Как ДПС спечели ромите
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Как ДПС спечели ромите

В области като Велинград и Пазарджик ДПС отдавна е циментирало подкрепата си сред ромите

Как ДПС спечели ромите

Движението е първа политическа сила сред ромската общност заради контрола си върху ресурсите и овладяването на местните лидери

Зорница Стоилова
19317 прочитания

В области като Велинград и Пазарджик ДПС отдавна е циментирало подкрепата си сред ромите

© Надежда Чипева


В павликенското село Върбовка живеят около хиляда души с право на глас. Половината от тях го дадоха на ДПС на изборите в неделя. Това е най-високият резултат за партията досега в селото. Може би затова Лютви Местан избра да благодари специално на жителите на Върбовка в изборната нощ, задето са "надминали очакванията му". Той посети селото лично по време на кампанията или както разказаха пред БНТ самите върбовчани: "Дойде тука човекът. Добър човек. Всичко ни обясни - какво ще правят, какво ще таковат..."

Споменаването на село Върбовка от Местан не беше случайно. То се намира в област Велико Търново, където движението реализира над 4300 гласа повече в сравнение с предишните парламентарни избори и стана трета политическа сила. Лидерът на ДПС благодари лично и на структурите в Ловеч, където партията удвои представянето си в сравнение с европейските избори преди само няколко месеца. С тези два примера Лютви Местан искаше да подчертае, че ДПС разширява значително географията на влиянието си. Изборните резултати показват същото: ДПС настъпва уверено в Северозападна България - регион, исторически лоялен на БСП. Така движението за пръв път успя да вкара депутати от Монтана и Ловеч и да изпрати двама вместо един представител от Плевен.

Промяната е не само географска, а и етническа, защото до голяма степен се дължи на миграцията на ромските гласове от БСП към ДПС. Според демографския профил на гласувалите на тези избори, направен от "Алфа рисърч", всеки втори ром в страната е гласувал за ДПС. Партията на Лютви Местан е предпочетена от 44% от ромите, докато едва 17% са гласували за БСП. Само преди пет години, на изборите през 2009 г., беше обратното -  тогава БСП беше първа политическа сила сред ромите с 30% от гласовете, а ДПС беше втора с 26%.

Самият Лютви Местан се похвали с подкрепата на българските роми в изборната нощ, като заяви, че се гордее с нея и че тя се дължи на посланията на ДПС към "малкия човек". И без тези декларации е ясно, че партията държи на ромския вот и работи целенасочено за спечелването му. Въпреки че темата за ромските гласове е удобна за всякакви спекулации, те никога не са били достатъчни в общия сбор, за да обърнат резултата от изборите. Факт е обаче, че в определени райони могат да се окажат решаващи и ДПС знае как да се възползва от това.

ДПС обича ромите...

"Това е тенденция от последните няколко избора", категоричен е председателят на фондация "С.Е.Г.А" Румян Сечков (организацията работи активно с ромски общности). "ДПС значително увеличава подкрепата си сред ромите, особено в райони, където няма роми мюсюлмани като Северозападна България", обяснява той и допълва, че това е резултат от премерена и постепенна инвазия. Любопитното е, че в този район тя се случва на гърба на доскорошния коалиционен партньор на ДПС - БСП, и социолозите все още нямат отговор на въпроса защо и как столетницата допусна това точно в най-червените области. Според Румян Сечков по време на управлението на кабинета "Орешарски" БСП на практика е дала на концесия Северозападна България на ДПС, като е позволила на важните длъжности по места да бъдат назначавани хора, предложени от ДПС. Доцентът по социология от БАН Алексей Пампоров добавя, че отливът може да се дължи и на факта, че с времето ДПС е изградило свои структури в част от ромските махали на основата на миналото сътрудничество. Според него тежест може да е дало и това, че при реденето на листите на "БСП - лява България" имаше голямо напрежение по отношение на ромските кандидати и почти до последния момент имаше вероятност "Евророма" (формацията на Цветелин Кънчев - бел. ред.) да напусне коалицията.

Миграцията на ромския вот към ДПС обаче е илюстрация на друга тенденция, която социологът доц. Димитър Димитров нарича етнификация на политиката - или изместването на идеологията от "лявото и дясното" към етническото. Така например доц. Алексей Пампоров припомня, че в началото на прехода имаше естествено разделение на "леви" и "десни" ромски партии. "Може да се каже, че лидерите на тези партии в известна степен контролираха отделни региони и в тях се наблюдаваше значително по-висок вот за БСП или за СДС. В крайна сметка на национално ниво се получаваше баланс и ромският вот не беше от значение. С появата на НДСВ се появиха и "либерални" партии и "жълти" регионални ромски лидери. Отново се наблюдаваше относително равновесие в ромския вот и нормалното му разпределение между партиите. ДПС обаче влезе в коалиция с "Евророма" и на практика беше поставено началото на консолидирането на етническия вот", разказва той.

На ДПС не й беше особено трудно да овладее ромския вот. От една страна, защото другите партии така и не проявиха траен интерес към общността извън добиването на гласове, което направи път на ДПС да ги убеди, че само "малцинствената" партия може да защитава интересите на ромите. От друга - движението има пълния контрол върху ресурсите и паричните потоци на ключови места в страната, с което пък може да държи най-уязвимите в социален, икономически и граждански смисъл хора в страната.

Дългите години на целенасочена изолация и маргинализация на ромите ги превърнаха в затворени групи, до които се стига само с посредничеството на местния лидер. "Който владее този канал, той владее и общността", обяснява доц. Димитър Димитров и добавя, че обратното също е валидно: "В махалите има поколения, израснали със съзнанието, че достъпът до блага зависи от посредника, без значение дали той е общински съветник или местният водач на общността." Тъкмо това е основната характеристика на етнификацията на политиката, обяснява доц. Димитров.

Според различни организации, които работят в махалите, най-разпространеният начин за оказване на натиск върху тези общности е чрез обществени поръчки - партията обещава бизнес на определени хора, те осигуряват средства за купуване на гласове или пък по схемата "Ковачки" партията осигурява бизнес на работодателя, а ромите са заставени да гласуват за нея, ако искат да запазят работата си. Източник на "Капитал", пожелал анонимност, разказва, че на места из България ДПС директно използва властовия си ресурс, за да изнудва хората да гласуват за движението: "ДПС не харчи парите си за купуване. Казват "или гласувате за нас 100%, или няма да ви обръщаме внимание", което означава няма да оправят инфраструктурата, няма да се насочват инвестиции към населеното място. Това е изнудване с европари."

"Има различни механизми за контролиране на вота, но това не може да стане без привличането на местните ромски лидери и без създаването на социални предпоставки за това", казва и Алексей Пампоров. "Хората в отделни региони на страната са отчаяни и обезверени от икономическото положение там. Те виждат, че в големите "десни" градове стандартът на живот е съвсем различен, виждат че в регионите, в които ДПС има силно влияние се наливат пари за земеделие и селско стопанство", дава и друго обяснение той.

Сходна е и технологията на влияние на ДПС сред ромските общности в Западна Европа. На изборите в неделя движението беше първа или втора (след ГЕРБ) политическа сила в градове като Гент и Антверпен (Белгия), Париж и Контрес (Франция), Ротердам и Хага (Холандия). Там живеят големи общности, идващи от едно и също населено място в България, които са организирани по същия начин.  "Има хора, които имат малки бизнеси - магазини, ресторанти или друго. ДПС им помага, те осигуряват работа. Хората са доволни. Ако не гласуваш обаче - си ходиш", разказва Румян Сечков от "С.Е.Г.А". Той допълва, че ромите не са компактно малцинство като българските турци и затова при тях се действа силово, финансово. "Ако ДПС няма ресурса, нещата ще си дойдат на мястото, гласовете на ромите ще бъдат шарени според убежденията им", убеден е той. 

...и ромите обичат ДПС

Колкото и нехомогенна група да са ромите в България, ДПС успява да ги зарази и с чувство за солидарност. Тоест рационалните причини да избират тази партия, както при турците и българите мюсюлмани, се изчерпват с убеждението, че никой друг не се застъпва за тях. А и движението остава и почти единствената партия, която поставя начело в листите си роми, а напоследък и роми християни, като например популярният Бат Сали (Александър Методиев), срещу когото Кюстендил излезе на протест преди дни. 

Лилия Макавеева, ромски активист от Разград и изпълнителен директор на Асоциация "Интегро", самата тя негласуваща от 16 години, казва, че ДПС успяват да пробият и сред християнските ромски общности, защото никоя друга партия не се интересува от тях. "ДПС все пак е единствената партия, която инвестира в роми и в лидерство на роми. Включва ги например в първични партийни структури, не им позволява да се издигат, но са членове. Напоследък започнаха да пращат роми да учат, правят ги ДПС активисти", разказва тя.

Това, което я тревожи в съществуващия модел на участие на роми в политиката, е, че партиите не се спират на умните и способни хора в ромските общности, а избират да работят с онези, които затвърждават имиджа на групата като криминална и маргинална. "Бих искала партиите да инвестират в кадърните роми, а не в някой, който има нелегално Енерго", казва Макавеева. И после добавя: "И да не искат от тях да им носят гласовете на ромите, а да привличат хората, които мислят като тях."

В павликенското село Върбовка живеят около хиляда души с право на глас. Половината от тях го дадоха на ДПС на изборите в неделя. Това е най-високият резултат за партията досега в селото. Може би затова Лютви Местан избра да благодари специално на жителите на Върбовка в изборната нощ, задето са "надминали очакванията му". Той посети селото лично по време на кампанията или както разказаха пред БНТ самите върбовчани: "Дойде тука човекът. Добър човек. Всичко ни обясни - какво ще правят, какво ще таковат..."

Споменаването на село Върбовка от Местан не беше случайно. То се намира в област Велико Търново, където движението реализира над 4300 гласа повече в сравнение с предишните парламентарни избори и стана трета политическа сила. Лидерът на ДПС благодари лично и на структурите в Ловеч, където партията удвои представянето си в сравнение с европейските избори преди само няколко месеца. С тези два примера Лютви Местан искаше да подчертае, че ДПС разширява значително географията на влиянието си. Изборните резултати показват същото: ДПС настъпва уверено в Северозападна България - регион, исторически лоялен на БСП. Така движението за пръв път успя да вкара депутати от Монтана и Ловеч и да изпрати двама вместо един представител от Плевен.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

85 коментара
 • 1
  fec32306340 avatar :-|
  fec32306340

  Трябва да се има предвид, че ромският вот е крайно непостоянен. Като няма пари няма и гласове. Например през 2005-та ДПС има
  8 026 гласа във Видин, а на тези избори 2 425.

 • 2
  prezaeta avatar :-|
  Иванка Ватева

  От Плевен мандатът за ДПС е 1. Но в Северозапада имат по 1 депутат навсякъде: Видин, Враца, Монтана, Ловеч и Плевен.

 • 3
  haralampi avatar :-|
  haralampi

  "Бих искала партиите да инвестират в кадърните роми"

  За съжаление, кадърните хора са трудни за контролиране и съответно са нежелани от повечето ни политици, независимо от етноса.

 • 4
  jorosrabskia avatar :-|
  jorosrabskia
  • -10
  • +132

  " Дойде тука човекът. Добър човек. Всичко ни обясни - какво ще правят, какво ще таковат..."


  То4но заради нашите "образовани " роми ДПС ще продължават да ни " таковат"

 • 5
  rainbou1 avatar :-P
  rainbou1

  "заради контрола си върху ресурсите и овладяването на местните лидери"
  много ме кефи завоелираното дефиниране на това, което всички знаем :)

 • 6
  longin avatar :-P
  longin

  с пари!

 • 7
  judjuk avatar :-|
  Judjuk

  Ох, много ни са евтини ромите. Продават се за по 30 лв. Ако искаха по 300 друго щеше да е. Лошото е че не само ДПС купува роми. Всички го правят. Иначе, ако отрежат сега ДПС от властта, те за следващите избори няма да имат пари.

 • 8
  gorgozil avatar :-|
  Gorgozil

  Преливането на циганският електорат от ДС / БСП към ДС / ДПС се обезпечава с бира, кебапчета и 30 до 40 лв на калпак.

  Дано циганите започнат да узряват, че за жълти стотинки продават шанса си да водят нормален живот. Който е паднал до там да купува гласове на кило, той няма какво да предложи - работни места, подобряване на инфраструктура, законност.

 • 9
  ss avatar :-P
  SS
  • -18
  • +149

  Ей за това го харесвам Баце "Тиквун" - по време на ГЕРБ-авото управление финансовите реки на ДПС пресъхнаха до скромни поточета и за първи път , повтарям ПЪРВИ , движението загуби реални гласоподаватели (и то близо 200хил.) !

  Щото Баце Боце им шкартира до голяма степен бизнеса (те затуй и беше ревът на Туркокомунягите) , а ефектът Орешарски е видим - ДПС отново се насмука като пиявица със финанси и изкупи циганите от БСП (още една причина за червения разгром) !!!

 • 10
  cinik avatar :-|
  cinik

  Предполагам, че "структурите на ДПС" в село Върбовка са били много активни от самото начало на изборите и са издигнали напълно доброволно и осъзнато за свои водачи на листи в низходящ ред следните кандидати: Делян Пеевски, Мариана Георгиева, мюнхенската калинка и бат Сали. Щото Христо Бисеров и Фидел Беев се изгубиха нещо, тези хора....


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Ще съмне ли след НОЩ?

Ще съмне ли след НОЩ?

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.