"Кой" препъна преговорите между ГЕРБ и Реформаторския блок
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

"Кой" препъна преговорите между ГЕРБ и Реформаторския блок

Преговорите между ГЕРБ и Реформаторския блок продължиха повече от шест часа

"Кой" препъна преговорите между ГЕРБ и Реформаторския блок

Преговарящият екип на формацията на Борисов прекрати "засега" преговорите със съюза

Велина Господинова
11593 прочитания

Преговорите между ГЕРБ и Реформаторския блок продължиха повече от шест часа

© Юлия Лазарова


Последния един час от продължилите цели шест часа и половина преговори за съставяне на правителство между ГЕРБ и Реформаторския блок (РБ) се оказа фатален за по-нататъшното им продължаване и разговорите засега са прекратени. От ГЕРБ посочиха като причина липсата на отговори от страна на реформаторите по основните политически въпроси дали одобряват предложената от формацията на Борисов формула за политически кабинет с политическо участие в него, дали приемат да се подпише коалиционно споразумение за цял мандат, както и дали признават правото на най-голямата политическа сила – мандатоносител сама да посочи своя кандидат за премиер. От ГЕРБ се опасяват и от липсата на гаранции от страна на съюза, че РБ е единен юридически субект, какви са механизмите, по които се вземат решения в блока и дали евентуалното съвместно управление няма да бъде минирано ежедневно от процедурни проблеми.

От Реформаторския блок пък настояват ГЕРБ да приеме Платформата им за формиране на отговорно управелние, представена по време на преговорите. В документа като първа задача пред управляващото мнозинство се поставя "демонтирането на модела "Кой", а като носители на този модел са посочени четири политически сили – БСП, ДПС, Атака и ББЦ. Според реформаторите тези формации трябва да бъдат изолирани от политическата власт.

Именно тези въпроси се оказаха фатални за прекратяването на преговорите, въпреки че и ГЕРБ и РБ констатираха почти пълно съвпадение във вижданията по реализирането на предложените от формацията на Борисов 18-приоритета, както и по реформата в съдебната система, за което настояват от десния съюз. От ГЕРБ заявиха, че въпросите, на които не са получили отговор са прекалено много и не виждат смисъл преговорите да продължат. Оценката на реформаторите обаче беше друга. "Нашата оценка за тези разговори е коренно различна. Ние дойдохме на тях с ясното съзнание за констуктивен диалог и достигане до стабилно управляващо мнозинство с участието на РБ", каза зам.-председателят на ДСБ Петър Москов.

Как се стигна дотук

След края на преговорите от ГЕРБ заявиха, че били неприятно изненадани в края на срещата от предложената от реформаторите платформа за формиране на управляващо мнозинство, в която се поемат ангажименти за демонтирането на модела на срастване на политическата, икономическата, съдебната и медийната власт, станал известен в обществото като модела "Кой". Както и изключването от него на формациите, които според реформаторите са носители на този модел от предишното Народно събрание – предишното управляващо мнозинство БСП, ДПС , Атака и формацията на бившия телевизионен водещ Николай Бареков, която влезе в сегашния парламент. "Смятаме, че едно бъдещо мнозинство с участието на РБ има нужда от политическа рамка. Тя трябва да разказва представата ни за действителността и партиите, от които това мнозинство в следващия парламент трябва да се отдалечава през конкретни действия. За нас това мнозинство трябва да е обратното на мнозинството, излъчено от предишния парламент. И като начин на формиране и като философия за това кои са главните проблеми за обществото", обясни настояването за приемането на документа Москов. И добави: "Търсим общо разбиране за това че носителите на този политически модел са политическите формации, които имаха мнозинство в предишния парламент и едно ново реформаторско мнозинство в парламента трябва да изолира от политическата власт носителите на този порочен политически модел", каза той.

Според Москов един такъв ангажимент трябва да бъде ясен сигнал за целия народ, че "следва буквално ракетен удар срещу обръчите от фирми, които са завладели съдебната, икономическата и политическата власт".

От ГЕРБ обаче приеха това като извиване на ръце. "Това е извън кръга на обдъжданите от нас въпроси. Лично ние го приемаме като поведение от стилистиката от последните дни на извиване на ръце. Категорично отхвърляме подобно поведение", заяви Цецка Цачева. Тя напомни, че ГЕРБ са изключили от коалицията ДПС. "Категорично обаче се противопоставяме на персонифицирането на лица, които са отговорни за цяла една система. Държим да произвеждаме политики "за", а не в самото начало да тръгваме да спорим от заявените "не"-та, било под формата на червени разделителни линии, чупене на пръсти и т.н.", допълни Цачева.

Според Менда Стоянова с тази платформа РБ е поставил пред ГЕРБ трудна задача. Тя обясни, че тя изключва априори БСП, ДПС, "Атака" и ББЦ. Има резерви към някои от политиките на Патриотичния фронт, с които предстоят разговори утре. Тя пресметна, че ГЕРБ и РБ имат 107 депутати и без трета формация не могат да съставят стабилно мнозинство.

Заради представянето на документа по време на преговорите от ГЕРБ заподозряха реформаторите в стратегия да предизвикат преговарящия екип на партията на Борисов да ги прекрати.

С кого преговаряме

Освен несъгласието с предложения от реформаторите документ, от ГЕРБ изразиха сериозните си притеснения от "липсата на гаранции за стабилността на политическия субект" Реформаторски блок. От ГЕРБ се оплакаха, че нямат яснота за това как се вземат решенията в блока. На няколко пъти Петър Москов декларира, че това, което представя преговорния екип на РБ в преговорите е позиция на блока. "РБ е солиден субект. Преговорния екип на РБ изразява общото мнение на блока", каза той. Обясни и, че към момента десният съюз се представя от председателството, който включва петимата председатели на паритите от блока. Обеща и, че това ще бъде надлежно заведено във всички нужни инстанции.

Москов декларира и, че РБ "никога не е поставял под съмнение правото на първата политическа сила да излъчи премиера". Заявката на десния съюз от месец август, че ако участва в управлението "ще се стремят при съставянето на правителство позициите на министър-председател, вътрешен и финансов министър да се заемат от лица, които не са заемали тези позиции в миналото", беше променена в края на миналата седмица, когато председателят на ДСБ Радан Кънев заяви, че поставянето на подобно условие е "грешка".

Проблемът с националистите

Другия въпрос, по който имаше разминаване между ГЕРБ и РБ беше за възможността в бъдещата управленска коалиция да участва Партриотичния фронт. Проблемът идва от формацията на Корман Исмаилов – НДПС. "Поставихме нашата чувствителност към надигащия се в страната националпопулизъм, расизъм, ксенофобия, които ще имат по-силно представителство в този парламент. За нас е важно дали следващото мнозинство ще зависи от представители на този национал-популизъм и голямата партия ГЕРБ да може да даде гаранции че няма да се стигне до ескалация и нагнетяване на етнорелигиозно напрежение и омраза.", заяви Исмаилов. От ГЕРБ допуснаха, че ако Патриотичния фронт влезе в новото правителство, има опасност формацията на Исмаилов да не подпише коалиционното споразумение. И така управляващите да останат с един депутат по-малко. "Стана ли ясно на медиите колко подписа ще има на РБ под евентуално коалиционно споразумение?", запита Цачева по време на пресконференцията.

Заради демонстрираното напрежение по време на изявленията на двата преговарящи екипи обаче Корман Исмаилов не успя да отговори на въпроса какво ще е поведението на партията му, ако фронтът влезе в коалицията. В момента, в който той започна да отговаря, Цецка Цачева каза, че това не е въпрос към ГЕРБ и напусна пресконференцията, а след нея тръгнаха и Менда Стоянова и Румяна Бъчварова.

Борисов във Фейсбук

След края на преговорите лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов даде оценката си за тях чрез статус във Фейсбук. Той написа в социалната мрежа, че е крайно неудовлетворен от подготовката на РБ за консултациите, защото при тях не ставало въпрос за теоретично писане на програма, а за това, че "след няколко дни трябва да има работещо правителство, което да е ясно, поименно, разписано със споделена отговорност, с личности, които да го правят". "Вчера ясно и категорично заявихме, че заради "КОЙ" ДПС не е приемлива партия за подкрепа на ГЕРБ. Нещо повече, "КОЙ" беше назначен от Орешарски, Станишев и Местан, с подкрепата на Волен Сидеров. И ние една година яростно се противопоставяхме на този модел и благодарение на това правителството падна.", написа Борисов. Заяви обаче готовност да изпрати отново преговорен екип, ако реформаторите "започнат да говорят за реално управление" и "спрат следизборната си пропаганда".

Последния един час от продължилите цели шест часа и половина преговори за съставяне на правителство между ГЕРБ и Реформаторския блок (РБ) се оказа фатален за по-нататъшното им продължаване и разговорите засега са прекратени. От ГЕРБ посочиха като причина липсата на отговори от страна на реформаторите по основните политически въпроси дали одобряват предложената от формацията на Борисов формула за политически кабинет с политическо участие в него, дали приемат да се подпише коалиционно споразумение за цял мандат, както и дали признават правото на най-голямата политическа сила – мандатоносител сама да посочи своя кандидат за премиер. От ГЕРБ се опасяват и от липсата на гаранции от страна на съюза, че РБ е единен юридически субект, какви са механизмите, по които се вземат решения в блока и дали евентуалното съвместно управление няма да бъде минирано ежедневно от процедурни проблеми.

От Реформаторския блок пък настояват ГЕРБ да приеме Платформата им за формиране на отговорно управелние, представена по време на преговорите. В документа като първа задача пред управляващото мнозинство се поставя "демонтирането на модела "Кой", а като носители на този модел са посочени четири политически сили – БСП, ДПС, Атака и ББЦ. Според реформаторите тези формации трябва да бъдат изолирани от политическата власт.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

69 коментара
 • 1
  kitenik avatar :-|
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  • -115
  • +45

  Борисов: Една година бяхме яростни противници на модела #КОЙ, какво не е ясно на РБ?

 • 2
  kitenik avatar :-|
  Натътрузен десебар, слуга на БСП

  Ето какво написа Борисов във Фейсбук току-що:

  Вече 10 дни след изборите ние се занимаваме с въпроса ‪#‎КОЙ‬. Вчера ясно и категорично заявихме, че заради #КОЙ ДПС не е приемлива партия за подкрепа на ГЕРБ.

 • 3
  kitenik avatar :-|
  Натътрузен десебар, слуга на БСП

  Другия въпрос, по който имаше разминаване между ГЕРБ и РБ беше за възможността в бъдещата управленска коалиция да участва Партриотичния фронт.

  И ако не е ПФ с кого предлагат от РБ да направят коалиция? ГЕРБ-РБ и още ой, че иамт само 116 гласа.

  БСП, ДПС, ББЦ, Атака или АБВ???

 • 4
  r77t avatar :-|
  r77t

  Преговорите трябва да са пряко по националните медий.

 • 5
  stoletov avatar :-|
  stoletov

  Сега ще си проличи "Кой" кой е....

 • 6
  conservamus avatar :-|
  conservamus

  Изключили от коалицията ДПС, но де факто с отказа си за "демонтиране на модела кой" и отказа от съдебна реформа дефакто се изявяват като говорители на ДПС... Дано не!

 • 7
  jagger avatar :-|
  Rollingstone

  Разговорите между ГЕРБ и другите партии ми напомнят вица за срещата между президента Буш и папата. Излиза Буш от срещата и журналистите го питат как е минало - "Отлично, разбрахме се по 70% от въпросите". След малко излиза и папата, и журналистите му задават същия въпрос. "Много труден разговор", казва папата. "Но президента Буш каза, че сте постигнали съгласие по 70% от въпросите!", възкликва журналист. А папата отговаря "Та ние обсъждахме десетте Божи заповеди!"

 • 8
  peter1946 avatar :-|
  Peter Stoychev

  Всяко шикалкаване е неуместно!

 • 9
  tienshi avatar :-|
  tienshi

  В политическата ситуацията, в която се намираме, Реформаторите трябва напълно да осъзнаят и приемат факта (надявам се да не им отнеме твърде дълго), че могат да постигнат много повече со кротце и со благо отколкото с приказки за чупене на пръсти, поне ако смятат да работят и да реализират дори част от тези наистина важни приоритети с помощта на едноличната партия на човека с его голямо като самия него Б. Борисов. Избирателите им са хора с над-средния коефициент на интелегентност, те ще разберат и приемат подобен компромис. Явно е, че Борисов няма да отстъпи много и ако РБ продължи да налага 100% от тяхната си програма в този и вид, сега и веднага, те ще пропуснат може би последния шанс, който дясното има, да промени съществено основите на тази държава. Потъващ кораб изисква енергични действия, но различни от сочене на пръсти, празна реторика, и запъване на пети.

 • 10
  mavricii.plovdiv avatar :-|
  mavricii.plovdiv

  Снощи след пресконференцията преговорният екип на Реформаторският Блок беше като уплашен заек.Те се бяха докоснали до същината на проблемите,за които никога не се бяха сещали,защото когато критикуваш,когато казваш как не трябва да бъде,е лесно,когато на твоите плещи лежи въпросът как трябва да бъде,как да сложим ред,как да разплетем възли,които са заплетени,макар и не от нас,но трябва да се разплитат,защото са минирали бъдещето,тогава се сменя съзнанието и разбираш неща,които е нямало как да разбереш.Блокът не е способен да разплита,Блокът трябва да подкрепи хората,които могат и това ще бъде тяхната не малка роля,защото и това не е лесно.Никой няма да им се разсърди,че се отмятат от детинските им мераци.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK