Коментари Daily - 20 октомври

За шест месеца свързаната с Христо Ковачки "Атоменергоремонт" печели две поръчки на АЕЦ "Козлодуй", надвишаващи целия й приход за 2013 г. НЕК се разплаща избирателно на топлоцентралите му докрай, а служебното правителство удължи незаконната работа на ТЕЦ "Бобов дол" въпреки забраната на екоминистъра.

Коментари Daily - 20 октомври

Обществените поръчки - много пари в малко ръце; И заваляха съвпадения; Цитат на деня

3552 прочитания

За шест месеца свързаната с Христо Ковачки "Атоменергоремонт" печели две поръчки на АЕЦ "Козлодуй", надвишаващи целия й приход за 2013 г. НЕК се разплаща избирателно на топлоцентралите му докрай, а служебното правителство удължи незаконната работа на ТЕЦ "Бобов дол" въпреки забраната на екоминистъра.

© АСЕН ТОНЕВ


Цитат на деня

Правителство ще има, но преговорите за него се водят в Банкя - в парламента са за парлама.

Татяна Дончева, лидер на "Движение 21"

Обществените поръчки

Много пари в малко ръце

От анализ в икономическия сайт ЕКИП

Разпределянето на бюджетни средствата в България обикновено е непрозрачен и манипулиран с цел облагодетелстването на определени интереси процес. Няма друга област в публичното управление, където това да е по-видимо от обществените поръчки. Те са ключов инструмент за икономическо развитие  в условията на ниско местно потребление и свиване на външните пазари.

Зависимостта на българския бизнес от обществени поръчки води до огромна конкуренция между фирмите за достъп до политическа власт, което е хранителна среда за  корупция и сред държавната администрация, и сред политическото представителство.

Концентрацията им в няколко сектора съвпада и с непропорционално влияние на няколко големи компании, които печелят най-големите договори в държавата. Анализ възложените през лятото например показва, че най-много средства в строителството - 1009 на обща стойност 1 млрд. лева. Вторият приоритетен сектор е "Машиностроене и технологично оборудване" с най-значителен дял на "Медицинско оборудване, фармацевтични и продукти за лична хигиена" - с общо 745 млн. лв.

Така два от 16 икономически сектора концентрират между 60 и 70% от всички обществени поръчки за периода. А лимитираното финансиране в областта на информационните технологии и образованието показва липсата на стратегическа цел за дългосрочна конкурентоспособност - вместо това се залага на "видими за всички" големи инфраструктурни проекти като магистрали, спортни зали и пречиствателни станции.

Липсата на голямата пазарна конкуренция в ключови сектори също спомага за повишаването на корупционните рискове.

Прави впечатление и концентрация на огромни бюджетни средства в малък на брой поръчки. През юли например за 20 поръчки - 2-5% от общия брой, са отделени близо 277 млн. лв., или 34% от цялото финансиране за месеца.

Една от по-интересните през периода е възлагането на модернизация на сепарационната схема на парогенератори тип ПГВ-1000М за 5-и и 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй" за 8.5 млн. лв., спечелена от "Атоменергоремонт", свързана със собственика на няколко топлоцентрали Христо Ковачки. Това е втората голяма поръчка, която компанията му печели за последните шест месеца от ценнтралата, като общата стойност на двете надвишава целия й приход за 2013 г.

Кой не иска съдебна реформа

И заваляха съвпадения

От коментар на Иван Бедров за Deutsche Welle

Не е необходимо да четем докладите на ЕК, за да сме наясно, че правосъдието не е сред силните страни на българската демокрация. Съмненията за политически и икономически зависимости сред прокурори и съдии са станали толкова банални, че вече никой не оспорва наличието им. Не са новина и изводите, че липсата на върховенство на закона е в основата на всички български неблагополучия.

В дните на преговори за съставяне на следващото правителство темата за необходимостта от "радикална съдебна реформа" отново влезе в дневния ред. И започнаха случайните съвпадения.

В деня след изявленията на двама от лидерите на Реформаторския блок, че Висшият съдебен съвет (ВСС) трябва да бъде разделен на прокурорска и съдийска квота, изданията около Делян Пеевски излязоха с един и същ текст под заглавие "Костовисти изнасилват Темида".

А в неделя, след като вицепремиерът и министър на правосъдието Христо Иванов огласи проект  "Актуализирана стратегия за продължаване реформата в съдебната система", трима главни прокурори се появиха едновременно на телевизионния екран. Сотир Цацаров и неговите предшественици Борис Велчев и Никола Филчев в хор се зарекоха да бранят "независимостта на прокуратурата".

Стратегията предвижда "независима международна експертиза на състоянието и ефективността на прокуратурата на Република България" и отива и по-далеч - с "въвеждане на възможности за търсене на дисциплинарна отговорност на председателите на ВКС, ВАС и главния прокурор". Преди години бившият обвинител номер едно Иван Татарчев образно описа положението си с думите "над мен е само Господ". Това не се е променило и до днес.

Досега не е имало правителствен документ, който да се е фокусирал толкова точно върху най-тежките проблеми в съдебната система. Проектът не стана водеща тема за медиите. Диалог и между политиците по нея също няма, а повечето от тях се стремят да не бъдат припознати като привърженици на идеята за "радикална съдебна реформа". Защото на следващия ден голяма част от вестниците ще се занимаят с тях по подобаващ начин, а и Темида ще спре да бъде благосклонна.

Затова кой не иска промяна в правосъдието не е въпрос, а констатация - КОЙ не иска. И това са всички, които предпочитат властта да е извън легитимните институции и това положение да не се променя.

Цитат на деня


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
mb-3
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


1 коментар
  • 1
    naffoo avatar :-|
    naffoo

    Ами ГЕРБ се обяви твърдо против реформа в Съдебната система - за какво да говорим повече!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход