Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Бракониери със зелени якички

Злоупотребите в българските гори стават все "по-изтъчнени" и понякога дори не покриват дефиницията за незаконна сеч

Ани Коджаиванова
8345 прочитания

Класическата незаконна сеч е ограничен проблем, докато сивият сектор в горите генерира милиони в ущърб на държавата и работи системно

В следобеда на 15 юни обичайното спокойствие в средногорското село Турия е разбито на пух и прах, когато двуметрова вълна по река Турийска връхлита селото. Макар и водосборна за местността, реката не успява да поеме огромното количество вода, изляла се с необичайно интензивния порой – един от многото, на които станахме свидетели това лято.

Жителите на село Турия обаче не смятат, че само дъждът е виновен за наводнените им къщи. Те разпратиха до медиите становище, в което посочват като причина "безобразната сеч" в горите около селото.

Незаконните сечи са парченце в пъзела от причини за наводненията в България това лято - в никакъв случай не единственото, нито пък основното. Според експертите причините са комплексни и включват както нетипичните за нашите географски ширини климатични прояви, така и тоталната липса на обществена подготовка за тях, остарялата инфраструктура, неадекватните реакции на властите и още, и още. Хората от Турия обаче не случайно се спират на това обяснение. Те знаят че в горите наоколо открай време се случва нещо нередно, което може би е подсилило ефекта от дъжда. И то е свързано с фирми, близки на ДПС.

Регионът още през 2007 г. стана обект на разследване на организацията "Зелени Балкани", което намери място и в медиите. То показваше как в горите около селото компании, собственост на добре познатата в региона бизнес фамилия Бесоолу, секат в пъти повече от позволеното. Иса Бесоолу е общински съветник от ДПС в Павел баня трети мандат, бил е икандидат-депутат на движението, осъден е условно за склоняване на длъжностно лице към кражба на общински пари. Дърводобивните фирми са само част от локалната бизнес империя на фамилията, която включва и транспортни превози, търговия с горива и строителство - все бизнеси, които вървят трудно, ако нямаш държавни протекции. 

Партийните връзки на Иса Бесоолу в ДПС стигат до последния етаж на йерархията. През 2012 г. той бе причина за сочен скандал в парламента между Лютви Местан и Цветан Цветанов – тогава вътрешен министър, който обвини зам.-шефа на ДПС, че е оказвал натиск по делото срещу Бесоолу. Скандалът беше заради използването на СРС от страна на МВР срещу Бесоолу в периода преди и след изборите през 2009 г., в които беше попаднал и Местан. Лидерът на ДПС тогава беше водач на листата на ДПС в Стара Загора. Дори бе създадена анкетна комисия, която да провери има ли покровители, които са лобирали за него пред прокуратурата и съда.

Шест години по-късно, през септември 2013 г., един друг представител на неправителствена организация – Александър Дунчев от WWF, също участва в проверка по сигнал за незаконна сеч в района заедно с екип от немската обществена телевизия ARD. И установява, че за това време нищо не се е променило – нито фирмите, нито собственикът им, нито порочните практики – сечта е над позволената, колкото и секачите да се стараят да я прикриват.

Доза скептицизъм

Тази проверка на Дунчев е една от няколкото, с които е подкрепен публикуваният миналата седмица доклад на WWF, посветен на състоянието на българските гори и на незаконната сеч. Числата, посочени в него, са обезпокоителни – в България има предпоставки за нерегламентиран добив на дървесина в размер до 2.4 млн. куб.м, или една трета от легалния дърводобив в страната (6.8 млн. куб.м за 2013 г.). Според WWF това струва на държавата под формата на загуби или пропуснати ползи 100 - 120 млн. лв. годишно.

Въпреки че припознава в НПО сектора коректив и партньор, директорът на Изпълнителната агенция по горите Тони Кръстев не е съвсем съгласен с тези числа. "Докладът е много ценен и мотивиращ. Той показва слабите места в системата и възможните модели на злоупотреби. Но цифрите в него са хипотетични, т.е. ако всички описани схеми за злоупотреби се случват навсякъде и постоянно, това е потенциалът на загубите. Не може да приемем, че това е факт", казва той. Според данните на агенцията незаконната сеч в България се оценява годишно за около 100 - 120 хил. кубика.

Едно от обясненията за разминаването е чисто дефинитивно. Aгенцията квалифицира като незаконна сеч тази, извършена без позволително и без маркировка. Става дума за чисто бракониерство. За WWF понятието включва и прикритите икономически ползи. На практика то припокрива незаконно добита и открадната дървесина.

Тази разлика в дефинициите обаче е ирелевантна към големите въпроси:

Страдат ли горите в България от масова нерегламентирана сеч?
Оказва ли това влияние за природните бедствия, на които станахме свидетели това лято? И защо толкова често в скандалите, свързани с горите, е замесено името на ДПС? No Panic?

На въпроса изсичат ли се поголовно българските гори Тони Кръстев се усмихва и ми подава копие от статията "Горите в България и тяхното унищожение" от Б. Ахтаров в сп. "Природа" от 1923 г. Тя започва така: "От 1900 - 1911 год. официално констатираните нарушения в нашите гори са 737,199, но фактически техният брой е несравнено по-голям. Следователно, надали има друг случай, при който българина да е проявил толкоз голямо хищничество, както при ползуване на горите: дърваря и земеделеца, тъговеца и индустриалеца, кмета и депутата, като че ли всички са били обладани от една мисъл спрямо горите: как по-лесно и повече да ги ограбят."

Официалните данни са категорични, че въпреки някои локални проблеми, които и органите признават (оголени места са видни с просто око в някои региони на България), в цялост горите не намаляват, дори се увеличават. Един от индикаторите за това дали сечта – законна или не - е много или малко, е прирастът на горите. В България той е около 14 млн. куб.м годишно, а официално сечта е около 7 млн. куб.м. Дори ако включим в сметките твърденията за незаконната сеч на WWF, числото пак е под 10 млн. куб.м. Тоест балансът е положителен.

Прирастът обаче не може да е единствено успокоение - това, че дърветата в една гора са нараснали с обем Х за една година, не компенсира факта, че друга гора със същия обем Х е била изцяло изсечена. От бранша отдавна алармират, че залесяването в България в последните години е спаднало значително. Данните показват, че ако през 2008 г. са били засадени 50 хил. дка, през 2012 г. те са едва 12 хил. дка. Една от причините е, че в Закона за горите в мандата на ГЕРБ времето за ново залесяване на сечища и пожарища бе увеличено от 3 на 7 години. Това бе коригирано едва в края на 2013 г., когато законът претърпя нови изменения.

Ниският общ обем на сечта освен това не може да компенсира лошото му разпределение, което създава невралгични точки в картата – софийския регион, Странджа, немалко места в Стара планина и др. И това може да окаже известен ефект за наводненията. Но не и да бъде единствено обяснение.

Тони Кръстев е категоричен: "Дори здрава гора в България не може да се справи с подобни нетипични обеми дъжд, защото нито почвеният слой, нито кореновата система на дърветата тук са пригодени за такова количество вода." Той смята, че нагласите на обществото да търсят обяснение в сечите са рожба и на изострената чувствителност по темата в последните години в резултат на по-голямата прозрачност в работата на органите, информационния бум и активната дейност на НПО сектора. "Този интерес към горите е хубаво нещо, но за жалост има и манипулации по темата", казва той. Зам.-министърът по горите в служебното правителство Георги Костов също смята, че не може само сечта да е обяснение на проблема с наводненията. "Нещата са комплексни - липсата на превенция, на финанси, на качествена държавна политика, на иновативни идеи, които могат да са ефективни и без голям ресурс", казва той.

Александър Дунчев от WWF донякъде е съгласен, че въпреки някои локални проблеми функционалността на горите не е нарушена масово, нито водоохранителните им функции. Големият проблем е по-скоро във финансовите измерения и пропуските за държавата от сивия сектор в горите.

Все по-изтънчени

Документът твърди, че макар на практика случаите на класическа незаконна сеч в последните 10-15 години да са намалели, това не се отнася за кражбите. Просто крадците вече ползват "по-изтънчени" методи – трудно установими и трудно доказуеми. Особено когато имат и политическа протекция, което според WWF e често срещано.

Ако класическият бракониер се промъква тайно в гората и сече безогледно, бракониерът с бяла якичка има много повече възможности. Той има разрешително за дърводобив, но поваля не само предвидените за сеч с маркирировка дървета, а и други. Незаконната сеч "узаконява", като маркира с фалшива марка пъновете. Възможно е следите да прикрие впоследствие и самият лесовъд на стопанството - от страх да не понесе сам отговорността или защото е част от схемата.

Тъй като все пак става дума за гора, количеството дървесина, маркирана за сеч, не може да бъде предвидено с перфектна точност и позволява значително отклонение. Ако фирмата по документи трябва да добие 100 кубика от маркиран парцел, но в крайна сметка са се оказали 120 кубика, това не е престъпление. Освен ако фирмата не скрие разликата – това е незаконен добив. Според анализа на WWF голяма част от тази скрита дървесина се дължи на неточната инвентаризация на горите, която обичайно се извършва със софтуер, който изчислява обемите дървесина в дадена гора чрез формули. Често данните са неточни и при сечта тази разлика може да се скрие. Източник на "Капитал" с дълга практика в горския сектор споделя същите наблюдения и твърди, че това вероятно е една от причините, че официално добивите на дървесина в държавните гори са съществено по-ниски в сравнение с частните например.

Манипулации се правят и при окачествяването на дървесината, което ощетява финансово собственика й - в 75% от случаите това е държавата. Всъщност самият добив е най-лесната част при схемите за злоупотреба. Истинският екшън обаче идва, когато дървесината трябва да бъде експедирана от горите – тук има подправяне на документи и данни в транспортните билети, използване на различни маршрути, промъквания през нощта със помощта на съгледвачи и и какво ли още не. Тъй като именно при превоза са съсредоточени и усилията на контролните органи, най-често злоупотребите в тази част са възможни с протекцията на служителите им. Това се отнася и за следващата спирка в движението на дървесината – временните складове. Там нередностите също лесно могат да бъдат установени с проверки. Но не и ако проверяващите си затворят очите.

Партиен бизнес

Очевидно е, че за да работят схемите гладко, често е нужна протекция. "Без съдействието на директора на стопанството и полицията и клечка не може да изчезне от гората", категоричен е източник на "Капитал" от горския сектор.

Нередностите в горите около село Турия не са единствените, в които е намесено името на ДПС. Стремежът на партията да овладее министерството на земеделието винаги когато е на власт, е всеизвестен, а по време на кабинета "Орешарски" бе повече от очевиден. Тогава избухнаха и не един и два скандала с партийни назначения в горския сектор.

Системата е вертикална. Чрез министерство на земеделието се овладява контролът, осъществяват се и нужните назначения на локално ниво. А чрез тях пък се осигурява закрилата на местните схеми. "ДПС действа именно на местно ниво. Злоуопотребите са чрез локални фирми, протекцията е от локалните органи и локалните партийни организации", казва източникът.

Начините са много. "Шефът на стопанството например може да се договори с определени фирми за дърводобив – чувал съм дори, че на места има "входна такса", за да може тази фирма да започне да сече в гората. Те получават "благословия" от директора да секат повече от позволеното, а чрез подопечните му служители и се прикриват нарушенията", казва друг негов колега, запознат с работата на терен. Всъщност директорите на стопанства може и да не са пряко в схемата, но заради силните позиции на закриляни от по-високо ниво дърводобивни фирми са принудени да си затварят очите, ако искат да запазят работата си.

Освен добри приходи горите носят и политически дивидент. В много райони те са единственият ресурс - възможност за препитание на местните хора, източник на дървата за огрев, давани като социални помощи от общините (често управлявани отново от кадри на ДПС). Така владеенето на горите става и инструмент за контрол над населението, особено по време на избори, казват и двата източника.

"При ГЕРБ пък се действаше по друг начин - на високо ниво. Те окрупниха администрирането на сектора и създадоха шест големи предприятия с шестима директори. Така контролът е много по-централизиран и лесен", казва източникът ни. И продължава: "Докато ДПС крадат локално, ГЕРБ просто променяха закона, така че да облагодетелства определени фирми. Те опитаха да овладеят изцяло търговията с дървесина."

Това не остана незабелязано и през 2012 г. избухнаха протести на горски фирми. В традицията на новите политически прийоми за противодействие веднага се появи и контрапротест. Проверка на "Капитал Daily" тогава установи, че някои от най-гласовитите водачи на контрапротеста в защита на авторите на "реформата" - бившият министър на земеделието Мирослав Найденов и бившият небезизвестен депутат Емил Димитров, всъщност бяха собственици на дърводобивни фирми, които малко след това - като за награда, спечелиха крупни търгове за милиони левове за добив на дървесина в няколко стопанства.

А БСП? "Те не действат организирано и партийно, но за сметка на това част от олигарсите, които имат интереси и в горския сектор, са им близки", продължава нашият източник. Според него техните интереси са в ловните стопанства, където често са скрити концесионери в съдружие с други фирми. "От тези ловни стопанства заради недобро законодателство се източват сериозни средства, при това законно", казва той.

Всъщност да се краде от гората е много лесно - това е ценен ресурс, от който в България има достатъчно. И ако кражбите се извършват малко по-внимателно, те могат да останат дори незабелязани. Лесно е и пласирането на откраднатото - голяма част от дърводобива в България е за огрев на населението. И доказателствата просто излитат от комина. Трудно за сметка на това е противодействието срещу активисти с политическа протекция. Особено когато същата власт управлява и контролните, и изпълнителните органи – показателно е дори, че събираемостта нанаказателните постановления за нарушения в горите е под 15%.

 
Мерките

И все пак мерки, които да затруднят героите в схемите, могат да бъдат взети на централно ниво. В доклада си WWF предлага и конкретни механизми за противодействие. Настоящият директор на агенцията по горите Тони Кръстев споделя, че по част от тях вече се работи – например нова софтуерна система за електронните билети за превоз. Многократно засилени са и проверките.

По думите на Кръстев трябва да се заложи и на възможно най-много прозрачност, тъй като гражданският контрол може да бъде много ефективен. От 15 септември вече всеки кмет получава информация за актуалните сечи в рамките на населеното място, която трябва да направи видима и за жителите. От началото на септември в реално време могат да се правят и проверки на документи и за добив в системата на агенцията, до която досега достъпът не бе свободен.

От WWF споделят, че имат вяра във волята и добрите намерения на новото ръководство на агенцията по горите и на министерството. Въпросът е ще запазят ли те постовете си, след като се завърти изборната рулетка.

6 коментара
 • 1
  nkp33315911 avatar :-|
  alabam4eto

  Ей тия ДПС посягат на най-свидното ни природата изсякоха горите, посегнаха на Странджа с фалшиви заменки, а къде е прокуратурата къде са законите???

 • 2
  aleko avatar :-|
  aleko

  Незаконните сечи са парченце в пъзела от причини за наводненията в България това лято - в никакъв случай не единственото, нито пък основното.
  ----------------------
  Напротив. Точно основното са, останалите са второстепенни.

 • 3
  peni1948 avatar :-|
  Peni Radulov

  Докато е държавно горско стопанство ще има незаконна сеч.От държавното всички крадат,но на държавата почти никой не дава или връща.Държава на автопилот който е на власт краде като за световно,защото после няма.Но кражбите не покриват разходите и оттам всички беди за населението,понеже идва време когато няма да има какво да се краде.Обаче на този етап всичко се е юрнало да краде и опропостява.Ама до кога и докаде ще се краде?-май докато има.

 • 4
  geordgeo avatar :-?
  Дългия

  ДПС-то са противозаконна партия и нямат никаква работа на политическата (и икономическа) сцена. Нали са създадени от БКП-БСП-то, все са си биз-бизе от зората на демокрацията и както комунистите опропастиха страната за 45 години, така сега ДПС-то си развява байряка из българските гори безнаказано и сече и изнася дървесина поголовно. Цели райони на страната се оголиха и останаха без гори, а на хартия излизат дори в повече отпреди. Е аз на очите си ли да вярвам или на написаното на хартията? Да даде Господ да се появят хайдути из тия гори, та дано им помогнат, че обикновения човек няма властта да го направи...

 • 5
  zo avatar :-|
  zo

  [quote#0:"Капитал"]От бранша отдавна алармират, че залесяването в България в последните години е спаднало значително.[/quote]

  Което е добра новина, защото изкуственото залесяване не е много хубаво нещо.

 • 6
  schumener_beer avatar :-|
  шуменско пиво

  Предполагам всички помним големите горски пожари допреди няколко години. Съмненията тогава бяха, че почти всички са изкуствено предизвикани с цел да се изсече после дървесината. Което и се правеше много чевръсто след като си идат пожарникарите. После се изнасяше, основно за Гърция и Турция. После промениха закона и забраниха сеченето в изгорелите гори, ако не греша - за следващите 5 години. И - чудо! Пожарите секнаха като с магическа пръчка. Поне аз не съм чувал напоследък за големи горски пожари. Явно след тия мерки горската мафия е минала на друга тактика. Колкото до ДПС, тяхното участие е всеизвестно. И по-лошо, то е почти монополно и то в почти цяла България.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK