Наказателният вот печели изборите

Ако се състави управляващо мнозинство, то най-вероятно ще е трипартийно

"Аз си гласувам за моята партия, за стабилно управление, да си продължим да си изграждаме държавата, да си оправяме инфраструктурата, да направим енергийно ефективни сградите, да станем уважавани в Европа и в света, да възстановим добрите си отношения с Русия, да спрат да ги лъжат и тях и всичко останало, което сме правили", каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, след като даде гласа си
"Аз си гласувам за моята партия, за стабилно управление, да си продължим да си изграждаме държавата, да си оправяме инфраструктурата, да направим енергийно ефективни сградите, да станем уважавани в Европа и в света, да възстановим добрите си отношения с Русия, да спрат да ги лъжат и тях и всичко останало, което сме правили", каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, след като даде гласа си    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
"Аз си гласувам за моята партия, за стабилно управление, да си продължим да си изграждаме държавата, да си оправяме инфраструктурата, да направим енергийно ефективни сградите, да станем уважавани в Европа и в света, да възстановим добрите си отношения с Русия, да спрат да ги лъжат и тях и всичко останало, което сме правили", каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, след като даде гласа си
"Аз си гласувам за моята партия, за стабилно управление, да си продължим да си изграждаме държавата, да си оправяме инфраструктурата, да направим енергийно ефективни сградите, да станем уважавани в Европа и в света, да възстановим добрите си отношения с Русия, да спрат да ги лъжат и тях и всичко останало, което сме правили", каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, след като даде гласа си    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА

Ако има един-единствен извод от резултатите на изборите, той е, че на избирателите им е писнало от големите партии, които се извъртяха във властта в последните пет години. Влизането в парламента на четири нови формации - Реформаторският блок и особено съвсем новите "България без цензура", Патриотичният фронт и АБВ, показва, че на изборите истинският победител е протестният вот. Данните от екзитполовете на социолозите показват, че големият губещ от изборите, както се и очакваше, е БСП. Социалистите се сриват до ниво, на което никога не са падали. Дори след управлението на Виденов на изборите през 1997 г. подкрепата за тях беше по-висока.

Същевременно и ГЕРБ, които се надяваха да съберат част от наказателния вот, в най-добрия случай не са паднали под нивото си от 2013 г. Единствено ДПС последователно и независимо от обстоятелствата (дори такива като Делян Пеевски и фалита на КТБ) върви нагоре.

Според данните досега възможната управляваща коалиция е ГЕРБ, РБ и Патриотичният фронт (ПФ). Ако "Атака" не влезе в парламента, тези три партии ще имат убедително мнозинство. Ако крайната националистическа партия обаче влезе отново в Народното събрание, тяхното мнозинство вероятно ще виси на един глас (ако изобщо имат мнозинство). Но дори и парламент с шест партии (т.е. ако партията на Георги Първанов - АБВ, не влезе) ще трябва да излъчи трипартийна управляваща коалиция.

Ако се търси добра новина, то тя е, че следващото Народно събрание ще бъде едно от най-представителните за последните години - около 90% от гласувалите избиратели ще имат депутати в парламента. За сравнение - при миналите парламентарни избори гласовете на над 25% от гласоподавателите бяха за партии под 4%-овата бариера.

Лошата новина е, че този представителен парламент може да има кратък живот. Броят на партиите, които влизат в него, не дава възможност за лесна коалиция. За съставянето на мнозинство ще са нужни гласовете на поне три партии, а това прави преговорите за евентуално правителство трудни. Дори и те да са успешни, следващото мнозинство ще трябва да прави компромиси с много различни интереси, което не предполага политическо дълголетие.

Кой какво (не) спечели

За ГЕРБ прогнозните резултати показват противоречив резултат. От една страна, партията на Бойко Борисов печели най-много гласове. От друга, обаче заради големия брой партии над 4%-овата бариера депутатите на ГЕРБ вероятно ще бъдат по-малко, отколкото в последния парламент. Така въпреки победата участието на Бойко Борисов в следващата власт няма да е лесно, нито дори сигурно. Сглобяването на широка коалиция ще изисква политически умения, каквито досега Бойко Борисов не е показвал.

За БСП на тези избори интригата е дали ще останат втора политическа сила, или ще бъдат задминати от ДПС. Дори и това да не се случи обаче, то ще е с малко, а самият факт, че това е най-обсъжданият момент около социалистите е достатъчно показателен за състоянието на левицата. Сега отново след шамара на европейските избори през май 2014 г. социалистите се изправят пред сериозна задача - дали да сменят лидера си, или да "простят" на новия председател Михаил Миков слабото представяне с оправданието, че е на поста едва от края на юли. Резултатът им най-вероятно ще означава, че те ще останат в глуха опозиция, нежелан партньор от никого. Малка утеха би било, ако АБВ на Георги Първанов все пак не успее да прескочи 4-процентната бариера за влизане в парламента. Това ще означава, че алтернативата вляво не е толкова жизнена.

Най-вероятно катализатор за взимане на вътрешно политическо решение за смяна на ръководството за БСП би било развитие на ситуация, при което се пристъпи към нови предсрочни избори. След тях по-лесен би бил евентуално съставяне на "германска коалиция" - между БСП и ГЕРБ например. С Миков начело на този етап това изглежда невъзможно. "Липсва му кураж. Той е много силен на собствена територия, но не знае как да разшири ветрилото на подкрепата", коментира бившият депутат от гражданската квота на левицата Мартин Захариев пред БНТ. Той твърди обаче, че сегашните лидери на партиите в парламента са длъжни да намерят общ език, консенсус за съставяне на кабинет, защото "отиваме към гръцката криза".

Ако на тези избори има печеливш, това отново е ДПС. Движението отново демонстрира железен контрол над електората си и как подкрепата му не може да бъде намалена от никакви скандали.

За успех може да се отчита и представянето на Реформаторския блок, доколкото дясната коалиция успя въпреки не особено убедителната кампания и неразбирателствата около избор на председател да получи повече гласове, отколкото най-оптимистичните социологически прогнози. Това обаче не прави участието му във властта сигурно. Сложният политически пасианс, който изборните резултати подредиха, показва, че ако реформаторите искат да са част от бъдещото мнозинство, те ще трябва да преглътнат не само ГЕРБ, но и още един партньор. Сигурно е обаче, че значението на Реформаторския блок за бъдещо стабилно управление ще бъде голямо. Дясната коалиция е единствената партия в бъдещия парламент, която не се свързва с провала на предишното управление, нито е от крайния популистки сегмент. Отсъствието на блока от евентуална бъдеща коалиция би помогнало за това доверието в мнозинството да ерозира бързо.

Балонът на популизма

В лагера на популистите тези избори също внасят разбъркване. Влизането на "България без цензура" в парламента вероятно ще може да бъде обяснено след по-внимателно изследване, когато бъдат обявени пълните резултати от всички секции.

По-значимото събитие в тази част на политическия спектър може да се окаже успехът на Патриотичния фронт. След като ГЕРБ и Реформаторският блок няма да имат достатъчно депутати за мнозинство, най-вероятният техен партньор може да е именно коалицията между НФСБ и ВМРО. "Посоката е дясноцентристко управление", каза членът на ИК на ГЕРБ Румяна Бъчварова. Този разговор обаче няма да е лесен. В първите си изявления след приключването на изборите Ангел Джамбазки от ВМРО обясни, че партията му не би влязла в коалиция с етнически партии, каквато е формацията на Касим Дал, част от Реформаторския блок. Разбира се, това може да е само началото на преговорите за влизане на Патриотичния фронт във властта, тъй като ВМРО досега са показвали, че имат гъвкави политически принципи.

Другият вариант за широка коалиция около ГЕРБ - заедно с Патриотичния фронт и ББЦ, теоретично също е възможен, но смесицата от Бойко Борисов с популизъм и национализъм трудно ще има стабилна легитимност. Нещо повече - подобно мнозинство много трудно ще може да проведе реформите, от които има нужда държавата.

Разбира се, математически е възможно и мнозинство на ГЕРБ и ДПС. Повторно участие на движението във властта обаче ще се отрази много лошо на доверието към подобно правителство.

Истината е обаче, че изборите не дадоха отговори на важните въпроси. През следващите дни, след преговорите между партиите ще можем да разберем какво ще е следващото правителство и дали то ще има политическата подкрепа и енергията да предприеме непопулярните мерки, без които ни чака поредица от сериозни сътресения.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


67 коментара
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Капитал, в прогностиката се занимавате с политическо инженерство на най-ниско - калкулаторното.

  Пропускате егото на г-н Борисов. При този си резултат той няма да иска да се пазари с никого. Отново ще видим как победителят няма да може да състави правителство.

  В този парламент има ляво мнозинство, което, обаче по причина, че е достатъчно раздробено, няма да може също да състави правителство.

  Кратък живот за 43-тото НС.
  Нови избори.

  Да не се окаже, че Близнашки ще упрялвява колкото цял редовен мандат...

 • 2
  misho73 avatar :-|
  misho73

  Варианти:
  а). ГЕРБ + ДПС. Победа на геополитическия фронт в посока НАТО и ЕС (прегледайте пресконференцията на ДПС).
  б). ГЕРБ + РБ + .... ?
  в). Президента продължава да управлява.

  Каквото и да стане, руските дудуци губят. Подчертавам че ДПС ВЕЧЕ не влиза в тази категория, поне според мен, на база чутото от Местан.
  Много хора ще плачат. Задкулисието все по-малко ще има думата, политиката ще трябва да е по-публична. Освен при вариант
  г). Край на борда, членството в ЕС и НАТО - по документи и замразено, срив на икономиката. Не ми се мисли по този вариант.
  --------
  Най-голяма вероятност има вариант А.

 • 3
  misho73 avatar :-|
  misho73

  До коментар [#1] от "D-r D":

  "Пропускате егото на г-н Борисов. При този си резултат той няма да иска да се пазари с никого."

  А защо мсилиш че ДПС няма инструмент да ПРИНУДИ Тиквичко? КТБ е голяма и л. има за всички :-) Отделно другото, от тефтерчето до ... и аз не знам докъде, но Метсан каза буквално "ще взривим задкулисието".
  И къде слагаш оста ЕС-НАТО? Или смяташ че геополитиката допуска игричките на разсърденото дете Бойко?
  Скромното ми мнение е че Тивкичко няма опцията да се пазари. Не и при този резултат, не и при тази обстановка. От тази гледна точка ако погледнеш, ще разбереш защо беше толкова тъжен.
  Реалната политика е сурова проза, не младежки стихове :-)

 • 4
  misho73 avatar :-|
  misho73

  "... е възможно и мнозинство на ГЕРБ и ДПС. Повторно участие на движението във властта обаче ще се отрази много лошо на доверието към подобно правителство."

  А как ще се отрази на ГЕРБ това да НЕ участва в управлението и да доведе до хаос в държавата? А как би се отразило ако ДПС изпляска всички факти и обстоятелства около ролята на ГЕРБ за "проблема" КТБ, която лека по лека върви към фалит? Ако Тивкичко се уплаши от трудна коалиция, следващия път няма да има и възможност за такава. Особено ако БКП се окопити (което е малко вероятно).
  Добрата новина е че президента е читав и ясно се определи онзи ден по посока изток-запад. Като запасен вариант в случай че влезем в белгийски сценарии. Пак казвам че при такъв сценарии ГЕРБ ще загуби много повече.

 • 5
  fred avatar :-|
  Fred

  "...Каквото и да стане, руските дудуци губят."
  До коментар [#2] от "misho73":

  Единствената добра новина, всичко останало е тотален ужас. Дребнавата радост на РБ е жалка, показва само колко много ги е било страх да не изпаднат. И то една победа на 6 или 7 партии /дори вече обърках колко са/ 8% са по 1.5% на партия, жива подигравка за партии които са имали пълно мнозинство в НС.

  Сметките на Капитал са без кръчмаря. Първо, НФ ясно казаха,че не участват в коалиция с РБ поради турската партия в него. Второ дори събрани заедно са на ръба на 120 депутата, КРАЙНО неустойчиво мнозинство. Особено като се има предвид че самото РБ е толкова неустойчиво и половината от него на директен команден режим от Костов. Ако има печеливш това е той, плановете му да няма дясно правителство отново успяха.

 • 6
  fred avatar :-|
  Fred

  "...Най-голяма вероятност има вариант А."
  До коментар [#2] от "misho73":

  Не позна, ББ категорично го отхвърли. Това ще е бавно самоубийство. Намеците за изнудване от ДПС които ги казваш произволно ги насочи срещу ББ. Защо да не са срещу БСП, особено Атака или BG WC, там вероятността е доста голяма?

 • 7
  mitkovasilev avatar :-P
  Митко Василев

  Наказателен или автонаказателен? Народът ни демонстрира суицидни наклонности, като че ли.

 • 8
  fred avatar :-|
  Fred

  До коментар [#7] от "Митко Василев":

  +++++++
  Всички "анализират" прехласнати от партийни пристрастия и никой не вижда как все по-бързо се плъзгаме към пропастта. Ще се пляснат по челото както след радостта от "свалянето на тиранина ББ" им натресоха Пеевски но вече пак ще е късно. Още когато нещата тръгнаха към предсрочни избори казах "Рано е, този народ само една Виденова зима го вкарва в правият път" и се оказах прав. Нищо, тя не се е разминала, просто само се позабавя. Единственото което е необходимо е ББ да не се поддаде на натиска да прави коалиции да спасява държавата. С този боклучив парламент не си заслужава жертвата.

 • 9
  mitkovasilev avatar :-|
  Митко Василев

  До коментар [#8] от "Fred":

  Само една Виденова зима ще е малко, види ми се. Политиката е изключително сериозно занимание и иска постоянни и методични усилия, а не подарване на вот през определен период от време. За съжаление няма достатъчно хора с подобно разбиране и така - ще преживеем поредната Коалиция за Устойчиво Развитие или съкратено, знаеш как му е съкращението :)

 • 10
  krac78 avatar :-P
  krac78

  До коментар [#2] от "misho73":Свещенни глупости."Задкулисието все по малко ще има думата".Ми то задкулисието Е, Доган-Местан-Пеевски и ББ-ЦЦ-ЦВ.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход