С риск от съд здравният министър търси ваксини за бебета

Д-р Мирослав Ненков спира досегашната обществена поръчка и обявява пряко договаряне за продукта

Министърът са опитва да преодолее дупката в имунизационния календар на бебетата с шествалентна ваксина.
Министърът са опитва да преодолее дупката в имунизационния календар на бебетата с шествалентна ваксина.    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Министърът са опитва да преодолее дупката в имунизационния календар на бебетата с шествалентна ваксина.
Министърът са опитва да преодолее дупката в имунизационния календар на бебетата с шествалентна ваксина.    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
"Прецених, че мога да изтегля потребителски кредит и да платя, но не мога да позволя някой да поставя на колене Министерството на здравеопазването като институция или мен лично."

Мирослав Ненков, здравен министър

 

Поредният здравен министър е на път да завърши управленската си кариера в съда заради ваксини. Години наред първият здравен министър на ГЕРБ д-р Божидар Нанев беше принуден да доказва, че е купил законно ваксини по време на бума на свинския грип през 2009 г. Сега в подобно положение може да се окаже служебният министър д-р Мирослав Ненков. В неговия случай става дума за опит за преодоляване на дупката в имунизационния календар на бебетата с шествалентна ваксина. Причината е, че той спря обществената поръчка за шесткомпонентната ваксина, докато засегната фирма доставчик обжалва в Комисията за защита на конкуренцията, и не изчака антимонополният регулатор и Върховният административен съд да се произнесат, а обяви процедура за пряко договаряне на ваксини заради екстремната ситуация.

В момента в почти цялата страна липсват петвалентни и шествалентни ваксини, а бебетата се имунизират с четиривалентна ваксина плюс допълнително хепатит В. Според д-р Ненков той вероятно ще успее да се договори с други доставчици да намерят ваксина през следващите седмици. Според юристите на здравното министерство засегната фирма може да претендира за нанесени щети от решението му, като максималната глоба ще бъде 15 хил. лв. за Ненков в лично качество.

"Прецених, че мога да изтегля потребителски кредит и да платя, но не мога да позволя някой да поставя на колене Министерството на здравеопазването като институция или мен лично. Успяхме да намерим и ще доставим около 40 хил. ществалентни ваксини", заяви д-р Ненков. По думите му до около две седмици ще има ваксини за децата.

Има ваксини – няма ваксини

През пролетта имунизационният календар беше променен и най-малките вече ще трябва да се ваксинират с шествалентна ваксина срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенце и хепатит В, след като за петвалентна ваксина не се яви нито един участник. Само две компании имат шествалентни ваксини, регистрирани в България – световните концерни Sanofi-Aventis и GlaxoSmithKline.

Новият търг беше обявен в края на управлението на Таня Андреева и се проведе в края на август, при управлението на Ненков. На него се яви само една компания – Sanofi-Aventis чрез своя дистрибутор "Соломед", и спечели с ваксина в предварително напълнена спринцовка. Веднага след търга обаче според документацията за пряко договаряне, публикувана на сайта на ведомството, компанията е уведомила здравното министерство, че може да достави не спринцовка, а флакон с надписи на румънски език и игли към него. Точно тази форма обаче не е регистрирана в позитивния списък за заплащане с обществени средства и няма право да се продава в България.

Заради това министърът реши да прекрати договора, а засегната фирма "Соломед" обжалва решението му в КЗК.

В същото време министърът обяви на 9 октомври процедура за пряко договаряне с GlaxoSmithKline, като обяви обаче, че тя е отворена за всяка желаеща фирма, която може да достави около 40 хил. броя, които да стигнат за имунизация на децата до края на годината. След това през декември ще се обявят търгове за поне две или три години, за да няма липса на ваксини. Министърът отбеляза, че в момента се търсят ваксини в страни с по-ниска раждаемост в ЕС.

От GlaxoSmithKline – България, обясниха, че по молба на Министерство на здравеопазването от изминалата седмица търсят налични количества ваксини от други държави в цяла Европа, но такива до момента не са внасяни на територията на България. 

"GlaxoSmithKline държи на честна, прозрачна процедура за провеждане на търгове. Именно поради тази причина бихме участвали в каквито и да било форми на договаряне само ако са направени напълно прозрачно и в унисон с българското законодателство и нуждите на обществото. По тази причина сме поискали становища от нашите експерти по юридически, медицински и логистични въпроси, така че да се опитаме да осигурим количества ваксини, които да предпазят децата от ваксинопредотвратими заболявания", съобщиха от компанията.

Така се оказва, че ако компанията не участва, министерството има и план С – да моли за ваксини Световната здравна организация и UNICEF. От Sanofi-Aventis съобщиха, че ще коментират подробности около казуса в петък.

Местна конспирация

Междувременно от една от пациентските организации - "Заедно с теб", обявиха в прессъобщение, че двете компании нарочно не са участвали в търговете, за да постигнат по-високи цени, че GSK има ваксини на склад и е длъжна веднага да ги дари, а Sanofi участва с нерегистрирани за употреба в България форми. От здравното министерство обявиха, че няма никакви ваксини на склад в България и че при каквито и да било процедури покупката ще става само по цени, регистрирани в Позитивния списък.

В отговор на писмото на "Заедно с теб" четирите национално представителни пациентски организации изпратиха обща декларация, в която отбелязват, че не трябва да се създава напрежение на база на непроверени факти и че според ИАЛ на територията на България няма внесени шествалентни ваксини. Освен това пациентските организации припомнят, че при всеки проблем в имунизационния календар се водят разговори поръчките на ваксини да стават за по-дълъг период от време, например две-три години.

По принцип технологичният период за производство на ваксина е 29 месеца и България не фигурира в производствените планове на концерните заради трусовете в имунизационния си календар. Затова и Ненков предлага да се въведат дългосрочни договори.

Председателят на Българския лекарския съюз д-р Цветан Райчинов също обяви, че подкрепя дългосрочната стратегия за договаряне, и изтъкна, че най-малко пациентска организация трябва да създава напрежение с недоказуеми, неверни и некомпетентно поднесени факти.