Работодатели и синдикати поискаха незабавна оставка на управителния съвет на БНБ

Те изтъкват като причина видимо нежелание на централната банка да изпълнява своите функции и задължения по законите

Представителите на работодтелските и синдикалните дълго време се оплакваха, че БНБ не иска да изслуша създадения от тях Експертен консултативен съвет по проблемите на КТБ
Представителите на работодтелските и синдикалните дълго време се оплакваха, че БНБ не иска да изслуша създадения от тях Експертен консултативен съвет по проблемите на КТБ    ©  Велко Ангелов
Представителите на работодтелските и синдикалните дълго време се оплакваха, че БНБ не иска да изслуша създадения от тях Експертен консултативен съвет по проблемите на КТБ
Представителите на работодтелските и синдикалните дълго време се оплакваха, че БНБ не иска да изслуша създадения от тях Експертен консултативен съвет по проблемите на КТБ    ©  Велко Ангелов

В открито писмо до гуверньора на БНБ Иван Искров и до останалите членове на управителния съвет на институцията две от четирите национално представени работодателски организации и двата синдиката настояват за тяхната незабавна оставка.

Като мотив те изтъкват "видимо нежелание на БНБ да изпълнява своите функции и задължения по законите, според които носи отговорност за надзора върху банките и поддържането на стабилността на банковата система и защита интересите на вложителите". А като конкретен повод за недоволството им са действията на централната банка по отношение на по-малката от двете затворени банки - дъщерната на КТБ - "Виктория".

Синдикатите и работодателите припомнят, че на 30 септември са поискали БНБ да вземе отношение спрямо действията на квесторите по разпродажба на кредитния портфейл на "Виктория". То обаче беше именно по предписание на централната банка, която вижда в това единствен начин за набавяне на ликвидност, а опонентите й - стъпки към ликвидацията й. Те припомнят, че още тогава са казали, че ако БНБ подкрепи тези действия, ще поискат оставката на цялото й ръководство.

"Отговорът, който получихме от вас, беше в подкрепа на незаконните действия на квесторите на ТБ "Виктория", които отдавна се изживяват в ролята на синдици на банка, която изобщо не е в процедура по несъстоятелност", се казва в писмото. "С всички тези свои действия и бездействия УС на БНБ загуби доверието на обществеността и се превръща в заплаха за финансовата стабилност в страната", допълват авторите.

Подчертава се също така, че ако управата на БНБ и особено управителят Иван Искров не подадат оставка, работодателите и синдикатите възнамеряват да се обърнат незабавно след конструирането на 43-ото народно събрание към депутатите с искане да бъдат отстранени.

По принцип процедурата за предсрочно прекратяване на мандати в независимата по закон централна банка е доста трудна. Според Закона за БНБ парламентът може да направи това, само ако член на управителния съвет е спрял да отговаря на изискванията за заемане на длъжността (не е осъждан за умишлено престъпление, участвал в управата на дружество, обявено в несъстоятелност, и т.н.) или "ако е във фактическа невъзможност да изпълнява задълженията си за повече от 6 месеца или ако е признат за виновен за съществено нарушение на служебните задължения". Освен това в закона е предвидена опция решение за предсрочно прекратяване правомощията на управителя на БНБ да бъде обжалвано от самия него или от ЕЦБ пред Съда на Европейските общности.

Още през лятото в последните дни кабинета "Орешарски" обаче Иван Искров заяви, че е готов да се оттегли, ако няма политическа подкрепа и ако му бъде намерен заместник, така че да не остава БНБ "във вакуум".

Писмото е изпратено от КНСБ и КТ "Подкрепа", както и от Българската стопанска камара и Асоциацията на индустриалния капитал в България. За разлика от предишното обаче към момента то не е подкрепено от Българската търговско-промишлена палата и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България.

Четири месеца по-късно

Днес изтича срокът за втората поръчана от БНБ оценка на активите на КТБ. Първата започна на 25 юни, като на одиторските компании бяха дадени само десет дена. Така на 11 юли беше оповестено, че EY, Deloitte и АФА са открили кредитни досиета с недостатъчно пълна информация за огромна част от проверяваните от тях дружества, равняваща се на 3.5 млрд. лв. експозиция. Сега би трябвало данните да са окомплектовани и трите оценителя да се произнесат за целия портфейл, като очакванията са резултатите да покажат нужда от провизии, които да доведат КТБ до отрицателен собствен капитал. При този сценарии БНБ е длъжна по закон в петдневен срок да отнеме лиценза на банката и да поиска нейната несъстоятелност.

Въпреки високите публични очаквания обаче засега не е ясно дали централната банка ще оповести нещо в рамките на деня и какво точно. Според обявения от нея в средата на септември график до 20 октомври квесторите трябва да представят оценката в БНБ, но имат още срок до края на месеца да предадат "отчет за капиталовата адекватност на КТБ на база на изготвената пълна оценка на активите и след извършване на съответни счетоводни операции".
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


28 коментара
 • 1
  2.5 avatar :-|
  2.5

  “Писмото е подписано от КНСБ и КТ "Подкрепа"

  Ще доживеем ли някога, УС на БНБ да поиска оставката на Тренчев и колегата му от КНСБ...

 • 2
  mammita avatar :-|
  mammita

  Типично синдикатски подход. Популизъм до дупка. Не сте ли забелязали как все членовете на синдикатите са от задлъжнели или почти на ръба на фалите фирми. Ако бяха толкова кадърни нямаше да се е стигнало до там.

  Нека като са толкова компетентни да кажат, кой закон конкретно БНБ нарушава. Рално ако не беше тя, нямаше да излезе на светло проблемът. Реално ако не беше БНБ сега лицензът на банката вече според европейското законодателство щеше да е отнет и опцията оздравяване нямаше да я има. Това което искат синдикатите в прав текст е анархия и беззаконие. На сред един от най-големите проблеми в новата история, страната хем няма правителство, хем да няма и компетентен орган, койот да работи за решаването на проблема.

  Имам чувството, че като има тема, която вълнува обществото и веднага куцо, кьораво и сакато подскача да коментира компетентно само и само да са по телевизията.

 • 3
  lubo1945 avatar :-|
  lubo1945

  Както в 1996-97, БНБ ви е виновна за всичко!! УС на БНБ незабавно предложи ЕВРОПЕЙСКИЯ подход (както в цяла Европа и както в Португалия точно по същото време) - саниране на КТБ с публични средства. Но политиците както и преди 18 години пробляха!!

 • 4
  fve avatar :-|
  Федор Езерский

  Доживях да видя в Капитал конентиращи да критикуват профсъюзи и работодателски организации, че тези последните настоятелно държат квесторите, назначени от БНБ, да спазват Закона за кредитните институции.
  Пичове, запознати ли сте, че на банка Виктория лиценза не е отнет и че с тези разпродажби се тика умишлено банката към несъстоятелност?
  Да ви преведа ли на простисмъртен български какво искат синдикатите и работодателите? Просто казват:
  "Напомняме на БНБ, че са назначили квестори в банка Виктория. Моля спазвайте закона! Ако искате да разпродавате апетитните кредити на ваши хора, отнемете лиценза, започнете процедура по несъстоятелност и като толкова държите на този екип преназначе те тези квестори на синдици. А не да спретвате далавери на тъмно, пък после да кажете "вече няма какво да се направи"".
  Простичко е пичове, всичките тези неща ги пише в Закона за кредитните институции между чл.100 и чл.120.

  Публикувано през m.capital.bg

 • 5
  krastitel avatar :-|
  krastitel

  Е какъв им е проблема на тези организации??
  Продажбата на активи е единственият пазарен измерител за стойността на тези активи ...

  Публикувано през m.capital.bg

 • 6
  zax50315885 avatar :-|
  Teaser

  Абе що не си гледат синдикализма тези юнаци ми се бъркат, където не им е работа? И отговорът е прост, те просто са лобисти, а не синдикалисти!

 • 7
  marto76 avatar :-|
  marto76

  Откога т.нар. "синдикати" в България, които се занимават с глупости, знаят какви са задълженията и отговорностите на БНБ, че даже и сметка ще им търсят? И аз искам оставката на вечния диджей Коцето Тренки, който май вече му е време за пенсия...

 • 8
  lemons avatar :-|
  Lemons

  Не само оставка на Искров, а съд и затвор.
  Толкова години БНБ не е функционирала не е осъществяван никакъв контрол и мониторинг над банките.
  Естествено е синдикатите да се намесят знаете ли колко хора останаха без работа и без спестените си пари заради бездействието на БНБ. Дори всичко това от синдикатите и работодателите е закъсняло.

 • 9
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  тези хитряги от синдикатите да си гледат синдикалните проблеми, апропо безработните у нас гонят 400 000 въпреки наличието на 4-ри синдиката... да се заемат с тази мисия...

  В далаверите на този ионзи банкстер да не се завират, не им е работа.....

 • 10
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  До коментар [#3] от "lubo1945":

  Ти тези локуми със "санирането" не нам!!

  Който е спекулирал ще си отнесе загубите от спекулата, както прибира печалбата от същата тази спекула....

  А БНБ действа строго по закона, ако нямате нищо против, не са мръднали от буквата на закона и на йота....


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход