Бургаската екоинспекция разреши комплекс на Карадере без екооценка (обновена към 16.45)
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Бургаската екоинспекция разреши комплекс на Карадере без екооценка (обновена към 16.45)

Карадере е една от последните изцяло пощадени от строежи и човешка дейност местности на българското Черноморие, а опитите да се застрои продължават от години.

Бургаската екоинспекция разреши комплекс на Карадере без екооценка (обновена към 16.45)

Екоминистерството: Решението е издадено в нарушение, може да се отмени след жалба

Десислава Лещарска
10320 прочитания

Карадере е една от последните изцяло пощадени от строежи и човешка дейност местности на българското Черноморие, а опитите да се застрои продължават от години.

© Мария Лалева


Проектът за луксозен къмпинг на Карадере на софийската компания "Макси I" няма нужда от оценка за въздействие върху околната среда и оценка за съвместимост с "Натура 2000". Това е преценила Регионалната инспекция по околната среда и водите – Бургас на 6 октомври, става ясно от документ, публикуван в сряда на сайта "Биволъ". Инвестиционното предложение нямало да окаже отрицателно въздействие върху местообитанията в района, пише в решението.

Часове по-късно служебният министър на екологията Светлана Жекова разпространи съобщение, че е констатирала пропуски при издаването на решението и има основания за неговата отмяна. "Въпреки това, предвид разпоредбите на Административнопроцесуалния кодекс, министърът няма правно основание да го отмени, без да е сезиран по съответния ред, а именно след подаване на жалба срещу решението. Към настоящия момент в МОСВ няма данни за постъпила жалба", се посчва в съобщението на екоминистерството. От съобщението на ведомството не става ясно за какви пропуски става въпрос.

Къмпингът на "Макси I" предвижда места за кепмери и палатки, изграждането на дву- и триетажни бунгала, вили, ресторанти, магазини, барове, кафета, спортни площадки, басейни, хотел със спа център, улици и др. Комплексът е предвиден за близо 2000 души и максимум 670 автомобила. От решението на РИОСВ Бургас става ясно, че къмпингът ще се водоснабдява от съществуващия в района водопровод и че е предвидено изграждането на пречиствателна станция за отпадни води.

Как се стигна до сделката

"Макси I" придоби през пролетта на тази година 165.5 дка в южния край на Карадере срещу цена от 1.66 млн. лева или 10 лв./кв.м. Продавачът – инвестиционният фонд за имоти The Black Sea Property Fund е купил имота 5 години по-рано за 18.9 млн. лв. Фондът разпродаде всичките си активи и прекратява дейността си в страната. Инвеститорите в другия мащабен проект на Карадере - "Мадара Юръп", коментираха преди няколко месеца пред "Капитал", че нямат общи интереси с фонда и не са знаели за продажбата.

Мотивите на РИОСВ

Теренът на "Макси" не попада в защитена територия по смисъла на Закона за защитени територии, но се намира в зоните от екомрежата "Натура 2000" "Камчийска планина" и "Плаж Шкорпиловци". РИОСВ Бургас са констатирали, че предвидените за реализацията на проекта дейности не противоречат на режимите в "Камчийска планина", не се налага изготвяне на оценка за въздействие върху околната серда и не се очаква отрицателно въздействие върху двете защитени зони.

"Очаква се минимално шумово и прахово замърсяване по време на изкопните работи за основа на сградите", посочват от РИОСВ Бургас и издават предписание по време на строителството да се използват временни шумови бариери. В инспекцията е постъпило становище, че строежа може да увреди местообитанията на два вида костенурки, пъстрия пор и пъстрия смок, затова в решението се казва, че терените подлежат на допълнителна проверка от експерт херпетолог. Експерти биолози също ще направят теренен оглед и ще направят инструктаж на строителите, пише в решението. Орнитолози ще направят програма за наблюдение на видовете птици, които се срещат в защитените зони. Строителството може да започне извън гнезодвия сезон от началото на март до края на юни.

Имотите, върху които ще се строи къмпингът попадат в обхвата на действащ Подробен устройствен план за Зона за отдих "Бяла север" от 2005 г. т.е. районът е предвиден за застрояване. Според природозащитници въпросният ПУП е със спорна законност и стои в основата на всички разрешения за строеж, които се издават за района на Карадере. Той е одобрен без да се подложи на екологична оценка и противоречи на Териториално устройствения план (ТУП) на Община Бяла. В последствие общината прави опит да измени ТУП, така че да увеличи териториите, предвидени за застрояване, но Министерството на околната среда и водите отхвърля измененията. Независимо от това общината продължава да издава разрешителни въз основа на ПУП-а за Зона "Бяла север".

Протест за Карадере

Карадере е една от последните изцяло пощадени от строежи и човешка дейност местности на българското Черноморие, а опитите да се застрои продължават от години. Въпреки общественото неодобрение, а дори и мнения от туристическия бранш че крайбрежието няма нужда от поредния ваканционен комплекс, опазването на Карадере изглежда все по-малко вероятно. Решението на РИОСВ Бургас предизвика нова вълна от недоволство и граждани организираха и насрочиха протест пред Министерски съвет за петък от 6 часа. Във връзка с протеста министър Светлана Жекова е поканила на среща представители на организацията "Да спасим Карадере", съобщиха още от МОСВ. От гражданското обединение обявиха от своя страна в социалние мрежи, че ще обжалват решението на РИОСВ Бургас, но на този етап организацията на протеста остава в сила. Николай Илиев, един от собстениците на "Макси I" коментира, че грам не се притеснява, че има граждански инициативи в защита на Карадере и обяви, че в къмпинга няма да има бетон, въпреки че от документите става ясно точно обратното. Той каза, че не е запознат с решението на РИОСВ и има хора, които движат документацията на комплекса, той не разбирал от екологични оценки. По думите му строителство можело да има най-рано след две години.

Проектът за луксозен къмпинг на Карадере на софийската компания "Макси I" няма нужда от оценка за въздействие върху околната среда и оценка за съвместимост с "Натура 2000". Това е преценила Регионалната инспекция по околната среда и водите – Бургас на 6 октомври, става ясно от документ, публикуван в сряда на сайта "Биволъ". Инвестиционното предложение нямало да окаже отрицателно въздействие върху местообитанията в района, пише в решението.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

32 коментара
 • 1
  bludniq_sin avatar :-|
  bludniq_sin

  Тия шегувкат ли се? Майтап, майтап ама удрят тук някаква мина с железен чук и си мислят, че няма да има искра ..

 • 2
  toshocorporation avatar :-|
  Тошо Корп.

  "Очаква се минимално шумово и прахово замърсяване по време на изкопните работи за основа на сградите" по-голяма глупост не съм чел...

  Публикувано през m.capital.bg

 • 3
  medunch0 avatar :-?
  Медунчо

  РИОСВ Бургас? Кара дере е в община Варна. Има нещо нередно в тази работа...

 • 4
  gorgozil avatar :-|
  Gorgozil

  Когато българските институции започнат да се държат като Путин на международна конференция, значи КОЙ Пеевски пак се чувства на власт ... Абе мундьовци, подписите ви ще са под това разрешително и утре и след година и след десет. България е в Европа - няма винаги да имате чадър от продажници в парламента ...

 • 5
  s.stankov avatar :-|
  s.stankov

  Драги инвеститори ! Идете да си построите малоумнията в друга част на вселената ! Черно море се напълни с лайна и вече ходим в Гърция, където е несравнимо по-чисто и спокойно ! За справка потърсете статията в Капитал за спада с 15% в туризма по Черноморието .

  Публикувано през m.capital.bg

 • 6
  edin_balgarin avatar :-|
  Един Българин

  Съд за всички подписали се под разрешителното! Значи западняците се отказват защото очевидно проектът не може да продължи законно, но нашенецът понеже е тЕрикат ще го "оправи" с "некой друг лев под масата". Ей, вече се чудя къде да ходя не остана море.

  Гледам че и византийците са запознали яко да се облажват и да застрояват. Помагат на българския хотелиер като прееб@в@т и тяхното за да няма къде да се отиде (не че много горя от желание при тях). В Румъния пък е тотален "гмеч".

 • 7
  rage_against avatar :-|
  Rage Against

  сегашното правителство има още малко време, за да уволни и да даде на съд всичките продажни шефове на РИОСВ и други те агенции, които издават разрешителни за каквото и да е.

  явно там всички високи постове за окупурани от ахмедовците и пеевците, така, че само с предупрежения няма да се спазват законите.

  уволнения до дупка!

 • 8
  bora_bora avatar :-|
  bora bora

  "Проектът за луксозен къмпинг на Карадере на софийската компания "Макси I" няма нужда от оценка за въздействие върху околната среда и оценка за съвместимост с "Натура 2000"."

  Обещали са хората, "работата ще стане" , парите са взели, сега една оценка , Айде нема нужда, в последния момент подписват , че до седмица може вече и да ги няма! Алчни, безскрупулни човечета!
  Дивата природа продавате,!

  И какви Закони са си приели, всичко пак опира до съда?

  "Въпреки това, предвид разпоредбите на Административнопроцесуалния кодекс, министърът няма правно основание да го отмени, без да е сезиран по съответния ред, а именно след подаване на жалба срещу решението.


 • 9
  bora_bora avatar :-|
  bora bora

  "РИОСВ Бургас? Кара дере е в община Варна. Има нещо нередно в тази работа... "

  Прав си!
  Или списвачите са сгрешили, или някой е сгазил яко лука!

 • 10
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  До коментар [#9] от "Да бе да":

  както обикновено обикновена неосведоменост.....


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.