Ива Йорданова се отказва от Агенцията за българите в чужбина

Любимата на Лукарски подаде оставка, но проблемите с управлението на Агенцията остават

Ива Йорданова в периода, когато беше част от ДБГ на Меглена Кунева
Ива Йорданова в периода, когато беше част от ДБГ на Меглена Кунева    ©  ДБГ
Ива Йорданова в периода, когато беше част от ДБГ на Меглена Кунева
Ива Йорданова в периода, когато беше част от ДБГ на Меглена Кунева    ©  ДБГ

Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) отново остана без началник, след като назначената миналата седмица Ива Йорданова се отказа от поста. "Подавам оставка, защото съм представител на протестиращите хора. Тези, заедно с които повече от година бяхме по площадите. И защото не мога да допусна името ми да бъде свързано с каквито и да било твърдения за непрозрачни кадрови назначения," каза тя в писмо до медиите тази вечер. За кратките няколко дни, в които трябваше да ръководи ДАБЧ, Йорданова беше критикувана тежко за липсата на опит и връзката й с председателя на СДС Божидар Лукарски, която може да е повлияла на назначението.

В писмото си Йорданова настоява за мястото, което тя току-що напусна, да бъде обявен публичен конкурс с излъчване на живо в интернет. Тя казва, че ще се яви на него, "за да чуят всички, изказали противоречиви мнения за моите способности,отговорите ми, свързани с целите и визията за развитие на ДАБЧ."

Кой ще поправи положението

Въртележката в агенцията се завъртя бързо. Ива Йорданова неочаквано стана зам.председател на ДАБЧ в средата на миналата седмица. Тогава служебният премиер Героги Близнашки уволни досегашният ръководител Йордан Янев (който също беше с титла зам.председател) заради проверка на прокуратурата, в която са открити множество нарушения. Според обвинението ДАБЧ е издавала хиляди удостоверения за българско гражданство без нужните доказателства и документи. В последните години  много македонци, албанци и косовари са се възползвали от процеса. Срещу ръководството на агенцията така и не тръгва дело. ДАБЧ получава препоръки за подобряване на работата. Според Георги Близнашки и Министерството на правосъдието до септември те не са изпълнени.

Пълните мотиви за назначението на Ива Йорданова обаче така и не станаха ясни. Например на кои свои умения и качества ще разчита в справянето с кризата в агенцията и нейното по-нататъшно управление. Служебният премиер обясни изборът на Йорданова с това, че е "млада амбициозна жена, която се бори за признание". Министърът по еврофондовете Илияна Цанова, която предложи назначението, каза, че Йорданова е работила добре до сега и не е редно за кариерата й да се съди по лични отношения.

На практика новият зам. шеф на ДАБЧ стана известна в публичното пространство преди два месеца, когато стана съветник на Илияна Цанова. Медиите първо припомниха нейно участие в състезанието "Умна и красива" в "Шоуто на Слави" от 2011г., където Ива Йорданова разказва за предпочитанията си сред мъжете, работата си в ООН и танцува предизвикателно. Месец по-късно лидерът на СДС Божидар Лукарски призна, че в лицето на Йорданова е "срещнал нова любов и ще се ожени за нея". Преди това Йорданова беше част от Движение "България на гражданите" на Меглена Кунева. Учила е в Berkeley College, Ню Йорк.

Откакто е публична личност, Ива Йорданова следеше работата на ДАБЧ за кабинета на Илияна Цанова. Йорданова работи по рекламна кампания на агенцията за повишаване на избирателната активност сред емигрантите във Facebook. Проектът имаше бюджет от 10 хил.лв. и се случи предимно благодарение на доброволен труд. МС отчита като успех над 3000 харесвания на страницата в ДАБЧ и това, че посланието е достигнало до 2500 групи на българи в социалната мрежа. На практира при назначаването си като ръководител на ДАБЧ Ива Йорданова имаше два месеца стаж в администрацията и неясно колко опит и дали е заемала ръководни позиции в частния сектор.

Във вторник българи от чужбина разпространиха протестно писмо срещу избора на Йорданова. "Тази кампания започна само десетина дни преди изборния ден, когато приготовленията на секциите в чужбина бяха почти приключили. Контактите с представители на групата бяха силно закъснели, спорадични и непродуктивни," се твърди в писмото относно успехите на Йорданова в работата с българите в чужбина. То е подписано от 46 души, които се самоопределят като активни в организацията на изборите извън страната.

Агенция с проблеми

Всъщност Ива Йорданова щеше да е само заместник-председател на ДАБЧ, какъвто беше и предшественикът й Йордан Янев. Последният председател на агенцията - Росен Иванов напусна през 2013г. по "лична преценка" и заради разминаване във възгледите. Йордан Янев пък де факто не управляваше ДАБЧ в последния месец заради отпуск по болест. Тогава агенцията се ръководеше от главния секретар Димитър Владимиров. В новосъздалия се вакуум след напускането на Йорданова отново той ще поеме поста.

Темата ДАБЧ е встрани от вниманието от много години, вероятно заради пасивната позиция, която заема самата агенция. Работата й за българите в чужбна се свежда до комуникация предимно с общностите в Молдова и Украйна, помощни функции в подкрепа на българските училища в чужбина и описателни функции за случващото се с диаспората. До момента ДАБЧ няма данни за това колко българи живеят извън страната и къде, както и по-подробни данни и програми, насочени към тях.

Агенцията отговаря и за процеса по издаване на българско гражданство. Молбите за това растат всяка година, особено след влизането на България в Европейския съюз. Де факто всички те се обработват от шепа служители в ДАБЧ, които преценяват дали да ги предадат към Министерството на правосъдието и Президенството. Според проверката на прокуратурата няма нито критерии, нито стандарт, по който работят тези експерти. Това създава и възможности за корупция.

Повече по темата очаквайте в следващия брой на "Капитал"

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


21 коментара
 • 1
  bestbuy avatar :-|
  За да останат ХОРА в България.

  Правилно, най-сетне една достойна постъпка..

 • 2
  sarssaraktos avatar :-?
  Sars Saraktos

  Като стана дума за Ива, ето кой е баща й: "Интересът на новия заместник-председател на ДАБЧ към националната сигурност може би има връзка и с биографията на баща й, чиято професионална кариера стартира като нещатен, а по-късно продължава и като щатен сътрудник на× Държавна сигурност. През 2010 година× Комисията по досиетата разкрива имената на редица ръководители от структурите на МВР, които са имали съпричастност към репресивните служби на комунистическия режим. Още през 1973 г. Евгени Йорданов е вербуван като нещатен сътрудник на× Трето управление на ДС – Военно контраразузнаване. През 1982 г. , вече като щатен служител на ДС, Йорданов е назначен във× Втори отдел на ДС – външно наблюдение и проучване. През 1986 г. е преназначен в Шесто управление на ДС – борба с идеологическата диверсия и противодържавни прояви. След промените през 1989 г. , при мандата на министъра на вътрешните работи от СДС Йордан Соколов, щатният сътрудник на ДС е уволнен от системата." http://news. bgnes. com/view/1193105

 • 3
  _tsiki_ avatar :-|
  _tsiki_ (otvratitelen nov sait)

  Жалка е, но по-жалък е лукарски. Срам е за РБ, да си зареже семейството и публично да се излага с нея още преди развода. Разгонен пес да говори за ценности и нов морал...

 • 4
  g_nett76 avatar :-P
  g_nett

  Е как може да не публикувате изявлението на "младата и амбициозна" госпожица! То е образец на изящна словесност, лирически драматизъм и емоционален заряд. Градацията на чувствата в тази дълбоко емоционална творба в пълна степен разкрива състоянието на пълен и абсолютен солипсизъм, до което е достигнала лирическата героиня.

  Заб. Солипсизъм- краен субективизъм, утвърждаващ личното”аз” като единствено безспорна реалност.

 • 5
  g_nett76 avatar :-P
  g_nett

  Не, не мога да не го публикувам :

  "Днес, 21 октомври 2014 година, аз, Ива Евгениева Йорданова, подавам оставка от позицията заместник-председател на Държавна агенция на българите в чужбина (ДАБЧ)". Това се казва в нейно писмо, изпратено до медиите.

  "Подавам оставка, защото вярвам, че притежавам образованието, качествата, квалификациите и опита, които заеманият от мен до днес пост изискват. И тъй като желая всички съмнения за моето назначение да бъдат премахнати, настоявам за публичен конкурс, на който ще се явя, проведен пред журналисти и предаван на живо по интернет. За да чуят всички, изказали противоречиви мнения за моите способности, отговорите ми, свързани с целите и визията за развитие на ДАБЧ. И съм сигурна, че тогава всички притеснения за моите компетентност и опит ще отпаднат", пише Йорданова, която стана известна с танцувалните си умения в развлекателно шоу и с факта, че е близка приятелка на лидера на СДС Божидар Лукарски.

  "Подавам оставка, защото в условията на съмнения не мога да изпълнявам главната задача, поради която поех тази отговорност, а именно: да бъда малка брънка от процеса на разкриване и огласяване на системните нередности, свързани със съществуващи от години противоречиви процеси около издаването на удостоверения за български произход и облагите, които те са носили на различни хора", заявява Йорданова, за която стана известно, че не е учила в елитния университет Бъркли в Калифорния, а в колеж със същото име в Ню Йорк.

  "Подавам оставка, защото съм представител на протестиращите хора. Тези, заедно с които повече от година бяхме по площадите. И защото не мога да допусна името ми да бъде свързано с каквито и да било твърдения за непрозрачни кадрови назначения. Подавам оставка, защото знам, че трябва и мога да отговоря на изискванията, отправени в откритите писма на българите в чужбина през последните дни", заявява още Йорданова, чиито качества служебният премиер Георги Близнашки оцени с думите "млада и амбициозна".

  Подавайки оставка, вярвам и знам, че с работата си в поверения ми ресор "Българи в чужбина" през последните два месеца като част от служебното правителство и политическия кабинет на заместник министър-председателя Илияна Цанова съм направила първи крачки в правилна посока за информиране и създаване на условия на българите извън страната да бъдат активна част от българския политически живот и организацията на изборните процеси. Не подавам оставка по причини, свързани с личния ми живот, защото като човек, живеещ в 21 век, смятам, че хората трябва да бъдат оценявани според работата и постиженията им, а не според слухове, интриги и непристойни коментари за личния им живот. Подавам оставка, защото така трябва да постъпват достойните хора", казва в заключение Ива Йорданова. /БГНЕС

 • 6
  pinoccio avatar :-|
  pinoccio

  Умен човек не би приел такъв пост в подобен момент и при такава обстановка.

  Поизчака Ивето да види дали няма да и се размине - не стана.

  И ся подава оставка и се пеняви за конкурс. Много щастлив

  На който, ако е организиран нормално, тя няма да е допуснат кандидат дори.

  Щото да пусне на Лукарски и да е амбициозна, не е достатъчно условие.

  И пак питам др. Близнашки, от кога амбициозен = квалифициран?

 • 7
  kardinalat avatar :-P
  kardinalat

  Забава и сеир :-)

 • 8
  plamenhristov5 avatar :-P
  plamenhristov5

  правилно решение. По-добре късно, отколкото никога. Но защо изобщо прие назначението!?

 • 9
  thermobee avatar :-|
  Thermobee

  Щяха да окалинчат поредното ведомство.

  Публикувано през m.capital.bg

 • 10
  tsvetko_51 avatar :-|
  tsvetko_51

  В случая се преплитат няколко линии, всичките възможни и доста показателни.
  Едната е, че когато си поканен или си кандидатствувал и за позиции които са публични, трябва да отчиташ всички обстоятелства и възможности за създаване на инсинуации около тяхното назначение.
  Т.е. трябва да си подготвен да даваш убедителни отговори за да не се стига до реверсивни действия - в случая оставка и някакви неясни послания за бъдещи прозрачни конкурси. И нямаш право да не отчиташ произхода си, освен ако наистина нямаш железни доказателства за собствените си предимства и разбира се да минеш през достатъчно прозрачна процедура, която в някаква степен да те еманципира от нелицеприятния произход.
  Между другото тези и подобни съображения са в още по-голяма степен валидни и за назначаващия орган.
  Друга страна е, че скандала е иницииран, според материала на Капитал, по подадената жалба/контестация или каквато форма там е избрана от 46 човека. Както се казва няма проблем и тук, в нашия форум, да съберем подобна група по която и да е тема, свързана с назначения на подобни длъжности, които да подадем повече или по-малко мотивирана и доказана контестация за него. Да не говорим, че това си е наша национална черта при подобни случаи - израза "Кой бе, тоя ли, аз ли не го знам колко пари струва", след който да изброим поне две-три по авторитетни и качествени фигури от въпросната:).
  И сега една голяма част от обществото, което няма лични и конкретни данни, трябва да се доверява било на материали от различни медии и източници, за които имаме достатъчно данни че не винаги са достатъчно коректни и обективни ( да си спомним за партийната книжка на Софиянски, Костинброд и стотици между тях) и да подкрепя отхвърля и най-важното да живее в съмнение и с мисълта, че пак е прецакано от поредното задкулисие. Доста неприятна перспектива.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход