Избраниците на народа
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Избраниците на народа

Избраниците на народа

Големият брой хора, използвали преференцията, показаха, че от нея има смисъл, но трябва да се намали рискът от грешки

Люба Йорданова
7904 прочитания

© Надежда Чипева


Какво е общото между бившите министри Анелия Клисарова (БСП) и Тотю Младенов (ГЕРБ), дългогодишния кмет на община Гърмен Ахмед Башев (ДПС), гръмогласната националистка Магдалена Ташева ("Атака") и изгората на Николай Бареков Мария Календерска? И петимата - иначе познати сред избирателите лица, бяха изместени на по-задни позиции в листите на партиите си на парламентарните избори благодарение на преференциалния вот.

Всеки трети от гласувалите в неделя използва възможността да промени подредбата на кандидат-депутатите. Най-много от нея са се възползвали избирателите на Реформаторския блок (РБ), но пренареждания има и в листите на БСП и ДПС - партиите, чиито централни ръководства призоваваха да не се прекалява с преференцията. Дори да вземем предвид вероятните грешки (много избиратели отново се объркаха и отбелязаха номера на партията и в полето за кандидатите) и опасността от контролиран вот и при преференциите, мажоритарният елемент в изборите все пак проработи. Голяма част от хората показаха, че искат да има влияние върху партийните решения и да участват по-активно в политическия процес. И вместо да се страхуват, партиите могат да открият и ползата от това - възможността за избор на конкретен кандидат може да мобилизира повече гласоподаватели, да доведе до истинска конкуренция между идеи и да направи партийните листи по-атрактивни.

"Преференцията е царицата на тези избори", смята Антоанета Цонева от Института за развитие на публичната среда, която беше сред поддръжниците на въвеждането на промяната. Според нея големият брой гласоподаватели, които са я използвали, показва съзнателен избор, и то във всички партии. "Това се оказа един много добър механизъм, много добре приет от българските избиратели", коментира и математикът проф. Михаил Константинов, който дълги години беше член на ЦИК.

Кой успя в неделя

Освен за познати лица като Георги Кадиев (БСП), Весела Лечева (БСП) и Мартин Димитров (РБ) резултатите от изборите показват, че преференцията е проработила добре и за местни партийни кадри, които са разпознаваеми за гражданите. Бившият координатор на СДС Борислав Миланов например от четвърти стана втори в листата на РБ в Благоевград и има сериозен шанс да влезе в парламента, ако водачът Атанас Атанасов предпочете мястото си от София. Още по-голям скок направи Клавдия Григорова-Ганчева (ГЕРБ) във Велико Търново - секретарят на община Горна Оряховица, която в последните месеци агитира активно в района, мина от 12-о на второ място. Тя е била предпочетена от над 300 души повече в сравнение с водача на листата Цветан Цветанов (ако броим само личните му преференции). Друг местен кадър - общинският съветник Красен Кръстев, взима мястото на бившия мистър на труда и социалната политика Тотю Младенов във Враца.

Симпатизантите на БСП във Варна пък категорично не са дали шанс на бившия министър на образованието и науката Анелия Клисарова да влезе в новия парламент - тя събира в пъти по-малко преференции от председателя на Областния съвет на БСП - Варна, Красимир Янков, който влиза в парламента заедно с водача Ангел Найденов, както и от бившия депутат и общински съветник Борислав Гуцанов. Благодарение на преференция депутат става заместник-кметът на Самоков Радослав Стойчев. БСП всъщност е партията, в която най-много кандидати от по-задни места успяват да се придвижат напред (виж графиката). Това може да е знак за ръководството на левицата, че избирателите им искат промяна на спуснатите от централата решения. Ярък пример е Благоевград, където местните социалисти възразиха срещу водачеството на Кристиан Вигенин и гласуваха силно преференциално (макар и да не успяха да вкарат в парламента своите кандидати заради правилото, че бюлетините без преференция отиват за първия).

Изненади имаше и в листите на ДПС. В Благоевград областният управител Муса Палев, срещу когото имаше протести по времето на кабинета "Орешарски", измества бившия кмет на Гърмен Ахмед Башев. От 19-о на трето място в Бургас се придвижва и бившият депутат Несрин Узун, макар и да не успява да влезе отново в Народното събрание. Мястото на бившия социален министър Хасан Адемов пък беше застрашено заради общинския лидер на ДПС в Разград Гюнай Хюсмен, който от осми стана втори в листата. Според Михаил Константинов успехът на преференциалните кандидати в ДПС е показал, че "движението вече има по-образован електорат и обвиненията, че тези хора нищо не разбират, трябва да бъдат свалени".

Напред в листите минават и общинските съветници Добромир Валачев (РБ) в Габрово, Димитър Гечев (ГЕРБ) в Пазарджик, Искрен Йотов (БСП) в Ловеч и Димитър Димитров (БСП) в Пазарджик, както и заместник-кметът на община Гоце Делчев Богдан Боцев (БСП) в Благоевград. Сред номинациите на "България без цензура" повече гласове събират представители на коалиционния партньор "Лидер" на бизнесмена Христо Ковачки, както и боецът Борислав Иглев.

Според социолога Живко Георгиев за някои формации, като Реформаторския блок например, преференцията е изиграла положителна роля още на европейските избори. "Те нямаше да постигнат този резултат, ако не бяха впрегнали негативната енергия в гласуване", смята Георгиев. "Като цяло за партиите тази възможност дава шанс да приберат гласове на тези, които искат да "накажат" водача, но иначе не биха участвали в изборите", коментира социологът, но допълва и че при някои партии "егоцентричните кампании навредиха". Въпреки това Георгиев определя преференцията като положително явление, което намалява властта на централата и дава власт на избирателите и регионите.

15/15 стана 13/13

Объркването с номерата на партията и кандидата обаче, което на евроизборите помогна на Момчил Неков (БСП) да стане депутат в Брюксел, се повтори и на парламентарните. Във всички партии има съмнително много преференции за кандидата, поставен под номера на партийната листа. (Жребият между партиите се тегли след подредбата на листите, така че централите не са знаели кой точно ще се падне на късметлийското място.) Много избиратели очевидно са задрасквали номера на партията и на двете места за по-сигурно (макар да не трябва да се изключва и възможността кандидатът да е избран съзнателно).

Справка в протоколите на ЦИК показва, че най-потърпевша от объркването е партията на новия политик Николай Бареков. Цели 15 кандидати на ББЦ са успели да пренаредят листите, макар и поставени на иначе неизбираемото 13-о място. Двама от тях дори успяват да прередят партньорката на лидера на партията Мария Календерска, заради което тя реши да сезира районната избирателна комисия в Благоевград с аргумента за поправени цифри в протокола. Единият се отказа от мястото си в четвъртък.

По-голям е обаче проблемът на ГЕРБ, които заради повечето си на брой мандати вкарват в парламента изненадващи кадри. Вероятно ръководството на партията на Бойко Борисов е подсказало на случайно избраните депутати да не се радват прибързано, защото малко след обявяването на резултатите в ЦИК започнаха да пристигат молби за оттегляне от кандидати на ГЕРБ. До редакционното приключване на броя четирима от общо деветимата депутати, чийто номер съвпада с този на партията и успели да пренаредят листата, се бяха отказали. Същото направиха и избрани кандидати от ДПС, "Атака" и ББЦ. Според Антоанета Цонева обаче това може да засегне избора на гласоподавателя, защото не е изключено той съзнателно да е гласувал за кандидата със същия номер. "Кандидат, който се е съгласил да бъде в листата, трябва да приеме резултата", смята тя. Като решение на проблема с объркването Антоанета Цонева вижда премахването на номерацията пред партията, така че да има числа само вдясно. А пък ако това затруднява някои избиратели, може да се приложи практиката от други страни да се използват лога или символи на партиите. Според Михаил Константинов грешката може да се преодолее с различен дизайн на бюлетината и разяснителна кампания. Математикът дава пример с това, че след Втората световна война, когато се приема германската избирателна система, на хората са нужни десет години, за да свикнат с нея.

Засега големите политически формации не изглеждат щастливи с възможността за преференциален вот - това обърква плановете и някои от избирателите им, а понякога и създава напрежение в партиите и конфликти между хора, които след това трябва да работят заедно в парламента. Спорно е също дали преференциално избраните депутати ще успеят да изпълнят обещанията си пред избирателите, ако партията им не стои зад тях. В сегашната ситуация обаче - в която гражданите имат все по-малко доверие на партиите, преференциите са шанс връзката между избиратели и политици поне малко да се възвърне. Ако и двете страни ги използват ефективно. 

по темата работи и Елена Старидолска

Какво е общото между бившите министри Анелия Клисарова (БСП) и Тотю Младенов (ГЕРБ), дългогодишния кмет на община Гърмен Ахмед Башев (ДПС), гръмогласната националистка Магдалена Ташева ("Атака") и изгората на Николай Бареков Мария Календерска? И петимата - иначе познати сред избирателите лица, бяха изместени на по-задни позиции в листите на партиите си на парламентарните избори благодарение на преференциалния вот.

Всеки трети от гласувалите в неделя използва възможността да промени подредбата на кандидат-депутатите. Най-много от нея са се възползвали избирателите на Реформаторския блок (РБ), но пренареждания има и в листите на БСП и ДПС - партиите, чиито централни ръководства призоваваха да не се прекалява с преференцията. Дори да вземем предвид вероятните грешки (много избиратели отново се объркаха и отбелязаха номера на партията и в полето за кандидатите) и опасността от контролиран вот и при преференциите, мажоритарният елемент в изборите все пак проработи. Голяма част от хората показаха, че искат да има влияние върху партийните решения и да участват по-активно в политическия процес. И вместо да се страхуват, партиите могат да открият и ползата от това - възможността за избор на конкретен кандидат може да мобилизира повече гласоподаватели, да доведе до истинска конкуренция между идеи и да направи партийните листи по-атрактивни.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

13 коментара
 • 1
  kardinalat avatar :-P
  kardinalat

  Интересно :-) оказва се,че в 'закостенялата' БСП масово се ползва преференцията :-) и избраните благодарение на нея депутати не си подават после 'оставки' :-)

 • 2
  okk04315801 avatar :-|
  okk04315801

  Приемам го като плавен преход към мажоритарни избори.

 • 3
  gl_avatar avatar :-|
  gl_avatar

  За да няма пеевизиране, трябва преференциране!

  Публикувано през m.capital.bg

 • 4
  sultana avatar :-|
  султана глаушева

  Народът избра! Да се омитат! Болшинството не отиде да гласува , което значи, че отрича тази система. Енергийния министър трябва да се избира от енергетици, здравния-от лекари и т.н. - а не от политици, чиято единствена задача е да си напълнят гушите - собствените и на роднините до някое коляно и то за кратко време! Кога бг е била добре? 10 г., когато цар борис е забранил партиите, вижте историята ни, да се махне партийния боклук и ще се оправим!

 • 5
  cuam4o avatar :-?
  Ангел

  До коментар [#4] от "султана глаушева":

  И какво те кара да мислиш, че лекарите ще изберат министър, който да го е грижа повече за общественият интерес, отколкото за интереса на самата гилдия? Същото и за енергетиците и т.н. Да не говорим, че добър лекар и добър човек не значи непременно добър мениджър (министър) на повереното му ведомство.

 • 6
  lekapoleka avatar :-|
  lekapoleka

  Преференцията работи - партиите изпаднаха в паника.
  Ако действително дръзнат да я отменят, трябва да се протестира, ама мощно.
  А ако някой наистина мисли как да се подобри системата, за да не стават грешки, има толкова много елементарни решения. Например номерацията на партиите да започва от 30 нагоре.

 • 7
  sultana avatar :-|
  султана глаушева

  До коментар [#5] от "Ангел":
  Знаеш ли какво? Защото лекар е лекар, това е високо квалифицирана дейност, а не тази на безпросветната селяния, дето се е намърдала в парламента! Лекарят може да работи за добри пари навсякъде по света, а този политически боклук освен да помпа нас къде може да работи? За какво го бива това безтрамотно изливество?

 • 8
  cuam4o avatar :-|
  Ангел

  До коментар [#7] от "султана глаушева":

  Ти сериозно ли? Сигурно има поне 10 лекари в парламента, колко от тях си чула? Това че е лекар, бил той и добър, изобщо не го прави нито добър политик, нито добър управляващ.

  Лекарите имат мисия - да лекуват хората. Не знам какво ти е влязло в главата, да ги правиш политици?!

 • 9
  sultana avatar :-|
  султана глаушева

  До коментар [#8] от "Ангел":
  Нещо май с теб тотално не се разбираме. От когото става лекар, той никога няма да стане политик. Но се случва и така - завършваш медицина и се оказва, че от теб не става лекар - нямаш сръчни ръце за хирург, нерви за психиатър и какво ли не. Тогава ставаш администратор. Все пак имаш медицинските познания. Виж сега политиците. Дошъл от дивдядово, качват го на мерцедеса, шофьорът му отваря вратата, то събира очите и с него могат да правят каквото си поискат. Селянчето от кривата паланка се изживява като фактор. Дори и да стигне до лекаря-администратор му трябват векове, а с реализиралия се лекар са просто различни същества. От друга страна реализивалите се лекари ще си вземат добрия администратор, който говори техния език, а не селянина от паланката, назначен по политически причини. Да си добър обущар или шивач, трябва да умееш нещо, да си министър ти стига да си пил ракията с този, дето в момента са го сложили горе. И ти, и той знаете, че за нищо не ви бива, че са ви дали поста за 4 г.и след това сте аут. Да ви интересува нещо друго освен това за тези 4 години да се налапате колкото може? Защото после, не ти ли дадат пост, безваботен си. Но това, което ти пиша, го знае всяко дете!

 • 10
  sultana avatar :-|
  султана глаушева

  До коментар [#8] от "Ангел":и едно допълнение:селянче няма общо с мястото на раждане, а с манталитет и способности - роденият в най-малкото селце може да ги има, а роденият на жълтите павета да ги няма.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK