките издадени наказателни постановления са отменени от съда заради процесуално нарушение. Последната проверка в завода от служба КОС към МВР е била на 15 септември. При нея са констатирани нарушения, свързани с неправилно съхранение на боеприпаси и занижен контрол при спазване на технологията на работа, издадени са актове и предписания. През 2013 г. инспекцията по труда съставя два акта за нарушения на трудовото законодателство. Съдът обаче отменя първата глоба пак заради процесуално нарушение, а втората намалява от 2500 лв. на 300 лв.

През юни 2011 г. проверка извършва КОС към РПУ - Белоградчик, и констатира, че в складовете на завода са вкарани и произведени взривни вещества, които не са били отразени в книгата за наличност. Съдът отменя наложената глоба.

През 2010 г. в резултат на взрива в завода от същата година проверка прави инспекцията по труда, която установява, че "дружеството работодател не е изпълнило задължението за осигуряването на здравословни и безопасни условия на труд в завода, като не е оценен рискът от възникване на пожар...". Наложена е санкция от 10 хил. лв., като съдът я потвърждава.

Година по-рано пак инспекцията по труда съставя общо три акта за нарушения на трудовото законодателство. Те също са потвърдени от съда.

Версиите

Няма потвърдена информация какво точно се е взривило в сряда. Според експерти там в момента са се обезвреждали гръцки мини, но главният секретар на МВР Светлозар Лазаров твърди, че взривът не може да е предизвикан от утилизация на мини.

Именно с многократните нарушения на организацията на работа за подобен тип дейност е свързана една от основните версии за взрива, макар засега те да са неофициални, тъй като екипите все още не могат да направят оглед на терена. От думите на Христосков стана ясно, че работниците в цеховете за обезвреждане на боеприпаси са взимали ниски възнаграждения, като последните заплати са под 240 лева. Те са започвали работа след кратък курс на обучение, което навежда на мисълта, че не е изключена и човешка грешка. "Вероятно става въпрос за човешка грешка, нарушение на технологията. Тя може да е станала при работа със самите взривни изделия", каза по "Нова тв" Валентин Радев, един от експертите по обезвреждане на боеприпаси у нас и бивш министър на отбраната. Той изрази предположение, че се е взривила смес от тротил, извличан от обезвреждането на гръцки мини. При взрива са избухнали всички налични мини, като двете свързани сгради на цеха ги няма и на тяхно място са останали кратери.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров пък обяви, че в завода е започнало експериментирано въвеждане на нов продукт, но без инструкции. Той направи уговорката, че не може да е сигурен, че това има връзка с взрива. Подобна теза може да обясни факта защо във взривилия се цех са били неговите ръководители, както и един от собствениците.

 

Заводът и неговият собственик

Според решение на Административния съд във Видин от 2010 г. завод "Миджур" в Горни Лом е собственост на "Видекс" АД. В отчета на дружеството пише, че има производствена площадка "Миждур" в с. Горни Лом и складове за експлозиви в селото, в София и Монтана. Приходите за миналата година са 4.5 млн. лв., а за 2012 г. - 5.6 млн. лв. Печалбата е била съответно 105 хил. лв. и 84 хил. лв. От износ са 27% от приходите, основно за Гърция, Македония, Сърбия. В България фирмата е доставяла експлозиви за различни кариери - "Лъки инвест", "Булкем", "Видекс арм". В съвета на директорите влизат Валери Митков, Ирина Миткова и Емил Валериев Митков, показва справка в Търговския регистър.

Митков участва в управлението на "Първа частна ловна дружинка", "Видекс" АД, "Винарна Лопуша", "Миджур Ризорт", "Дом Яворов". С "Видекс" е миноритарен акционер с 13% в свързваните с Христо Ковачки "Мини Чукурово".

Собственик е в "Нитроинженеринг" (разработване и изследване на нов екологичен експлозив за граждански цели) и има стари участия в "Парагон холдинг" (консултации в областта на финансите и търговията), "Балканремонт инженеринг" (строителна фирма), "Лопуша Енерджи" и др.

През март 2013 г. той е избран за велик майстор на Великата ложа на старите, свободни и приети зидари в България.

Роден е през 1961 г. в София. Завършва Московския институт за стомани и сплави през 1986 г. Магистър е по "Международни икономически отношения" от УНСС през 1991 г.  и доктор по "Техника и технология на взривните работи" в Минно-геоложкия университет от 2006 г. Председател на Сдружение на взривните инженери в България. Има десетки публикации, учебници и учебни пособия. Ръководител е на Висшата школа за подготовка на персонал за взривни работи към Минно-геоложкия университет.
33 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  info111 avatar :-|
  info111
  • - 1
  • + 47

  Капитал, вярна ли е информацията, че в този завод са ставали и други експлозии с жертви и преди, че там е имало голямо количестео незаконни взривни вещества и материали, че е имало 23-25 годишни НЕОБУЧАВАНИ младежи, вкл. такъв на 3 седмици допуснат да работи в цеха за утализация?
  Вярно ли е, че собственикът е получил фирмаъа собственик "Видекс" АД след прехвърлянето й на негово име от Зорка Първанова, супругата на ДС доносника Гоце?
  Става ли дума ЗА РЕЦИДИВИСТИЧНА ОРГАНИЗИРАНА ПРЕСТЪПНА ГРУПА С ГЕНЕЗИС В КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ ДС-КГБ СЛУЖБИ И ЛИЦЕТО ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ, ИЛИ ДА?  Все още няма официална информация за причините за експлозията, но пред bTV енергетикът на завода Цецо Антов заяви, че според него най-вероятната причина за взрива е човешка грешка. По думите му в смяната работници, които са били в цеха по време на експлозията, е имало млади, неопитни хора, които са били на работа само от около седмица.

  Нередност?
 • 2
  info111 avatar :-|
  info111
  • - 1
  • + 34

  Ако поне един от отговорите на горните въпроси е ДА , защо прокуратурата не е задържала все още лицата Георги Първанов и Валери Митков?
  Къде са и службите и ДАНС, отговарящи и за националната сигурност?
  Явно става дума за сериозна ОПГ, действувала ходини наред при условията на чадър от власти и прокуратура, в условията на тежък рецидив и за престъпления с особено голяма тежест и значение, вкл. и за националната сигурност!

  Нередност?
 • 3
  vaskoangelov avatar :-|
  vaskoangelov
  • + 47

  Съдът отменил това, отменил онова...
  той "съдът" най вероятно си има 3 имена и точен адрес, я да се види защо така е отсъдил, и с какво се е сдобил

  Нередност?
 • 4
  epoc avatar :-|
  epoc
  • - 1
  • + 46

  [quote#0:"Статията"]А изводът от многото инциденти с взривове в страната е, че държавата не контролира качествено сектора.[/quote]

  Това е един фундаментално сбъркан извод - държавата не контролира абсолютно нито един сектор, освен ако не става въпрос за фирми с до 10 души персонал, които са подложени на масивен държавен тормоз под формата на данъчни, ХЕИ, пожарникари и всякаква друга пасмина.

  Нередност?
 • 5
  pinoccio avatar :-@
  pinoccio
  • - 1
  • + 24

  Червени крадци и липса на държава...
  В резултат - трупове и липса на виновни...
  За пореден път.

  Нередност?
 • 6
  epoc avatar :-|
  epoc
  • - 1
  • + 19

  До коментар [#1] от "info111":

  Разбира се, че не е вярно, ти да си видял администрацията някога да признава, че е виновна? Дори и в Страсбург да я осъдят, пак "действала правилно".

  Хващам се на бас, че нито едно от нещата, които си описал, не е незаконно и гарантирано са спазени всичките процедури.....

  А дали е морално е съвсем отделен въпрос.....

  Нередност?
 • 7
  info111 avatar :-|
  info111
  • + 29

  pеплика59
  02.10.2014 21:18

  "Проверка на ДАНС преди повече от месец е установила, че машините във взривената фабрика в Горни Лом не са заземени и има реална опасност за живота и здравето на работещите в цеха. Въз основа на тези заключения е последвала проверка на КОС и тези заключения са записани в доклада. Председателят на ДАНС Владимир Писанчев и главният секретар Светлозар Лазаров да излязат и да кажат защо не поискаха в специалната комисия незабавно да бъде отнет лицензът на фирмата"

  Нередност?
 • 8
  bgpatriot avatar :-|
  bgpatriot
  • + 26

  Безотговорено посткомунистическо печалбарство от бивши комунисти, кадесари, кагевбисти и пагонаджии! както повечето предприятия, и това е било в ръцете на екс-комунисти в случая чадър е оказвал Първанов!
  http://ivo.bg/2014/10/02/12839 -
  АБВ да каже нещо!!!!!!!!!!!!
  А шефа е и съветски възпитаник - вероятността да е от КГБ е голяма! Съдружник е и на Христо Ковачки!! "Справка с търговския регистър показва, че собственици на фирмата са Валери Митков, Ирина Миткова и синът му Емил Митков. Митков-баща е в съдружие с бизнесмена Христо Ковачки".
  ББЦ да каже нещо!!!!!!!!!!!!

  Нередност?
 • 9
  info111 avatar :-|
  info111
  • + 27

  Значи тези са плащали по 240 лева на работниците си, правели са милини оборот (от тези, които са декларирали) И ПОКАЗВАТ ПЕЧАЛБА 1.5 - 2% ?

  НАП и финансовото разузнаване случайно да знае каква му е работата???

  Сещам се и за други близки богати приятели на Гоце, работещи не на ръба, а отвъд закона като Мишо Бирата, например.

  И после някои се чудят и гадаят наистина ли на Гоце са му подарили два скъпи апартамента в София, скъпи ловни пушки и подаръци,...и имал десетки милиони в КТБ чрез подставени лица...

  Тези всичките неша и факти С КОНКРЕТНИТЕ "ГЕРОИ" И КРЪГОВЕТЕ И ОБРЪЧИТЕ ИМ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ТРЯБВА ДА БЪДАТ ДОВЕДЕНИ ДО ЗНАНИЕТО НА ЕС И СЪОТВЕТНИТЕ КОМИСИИ И СЛУЖБИ, ЗАЩОТО ТЕЗИ АКО НЕ БЪДАТ АРЕСТУВАНИ И ХВЪРЛЕНИ В ЗАТВОРА ЩЕ ЗАПОЧНАТ ДА ИЗВЪРШВАТ ТЕРОРИСТИЧНИТЕ СИ АКТОВЕ И ПРЕСТЪПЛЕНИЯ И НА ТЕРИТОРИЯТА НА ДРУГИ ДЪРЖАВИ В ЕС. Ако не са започнали вече, разбира се...

  Нередност?
 • 10
  nefertiti_egipt avatar :-|
  Нефертити
  • - 2
  • + 4

  Все същата песен...

  Нередност?
Нов коментар