Коментари Daily - 5 октомври
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Коментари Daily - 5 октомври

Коментари Daily - 5 октомври

Прогнозирай правителството; Лесно задлъжняване и трудно издължаване; "Айриш таймс": Неформални олигархии владеят България

5230 прочитания

© ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ


Актуалната игра

Прогнозирай правителството

23 юли: Ако нямаме 121 депутати, мили мои, и не можем да направим сами правителство, ще оставя ГЕРБ в опозиция.

2 септември:  Ако имаме над 110-115 депутати, дори да не са 121, ще опитаме с правителство на малцинството.

1 октомври: Нямаме ли над 105 - 110  депутати, няма какво да участваме в преговори, от нас си зависи.

2 октомври: Ако имаме под 100 депутати - да заповядат, да направят правителство другите, ще ги подкрепям отстрани.

5 октомври: ГЕРБ ще участва само в едно стабилно управление, а не в коалиции тип "Орешарски". Ако такова не се формира след днешния вот, ще има нови предсрочни избори.

                                                                                                      Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов

Възможни са всякакви варианти. Бойко Борисов може да обещава всичко, което някой иска да чува, а междувременно да извършва своите си договорки "зад кадър".

Жертва на това може да бъдат Реформаторският  блок, с които преговорите изведнъж да се окажат неуспешни, но може да се случи и с всяка друга партия. Най-вероятен развой е прилагането спрямо Реформаторския блок на тактика на изяждане чрез вътрешни раздори. Социалистите са притихнали, защото им е обещал нещо, но той ще ги излъже. А ДПС има вече постигнати договорености с Борисов за взаимно ненападение.

Евгений Дайнов, политолог, пред "Медиапул".

Предстоящо

Лесно задлъжняване и трудно издължаване 

От коментари на Калоян Стайков и Петър Ганев в седмичния онлайн бюлетин на Института по пазарна икономика

Влиянието на държавния дълг върху една икономика е сходно на това, което имат лекарствата върху хората - в зависимост от дозата може да помогне, но и да навреди. За разлика от лекарствата нивото на държавния дълг, което не вреди на икономиката, рядко е предварително известно и затова  е необходим силно консервативен подход при поемането на нов дълг.

Това ясно се вижда от опита на страни като Румъния и Латвия, които в края на 2008 и началото на 2009 г. бяха принудени да поискат спасителна помощ от МВФ. Само няколко месеца преди това двете страни са на трето и четвърто място в ЕС по най-нисък публичен дълг.

Случаите с двете страни трябва да са урок за всички, които смятат, че публичният дълг на България е много нисък и увеличаването му постепенно не би навредило, дори би помогнало на икономиката. От няколко години страната се намира в неизследвана територия поради:

 • Изключително свитите нива на фискалния резерв, както и систематичната му употреба за покриване на текущи разходи и дефицити

 • Шеста година на бюджетни дефицити, които според прогнозата на финансовото министерство ще продължат поне до 2016 г.

 • Постоянен и с високи темпове ръст на публичната задлъжнялост.

На този фон и предвид злополучния опит на Румъния и Латвия предложението за увеличаване на бюджетния дефицит с над 1.5 млрд. лв. с емисия на нов дълг буди притеснения. Новите заеми се увеличават с още 2.9 млрд. лв. за подкрепа на банковата система - ликвидна  и/или  предоставяне на до 700 млн. лв. под формата на заем на Фонда за гарантиране на влоговете.

Това изисква увеличаване на тавана на дълга с 4.5 млрд. лв., които, ако бъдат емитирани, ще увеличат държавния дълг до 28.4%. Ако към него се добавят и задълженията на общините, консолидираният дълг ще приближи 30%. За сравнение,  в началото на 2013 г. държавната задлъжнялост беше 15% от БВП.

Притеснителен е не само размерът на дълга, но и неговото предназначение. Предвидените 2.9 млрд. лв. за ликвидна подкрепа на банковата система изпращат изключително негативен сигнал. Все едно управляващите очакват системата да бъде изправена пред затруднения и се презастраховат – за всеки случай. Вместо да предотвратят евентуални проблеми обаче, подобни действия могат да ги породят, ако икономическите участници ги изтълкуват като знак, че правителството знае нещо, което те не знаят.

Другият притеснителен аргумент в мотивите към актуализацията на бюджета е предвиждането на 700 млн. лв. държавен заем към Фонда за гарантиране на влоговете и отпускане на държавна гаранция на същия до 2 млрд. лв. Това означава подготовка за различни варианти за справяне със ситуацията в КТБ, въпреки че пълна информация за състоянието на банката ще има не по-рано от 20 октомври.

Политическата нестабилност, продължаваща вече повече от година и половина, както и създалата се деликатна ситуация около тази банка, а и куп друг фактори предполагат значително по-консервативен подход към поемането на нов дълг. "Трябват ни още 4.5 млрд. лв." не е добра платформа за дългова емисия, тъй като рано или късно тези пари трябва да се върнат.

Ако те се използват за текущи разходи например, това значи, че като дойде моментът за изплащане на дълга, парите ще са изядени и ще трябва да се взема нов дълг или да се осигурят повече приходи. Подобно поведение вкарва страната в своеобразна дългова спирала – нов дълг за изплащане на стария и още дълг за покриване на бюджетните дефицити.

***

Проблемите пред фиска са структурни и са неизбежен резултат от комфорта на политическия елит да прахосва публични средства.

Кратката рестроспекция говори сама за себе си:

 • 2007-2008 г. – профукан излишък и прикрит дефицит, т.е. въпреки привидното изобилие на пари структурно бюджетът е на минус

 • 2009-2010 г. – избори, рецесия и продънен бюджет. Натрупан е 3.5 млрд. лв. дефицит, фискалният резерв изтънява сериозно

 • 2011-2012 г. – бюджетното салдо започва да се подобрява, но не заради някакви сериозни реформи или разходни мерки, а поради възстановяването на приходите. Дефицитът все пак остава

 • 2013 г. – нови избори и изпуснат бюджет. Дефицитът отново нараства (1.5 млрд. лв.), като причините са изцяло политически

 • 2014 г. – отново избори и тотално продънен бюджет. Дефицитът тази година най-вероятно ще достигне рекордните 3 млрд. лв.

Огледало

"Айриш таймс": Неформални олигархии владеят България

От публикация в ирландския всекидневник, посветена на изборите в България

Българите живеят в почти постоянна криза след падането на социалистическия режим. 25-те години демокрация се характеризират с ендемична корупция и ширеща се организирана престъпност, които подкопават доверието в икономиката, стимулират масова емиграция и забавят членството на България в Шенген.

Това е ситуация, в която мощни олигархични мрежи са успели да заграбят страната. Те управляват политическите партии в България и безскрупулно преследват собствените си интереси, оставяйки недосегаеми за всякакъв вид държавен и съдебен контрол.

Възникналите след 1989 г. формално демократични институции реално се владеят от неформални олигархии, по правило със силни връзки с организираната престъпност. Този проблем е толкова остър, че вече е невъзможно да се разбере точно къде свършва организираната престъпност и започва държавата. Връзката помежду им се осигурява от умишлено усложнени бюрократични структури, непрозрачно корпоративно счетоводство, предопределени обществени поръчки и лабиринт от офшорни регистрации в услуга на  прането на пари.

Българската "революция" преди 25 години, сложила край на комунистическото управление, е по-близо до вътрешен преврат: партията формално обяви отказ от комунизма, но последвалите реформи бяха  козметични. По-голямата част от комунистическата номенклатура мутирала в посредници и комисионери, чиято вътрешна информация им даде значителни предимства в новата ситуация на демократичен капитализъм.

В същото време монополните практики, корупцията и злоупотребата с власт укрепнаха до такава степен, че сред гражданите на ЕС българите имат най-малко доверие в своите политици и политически институции. Този нечестив съюз между алчен капитализъм и безскрупулна олигархия поддържа и възпроизвежда модела на шуробаджанащина и кражба на обществени средства от елита, докато в мнозинството си българите са осъдени на несигурно съществуване с ниски доходи и увеличаващи се цени.  

От 1989 г. населението на България е намаляло от 9 на 7.3 милиона души, което се дължи и на постоянна емиграция. Според официалните данни българите са с най-нисък стандарт на живот - наполовината от средния за ЕС. Близо 10-те  милиарда евро от европейските фондове не са постигнали видим ефект, а цялата политическа класа участва в злоупотребата с тях.

Актуалната игра

Прогнозирай правителството


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

7 коментара
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D

  И има оптимизъм от изборите, защото г-н Борисов никога вече няма да ми влиза в къщата от телевизора като министър-председател! Колкото и избори да има, резултатът му ще върви все по-надолу.

  И няма оптимизъм, защото обявените за националистически партии (Атака и НФСБ+ВМРО) с куха реторика събраха почти колкото БСП.
  Не ми е зор за БСП, които берат плодовете на политиката си от последните години, но този силен вот за наципартиите говори за растяща маргинализация на населението, за оскотяване и за загуба на надежда.

  Изпростяването на електората не е проблем на демокрацията, а на нацията...

 • 2
  kapitalcho avatar :-|
  kapitalcho

  До коментар [#1] от "D-r D":

  Нищо пододобно-просто на народу му писна и масово не гласува(рекорд по ниска избирателна активност).
  Протести до дупка и приемането на най важните закони бързо(закон за лустрация,електронни,мажоритарни избори плюс образователен и данъчен ценз,закон за референдумите и за всеки проект над 100 мил лева,мажоритарни избори за всяка по важна позиция........................)/

 • 3
  antipa avatar :-P
  D-r D

  До коментар [#2] от "kapitalcho":

  Нищо подобно, казвате но не ми стана ясно с какво от изложеното от мен не сте съгласен?

  Тезите ви от по-долу, вече съм ги чел вчера и продължавам да смятам, че са неприложими освен в някоя измислена от вас държава.

 • 4
  kapitalcho avatar :-|
  kapitalcho

  До коментар [#3] от "D-r D":

  Неприложими защото:
  -Няма да има резултат от тях
  -Няма желаение за тях
  Ако е второто..............това е друг въпрос.
  След като лидерът на най голямата парламентрано представена партия,отменя прескоференцията с думите,цитирам"Има мач на Реал и после Ювентус и трябва да ги гледам".............какво това говори за него като лидер,както и за хората,които са гласували за него
  Не се ли промени системата,тя ще прозивежда само боклуци и всеки един ,който не е искал да яхне стадото-с малко пари,популизам и реклама ще го направи без проблеми-щом Бюрека го направи.
  А ако вие имат по конструктивни предложения за смяна на системата,така,че да произвеждат качествени хора,ще се радвам да ги чуя.

 • 5
  antipa avatar :-|
  D-r D

  До коментар [#4] от "kapitalcho":

  Мнението ми за г-н Борисов не е високо и не се различава от вашето.

  Нямам предложения за смяна на системата. Не възприемам това като мое задължение. Това е работата на политиците.
  Трябва да ви призная, че гласувам редовно, но не си правя илюзии, че с това ще спомогна за някаква промяна. Просто искам да анулирам един купен глас. • 6
  gorgozil avatar :-P
  Gorgozil

  ""Айриш таймс": Неформални олигархии владеят България" ... аааа да ме извиняват Айриш Таймс, ама хич не са ни "неформални" олигархиите, баш са си формални и си имат три буквени съкращения (БСП / ДПС) и представителство в парламента. Нашите ДС агенти в посолството в Ирландия да не си седят на ръцете, ами да протестират звучно ... :)

 • 7
  inadilov avatar :-|
  inadilov

  Изключително забавно...
  Само ако не ставаше дума за мен и народа ми. И за страната, в която живея.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.