Българската икономика ще расте много бавно
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Българската икономика ще расте много бавно

През септември Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) понижи очакванията си с 0.4 п.п. до 1.5%

Българската икономика ще расте много бавно

МВФ снижи очаквания ръст на БВП на 1.4%. Спирачките са високата безработица, зависимостта от Русия и слабата Европа

9293 прочитания

През септември Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) понижи очакванията си с 0.4 п.п. до 1.5%


Българската икономика ще нараства по-малко от прогнозираното, годината ще приключи с дефлация, а безработицата почти няма да намалее. Това са основните изводи на Международния валутен фонд (МВФ) за очакваното развитие на страната. В допълнение към коригирания ръст от едва 1.4% ден по-рано рейтинговата агенция Fitch констатира, че публичните финанси на България отслабват, а това досега е било ключовото й предимство.

Това не е първата негативна корекция за икономиката на България. ЕБВР вече свали на нивото, очаквано и от МВФ. Служебният министър на финансите също сви очакванията, като сега държавната прогноза е 1.5%. Важен детайл е и че БВП номинално се свива, а дефлацията води до малкия ръст.

Встрани от вътрешните проблеми българската икономика няма да бъде задвижена и отвън. Европа може пак да влезе в рецесия и е сигурно, че големите икономики се възстановяват по-бавно от очакванията. Ще тежи и напрежението между Украйна и Русия. Накратко - нищо оптимистично за България.

Какво и защо очаква фондът

В новия си доклад "Световна икономическа перспектива" МВФ намали очакванията си за развитието на българската икономика през 2014 г. Прогнозата на фонда е, че през тази година брутният вътрешен продукт (БВП) на страната ни ще нарасне реално с 1.4%, докато през юли очакванията бяха за 1.6%. Като основен риск пред икономиката е посочена огромната ни зависимост от доставките на руски газ, които могат да бъдат нарушени заради обтегнатите отношения между Русия и Украйна. За следващата година МВФ прогнозира икономиката на България да нарасне с 2%.

Освен по-малък икономически ръст фондът прогнозира за България и дефлация от 1.2%, която според анализаторите до голяма степен е "привнесена" отвън. Те дават пример с цените на хранителните суровини и петрола, които през последните няколко месеца падат. Освен чисто пазарните причини фондът изтъква и неколкократното административно понижение на цената на електроенергията през тази година. Всичко това в крайна сметка ще се отрази върху номиналната стойност на БВП, която по данни на Министерството на финансите ще се понижи номинално с близо 2.4 млрд. лв. спрямо заложената стойност в бюджета за 2014 г. За 2015 г. фондът очаква инфлация от 1.7%.

В октомврийския доклад е записано още, че безработицата в България ще намалее до 12.5% през тази година, след като в края на 2013 г. достигна 13%. Въпреки малкото понижение МВФ определя този коефициент като "висок". За следващата година очакванията са за спад до 11.9%. През тази година вероятно ще има дефицит по текущата сметка в размер на 0.2% от БВП и 2.3% през следващата година, е записано в доклада.

Още негативни прогнози

МВФ не е първата международна институция, която ревизира прогнозата за България в есенния си доклад. През септември Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) понижи очакванията си с 0.4 п.п. до 1.5%. Финансовата институция също посочи като основен мотив за решението си руско-украинската криза. Според анализаторите на ЕБВР напрежението между двете държави ще натежи върху икономиката на Югоизточна Европа и прибалтийските републики. За догодина прогнозата за БВП е ръст от 2%.

Забавящата се икономика, високите държавни разходи и банковата паника преди ден бяха отбелязани и от рейтинговата агенция Fitch Rating. В свое становище тя констатира, че публичните финанси на България отслабват, а това досега е било ключовото й предимство. Агенцията обяви, че на 19 декември предстои ревизия на държавния рейтинг, който сега е на ниво BBB- със стабилна перспектива. Той може да бъде понижен, ако следващото правителство не съумее да предприеме необходимите мерки, за да се справи с влошаването на публичните финанси и забавянето на икономиката.

Глобални проблеми

Икономическите проблеми не са само в България. Прогнозата за световната икономика е намалена с 0.1 процентен пункт за 2014 г. и с 0.2 п.п. за следващата година. Подобно е положението и при Европейския съюз. В доклада е записано, че Европа стагнира, а големите икономики се възстановяват по-бавно от очакваното. Освен това фондът вижда 30% вероятност еврозоната отново да влезе в рецесия. Ревизия надолу с 0.4-0.5 п.п. има при най-големите икономики на Стария континент – Германия и Франция. За Италия очакванията са страната да остане в рецесия и през следващата година. Раздвижване има при Испания, която през тази година ще отчете икономически ръст от 1.3%, а през 2015 г. - 1.7%. Оптимистични са очакванията за щатската икономика през тази година. Прогнозите са завишени с 0.5 п.п. до 2.2%, а като причини за това са изтъкнати "експанзионистичната парична политика, благоприятните финансови условия, подобряващите се финанси на домакинствата и по-здравият жилищен пазар".

Прогнозата за Югоизточна Европа обаче не е добра. Икономиката на региона беше засегната от наводненията през лятото. Най-тежко пострадаха Сърбия и Босна и Херцеговина, бяха ударени жизненоважни сектори на икономиките им като енергетиката и селското стопанство. През 2015 г. обаче се очаква раздвижване в тези две държави, породено от дейностите, свързани с разходите за реконструкция на засегнатите от наводненията региони. Това вероятно ще доведе до намаляване на безработицата, пише в доклада на МВФ.

Българската икономика ще нараства по-малко от прогнозираното, годината ще приключи с дефлация, а безработицата почти няма да намалее. Това са основните изводи на Международния валутен фонд (МВФ) за очакваното развитие на страната. В допълнение към коригирания ръст от едва 1.4% ден по-рано рейтинговата агенция Fitch констатира, че публичните финанси на България отслабват, а това досега е било ключовото й предимство.

Това не е първата негативна корекция за икономиката на България. ЕБВР вече свали на нивото, очаквано и от МВФ. Служебният министър на финансите също сви очакванията, като сега държавната прогноза е 1.5%. Важен детайл е и че БВП номинално се свива, а дефлацията води до малкия ръст.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

26 коментара
 • 1
  today avatar :-|
  today

  Винаги след управление на БСП/ДПС икономическия растеж е трагедия. То пак добре, че сме във валутен борд, иначе щяха да врътнат печатницата и да сме пак като 97-ма.

 • 3
  b.manchev avatar :-P
  b.manchev

  Как така се нуждаем от милиарди заеми, а икономиката ни ще расте още от тази година?

  Не може да харчим повече от колкото произвеждаме и да отбелязваме ръст на икономиката, освен ако се прави сметка, че няма да се връщат заемите или други да му мислят за това!

 • 4
  miroslavb avatar :-|
  miroslavb

  Всички бяхме подозрителни когато се емитираха дългове, и имаше поздравления за това колко са изгодни. Сега вече започваме да виждаме че това е бил върха на айсберга, и тепърва ще се случват неприятностите.

 • 5
  rosiraycheva50._ avatar :-|
  Роси

  Колкото при ГЕРБ,толкова и при БСП,в рамките на статистическата грешка.

 • 6
  misho73 avatar :-|
  misho73

  От една страна - намаляваме като брой. От друга - боята се увеличава като дял. А все мерим общия кюп. Ако обаче мерим БВП на бял калпак, ще излезе че си имаме нормалния "тигров" растеж от 5-6%. Което нямам как да не е вярно, предвид стабилния ръст на доходите, който е около 13% на година вече над десет години (разликата иде от растежа на производителността). Е, вярно че и Джини индекса расте, но това не е непременно проблем. Един малък и бонус е че така по-лесно чистим ром(е)ите на запад. Не просто ги интегрираме, правим го на еропейско ниво :-) Което не е кой знае каква щета за БГ, или поне аз не страдам много от това :-)
  Не съм сигурен дали сметките включват и сивата икономика, която за БГ си е фактор. Като добавим и нея, сметката с моловете и задръстванията излиза.
  Така че господа, не падайте духом, новината всъщност е чудесна. Движете си бизнеса и редовно се допитвайте до дедовия :-) Доброто на либерализма който установихме по нашите земи (може и още) е че оставя проблема на давещите се в техния домейн. Тук-там дава дефекти, но като цяло е добър.
  А най-хубавото е че ДПС, дето уж им е защитник, са най-якия и последователен последовател на либералната идея. Е на това му викам български модел :-) Умно!
  Растеж винаги има, просто трябва да го откриете :-)

 • 7
  misho73 avatar :-|
  misho73

  До коментар [#2] от "Gorgozil":

  "Олигофрените гласували за БСП дали ще вдянат някога, че БСП и КРИЗА идват всеки път заедно."

  Що за въпрос?!? Все едно да питаш дали прасетата някога ще разберат че ги угояват за Коледа? А и как ти се вижда човек, дето гласува за БКП да осъзнае нещо? То е нелепо! Ти сега и за ДПС ще вземеш да попиташ. Срамота :-)
  Освен това, на БКП ѝ остават още 5-10 години живот, в зависимост колко навити са Джи Пи-тата по селата. Но каквото и да правят тези храбри медици, електората се топи с естествената за този процес скорост. Малко остана да затрием столетената уруспия. И мисля че някак си ще се оправим и без БКП.
  За кризата не си прав. Криза няма, това е измислица. Криза имаше, и то дългова в САЩ и Западна Европа. Не знам някоя българска банка да е купувала американска ипотечна синтетика. У нас имаше леко и меко приземяване на имотния балон, но щетите нямат сравнение с това дето претърпяха някои други страни.

 • 8
  ktbnakude avatar :-|
  .......

  Важната Новина е , че Расте
  с колко ще расте - колкото заработим

 • 9
  dr_t avatar :-|
  dr_t

  Много е важно новото правителство да предложи и изпълни жизненоважни реформи, възможно най-бързо. В противен случай поне още 50 години ще сме банановата държава в ЕС.

 • 10
  cinik avatar :-|
  cinik

  До коментар [#9] от "dr_t":
  До коментар [#7] от "misho73":

  Много пясък в скоростната кутия, много...Как да се вдигнат оборотите на икономиката при това положение? Един гардероб ако трябва да ми докарат, трябва от предната вечер да дебна за място за спиране на камиона и да го завардя с разни щайги и столове, иначе трябва да затварям улицата за 10 минути (както масово се прави). Същевременно наоколо отлежават 5 трошки на трупчета, коя без стъкла, коя без кормило, коя обърната по таван и общината ме убеждава, че те били в пълното си право съгласно чл. еди-кой-си на закона. Ама аз и още хиляди като мен докато се занимаваме с тази глупост, немецът и французинът са изработили по половин надница за джоба си. АМ "Тракия" Пловдив-Пазарджик прилича на трасе за бъги-шампионат, вече спрях да се ядосвам и почнах да се забавлявам как рипат по бабуните коли за по 100 хиляди евро, а тези с ниско окачване трябва да карат в аварийна лента. Хайде за ново строителство - там проектантът обжалвал, строителят обжалвал, отчуждените обжалвали, археология се появила, непознати кабели изникнали, ама да имаш да преасфалтраш пътя между двата главни града веднъж на 40 години и да казваш, че нещо ти пречи, това не се връзва с най-елементарните норми на общ разум.

  Аз се страхувам точно от такъв вариант на развитие, както случая с разни екстравагантни програмисти, които се заселвали в Буенос Айрес заради нощния живот и ниската жизнена издръжка, а работата си я вършели от лаптопа и хонорарите си получавали по кредитна карта. Понеже няма как - част от 500 милионен общ пазар сме, и при най-големия идиот на власт ще се върти някакъв бизнес, по възможност с минимално вземане-даване с местната реалност.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK