Новият брой: Да си посееш бъдеще

Съдебната реформа: в режим очакване

Съдебната реформа: в режим очакване

ГЕРБ и РБ постигнаха съгласие за промените, а прокуратурата започна маневри на собствен ход

4590 прочитания

© КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ


Една седмица след като правосъдното министерство обяви как трябва да продължи съдебната реформа, вероятното бъдещо управляващо мнозинство, изглежда, е постигнало консенсус, че стратегията на министър Христо Иванов ще бъде следвана.

Същевремeнно позицията на един от основните играчи - главният прокурор Сотир Цацаров, остава не съвсем ясна, което до голяма степен може да предопредели промените, които иначе изглеждат повече от нужни. През седмицата Цацаров и ръководителят на ДАНС Владимир Писанчев се срещнаха с посланици от ЕС, на която среща ръководителят на прокуратурата се опита да зададе друга посока на реформите - ние работим много, но вие всъщност не го виждате. Явно осъзнавайки несъстоятелността си и в опит да демонстрират ефективност, през седмицата ДАНС и прокуратурата проведоха няколко показни акции, които бяха насочени към корупцията на местно ниво.

Политиците: има консенсус, но без конкретика

"Разбрахме се, че можем да се обединим около стратегията на Христо Иванов", коментира Радан Кънев пред "Капитал". Той заяви, че там, където е необходимо, ще търсят конституционно мнозинство, за да реализират реформите, и отбеляза, че макар и общото становище да е, че АБВ не са уместен партньор, в същото време някои техни виждания в предизборната програма - по отношение на съдебната реформа и администрацията, съвпадат. От ГЕРБ, където дълго пазиха мълчание по въпроса, неофициално коментираха, че са възприели изцяло стратегията на Христо Иванов и ще се придържат към нея.

Въпреки че БСП бяха припознати от партията на Бойко Борисов като потенциален партньор по отношение на съдебните реформа, разговори в тази посока не са били водени. Лидерът на партията Михаил Миков отказа коментар: "Нека видим първо какво мнозинство ще се формира и тогава ще говорим за реформи - съдебна и каквато и да било друга."

Макар и добра новина, обединяването на ГЕРБ около стратегията на Христо Иванов все още не значи много. Изключително важно е по кои законодателни промени (и начина за тяхното реализиране) ще постигнат консенсус депутатите. През следващата седмица правосъдният министър Христо Иванов ще представи детайлно стратегията пред ЕК, като оттам вече заявиха, че първите впечатления от документа са, че той до голяма степен отговаря на очакванията на Брюксел.

Прокуратурата: Строяване на редиците

На фона на договореното съгласие обаче един важен фактор за бъдещите промени - главният прокурор Сотир Цацаров, е с не съвсем ясна позиция. Макар и по конституционен мандат прокуратурата и нейният ръководител да нямат думата в законодателния процес, силната властова позиция на бившия пловдивски съдия му определя такава роля. Той има неформално влияние над мнозинство във ВСС, както и над голяма част от избраните през последните две години административни ръководители в съдебната система.

Източници от съдебната система разказаха за "Капитал", че за момента Цацаров е изразявал принципно съгласие с вижданията на правосъдното министерство за реформа, но в същото време не е заявявал открито своята позиция в медиите. Дори напротив - в неделя пред bTV главният прокурор свърза реформите с опит за удар по прокуратурата: "На огромната част от политиците им е удобна безличната прокуратура. Слаба, подчинена, слушаща прокуратура. Ако това искат да направят това, което наричат съдебна реформа, ще си го направят, само че ще му оберат плодовете 3-4 години. Те ще са горчиви."

Преди Цацаров да заяви позицията си, срещу промените се обявиха двама бивши главни прокурори - Никола Филчев и Борис Велчев, които също развиха тезата за това, че някой иска да я смачка.

Подобна позиция съвпада с тона в общото становище от края на лятото, с което излязоха Камарата на следователите, Асоциацията на прокурорите и Българската съдийска асоциация (която беше създадена от видни представители на съдебната номенклатура като бившия зам.-председател на ВАС Венета Марковска и бившия ръководител на Софийския градски съд Светлин Михайлов). Тогава те категорично отхвърлиха основните идеи в стратегията като разделението на ВСС, което беше представено като "риск от изолиране на прокуратурата от съдебната власт, което би улеснило по-късното й преминаване в подчинение на изпълнителната власт". Именно позицията на съсловните организации може да бъде използвана като алиби за блокиране на реформите.   

Независимо от позициите "срещу" промените едва ли някой не е наясно, че такива са неизбежни - най-малкото заради международните ангажименти, по които България е страна. 

През следващия уикенд Сотир Цацаров е организирал национално съвещание на началниците в прокуратурата в почивната станция на Цигов чарк (за целта в последния момент е било отменено обучение, заявено преди няколко месеца от Софийския районен съд). "Целта е прокурорите от цялата страна да кажат за затрудненията и проблемите си по места, а ръководството да им каже, че иска от тях повече и качествени дела", коментираха неофициално от държавното обвинение и обявиха, че форумът ще е закрит за медии. Въпреки че семинарът е бил организиран преди представянето на стратегията за реформа, тя ще бъде обсъждана на него. 

За пред посланиците

Евентуалното бламиране на предложенията за реформи върви ръка за ръка със задаващия се през януари унищожителен мониторингов доклад на ЕК, за чието смекчаване вече се предприемат действия. 

През седмицата Сотир Цацаров и директорът на ДАНС Владимир Писанчев са имали среща в британското посолство с няколко посланици на държави членки (посланиците на Франция, Германия, Великобритания, Холандия и още няколко държави от Западна Европа са сформирали неформална коалиция, която да наблюдава съдебната реформа и борбата с престъпността в България).

На срещата е било обсъждано писмо, което официално е било изпратено от прокуратурата до ЕК, с което се иска промяна на начина, по който се случва мониторингът. Сотир Цацаров е настоял оценката да не се провежда от временни мисии от експерти, а към държавното обвинение да бъде сформирано звено с постоянно присъстващи представители на Брюксел, като идеята е така да се види колко много работи всъщност прокуратурата и че в момента това остава незабелязано от ЕК. Подобна позиция би върнала България преди 2007 г., когато позата "ние работим, но вие не го виждате" беше етап от цикъла в комуникацията с ЕК.

От своя страна Владимир Писанчев се опитал да обясни защо не трябва да се случва твърдо заявеното от ГЕРБ намерение да "свие" обратно правомощията на ДАНС и да възстанови ГДБОП в рамките на МВР. Той е напомнил, че реформата по закриването на БОП-а преди година и половина е блокирала за половин година международното сътрудничество и всяко действие в обратната посока ще има същия ефект.

Тази среща беше отразена като "Цацаров получи подкрепа от ЕС" в няколко безкритично настроени към държавното обвинение медии, а съвсем случайно през седмицата прокуратурата се похвали с няколко показни акции съвместно с ДАНС, които бяха насочени към корупцията на местно ниво - активности, които също напомнят за първите години около членството ни в съюза.  Имитация, на която Брюксел трудно може да се върже отново.

Една седмица след като правосъдното министерство обяви как трябва да продължи съдебната реформа, вероятното бъдещо управляващо мнозинство, изглежда, е постигнало консенсус, че стратегията на министър Христо Иванов ще бъде следвана.

Същевремeнно позицията на един от основните играчи - главният прокурор Сотир Цацаров, остава не съвсем ясна, което до голяма степен може да предопредели промените, които иначе изглеждат повече от нужни. През седмицата Цацаров и ръководителят на ДАНС Владимир Писанчев се срещнаха с посланици от ЕС, на която среща ръководителят на прокуратурата се опита да зададе друга посока на реформите - ние работим много, но вие всъщност не го виждате. Явно осъзнавайки несъстоятелността си и в опит да демонстрират ефективност, през седмицата ДАНС и прокуратурата проведоха няколко показни акции, които бяха насочени към корупцията на местно ниво.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


12 коментара
 • 1
  rosiraycheva50._ avatar :-|
  Роси

  Цацаров държава в държавата ли иска да играе.

 • 2
  dimko avatar :-|
  dimko

  Трябва да стартира широка и продължителна дискусия ...
  Възниква тежкото подозрение, че политиците ни масово не познават и не разбират основните понятия на "практическата" дейност в обозримия период от политическо време на обществото - това са категориите Реформация и Реформа...
  От своя страна, обществото също трябва да бъде добре подготвено за тази своя, нова Практика ...
  България днес е коренно по-различна от България1989/90-та ...
  Обществото не трябва да бъде като тогава, добре "приспано" пред непроста Промяна - днес то е категорично длъжно активно и реално да постигне Нов свой статус в демократичното ни общуване ...
  За повече реално Общество в собствено политиката !!! - тази е целта на това, което наричаме Промяна на статуквото - Реформация и Реформа са само понятия за процесите и дейностите, насочени към нейното системно "опредметяване"...
  Не че ми е пряка работа, но съм длъжен още днес да се провикна, та ако ще и да се разчуе - Казаното е и най-сериозно предупреждение !!!

 • 3
  teri_beri avatar :-|
  Terry bear

  Дано ББ осъзнае, че всяко негово действие се следи от нас, избирателите. Този път няма да е лесно - няма мнозинство, няма разбирателство, а всяка партия се бори да направи добро впечатление...
  Духът на евентуалните януарски избори все още витае във въздуха...

 • 4
  qvb21311044 avatar :-|
  Алф

  Цацаров стана СЪВСЕМ нагъл, понеже не може да покаже резултати да сменели метода на наблюдение.....бисер на наглостта, но там НЯМА идиоти....

 • 5
  dr_t avatar :-|
  dr_t

  Статуквото май е силно притеснено. Така трябва и да бъде, такива като самозабравилите се магистрати по високите етажи, които само симулират работа, трябва час по-скоро да бъдат изметени от правораздавателната система...

 • 6
  foxa5 avatar :-|
  foxa5

  Имитация, на която Брюксел трудно може да се върже отново. :)

 • 7
  abdul15 avatar :-|
  Прокопи педераст

  Този път просто няма да мине номера :-). Свиквайте :-)

 • 8
  zamen avatar :-|
  Чарли Мишкин

  Време е и ние да "натиснем", за да се случи истинската съдебна реформа.

 • 9
  pavlin_kralev avatar :-|
  Павлин Кралев

  Така и ще си остане. В полицията се праят веч еумс реформи, като всяка е все по тежка за самите работещи там. В съда е друга работа.....
  http://iconomicabg.blogspot.com

 • 10
  chernomorski avatar :-|
  Chernomorski

  Щом Филчев и Велчев са против, значи планираната реформа е ОК и трябва да се прави! Рформаторите не трябва да се дърпат, а да поемат точно този сектор в правителството!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал