Ива Йорданова се отказва от Агенцията за българите в чужбина

Любимата на Лукарски подаде оставка, но проблемите с управлението на Агенцията остават

Ива Йорданова в периода, когато беше част от ДБГ на Меглена Кунева
Ива Йорданова в периода, когато беше част от ДБГ на Меглена Кунева
Ива Йорданова в периода, когато беше част от ДБГ на Меглена Кунева    ©  ДБГ
Ива Йорданова в периода, когато беше част от ДБГ на Меглена Кунева    ©  ДБГ

Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) отново остана без началник, след като назначената миналата седмица Ива Йорданова се отказа от поста. "Подавам оставка, защото съм представител на протестиращите хора. Тези, заедно с които повече от година бяхме по площадите. И защото не мога да допусна името ми да бъде свързано с каквито и да било твърдения за непрозрачни кадрови назначения," каза тя в писмо до медиите тази вечер. За кратките няколко дни, в които трябваше да ръководи ДАБЧ, Йорданова беше критикувана тежко за липсата на опит и връзката й с председателя на СДС Божидар Лукарски, която може да е повлияла на назначението.

В писмото си Йорданова настоява за мястото, което тя току-що напусна, да бъде обявен публичен конкурс с излъчване на живо в интернет. Тя казва, че ще се яви на него, "за да чуят всички, изказали противоречиви мнения за моите способности,отговорите ми, свързани с целите и визията за развитие на ДАБЧ."


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
21 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  bestbuy avatar :-|
  За да останат ХОРА в България.
  • - 17
  • + 20

  Правилно, най-сетне една достойна постъпка..

  Нередност?
 • 2
  sarssaraktos avatar :-?
  Sars Saraktos
  • - 4
  • + 35

  Като стана дума за Ива, ето кой е баща й: "Интересът на новия заместник-председател на ДАБЧ към националната сигурност може би има връзка и с биографията на баща й, чиято професионална кариера стартира като нещатен, а по-късно продължава и като щатен сътрудник на× Държавна сигурност. През 2010 година× Комисията по досиетата разкрива имената на редица ръководители от структурите на МВР, които са имали съпричастност към репресивните служби на комунистическия режим. Още през 1973 г. Евгени Йорданов е вербуван като нещатен сътрудник на× Трето управление на ДС – Военно контраразузнаване. През 1982 г. , вече като щатен служител на ДС, Йорданов е назначен във× Втори отдел на ДС – външно наблюдение и проучване. През 1986 г. е преназначен в Шесто управление на ДС – борба с идеологическата диверсия и противодържавни прояви. След промените през 1989 г. , при мандата на министъра на вътрешните работи от СДС Йордан Соколов, щатният сътрудник на ДС е уволнен от системата." http://news. bgnes. com/view/1193105

  Нередност?
 • 3
  _tsiki_ avatar :-|
  _tsiki_ (otvratitelen nov sait)
  • - 13
  • + 58

  Жалка е, но по-жалък е лукарски. Срам е за РБ, да си зареже семейството и публично да се излага с нея още преди развода. Разгонен пес да говори за ценности и нов морал...

  Нередност?
 • 4
  g_nett76 avatar :-P
  g_nett
  • + 51

  Е как може да не публикувате изявлението на "младата и амбициозна" госпожица! То е образец на изящна словесност, лирически драматизъм и емоционален заряд. Градацията на чувствата в тази дълбоко емоционална творба в пълна степен разкрива състоянието на пълен и абсолютен солипсизъм, до което е достигнала лирическата героиня.

  Заб. Солипсизъм- краен субективизъм, утвърждаващ личното”аз” като единствено безспорна реалност.

  Нередност?
 • 5
  g_nett76 avatar :-P
  g_nett
  • - 3
  • + 22

  Не, не мога да не го публикувам :

  "Днес, 21 октомври 2014 година, аз, Ива Евгениева Йорданова, подавам оставка от позицията заместник-председател на Държавна агенция на българите в чужбина (ДАБЧ)". Това се казва в нейно писмо, изпратено до медиите.

  "Подавам оставка, защото вярвам, че притежавам образованието, качествата, квалификациите и опита, които заеманият от мен до днес пост изискват. И тъй като желая всички съмнения за моето назначение да бъдат премахнати, настоявам за публичен конкурс, на който ще се явя, проведен пред журналисти и предаван на живо по интернет. За да чуят всички, изказали противоречиви мнения за моите способности, отговорите ми, свързани с целите и визията за развитие на ДАБЧ. И съм сигурна, че тогава всички притеснения за моите компетентност и опит ще отпаднат", пише Йорданова, която стана известна с танцувалните си умения в развлекателно шоу и с факта, че е близка приятелка на лидера на СДС Божидар Лукарски.

  "Подавам оставка, защото в условията на съмнения не мога да изпълнявам главната задача, поради която поех тази отговорност, а именно: да бъда малка брънка от процеса на разкриване и огласяване на системните нередности, свързани със съществуващи от години противоречиви процеси около издаването на удостоверения за български произход и облагите, които те са носили на различни хора", заявява Йорданова, за която стана известно, че не е учила в елитния университет Бъркли в Калифорния, а в колеж със същото име в Ню Йорк.

  "Подавам оставка, защото съм представител на протестиращите хора. Тези, заедно с които повече от година бяхме по площадите. И защото не мога да допусна името ми да бъде свързано с каквито и да било твърдения за непрозрачни кадрови назначения. Подавам оставка, защото знам, че трябва и мога да отговоря на изискванията, отправени в откритите писма на българите в чужбина през последните дни", заявява още Йорданова, чиито качества служебният премиер Георги Близнашки оцени с думите "млада и амбициозна".

  Подавайки оставка, вярвам и знам, че с работата си в поверения ми ресор "Българи в чужбина" през последните два месеца като част от служебното правителство и политическия кабинет на заместник министър-председателя Илияна Цанова съм направила първи крачки в правилна посока за информиране и създаване на условия на българите извън страната да бъдат активна част от българския политически живот и организацията на изборните процеси. Не подавам оставка по причини, свързани с личния ми живот, защото като човек, живеещ в 21 век, смятам, че хората трябва да бъдат оценявани според работата и постиженията им, а не според слухове, интриги и непристойни коментари за личния им живот. Подавам оставка, защото така трябва да постъпват достойните хора", казва в заключение Ива Йорданова. /БГНЕС

  Нередност?
 • 6
  pinoccio avatar :-|
  pinoccio
  • - 4
  • + 48

  Умен човек не би приел такъв пост в подобен момент и при такава обстановка.

  Поизчака Ивето да види дали няма да и се размине - не стана.

  И ся подава оставка и се пеняви за конкурс. Много щастлив

  На който, ако е организиран нормално, тя няма да е допуснат кандидат дори.

  Щото да пусне на Лукарски и да е амбициозна, не е достатъчно условие.

  И пак питам др. Близнашки, от кога амбициозен = квалифициран?

  Нередност?
 • 7
  kardinalat avatar :-P
  kardinalat
  • + 25

  Забава и сеир :-)

  Нередност?
 • 8
  plamenhristov5 avatar :-P
  plamenhristov5
  • + 23

  правилно решение. По-добре късно, отколкото никога. Но защо изобщо прие назначението!?

  Нередност?
 • 9
  thermobee avatar :-|
  Thermobee
  • - 1
  • + 16

  Щяха да окалинчат поредното ведомство.

  Публикувано през m.capital.bg

  Нередност?
 • 10
  tsvetko_51 avatar :-|
  tsvetko_51
  • - 1
  • + 11

  В случая се преплитат няколко линии, всичките възможни и доста показателни.
  Едната е, че когато си поканен или си кандидатствувал и за позиции които са публични, трябва да отчиташ всички обстоятелства и възможности за създаване на инсинуации около тяхното назначение.
  Т.е. трябва да си подготвен да даваш убедителни отговори за да не се стига до реверсивни действия - в случая оставка и някакви неясни послания за бъдещи прозрачни конкурси. И нямаш право да не отчиташ произхода си, освен ако наистина нямаш железни доказателства за собствените си предимства и разбира се да минеш през достатъчно прозрачна процедура, която в някаква степен да те еманципира от нелицеприятния произход.
  Между другото тези и подобни съображения са в още по-голяма степен валидни и за назначаващия орган.
  Друга страна е, че скандала е иницииран, според материала на Капитал, по подадената жалба/контестация или каквато форма там е избрана от 46 човека. Както се казва няма проблем и тук, в нашия форум, да съберем подобна група по която и да е тема, свързана с назначения на подобни длъжности, които да подадем повече или по-малко мотивирана и доказана контестация за него. Да не говорим, че това си е наша национална черта при подобни случаи - израза "Кой бе, тоя ли, аз ли не го знам колко пари струва", след който да изброим поне две-три по авторитетни и качествени фигури от въпросната:).
  И сега една голяма част от обществото, което няма лични и конкретни данни, трябва да се доверява било на материали от различни медии и източници, за които имаме достатъчно данни че не винаги са достатъчно коректни и обективни ( да си спомним за партийната книжка на Софиянски, Костинброд и стотици между тях) и да подкрепя отхвърля и най-важното да живее в съмнение и с мисълта, че пак е прецакано от поредното задкулисие. Доста неприятна перспектива.

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал