С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
7 5 окт 2014, 20:25, 4847 прочитания

Коментари Daily - 5 октомври

Прогнозирай правителството; Лесно задлъжняване и трудно издължаване; "Айриш таймс": Неформални олигархии владеят България

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Актуалната игра

Прогнозирай правителството


23 юли: Ако нямаме 121 депутати, мили мои, и не можем да направим сами правителство, ще оставя ГЕРБ в опозиция.

2 септември: 
Ако имаме над 110-115 депутати, дори да не са 121, ще опитаме с правителство на малцинството.

1 октомври:
Нямаме ли над 105 - 110  депутати, няма какво да участваме в преговори, от нас си зависи.2 октомври: Ако имаме под 100 депутати - да заповядат, да направят правителство другите, ще ги подкрепям отстрани.

5 октомври: ГЕРБ ще участва само в едно стабилно управление, а не в коалиции тип "Орешарски". Ако такова не се формира след днешния вот, ще има нови предсрочни избори.

                                                                                                      Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов

Възможни са всякакви варианти. Бойко Борисов може да обещава всичко, което някой иска да чува, а междувременно да извършва своите си договорки "зад кадър".

Жертва на това може да бъдат Реформаторският  блок, с които преговорите изведнъж да се окажат неуспешни, но може да се случи и с всяка друга партия. Най-вероятен развой е прилагането спрямо Реформаторския блок на тактика на изяждане чрез вътрешни раздори. Социалистите са притихнали, защото им е обещал нещо, но той ще ги излъже. А ДПС има вече постигнати договорености с Борисов за взаимно ненападение.

Евгений Дайнов, политолог, пред "Медиапул".


Предстоящо

Лесно задлъжняване и трудно издължаване 

От коментари на Калоян Стайков и Петър Ганев в седмичния онлайн бюлетин на Института по пазарна икономика

Влиянието на държавния дълг върху една икономика е сходно на това, което имат лекарствата върху хората - в зависимост от дозата може да помогне, но и да навреди. За разлика от лекарствата нивото на държавния дълг, което не вреди на икономиката, рядко е предварително известно и затова  е необходим силно консервативен подход при поемането на нов дълг.

Това ясно се вижда от опита на страни като Румъния и Латвия, които в края на 2008 и началото на 2009 г. бяха принудени да поискат спасителна помощ от МВФ. Само няколко месеца преди това двете страни са на трето и четвърто място в ЕС по най-нисък публичен дълг.

 Случаите с двете страни трябва да са урок за всички, които смятат, че публичният дълг на България е много нисък и увеличаването му постепенно не би навредило, дори би помогнало на икономиката. От няколко години страната се намира в неизследвана територия поради:
 • Изключително свитите нива на фискалния резерв, както и систематичната му употреба за покриване на текущи разходи и дефицити
 • Шеста година на бюджетни дефицити, които според прогнозата на финансовото министерство ще продължат поне до 2016 г.
 • Постоянен и с високи темпове ръст на публичната задлъжнялост.
 На този фон и предвид злополучния опит на Румъния и Латвия предложението за увеличаване на бюджетния дефицит с над 1.5 млрд. лв. с емисия на нов дълг буди притеснения. Новите заеми се увеличават с още 2.9 млрд. лв. за подкрепа на банковата система - ликвидна  и/или  предоставяне на до 700 млн. лв. под формата на заем на Фонда за гарантиране на влоговете.

Това изисква увеличаване на тавана на дълга с 4.5 млрд. лв., които, ако бъдат емитирани, ще увеличат държавния дълг до 28.4%. Ако към него се добавят и задълженията на общините, консолидираният дълг ще приближи 30%. За сравнение,  в началото на 2013 г. държавната задлъжнялост беше 15% от БВП.

Притеснителен е не само размерът на дълга, но и неговото предназначение. Предвидените 2.9 млрд. лв. за ликвидна подкрепа на банковата система изпращат изключително негативен сигнал. Все едно управляващите очакват системата да бъде изправена пред затруднения и се презастраховат – за всеки случай. Вместо да предотвратят евентуални проблеми обаче, подобни действия могат да ги породят, ако икономическите участници ги изтълкуват като знак, че правителството знае нещо, което те не знаят.

Другият притеснителен аргумент в мотивите към актуализацията на бюджета е предвиждането на 700 млн. лв. държавен заем към Фонда за гарантиране на влоговете и отпускане на държавна гаранция на същия до 2 млрд. лв. Това означава подготовка за различни варианти за справяне със ситуацията в КТБ, въпреки че пълна информация за състоянието на банката ще има не по-рано от 20 октомври.

Политическата нестабилност, продължаваща вече повече от година и половина, както и създалата се деликатна ситуация около тази банка, а и куп друг фактори предполагат значително по-консервативен подход към поемането на нов дълг. "Трябват ни още 4.5 млрд. лв." не е добра платформа за дългова емисия, тъй като рано или късно тези пари трябва да се върнат.

Ако те се използват за текущи разходи например, това значи, че като дойде моментът за изплащане на дълга, парите ще са изядени и ще трябва да се взема нов дълг или да се осигурят повече приходи. Подобно поведение вкарва страната в своеобразна дългова спирала – нов дълг за изплащане на стария и още дълг за покриване на бюджетните дефицити.

***

Проблемите пред фиска са структурни и са неизбежен резултат от комфорта на политическия елит да прахосва публични средства.

Кратката рестроспекция говори сама за себе си:
 • 2007-2008 г. – профукан излишък и прикрит дефицит, т.е. въпреки привидното изобилие на пари структурно бюджетът е на минус
 • 2009-2010 г. – избори, рецесия и продънен бюджет. Натрупан е 3.5 млрд. лв. дефицит, фискалният резерв изтънява сериозно
 • 2011-2012 г. – бюджетното салдо започва да се подобрява, но не заради някакви сериозни реформи или разходни мерки, а поради възстановяването на приходите. Дефицитът все пак остава
 • 2013 г. – нови избори и изпуснат бюджет. Дефицитът отново нараства (1.5 млрд. лв.), като причините са изцяло политически
 • 2014 г. – отново избори и тотално продънен бюджет. Дефицитът тази година най-вероятно ще достигне рекордните 3 млрд. лв.
Огледало

"Айриш таймс": Неформални олигархии владеят България

От публикация в ирландския всекидневник, посветена на изборите в България

Българите живеят в почти постоянна криза след падането на социалистическия режим. 25-те години демокрация се характеризират с ендемична корупция и ширеща се организирана престъпност, които подкопават доверието в икономиката, стимулират масова емиграция и забавят членството на България в Шенген.

Това е ситуация, в която мощни олигархични мрежи са успели да заграбят страната. Те управляват политическите партии в България и безскрупулно преследват собствените си интереси, оставяйки недосегаеми за всякакъв вид държавен и съдебен контрол.

Възникналите след 1989 г. формално демократични институции реално се владеят от неформални олигархии, по правило със силни връзки с организираната престъпност. Този проблем е толкова остър, че вече е невъзможно да се разбере точно къде свършва организираната престъпност и започва държавата. Връзката помежду им се осигурява от умишлено усложнени бюрократични структури, непрозрачно корпоративно счетоводство, предопределени обществени поръчки и лабиринт от офшорни регистрации в услуга на  прането на пари.

Българската "революция" преди 25 години, сложила край на комунистическото управление, е по-близо до вътрешен преврат: партията формално обяви отказ от комунизма, но последвалите реформи бяха  козметични. По-голямата част от комунистическата номенклатура мутирала в посредници и комисионери, чиято вътрешна информация им даде значителни предимства в новата ситуация на демократичен капитализъм.

 

В същото време монополните практики, корупцията и злоупотребата с власт укрепнаха до такава степен, че сред гражданите на ЕС българите имат най-малко доверие в своите политици и политически институции. Този нечестив съюз между алчен капитализъм и безскрупулна олигархия поддържа и възпроизвежда модела на шуробаджанащина и кражба на обществени средства от елита, докато в мнозинството си българите са осъдени на несигурно съществуване с ниски доходи и увеличаващи се цени.  

От 1989 г. населението на България е намаляло от 9 на 7.3 милиона души, което се дължи и на постоянна емиграция. Според официалните данни българите са с най-нисък стандарт на живот - наполовината от средния за ЕС. Близо 10-те  милиарда евро от европейските фондове не са постигнали видим ефект, а цялата политическа класа участва в злоупотребата с тях. • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Вечерни новини: "Топлофикация София" е с нов директор, Орбан свива властта на кмета на Будапеща Вечерни новини: "Топлофикация София" е с нов директор, Орбан свива властта на кмета на Будапеща

И още: Напрежението около избора на Иван Гешев за главен прокурор продължава; По качество на живота България попада в Латинска Америка

18 ное 2019, 1393 прочитания

Изненадваща смяна на директора на "Топлофикация София" 6 Изненадваща смяна на директора на "Топлофикация София"

Новият мениджър има спорна бизнес биография. Досегашният шеф, който е бивш служител на Христо Ковачки, е освободен, а не е напуснал доброволно

18 ное 2019, 2567 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Политика" Затваряне
Хронология: Избори 2014

ГЕРБ спечели, но ще й е трудно да състави правителство, БСП губи подкрепа, а ДПС й диша във врата, реформаторите се представят много силно, ББЦ и Патриотичният фронт влизат в парламента, "Атака" и АБВ засега също, макар и на границата

Още от Капитал
Фасулска работа

За 20 години Милко Младенов създаде една от най-разпознаваемите компании за варива в България "СуиКо"

Пресъхналият Перник

Приблизително 60 хил. души ще бъдат засегнати от бъдещия воден режим в област Перник

Новата дългова криза на здравната каса

Институцията плаща със здравни вноски наказателни лихви и адвокатски хонорари

Европа и светът според Макрон

Френският президент е прав за проблемите на ЕС. Но не успява да намери партньори за решаването им

Ново място: Смесен магазин "Зоя"

Веригата за био продукти се разширява с обект на пл. "Гарибалди"

Филм след филм

Забравени класики и модерно авторско кино на "Киномания" 2019

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10