Без Марковска по марковски
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Без Марковска по марковски

Венета Марковска (в средата) не успя да влезе в Конституционния съд

Без Марковска по марковски

Защо Държавен фонд "Земеделие" сезира главния прокурор за порочни практики във Върховния административен съд

13716 прочитания

Венета Марковска (в средата) не успя да влезе в Конституционния съд

© Цветелина Белутова


Подкупи, измами, злоупотреби с европейски фондове. Няма да е преувеличено ако кажем, че това са асоциациите, които споменаването нa Държавен фонд "Земеделие" предизвиква. Какво бихте си помислили обаче, ако същата тази печално известна институция вдигне ръце от корупцията и реши да се оплаче на главния прокурор от... случващото се във Върховния административен съд (ВАС).

Става дума за продължаващия вече няколко години не без помощта на отделни съдии опит на една фирма чрез една не особено сложна, но очевидно нагла схема да източи от държавата близо 13 млн. лв.

Едно неслучило се тържище и Венета Марковска

Казусът има предистория, която започва през лятото на 2006 г. Новозагорска фирма кандидатства за финансиране по програма САПАРД за тържище за лозов посадъчен материал и иска финансиране за половината сума. Фондът отхвърля проекта, като приема, че мярката е за финансиране на тържища на плодове, зеленчуци, цветя и риба, а пък лозовите пръчки не са сред тези стоки. Отказът на фонда е обжалван и отменен от съда като незаконосъобразен, след като експертиза показва, че лозовият посадъчен материал следвало да се третира като производство на плодове.

На базата на съдебното решение през 2009 г. фирмата иска от фонда да сключи договор по проекта, но оттам отговарят, че програмата по САПАРД вече е била приключила. Отговорът кара новозагорската фирма да заведе искова молба по Закона за отговорност на държавата и общините за причинени вреди, като претендира от държавата не само за 5.8 млн. лв. имуществени вреди (неполученото финансиране), но и пропуснати ползи -  парите, които е щяла да получи от отдаването на търговски площи под наем. Фирмата представя предварителни договори със земеделски производители, фирми и еднолични търговци, които щели да наемат общо над 8 хил. кв.м търговска площ в бъдещото тържище. На първа инстанция - Административният съд в София, искът е отхвърлен със съвсем логичния мотив, че а) сключването на договора не означава изпълнение на проекта (и получаване на финансирането) и б) въобще не е доказано, че твърдените вреди и пропуснати ползи са "пряка и непосредствена последица от отменения отказ". 

От новозагорската фирма подават жалба и така през 2011 г. делото попада във ВАС, като за негов докладчик е определена тогавашният зам.-председател на съда Венета Марковска. С невиждана бързина за иначе претоварената съдебна инстанция – за точно три месеца от постъпването на жабата, Венета Марковска уважава жалбата на фирмата, като директнo й присъжда причинената вреда от неполученото финансиране, а в частта за пропуснатите ползи връща делото за ново разглеждане със задължителни указания. 

Още тогава казусът вдига на крака върховете на държавата. В прокуратурата е образувано дело за документна измама срещу управителя на фирмата. По молба на Министерството на финансите решението на Венета Марковска е отменено от петчленен състав на съда, като доводът е, че финансовото министерство е трябвало да участва в процеса. С това казусът изглежда приключил. Но не съвсем.

Данни за явно престъпление

След отмяната на решението на съдия Марковска делото се връща обратно на първа инстанция, където процесът продължава близо две години. В началото на 2014 г. съдия Антоанета Аргирова излиза с дълго 50 страници решение, с което отхвърля и двата иска, като преди това внимателно анализира абсолютно всеки представен от фирмата предварителен договор за наем, като за някои от тях открива, че са фалшиви, и ги изпраща до МВР. В края на решението съдът дори коментира с недоумение ("съдът обаче не може да мълчи за начина, по който се изразходват публични средства") защо, при положение че във фонд "Земеделие" има 16 юрисконсулти по делото, е нает външен адвокат, на когото е платен хонорар от 300 хил. лв.

След жалба на фирмата през април тази година делото отново стига до ВАС, където е насрочено за разглеждане за ноември, което напълно съвпада с графика на съда. За изненада на държавните институции около европейските избори съдията по делото взима решение да насрочи процеса... за след няколко седмици. Съдии от ВАС определиха подобен ход като повече от съмнителен.

Когато влиза в съдебната зала, адвокатът на фонд "Земеделие" е силно изненадан – съдия по делото е Таня Куцарова, която е била част от състава, застанал зад скандалното решение на Венета Марковска по същия спор две години по-рано. 

В закона има абсолютна забрана съдия, участвал в предходно разглеждане на казуса, да решава отново делото. Именно поради тази причина магистратите, които са били част от предходните състави, въобще не се включват в системата при разпределението на делото. 

Съдия от ВАС описа практиката на съда: "Председателите на колегии и на отделения определят сами докладчика, който не трябва да е участвал в разглеждането му, а останалите членове на състава не се определят компютърно. Чак пред датата на открито съдебно заседание се прави график за всеки състав, като се изключват от него тези съдии, които са участвали." Именно последното не се е случило, което е в разрез с вътрешните правила на ВАС. 

Таня Куцарова, която е сред номинираните от Министерството на правосъдието за български съдия в Европейския съд по правата на човека в Страсбург, си прави отвод едва след като й е бил поискан изрично в съдебната зала.

Така скандалното дело е разпределено отново, като този път е насрочено за януари 2015 г., което отговаря на графика на съда. През юни адвокатите на новозагорската фирма искат заседанието да бъде преместено за по-ранна дата, но съдът отказва с мотив, че графикът е запълнен. 

След падането на кабинета "Орешарски" е подадена нова молба, с която пак се иска по-скорошно заседание. В нея този път е посочено, че "разглеждането на делото в толкова далечна дата би създало утежнение на държавата, тъй като при евентуално уважение на иска ще бъдат заплатени много големи лихви". В уж запълнения до януари график на съда изведнъж се намира място и процесът е насрочен за след месец. 

Подобно на предния път датата на делото отново е в период на политическо безвремие – процесът ще се гледа следващата седмица, когато все още ще текат преговорите за съставяне на правителство, което според запознати с делото въобще не е случайно.

От пресцентъра на съда отговориха на въпросите на "Капитал", че "всички правила" за разпределението на делото са спазени.

Източници в прокуратурата коментираха, че разследването по делото срещу собственика на фирмата продължава. Той обаче е следствие от състоянието, в което се намира ВАС, а не причина. Ето защо големият въпрос е ще посмеят ли ВСС и прокуратурата да обърнат внимание на механизмите, които прави подобни схеми възможни – начинът, по който се разпределят делата, и хватките при определянето на съдебните състави в най-висшата инстанция по административни казуси. Институцията, която по принцип трябва да е гарант за законността на актовете на изпълнителната власт, а днес е символ на зависимостите в Темида.

Подкупи, измами, злоупотреби с европейски фондове. Няма да е преувеличено ако кажем, че това са асоциациите, които споменаването нa Държавен фонд "Земеделие" предизвиква. Какво бихте си помислили обаче, ако същата тази печално известна институция вдигне ръце от корупцията и реши да се оплаче на главния прокурор от... случващото се във Върховния административен съд (ВАС).

Става дума за продължаващия вече няколко години не без помощта на отделни съдии опит на една фирма чрез една не особено сложна, но очевидно нагла схема да източи от държавата близо 13 млн. лв.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

13 коментара
 • 1
  kalinski avatar :-P
  Kalin

  Публичен разстрел на замесените в тази очевидно корупционна схема съдии! Само така ще се създадат предпоставки за излизане от кризата в съдебната система! Тези оядени лешояди от нищо нямат страх вече!

 • 2
  naffoo avatar :-|
  naffoo

  Трябва да има специален закон, за служителите на Прокуратура, СЪд и Парламент! За тях трябва да важи: виновен до доказване на противното!

 • Тарасион

  В подзаглавието има граматическа грешка, срамно е за уважаваща себе си медия да не може да си позволи коректор, владеещ правилата за членуване. А и е обидно за читателите.

 • 4
  krastitel avatar :-|
  krastitel

  ВАС да се прекръсти на НАС а за нормалните хора да се позволи арбитраж в чужбина ...

  Публикувано през m.capital.bg

 • 5
  today avatar :-|
  today

  В съдебната е така от много време, неслучайно от ЕС ни критикуват много отдавна за корупцията, и дежурния отговор е "няма доказателства". Ами няма, няма и да има, след като никой не ги търси, пък и после трябва съдът да ги признае, което обезсмисля търсенето.
  Марковска е приятелката на Цветанов, която навъртя едни лъжи, гръмна скандал, някой събра накуп цитираните по медиите лъжи, и Цветанов образува дело срещу неизвестен извършител (!).
  Това е все едно някой да се обади на 112 да каже, че обират комшията му, и полицията да издирва кой се е обадил, а не да отиде да залови бандитите.

 • 6
  b.manchev avatar :-P
  b.manchev

  Може би така обявяваната и все не случваща се съдебна реформа, трябва да започне с възстановяването на чувството за справедливост у обикновените хора.

  Най-простия и достъпен подход е да се потърси отговорност от лицата след подобни публикации. Достатъчно е да се погледне имущественото и финансово състояние и да се отговори – как се е заработило в годините.

 • 7
  millen76 avatar :-|
  batMilen

  До коментар [#1] от "Kalin":

  Не разстрел- народен съд на мегдана! Който смята че са виновни, да им го покаже с камък.
  Ние не сме за ЕС, само с морков не става, трябва и яка тояга!!!
  Варианта е да станем партизани и да започнем да ги наказваме един по един!!! Иначе някой представя ли си например Пеевски в затвора, или Марковска или адвокат Марковски ( който измъква едни от най-големите измети)????
  Не съм вярвал, че ще напиша такива неща, но до тези изводи стигам вече!

 • 9
  franklin avatar :-|
  franklin

  Депутатите от Герб, които предложиха и гласуваха кандидатурата на Марковска , днес се готвят да управляват...

  На снимката - продажните депутати от РЗС, които по заповед на ГЕРБ защитаваха Марковска като Матросов на амбразурата.


  http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1619371

  http://www.blitz.bg/news/article/162941

  http://www.mediapool.bg/gerb-zahlupva-skandala-markovska-s-nova-protsedura-za-popalvane-na-ks-news199631.html

 • 10
  mitkoha avatar :-|
  mitkoha

  Изключително гнусна история, която показва, че ако си търсиш правата срещу държавата в България, веднага се намира прокурор, който да те обяви за престъпник.

  Искам да кажа, че напълно съчувствам на фирмата за абсурдния отказ (гроздето не било плод...) и не виждам какво им пречи да искат от съда колкото пари си мислят, че им се полагат. От съда вече си зависи колко ще им даде.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK