Първанов предложи на Борисов голяма коалиция с основните партии

Първият кръг от преговори очерта като основна дилема ще има ли реформаторски кабинет

След последните преговори - с АБВ на Георги Първанов, стана ясно, че от вариантите за коалиция отпадат ДПС, "Атака" и "България без цензура"
След последните преговори - с АБВ на Георги Първанов, стана ясно, че от вариантите за коалиция отпадат ДПС, "Атака" и "България без цензура"    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
След последните преговори - с АБВ на Георги Първанов, стана ясно, че от вариантите за коалиция отпадат ДПС, "Атака" и "България без цензура"
След последните преговори - с АБВ на Георги Първанов, стана ясно, че от вариантите за коалиция отпадат ДПС, "Атака" и "България без цензура"    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ

Последните за изминалата седмица преговори за сформиране на управленско мнозинство - с регистрираната преди евроизборите партия на бившия президент Георги Първанов АБВ, доведоха до нов кръг от предстоящи консултации в опит на ГЕРБ да намери партьори за евентуалната бъдеща коалиция.

Подобно на Валери Симеонов и Красимир Каракачанов от Патриотичния фронт, с които няколко дни по-рано беше обявена постигната принципна договорка за коалиционно споразумение, на срещата с преговарящия дамски екип на ГЕРБ отиде лично лидерът на АБВ Георги Първанов, придружаван от Румен Петков и Кирил Цочев.

"Левият и десният вектор"

Преди това бившият депутат и вътрешен министър от БСП обясни по "Нова телевизия": "АБВ е готова да участва в широка коалиция. Коалиция на малцинството е най-лошото за България. Нови избори ще е най-лошият вариант за страната."

На продължилите близо четири часа разговори от АБВ са предложили този формат, като двете страни са се обединили около позицията, че за стабилното управление на страната е необходимо стабилно мнозинство и стабилна подкрепа. "Не просто широка коалиция от много партии с n на брой, достатъчно народни представители, а голяма коалиция, в която остта да бъдат двете най-големи партии по изборен резултат и която коректно да събира левия и десния вектор в българската политика", поясни Първанов на последвалата пресконференция. Това н практика означава и участието на БСП, която официално е все още втората партия по изборен резултат.

ГЕРБ и АБВ са определили и с кои от останалите политически сили не биха управлявали заедно, без да ги посочват поименно, а параметрите на енвентуалната голяма коалиция ще бъдат обсъдени в следващите дни.

Както и с Патриотичния фронт освен допирните точки във вижданията си за управлението преговорите между ГЕРБ и АБВ са показали оставащите им различия в сферите на енергетиката и по-специално проекта за АЕЦ "Белене", данъчната и социалната политика. Двете страни са се споразумели да продължат консултациите си, за да установят дали и кои от тях  биха могли да преодолеят.

Без "краен резултат".

Така досега става ясно, че през новата седмица ГЕРБ със сигурност ще продължи разговорите си с Реформаторския блок, Патриотичния фронт и АБВ. А първият кръг преговори очерта като основна дилема дали ще има кабинет, от който може да се очаква да предприеме дълго отлаганите реформи и да промени модела, по който досега се управляваше страната.

След обявеното от БСП оставане в опозиция и демонстрираната с "Атака" взаимна липса на интерес останалите пет политически сили в парламента - ДПС, Реформаторският блок, Патриотичният фронт, ББЦ и АБВ, под една или друга форма заявиха готовността си да участват в съставянето на кабинет, но засега партията на Борисов не си хареса докрай нито една за коалиционен партньор.

Дори постигнатото съгласие с т.нар. патриоти се оказа, че "не е краен резултат" по думите на лидера на ПФСБ Валери Симеонов, а проблем остават и необсъдените все още различия по ключови теми като бюджетната и данъчната рамка, здравната политика и пенсионна система. В същото време Симеонов поясни, че ако програмата на Патриотичния фронт бъде подкрепена от БСП, формацията би подкрепила и тях и че "патриотите" нямат проблем и с подкрепата, която биха получили от основния си идеологически опонент ДПС.

Препъникамъкът на преговорите с Реформаторския блок пък, с който ГЕРБ обявиха, че имат 90% съвпадение на позициите, се оказаха заложените в платформата им мерки за съдебната реформа, която е условие за успеха на всички останали, и настояването за дейстителен демонтаж на основите, върху които беше изграден т.нар. модел "КОЙ".

Преди това ГЕРБ отказаха и заявената от ДПС "безусловна подкрепа", ако съставят правителство на малцинството, т.е. еднопартиен кабинет, разчитащ на депутатските гласове от другите парламентарни групи и т.нар. независими, които през първия си мандат партията на Борисов успя да си осигури.

С неуспех завършиха и преговорите с "България без цензура" на Николай Бареков, която на тези избори се яви в коалиция с "Гергьовден" и свързаната с Христо Ковачки партия "Лидер", получавайки и контролирания вот в Бобов дол, който на предишните избори беше  за БСП. Преди консултациите от партията на Бареков обявиха готовността си за "компромиси в името на стабилното управление" и участие във всеки формат коалиция без ДПС, както и че ще бъдат "страшилището срещу всеки, който се опитва рекетьорски да постави ГЕРБ до стената".

След прекъснатите на практика консултации  с ББЦ Цецка Цачева заяви, че е морално те да продължат да отстояват своите приоритети. "Считаме, че задължителна приемственост между посланията по време на предизбораната кампания следва да изпълнява по време на мандата на новото НС", каза тя, след като също толкова публично ГЕРБ даде да се разбере, че не е съгласна и с отстояваните от Реформаторския блок принципи на съдебната реформа, свързани основно със структурата и функционирането на Висшия съдебен съвет.

От своя страна въпреки демонстративно пренебрежителното отношение на преговарящия екип на ГЕРБ от коалицията около ББЦ заявиха, че твърдо ще подкреят управлението им.

Къде искаш да стигнеш

По същество първият кръг от конултациите очерта два варианта на коалиция - тясна, желаеща радикални промени, и широка, която по-скоро би работила за запазване на статуквото. В първия случай проблемът е, че дори ГЕРБ и Реформаторският блок в крайна сметка постигнат съгласие по необходимите реформи в най-важните сектори, общият им брой депутати не достигат за мнозинство, което би гарантирало провеждането им.

Затова на преден план вече излиза въпросът кой какви компромиси е склонен да направи от гледна точка не само на краткосрочните, но и на дългосрочните си политически интереси.

И друг път в историята на прехода е имало трудно съставени правителства, но сегашният парламент се оказа пред принципно различно предизвикателство - дръпнатата преди година от гражданското общество завеса, зад която по традиция се договаряше моделът на управлението на страната, станал печално известен и отвъд пределите й.

След поредната си от 2009 г. насам изборна победа най-голямата партия ГЕРБ се оказа и в най-голямото си затруднение да улучи формулата, по която да осъществи втория си мандат във властта. "В понеделник свиквам съвещание на целия актив  и ще ги попитам как да продължим нататък. Тогава ще взема окончателно решение", каза пред в. "Преса" лидерът на партията Бойко Борисов миналата сряда.

Така изборните резултати доведоха влезлите в парламента политически сили - и най-много излъчената като първа  ГЕРБ, до ситуацията от прочутия диалог в "Алиса в страната на чудесата": ако няма значение къде искаш да стигнеш, няма значение и по кой път ще поемеш.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


45 коментара
 • 1
  anthony68 avatar :-|
  anthony68

  Я Гоце каква чупка в кръста е направил :)

 • 2
  martin4y avatar :-P
  martin4y

  Политическите проститути си показаха възможностите

 • 3
  pavaroti avatar :-|
  pavaroti

  Е, те отдавна си разменят ласки, що да не се съберат, я!

 • 4
  svedust avatar :-|
  svedust

  Преди малко обясних нещата във форума на днес.бг, но някакви ГЕРБ тролове, с голяма бързина ми нацъкаха минуси. Там има голямо ограничение в броя знаци, и тролчетата от ГЕРБ хванаха да цъкат минусчета на втората част от коментара:) За да разберете за какво иде реч,тук ще го разделя на секции също

  първа част
  ГЕРБ не може да бъде дясна партия, при положение, че нейния лидер е бил част от структурите на МВР по време на комунизма, дясната му ръка Цветанов е син на шофьор на висш чиновник от ДС, г-жа Цецка Цачева и г-н Росен Плевнелиев са бивши комсомолски секретари. Съжалявам, но за неуките да обясня - ГЕРБ е партия на втория ешалон хора от Партията майка. Ако в БСП имаме традиционни кланове като този на Станишев, Пирински, Балев, тук имаме слугите на тези партийни лидери. Не знам дали си спомняте

  втора част
  но като човек роден през 70те години на миналия век и отраснал в един от новите и модерни квартали на София си спомням следното. Моят блок, 8етажна панелка, граничеше с два 14 етажни блока. И двата бяха като близнаци, но доста модерни като строителство - ЕПК, имаха и 4стаини апартаменти и модерни студия (не боксониери). Вратите входните не бяха от талашит като на моя блок, а от истинско дърво. Имаха стаичка на входа за пазач. покривите също им бяха интересни, медни. Та, в единия блок живееха

  трета част
  разни хора от висшия ешалон на властта, като Нора Ананиева и прочие величия, няколко министри от времето на последното управление. В другия, живееха по-обикновени хора, в най-добрия случай някои зам.министър, но повечето бяха служители на Позитано, или внуци на разни ятаци и партизани, но не активни като партийни членове. Имах приятел в единия от двата блока, с по-низшестоящите, майка му беше дъщеря на някакав ятак, но иначе беше много готина, журналистка, събираха разни десиденти.

  четвърта част
  Та така и с ГЕРБ и БСП. Единия по-гъзарския блок са БСП, а другия по-смотания са ГЕРБ. Но тъй като са хитри, веднага са намерили своя начин и своята идентичност - център дясно. А са дясно, колкото България се намира на Скандинавския полуостров.. За съжаление, много хора им се вързаха и гласуват за тях. Жалко, наистина.

 • 5
  sebastians avatar :-P
  sebastians

  Менда гледа скептично, а Цеци е пуснала целия си чар и се усмихва благосклонно.:) Много показателна снимка.

 • 6
  bviv avatar :-|
  bviv

  БСП са дръвници !
  Това тяхно поведение е напълно безотговорно и при едно последващо успешно управление те ще бъдат завинаги зад борда !
  Никой няма да ги иска!

 • 7
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Тия хора трябва да ходят на пазарлъците си с червени клоунски носове, щато милиционерите онзи ден!!!

  Как можа ГЕРБ, дето се пишат десни и дето членуват в ЕНП, да се договарят за управленска коалиция с предпоследния председател на БСП и водач на някаква лява партийка, отгоре на всичко и бивш агент на ДС???

  В същото време преговорният екип от трите лели от ГЕРБ шумно обявиха многобройните си различия с РБ от същата тая ЕНП???

  Значи ГЕРБ с десните не можа да се договори, а с Гоце можа!

  Що за цирк ни се играе?
  Явно осъществяването на този мандат за г-н Борисов е въпрос на живот и смърт (в политически смисъл), щом е готов да ни изиграе пиеската "1934 г. Вихърът на партизанщината".

  Е, пред такова правителство и такава парламентарна коалиция - ГЕРБ - НФСБ - АБВ с "безкористната" подкрепа на ДПС, бих предпочел нови избори.

  И както казва един приятел: "Б.Борисов насила ще ме направи социалист"...

 • 8
  info111 avatar :-|
  info111

  Само един въпрос:

  А ДС доносникът Гоце, официално обявен за конструкторът на престъпната Тройна коалиция, която даде мощен тласък на България в пропастта И СРЕЩУ КОЯТО БОРИСОВ ЛЕГИТИМИРА ПАРТИЯТА СИ И ПОИСКА И ПОЛУЧИ ДОВЕРИЕТО НА ХОРАТА...
  ОТ КАКВА ТОЧНО ПОЗИЦИЯ ТОЗИ ДОКАЗАН НЕГОДНИК ПРЕДЛАГА ШИРОКА КОАЛИЦИЯ?

 • 9
  wood123 avatar :-|
  Арон

  Иван Костов: Ами аз подозирам, че наред с фалшивите дипломи сигурно това, което виждаме в дипломацията, е разпространено и в други сфери. Искам да напомня, че когато приемахме Закона за администрацията, ние предложихме радикална лустрация, т.е. да няма служители в държавната администрация, което беше отменено от Конституционния съд. Това е логиката, общата логика е, че навсякъде в администрацията бившият апарат беше разположил свои служители, а всеизвестно е, че част от тези служители са обучавани в школата на КГБ в Москва, във висшата школа на КГБ. Там са учени да създават мрежи от шпиони, да вербуват.

 • 10
  galla avatar :-|
  Γαλλα

  "...Значи ГЕРБ с десните не можа да се договори, а с Гоце можа! ..."

  До коментар [#7] от "D-r D":

  Кой е казал, че Гоце е ляв, Боце - десен...???


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход