Доставчик на фураж за зоопарка ще снабдява парламента с кафе, чай и сладки
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Доставчик на фураж за зоопарка ще снабдява парламента с кафе, чай и сладки

През лятото на миналата година протестиращи срещу правителството на Пламен Орешарски се събираха всяка сутрин "на кафе" пред парламента. Няколко месеца след началото на протестите, парламентът е подписал договор с доставчик на кафе, чай и сладки, от които ще се възползват новоизбраните депутати

Доставчик на фураж за зоопарка ще снабдява парламента с кафе, чай и сладки

"Ес енд ди корпорейшън" има близки връзки с търговец, доставил част от скъпите и развалени храни за бедни през 2012 г.

Весела Николаева
9129 прочитания

През лятото на миналата година протестиращи срещу правителството на Пламен Орешарски се събираха всяка сутрин "на кафе" пред парламента. Няколко месеца след началото на протестите, парламентът е подписал договор с доставчик на кафе, чай и сладки, от които ще се възползват новоизбраните депутати

© Юлия Лазарова


Един от доставчиците на фураж за Столичния зоопарк ще осигурява храни и напитки и за Народното събрание, става ясно от справка в регистъра на обществените поръчки. Изпълнителят на търговете е пловдивската компания "Ес енд ди корпорейшън", която има и множество други договори за доставки на храна на детски градини, училищни столове и болници. Последният договор с парламента е подписан на 3 юли, малко преди правителството на Пламен Орешарски да подаде оставка.

Единственият кандидат

Самата поръчка е била обявена на 28 април и единственият победител от нея е "Ес енд ди корпорейшън". Договорът е за 12 месеца, но не е ясно дали няма да има анекси към него, тъй като от подписването му досега парламент е имало само за няколко дни. Търгът е бил разделен на три части и по всичките пловдивското дружество е било единственият кандидат. До подписване обаче се е стигнало само за две от тях – безалкохолни напитки и снабдяване с чай, бонбони и ядки,

Прогнозната стойност на подписаните договори е общо 35 хил. лв. без ДДС, от които 20 хил. са за безалкохолните, а останалите – за чая и гарнитурите към него. По първата позиция – за минералната вода, до избор на изпълнител не се е стигнало, след като "Ес енд ди корпорейшън" е било отстранено, защото в офертата не са били представени две марки минерални води, каквото е било изискването. Предложението е било само за доставка на "Дивна", която е бранд трапезна вода на "Девин". Тази позиция е била на стойност 15 хил. лв., а по всички позиции единственият критерий за избор е бил най-ниската цена.

По друг договор, подписан на 20 март тази година "Ес енд ди корпорейшън" ще доставя до март следващата година кафе, капучино и сметана за 40 хил. лв., отново след като е била единствен кандидат. Тогава са правени опити да се избере доставчик и по другите позиции – за чай, сладки и вода, но заради пропуски в подадените оферти, поръчката е прекратена. Пловдивската компания отново е била единственият кандидат, с разликата, че за минерална вода е предложила трапезната "Бачково".

Нарушител на условия

"Ес енд ди корпорейшън" е една от трите компании, които доставяха фуражи на Столичния зоопарк. Проверка в регистъра на Българската агенция за храните показа, че всички те нямат регистрация за производител или търговец на фуражи, каквото е изискването по Закона за фуражите за осъществяващи подобна дейност. В отговор на запитване на "Капитал" от БАБХ казаха, че няма да глобяват възложителя на поръчката Столична община, а само изпълнителите.

Преди около месец в Софийската зоологическа градина няколко животни починаха внезапно и имаше съмнения, че причината може да е в храната. Последната информация, съобщена от BTV, е за вирусна инфекция, като телевизията се позовава на доклад на БАБХ. По неофициална информация на "Капитал" първоначално се е работело сериозно по версията за гъбички или бактерии във фуражите, но впоследствие тя е отпаднала.

За доставчик на храна за човешка консумация "Ес енд ди корпорейшън" има регистрация, казаха от БАБХ. Една от вече спечелените поръчки от фирмата е била прекратена заради нередовни документи и транспорт. Става въпрос за търг, обявен в началото на годината от филиала на на Пловдивския университет в Смолян. Договорът е прекратен заради неизпълнени заявки за студентския стол. От документите в Агенцията по обществени поръчки става ясно, че "Ес енд ди корпорейшън" не е доставила цялата заявка, имало е проблем с документите за качество и с транспорта, който не е отговарял на изискванията за пренос на храни. Проблемите са били по няколко позиции, с обща стойност на договорите 46 хил. лв., от които са платени едва 1507 лв.

Топли пловдивски отношения

Регистрираното в Пловдив дружество е еднолична собственост на Делко Костадинов от април миналата година, когато Светослав Иванов Цанков си е прехвърлил дяловете на него, сочат данни от Търговския регистър. Компанията няма публикуван отчет в Търговския регистър, но по данни от "Капитал 100" през миналата година общите й приходи са 2.9 млн. лв., а печалбата – 76 хил. лв.

"Ес енд ди корпорейшън" има интересни връзки. Малко след като Цанков прехвърля дела си, е създаден "Консорциум фууд деливъри" между доставчика на парламента и пловдивската "Фантастика 95 – Георги Цанков". Последното дружество е собственост на брата на Светослав - Георги Цанков, потвърди самият той пред "Капитал", като добави, че Делко Костадинов също е техен роднина. "Фантастика-95" стана известно със скандалите за доставка на храни за бедни на завишени цени (кафеподобен продукт за 20 лв. на килограм при цена на дребно в пъти по-ниска), както и на развален боб. През 2012 г. разследвания на "Капитал Daily" и сайта Offnews.bg показаха множество нередности в търговете. По повод завишените цени и нарушенията ген. Атанас Атанов от ДСБ обяви, че ще сигнализира Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ. По време на скандала през 2012 г. Атанасов коментира "обществените поръчки са се превърнали в корупционен механизъм, а фирмите, които печелят, се отчитат надлежно в партийната каса на ГЕРБ".

От офиса на Костадинов обясниха, че той е в движение. Бизнес партньорът му Георги Цанков обаче разказа, че в случая със зоопарка "Ес енд ди корпорейшън" е доставяла варива - леща, пшеница и др., които са напълно годни и с разрешение за човешка консумация, просто фирмата е пропуснала регистрация като доставчик на храни за животни.

Георги Цанков беше обявяван на няколко пъти за най-големия бенефициент на средства от европрограми на Държавен фонд "Земеделие", а "Фантастика 95" доставяше храни за армията през последните години, заедно с "Ес енд ди корпорейшън". Една от тях е била нередовна - през 2011 г. ВАС установил, че "Фантастика 95" я е спечелило с нередовни документи. Тогава "Ес енд ди корпорейшън" също имаше нередовни документи, според проверка на в. "24 часа" - компанията не е била регистрирана в БАБХ и не е имала право да търгува с храни.

Самият Цанков беше първо председател на местната структура на партия "Движение България на гражданите" в община Родопи, където беше общински съветник. Впоследствие членството му беше замразено, а в края на миналата година пловдивски медии съобщиха, че се е прехвърли в "България без цензура" на Николай Бареков. Той отрече да е част от партията на Бареков и обясни, че никога не е членувал в политическа сила.

Спечелени поръчки

Подобно на Народното събрание, и "Електроенергийния системен оператор" се снабдява с чай, кафе и захар от "Ес енд ди корпорейшън". Конкуренция тук е имало - трима кандидати, но компанията е спечелила позициите за всичките четири склада на ЕСО на обща стойност 100 хил. лв.

Последната поръчка, спечелена от пловдивския търговец, е на община Панагюрище и е за доставка на месо и риба за социалните и детски заведения в общината. Договорът е подписан в началото на септември и е на стойност 53 446 лв. с ДДС. Преди малко повече от месец пловдивското дружество е било избрано от Чирпан за изпълнител на много по-голяма поръчка – за над 316 хил. лв с ДДС. Изборът е бил между трима кандидати, а доставката е на месо, риба, плодове и зеленчуци за детски градини, социални заведения и училищни столове. Сред другите спечелени търгове на "Ес енд ди корпорейшън" са болниците във Велинград и Асеновград.

Един от доставчиците на фураж за Столичния зоопарк ще осигурява храни и напитки и за Народното събрание, става ясно от справка в регистъра на обществените поръчки. Изпълнителят на търговете е пловдивската компания "Ес енд ди корпорейшън", която има и множество други договори за доставки на храна на детски градини, училищни столове и болници. Последният договор с парламента е подписан на 3 юли, малко преди правителството на Пламен Орешарски да подаде оставка.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

27 коментара
 • 1
  lout66 avatar :-|
  lout66

  Има шанс да се отървем от половината депутати , а ако се задържи за по дълго време може и кандидатите за народни представители да намалеят .

 • 2
  tsonkooo avatar :-|
  Тsonkooo

  Звучи като виц.

 • 3
  philipotel avatar :-P
  Durruti

  А дано се изпонатръшкат

 • 4
  wood123 avatar :-P
  Арон

  До коментар [#1] от "lout66":
  Фуражът трябва да е подбран, защото, както преди малко чух от Марина -
  "Политиката изисква жертви. Чужди жертви, разбира се. Каквото и да може да постигне човек, ако се жертва за родината, винаги може да постигне повече, ако остави другите да се пожертват преди него."

 • 5
  today avatar :-|
  today

  Важното е, че е гъст с БСП и ДПС.

 • 6
  uprsport avatar :-|
  Uprsport

  Щели са да цакат данъкоплатеца с чешмяна вода, ама засега се е разминало. Той горкия данъкоплатец, тъкмо се отърве от един цакач и го прикачат към друг.

 • 7
  exit13 avatar :-|
  exit13

  За животните с любов!

 • 8
  Slick avatar :-P
  Slick

  Ако това е шанса - да ги отровят с фураж, нека.

 • 9
  pzashev avatar :-|
  pzashev

  Ами аз виждам определена синергия: в по-голямата си част целевата група има сходни потребности и нива на интелект. :-)

 • 10
  bulair avatar :-P
  Булаир

  Е, щом така сте го решили, доразвийте инициативата - ветеринарни лекари в Правителствена болница.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK