Колко ще са държавните пари за партиите

Формациите, взели повече от 1% на изборите, ще получават по-малка субсидия заради ниската избирателна активност

"Глас народен", партията на певеца Светльо Витков, ще вземе 410 хил. лева от участието си на изборите тази година.
"Глас народен", партията на певеца Светльо Витков, ще вземе 410 хил. лева от участието си на изборите тази година.    ©  Цветелина Ангелова
"Глас народен", партията на певеца Светльо Витков, ще вземе 410 хил. лева от участието си на изборите тази година.
"Глас народен", партията на певеца Светльо Витков, ще вземе 410 хил. лева от участието си на изборите тази година.    ©  Цветелина Ангелова

Когато през 2011 г. парламентарната група (тогава наброяваща 117 народни представители) на ГЕРБ си купи таблети iPad за общо 200 хил.лв. остана усещането, че партията има излишни средства за харчене. Към онзи момент формациите спечелили над 1% от вота за Народно събрание получаваха по 12 лв. за гласоподавател. Изчислено спрямо 2009 г. това означаваше 20 млн. лв. годишна субсидия за ГЕРБ.

Пет години по-късно ситуацията не е променена съществено. През декември 2013 г. парламентът с неохота и без подкрепата на ГЕРБ намали държавното финансиране за партиите. Темата беше повдигната от депутата от БСП Георги Кадиев, който предложи изцяло нова схема - различна за парламентарните и извън парламентарните сили, зависеща и от дейността на съответната формация. Той направи предложението между първо и второ четене на Закона за бюджета за 2014 г. В зала обаче лидерът на ДПС Лютви Местан предложи намаление от ...един лев на глас или по-малко от 10%.

След изборите на 5 октомври за следващото 43-то Народно събрание е ясно, че общо десет партии и коалиции ще се възползват от субсидиите. Сумата за всяка от тях е по-скромна в сравнение с предишните парламентарни избори през 2013 г. (виж графиката), но това се дължи най-вече на по-ниската избирателна активност.

За Реформаторския блок последният парламентарен вот също донесе по-малко подкрепа от държавата. Коалицията спечели по-малко гласове, а съответно и субсидия, отколкото сбора на индивидуалните субсидии на различните партии преди година и половина. През 2013 г. ДБГ, ДСБ СДС и НСПД общо получаваха субсидия от 3.6 млн.лв., а след изборите от началото на октомври блокът ще разполага с 3.2 млн.лв.

Патриотичният фронт обаче е в обратната ситуация - сборът от субсидиите на ВМРО и НФСБ за 2013 г. е 2.2 млн.лв., а от тази есен държавното финансиране на коалицията е 2.6 млн.лв. Как двете коалиции разпределят средствата между участниците в тях обаче не е ясно, защото това е въпрос на вътрешно споразумение.

Тази година само две партии минават еднопроцентовата бариера за субсидия, без да успеят да влязат в Народното събрание - "Движение 21" на Татяна Дончева и "Глас народен" на певеца Светослав Витков. Новосформираната лява партия вече ще получава 431 хил.лв. годишна субсидия и тепърва ще трябва да покаже как ги използва, за да развива дейността си. Основното постижение на "Глас народен" през май 2013 г. беше, че малко повече от месец след създаването си успя да вземе 1.4% от гласовете в изборите, а с това и субсидия от 520 хил.лв. Година по-късно партията не показва признаци на политическа активност извън предизборните кампании, но отново успя да си осигури държавно финансиране от 410 хил.лв.

Create Infographics

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


14 коментара
 • 1
  _tsiki_ avatar :-|
  _tsiki_ (otvratitelen nov sait)

  Редно е субсидията за партия преминала 5% да е 20лв на глас. И без това е изключително трудно да се пребори групировка с неограничен бюджет като бкп. Дори "партия" като на чобанина от село баня хисарско, известен с доброто владеене на кючек и акумулиране на пари от найвници от породата продаваща настоящето и бъдещето си срещу 7-8% лихва на депозит в левове се оказва огромно предизвикателство към настояща дата. От друга страна както казва Алфред: Some men just want to watch the world burn и с такива предизвикателствата пред нормалните хора са много.

 • 2
  edin131 avatar :-|
  Bai nik

  субсидията трябва да е 1 лев на глас ,както е в почти цяла Европа ,останалите пари да отидат веднага за спешната помощ и обурудването и с линейки и техника и за заплати на персонала там ,не че вземат и те малко ,но все пак им се налага и да работят за разлика от масовия депутат .

 • 3
  hrnet avatar :-|
  hrnet

  Субсидия не трябва да има !

  БЕЗПЛАТНИ ЕЛЕКТРОННИ ПОДПИСИ ЗА ГЛАСУВАНЕ НА ВСИЧКИ!

  Партиите взимат по 12 лева субсидия, един електронен подпис е 20 лв на година.

  Банкомати, пос терминали, тото пунктове... има навсякъде - значи може и машини за гласуване да има (за по-възрастните хора без компютри и интернет)

  РЕФЕРЕНДУМИ И ДОПИТВАНИЯ ЩЕ МОГАТ ДА СЕ ПРАВЯТ ЕВТИНО, ЧЕСТО И БЪРЗО !!!

 • 4
  geordgeo avatar :-P
  geordgeo

  До коментар [#3] от "hrnet":

  Прав си, ама партиите не искат, щото как ще доят "кравата" иначе?

 • 5
  kant avatar :-|
  kant

  По нагоре срещнах предложение - 1 лв. на глас.
  Аз предлагам 1 стотинка на глас, а останалите да си ги набавят от чл.внос.

 • 6
  rosiraycheva50._ avatar :-|
  Роси

  Не знам за другите,но партията на Светлью Витков се появява от избори на избори.Не прави никаква политика.Тя е като едно ЕАД,което като вземе парите и изчезва.Кои ли са тези,дето гласуват за такъв човек.

 • 7
  tsvetko_51 avatar :-|
  tsvetko_51

  Известен е спора, за това дали да има или не субсидии за партиите и имали връзка с корупциите в партиите ако те бъдат оставени на самофинансиране.
  Аз мисля, че без субсидии, те дори и да получават както и досега някакви пари под масата, ще бъдат доста затруднени да ги харчат открито. В момента е трудно да бъдат разделение парите от субсидиите и парите под масата.
  Трудно ми е да преценя, но след като 4 мпрд изчезват пред очите на ДАНС, финансово разузнаване, НОИ, прокуратура и не знам кой още та не мога да си представя как ще хванат поток в размерите на тези субсидии:).

 • 8
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  Не трябва да има субсидии за партиите. Партиите трябва да се финансират от членски внос и публични дарения.

  Ако партията не може да се финансира така каква партия е? Ако не може да убеди членовете си да плащат съответния членски внос..

 • 9
  someeeee avatar :-|
  someeeee

  Не съм сигурен до колко съм прав, но ДСБ не получиха субсидия след изборите през 2013г., защото се явиха в коалиционен формат с БДФ... Съответно субсидия не им се полагаше. :) Ако съм прав, то автора може да си попромени малко данните, защото 1/3 от статията е грешна, ако разбира се това което се сещам е вярно. :) Ако не съм прав се извинявам за коментара. ;)

 • 10
  bgpatriot avatar :-|
  bgpatriot

  До коментар [#9] от "someeeee":

  прав си ! и не само ДСБ а и СДС бе в коалиция и не получи нищо!
  и НСПД бе в коалиция с НДСВ!
  само ДБГ получи над милион! за своите към 125000 гласа!
  така че всичко написано за Рб не е вярно!
  авторът да се извини и да поправи статията.
  ако не е провокация де!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход