Украйна също има пръст в задаващата се газова криза

За да избегне прекъсване на доставките на природен газ, ЕС трябва да натиска и Киев, не само Москва, казва нов енергиен доклад

Тръбите може да замръзнат и тази зима
Тръбите може да замръзнат и тази зима    ©  Leonhard Foeger
Тръбите може да замръзнат и тази зима
Тръбите може да замръзнат и тази зима    ©  Leonhard Foeger

"Години наред, Украйна използваше транзитния си монопол, за да се пазари с Русия за доставките на по-евтин газ, създавайки по този начин крехка среда за правене на бизнес и политика", пише Ки Конг Чьон в доклада си, публикуван от Европейския съвет по външна политика.

Заявлението е леко изненадващо за западен тинк-танк, в момент, когато примирието между украинските сепаратисти и Киев е доста крехко и намесата на Москва в украинските дела продължава да е зле прикрита. Критиката към Украйна като че ли масово се избягва. Ето защо докладът с доста дълго име "Защо Европа трябва да подкрепи реформа на украинския газов пазар или да рискува прекъсване на доставките" е доста интересен.

В него ръководителят на Energy Policy Forum в University of Cambridge има една основна теза - че без да се промени поведението на Украйна в областта на газовата политика, страната ще продължава да бъде нестабилен партньор и това няма да премахне заплахата за Европа от прекъсвания на газа. Русия очевидно използва газа като външнополитическо оръжие, но Киев има също доста голяма вина за газовите кризи.

Чьон отбелязва очевидния факт, че дори по време на Студената война, никога е нямало прекъсване на доставките, докато разприте между Русия и Украйна започват още през 1992 г. За първи път Русия ограничава транзита на газ през страната през следващата година, след като Киев започва да отклонява количества за вътрешния си пазар. До началото на новото хилядолетие кризите са потушавани по един или друг начин, но с покачването на цената на петрола, разликата между продажната цена в Украйна и тази на Запад става огромна и дотогавашните бартерни сделки - евтин газ срещу евтин транзит, започват да стават неизгодни за "Газпром". Руската компания започна да оказва натиск на всичките си контрагенти да плащат транзита кеш, а доставната цена да е по-плътно обвързана с движението на цените на петрола.

Например през 2006 г. България трябваше да подпише нов договор за доставка на газ, при който цената постепенно се увеличаваше, за да достигне пазарната, а транзитът вече не се заплащаше в натура. В резултат на това цената на газа скочи рязко. Украйна обаче постъпи по друг начин - започна да отклонява част от газа за западните клиенти за вътрешни нужди, позовавайки се на старите клаузи на договорите с "Газпром", че транзитните такси се заплащат с бартер. През 2006 г. това действие доведе до кратко прекъсване на газовите доставки, но през 2009 г. страни като България останаха на студено.  

"Всъщност, украинските политици и граждани имаха навика да гледат на транзитния монопол на страната като важен коз в преговорите им с Русия и като възпиращо средство срещу по-високите цени на газа от Русия", пише Чьон. Дори в момента едва 15% от украинците са съгласни магистралните газопроводи на страната да се контролират от международен консорциум. През 2006 г. пък едва 7% от тях са мислили, че вместо да се спира газа за Западна Европа, е по-добре да се реформира газовия сектор на страната, за да не бъде той толкова неефективен. Съответно руските лидери пък използваха своята "благосклонност", за да оказват пълен контрол върху Украйна.

Минало несвършено

Причината за тази привързаност към газа е структурата на украинската икономика и споменът от ниските цени на енергията от съветски времена. Петте региона в източната част на страната - Днепропетровск, Донецк, Запорожие, Луганск и Харков, които са индустриалното сърце на страната, консумират 41% от газа, като дават 35% от БВП на страната, но 50% от износа. Тежката индустрия обаче изцяло зависи от евтиния газ - представете си "Химко" във Враца, който след покачването на цената на газа след 2006 г. веднага тръгна към несъстоятелност. Това лесно обяснява защо повече украинци смятат, че за да остане страната цяла, са по-важни ниските цени на газа, а не влизането в ЕС (35% срещу само 24%). В същото време цената на газа за бита в Украйна продължава да е по-ниска дори от тази в Русия (въпреки последните увеличения) и Киев субсидира с огромни суми топлофикациите в страната. Всеки, който е бил в Киев, знае как парното работи на максимална мощност и намаляването на температурата става с отваряне на прозореца, не с регулация на топлината.

Руската стратегия за заобикаляне на страната обаче направи геостратегическото положение на Украйна от все по-малко и по-малко значение. Ако в края на 90-те г. на миналия век 93% от износа за Европа се е осъществявал през Украйна, то през 2014 г. този процент падна на малко над 49%. Така украинските козове с всяка година ставаха все по-слаби и по-слаби и страната трябваше да залага по-сериозни неща. През 2010 г. Виктор Янукович намали цената на газа като удължи руския наем на военната база в Севастопол до 2042 г., срещу което получи 30% намаление до 2019 г. Три години по-късно Янукович постигна нови 33%, този пък срещу обещанието да не подписва споразумение за асоцииране към ЕС.  

Тези примери трябва да бъдат взети предвид и в България, където непрекъснато се твърди, че страната увеличава сигурността си, като става значителен транзитен път за "Газпром" - Украйна демонстрира точно обратното.

"Благодарение на тази политика - да се търгува сигурността на газовия транзит срещу евтин газ, Украйна остана точно толкова зависима, колкото и преди 23 години. Всъщност, съвсем скоро опциите за диверсификацията от Русия и преструктурирането на енергийния сектор изобщо не бяха част от политически дневен ред на Украйна. Вместо това украинския политически елит се опитваше да използва позицията на транзитен монополист, за да извлича икономически ренти от Русия и Европа", констатира Чьон.

Реформи, но на каква цена

За това Чьон препоръчва ЕС да се съсредоточи върху това да накара Украйна да реформира енергийния си сектор, така че да има по-малко корупция, повече прозрачност и икономическа логика. Това ще намали зависимостта на страната от руския газ - от една страна заради по-малката консумация, но от друга, пазарните цени ще създадат автоматично възможността в страната да влязат в алтернативни доставчици. В това има много смисъл, проблемът е, че този натиск рискува да дезинтегрира Украйна - без евтиния газ регионите в източната част на страната рискуват да останат без индустрия.

Чьон не успява да отговори какво да направи Брюксел, така че да се случи този натиск, но той да не доведе до разпадане на Украйна. Освен това експертът е много оптимистичен, когато смята, че Русия и Европа могат да се откажат от "Южен поток", ако Украйна реформира енергийния си сектор. Вече има доста признаци за забавяне на проекта (като например признанието на "Газпром", че проектът се е оскъпил с 45% и, че още не е намерено финансиране на морската му част), но това все още не означава спиране. А и едва ли някой разумен бизнесмен може да залага на това, че Украйна ще се реформира из основи в скоро време.  

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


17 коментара
 • 1
  philipotel avatar :-|
  Durruti

  Жива да не бях...

 • 2
  oft231057892 avatar :-|
  oft231057892

  Ки Конг Чьон - рубладжия! :)))

 • 3
  today avatar :-|
  today

  Отдавна има предложение доставките да се плащат на източната граница, но интересно защо руснаците са против. Ако зора им е просто да въртят бизнес щяха да се съгласят моментално, но понеже много държат да ползват доставките като инструмент за политическо изнудване са принудени да загърбят чистия финансов интерес и да се набутват в разни тъпи схеми.
  Затова е много важно България наистина да не се набутва с ЮП, като толкова искат да си го построят руснаците, да си го финансират изцяло, ние само да прибираме годишна такса, без значение дали изобщо ще транзитират, или пък колко ще са количествата.

 • 4
  philipotel avatar :-|
  Durruti

  До коментар [#3] от "today ;)":

  Никоя нормална европейска държава няма да се съгласи да плаща на руската граница, а после да се надява украинците да не откраднат прекалено много. В статията е обяснено защо

 • 5
  sarssaraktos avatar :-|
  Sars Saraktos

  "Това ще намали зависимостта на страната от руския газ - от една страна заради по-малката консумация, но от друга, пазарните цени ще създадат автоматично възможността в страната да влязат алтернативни доставчици."
  Преведено означава, че много няма да могат да плащат скъпите цени на газа и ще отпаднат като потребители (мизерия, глад, индустриална разруха). А колкото до глупостта "алтернативни доставчици" даже не ми се коментира. От България и Румъния ли ще вземат газ украинците като "алтернатива"? Или от американския шистов газ?

 • 6
  the_core avatar :-P
  The Core

  Докато прочета цялото заглавие...

  "Украйна също има пръст в зад........"

  И кой знае защо ми стана смешно, смешно....

 • 7
  pzashev avatar :-|
  pzashev

  Разбира се, че има пръст. ЕС трябва да се погрижи за това две държави претендиращи на цивилизованост (Русия и Украина) да подпишат ясен и конкретен договор.

  До сега и на двете им беше изгодно договора да е мътно-неопределен така щото после руснаците да изпадат в агресивните си истерии, а украинците да трактуват всичко както им изнася.

  Кулминацията на тази корпумпирана неопределеност беше Росукрнерго - подставен, частен посредник одобрен и от двете огромни, държавни фирми.

  Така че, ако може, един ясен, конкретен договор в който е написано просто и разбираемо кой какво обещава. Нищо повече. Аз лично съм скептично настроен…за руснаците такъв договор би елиминирал оръжие за политически шантаж което едва ли биха приели. За украинците такава ясност означава край на шикалкавенето и възможност за маневриране, т.е. също едва ли...

 • 8
  dark_dirk avatar :-|
  Симо

  По-добре да има южен поток, за има и трети път на газа от Русия към Европа. Но не и по начина, по който се случва в момента. Кой упълномощи БЕХ да взима заем от Газпром за 625 милиона евро за 22 години и да плати лихви от 325 милиона евро на Газпром ?

 • 9
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов

  Основен бенефициент от евтиния газ за Украина е рускоезичният Донбас. Голяма част от него в момента е извън контрола на Украина, така, че няма особен смисъл да се пазят тези привилегии.

  Сегашното украинско правителство не иска привилегии, а нормална цена. Русия в момента се опитва да продава газ на Украина на цени по-високи от тези за Полша и Германия - при все, че транспортните разходи за Украина са по-ниски.

 • 10
  inak9 avatar :-P
  inak9

  До коментар [#9] от "Николай Николов":Стига сте лъгали.При последната 3странна срещa бе приета цената ОТДАВНА поставена от ЕС като справедлива,а тя е 285 дол./1000м.куб..Само за сега Киев и старите си дългове не плаща и нова цена не признава.За сега Киев се крие като малко цигънче зад ЕС и САЩ и никък на си плаща потреблението.Не вярвам това ЕС и САЩ да го търпят дълго.Като на Киев не им харесва цената,да си платят вересиите,и да си търсят други пътища за доставка на газ. Нормална работа,защо е тази олелия за цената.Имат си морско пристанище,да си договорят сгъстен газ от МНОГОТО достав4ици.Няма проблем,САМО ДЕТО и този газ трябва да се плаща,а ТОВА им е ОСНОВНИЯ ПРОБЛЕМ на Киев.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход