Европейският банков орган: БНБ да осигури достъп до депозитите в КТБ днес
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Европейският банков орган: БНБ да осигури достъп до депозитите в КТБ днес

Протестите с искане на бързо решение за КТБ започнаха още през август

Европейският банков орган: БНБ да осигури достъп до депозитите в КТБ днес

Регулаторът е констатирал нарушение на европейското законодателство от централната банка и е отправил формални препоръки

Николай Стоянов
10741 прочитания

Протестите с искане на бързо решение за КТБ започнаха още през август

© Юлия Лазарова


Европейският банков орган (ЕБО) е отправил формална препоръка към БНБ да осигури на депозантите в затворените през юни Корпоративна търговска банка и ТБ Виктория (преди Креди агрикол България) достъп до средствата им до днес - 21 октомври. Документът, констатиращ нарушение на европейското законодателство от страна на централната банка и на Фонда за гарантиране на влоговете в България (ФГВБ), е изпратен на двете институции на 17 октомври и е публикуван на сайта на ЕБО на 20 октомври.

Незабавен достъп

В него европейската институция препоръчва на БНБ да осигури достъп до гарантираните депозити или като вдигне поставените от нея ограничения за теглене или като установи незабавно неналичност на депозитите и да уведоми ФГВБ за това. Същевременно, ако централната банка не спази предписанието до 21 октомври, на фонда се препоръчва да отправи покана за предявяване на искания от вложители с гарантирани депозити и след проверка да започне да ги изплаща.

Друга препоръка към БНБ е да направи всичко възможно да осигури пълен достъп до гарантираните депозити, но ако прецени, че това ще има негативни последствия за финансовия сектор в страната, да предостави възможност за частични тегления. Освен това се препоръчва и течащите одити в КТБ и Виктория да бъдат ускорени (бел. ред. те вече приключиха и са предадени на БНБ, но резултати не са оповестени), както и процеса на вземане на решения относно бъдещето на кредитните институции.

Директивата е повече от закон

Според европейския регулатор, неговото проучване на предприетите от БНБ мерки в рамките на специалния надзор на двете банки започнало на 25 септември, е показало, че всички условия за изплащане на гарантираните депозити са налице. Затова и ЕБО констатира, че българските власти са нарушили европейската директива за схемите за гарантиране на депозити, където е предвидено изплащането да започне най-много до 25 дни след като депозитите в някоя банка станат "неналични" т.е. когато тя не може да ги изплати и по преценка на компетентния орган не е в състояние да ги изплати и не съществува близка перспектива тя да бъде в състояние да го направи.

В българския Закон за кредитните институции обаче този момент не е предвиден, като сроковете за ФГВБ започват да текат не откакто депозитите станат неналични, а откакто БНБ отнеме лиценза на банката.

Според ЕБО обаче чрез режимът на специален надзор БНБ е направила всички депозити в двете банки неналични за три месеца. Институцията е категорична и че въпреки законовото разминаване директивата предполага "ясни и безусловни задълженияна българските органи, които са отговорни за прилагането и изпълнението на правото на Съюза". По тяхното тълкуване Договорът за Европейския съюз налага при прилагането на националното законодателство националните органи са длъжни, доколкото е възможно, да го тълкуват в светлината на текста и целта на приложимата директива, за да се постигнат резултатите, съответстващи на преследваната от директивата цел. Затова и според тях наличието на друг режим в ЗКИ, "не освобождава БНБ от задължението ѝ да предприеме мерки не по-късно от пет работни дни, след като първо се е уверила, че дадена кредитна институция не е изплатила депозити, които са изискуеми и дължими"

Затова и констатациите на ЕБО са, че БНБ е нарушила европейското право като н е констатираа неналичност на депозитите в КТБ и Виктория в срок и след като по своя преценка е взела решение да се преустанови плащане по всичките им задължения. А ФГВБ е нарушил европейското право като не е изплащал надлежно проверени искания от депозанти въпреки, че БНБ не е установила неналичност. Такива искания са постъпили чак на 23-24 септември, и ФГВБ е уведомил ЕБО, че не може да действа по тях бе акт от страна на БНБ.

Двете български институции трябва да уведомят ЕБО  в десетдневен срок за предприетите от тях действия. Досега никоя от тях не е оповестила публично за получените препоръки и как възнамерява да реагира.

Очаквайте повече информация по-късно на www.capital.bg

Европейският банков орган (ЕБО) е отправил формална препоръка към БНБ да осигури на депозантите в затворените през юни Корпоративна търговска банка и ТБ Виктория (преди Креди агрикол България) достъп до средствата им до днес - 21 октомври. Документът, констатиращ нарушение на европейското законодателство от страна на централната банка и на Фонда за гарантиране на влоговете в България (ФГВБ), е изпратен на двете институции на 17 октомври и е публикуван на сайта на ЕБО на 20 октомври.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

29 коментара
 • 1
  kardinalat avatar :-P
  kardinalat

  Бой и пердах, така се приключват кариери във финансите!

 • 2
  alexsilver avatar :-?
  alexsilver

  Простичкият въпрос е - какво може да им направи ЕБО на нашите пирати? НИЩО! Чува се, че Искрата ще го уредят някъде навън, като отплата за разсипията, която беше извършена. Гл.пр. трябва да разследва сам себе си, което ми напомня пиесата от соцвремената "Съдии на самите себе си". А апетитните активи ще отидат в напълно реално съществуващи субекти, за които НИКОЙ НИЩО няма да говори. Нито продажни медии, нито ангажирани прокурори... ;)

 • 3
  rupe221 avatar :-|
  rupe221

  Те като няма откъде да вземат парите , ЕС може да си нарежда колкото иска. Нещо замлъкнаха и какво става с печатането на 200 млн нови банкноти за които има официално искане . Не искат да обявят и по колко милиона / милиарда / с каква стойност ще бъдат. Някак цялата работа е съмнителна , имаме около 340 млн банкноти , от тях изваждат официално 34 млн двулевки , какво точно ще подменяме . Всички пари в обръщение ли ще подменят или се готвят за нещо друго ?

 • 4
  krastitel avatar :-|
  krastitel

  Тия тъпаци от БНБ създадоха предпоставка за се съди държавата - те да платят, ако обичат ...

  Публикувано през m.capital.bg

 • 5
  edin131 avatar :-|
  edin drugii

  До коментар [#3] от "rupe221":

  напечатаха ги ,пуснаха ги и изчезнаха ,сега ще печатат нови

 • 6
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  ЕС след като ни накара да вдигнем гарантираните влогове до 100 хил. евра да бъде сега така добра да ни помогне. А не само да ни заплашва и наказва. Ако си имахме старите гаранции до 50 хил лева нямаше да има проблем с КТБ.

 • 7
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  Всъщност БНБ изплолзва безвластието в момента за да изпълни поръчката по унищожаване на КТБ и разклащане на цялата ни банкова система.

 • 8
  bb avatar :-|
  Blagovesta A Kenarova

  КТБ – началото на края
  "Всички опити за спасяване на банкова група КТБ се оказаха бутафорни и свързани с отлагане във времето на единствено възможния изход – фалит. Дори и да бъде „оздравена“, най-вероятният сценарий е КТБ да изпадне в още по-тежка ликвидна криза веднага след отварянето й. Фалитът на КТБ ще подейства оздравително на българската финансова система и ще помогне на институциите да започнат да възстановяват изгубеното доверие. В добавка, няма да е необходимо политическо решение за заем от държавния бюджет, за да се компенсират липсите в КТБ."

  http://blogovesta.wordpress.com/2014/10/02/%D0%BA%D1%82%D0%B1-%D0%BD%D0%B0%D1%87%D0%B0%D0%BB%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%8F/

 • atb29375452

  Как да връщат като Стоянчо Александров и компания РЕЍВАТ МАГАРЕШКИ да не се ВРЪЩА НИЩО! Нали Мостоф предлага 10% такса , че и 50% за тез дето ще си искат парите до гарантираните! Тая ПАПЛАЧ иска с народните пари курбан да пправи и да си взима милионите! НЕЗАБАВЕН ФАЛИТ! РАЗБРА СЕ , ЧЕ ГАБРОВСКИЯ ТАРИКАТ САМО ЛЪЖИ И ПРАЗНИ ДУМИ МЯТА! НЯМА НИКВИ ИНВЕСТИТОРИ!!!

 • 10
  tsvetko_51 avatar :-|
  tsvetko_51

  И ние като общество искаме БНБ да не беше извършила голяма част от това, което е извършила в годините назад, в конкретните действия около юли месец и особено в последвалите месеци, но ги извърши.
  В този смисъл докога и защо трябва от европейски институции да искат неща които са наше право и за които ние имаме институции на които ние заплащаме заплатите да ни ги осигуряват, а вместо това, те не изпълняват задълженията си и дори действа в обратна посока ( ощетяват ни). Върха на всико е, е ако подобно разследване и предупреждение завърши с глоба за България, ние плащаме и глобата.
  В това отношение, не за пръв път предлагам, тези глоби да бъдат плащани от бюджетите на виновните организации (МВР, прокуратура, Съдебни власти, в слуая БНБ и т.н.). Ама дали ще си намаляват заплатите, заеми ли ще теглят, тяхна си работа, но докато не понесат лична отговорност, ще продължават да вършат заплатени от нас безобразия.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.