Силуетът на новата власт
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Силуетът на новата власт

Лидерите на Реформаторския блок все още не са решили дали ще приемат варианта на ГЕРБ за правителство на малцинството

Силуетът на новата власт

Очертанията на бъдещото мнозинство стават все по-ясни, но евентуалното съставяне на правителство ще отнеме още време

Велина Господинова, Алексей Лазаров
10615 прочитания

Лидерите на Реформаторския блок все още не са решили дали ще приемат варианта на ГЕРБ за правителство на малцинството

© Анелия Николова


Дни преди новият парламент да се събере за пръв път, формулата на бъдещата власт започна да придобива малко по-ясни очертания. До началото на тази седмица Бойко Борисов държеше отворени и двете опции за сформирането на правителство – десноцентристки кабинет с участието в него на Реформаторския блок (РБ) и Патриотичния фронт (ПФ) и т.нар. широка коалиция между ГЕРБ и левицата в лицето на БСП и АБВ. От начина, по който протече вторият кръг от преговорите тази седмица обаче, Борисов даде да се разбере, че залага на първия вариант.

След новата порция разговори от последните дни вероятността за разбирателство между ГЕРБ, реформаторите и Патриотичния фронт изглежда по-реална, а възможността за нови предсрочни избори през януари е по-малка. Въпреки това обаче постигането на стабилно споразумение между трите партии е все още далече. След двата кръга преговори между ръководствата сега започват експертни разговори по различни сектори с цел да се изработи подробна управленска програма.

На този етап формулата на все още евентуалното бъдещо мнозинство изглежда така: дясноцентристко управление между ГЕРБ и РБ плюс подкрепата на Патриотичния фронт. Тя е и най-логичната, освен ако в оставащите десетина дни, какъвто срок си поставиха от ГЕРБ, за да сформират правителство, не настъпят някакви драматични обрати в отношенията между трите политически сили и Бойко Борисов не реши да прибегне до някаква друга конструкция на властта. Ситуацията в парламента безспорно му предоставя възможности за това. ДПС и ББЦ вече предложиха подкрепата си на ГЕРБ, въпреки че бяха първите политически сили, които формацията на Борисов категорично отхвърли като евентуални коалиционни партньори още след първия кръг от разговорите и прекрати разговорите с тях. Третата пък, "Атака", изобщо не отиде на срещата миналата седмица. Другият сочен за потенциален партньор - АБВ, заяви готовност да подкрепя ГЕРБ по определени теми, но допусна евентуалното си участие в управляващо мнозинство само в рамките на т.нар. широка управляваща коалиция между десницата и левицата с партньор БСП.

Предимствата на формулата 2+

Ако все пак този модел на конструиране на властта ГЕРБ - РБ + ПФ се приеме, това ще означава, че ще имаме правителство на малцинството на формацията на Борисов и реформаторите, подкрепяно от патриотите, които ще са в управляващото мнозинство в парламента, но няма да участват с политически фигури пряко в изпълнителната власт. Чисто аритметически тази управленска конструкция изглежда така – ГЕРБ и реформаторите имат общо 107 депутати в парламента, а патриотите – 19. Трите политически сили общо ще разполагат с петима народни представители над минимума за абсолютно мнозинство в парламента от 121 депутати. Предимствата на този вариант са най-малко три. Едното е, че ключовите фигури в управлението ще бъдат излъчени основно от двете формации – ГЕРБ и РБ. След срещата между тясното ръководство на ГЕРБ – Бойко Борисов, двамата зам.-председатели на партията Цветан Цветанов и Димитър Николов и Румяна Бъчварова от преговорния екип, и съпредседателите на фронта Валери Симеонов и Красимир Каракачанов двамата потвърдиха, че в евентуалното ново правителство формацията няма да участва с политически лица. "Нито г-н Каракачанов ще става министър на отбраната, нито Поли Карастоянова ще става министър на туризма, нито Валери Симеонов ще става някакъв си", заяви председателят на НФСБ. В последните дни имената на лидера на ВМРО и на Поли Карастоянова се спрягаха в медиите като министри съответно на отбраната и на туризма. От фронта не изключиха обаче да имат представителство в изпълнителната власт чрез експерти. Твърде вероятно е те да са на по-ниските нива в държавната администрация.

Другото предимство на формулата 2+ е, че по този начин ще се омаловажи критиката за вкарването на националистически формации във властта. Този въпрос беше вече поставен от страна на ДПС, които се опитаха да изтъргуват "безрезервната" си подкрепа за евентуалния втори кабинет на Бойко Борисов срещу отказ от съюз с Патриотичния фронт. Натиск по тази линия дойде и от Брюксел от европейските либерали, където членува ДПС. Тази седмица председателят на групата на Алианса на либералите и демократите в ЕП Ги Верховстад изрази опасенията си, че "изходът от коалиционните преговори би бил правителство, включващо националистически формации като популистките партии Патриотичен фронт и "Атака". "Едно бъдещо коалиционно правителство трябва да е основано на демократична база и да обединява нацията, а не да я разделя", добави той, цитиран от пресцентъра на ДПС.

Формулата 2+ има и още едно предимство - решава и евентуалните проблеми с една от партиите от РБ – Народна партия "Свобода и достойнство" (НПСД). При първия кръг от преговорите с ГЕРБ миналата седмица нейният лидер Корман Исмаилов изненадващо постави въпроса за участието на фронта в бъдещата управленска коалиция, като поиска гаранции от ГЕРБ срещу някои радикални идеи на националистите, като създаването на гета за ромите например. Попита и дали в изпълнителната власт ще бъдат допуснати до участие бивши агенти на бившата Държавна сигурност, визирайки присъствието във фронта на политици с досиета от бившата комунистическа тайна служба. И дори заплаши, че няма да подпише коалиционното споразумение, ако се стигне до такова. След срещата между ГЕРБ и ПФ в четвъртък лидерът на НФСБ Валери Симеонов му го върна, като заяви, че фронтът продължава да стои на позицията си за неучастие на формацията на Корман Исмаилов в изпълнителната власт.

Рисковете на формулата 2+

Такава конфигурация на изпълнителната власт обаче крие и известни рискове. Първо, няма гаранции, че в един момент Патриотичният фронт няма да реши да оттегли подкрепата си по определен въпрос. Тогава за прокарването на дадено решение двете партии – ГЕРБ и реформаторите, ще трябва да търсят подкрепата на друга политическа сила. Макар че от АБВ заявиха, че по въпроси, по които програмата на ГЕРБ съвпада с тяхната, формацията на бившия президент Георги Първанов ще подкрепя управляващите, тази подкрепа може да се окаже недостатъчна, ако гласуването в парламента изисква мнозинство от 121 народни представители например. Което предполага ГЕРБ и РБ да търсят гласове от останалите парламентарни групи на социалистите, ДПС или от ББЦ.

На този етап неяснота има и по отношение на това какво точно споразумение ще бъде подписано с двете политически сили. След срещата между ГЕРБ и ПФ в четвъртък стана ясно, че националистическата коалиция ще постави подписа си само под програмата за стабилно управление на бъдещото правителство. Румяна Бъчварова от преговорния екип на ГЕРБ определи този документ като коалиционен ангажимент. "Подписът гарантира политическа отговорност за подкрепа", каза тя. Пред "Капитал" лидерът на НФСБ Валери Симеонов обаче направи разграничение, като заяви, че подписването на програмата за стабилно управление не е равносилно на коалиционно споразумение. "Разликата е, че коалиционното споразумение определя формата на управление, а програмният документ определя какво ще прави това управление", каза той. Уточни и че този вариант дава възможност на патриотите да подкрепят правителството там, където работи по общата програма, и да не го подкрепят, ако се отклони от нея. "Ако ГЕРБ и РБ подпишат коалиционно споразумение, тогава те ще направят просто съвместно правителство", добави Симеонов.

Притесненията на реформаторите

В Реформаторския блок бяха изненадани от лансираната формула за правителство на малцинството с подкрепата на ПФ. От ръководството на десния съюз отказаха официално коментар дали са съгласни с тази формула на управление с аргумента, че в близките дни предстоят още срещи. Бяха категорични обаче, че по време на разговорите им с ГЕРБ ден преди това подобен вариант изобщо не е обсъждан. Нещо повече - лидерът на ДСБ Радан Кънев няколко пъти заяви след разговора с Бойко Борисов, че няма възможност за сформиране на правителство на малцинството между ГЕРБ и РБ. "Пред нас кабинет на малцинството като вариант не стои", заяви той във вторник вечерта. От ръководството на реформаторите заявиха, че по време на срещата изобщо не е обсъждан вариантът 2+, а възможността да се сформира коалиция между трите политически сили, какъвто вариант те вече обявиха, че приемат. По време на срещата между Борисов, част от ръководството на ГЕРБ и лидерите на петте формации от блока е била обсъдена и възможността мнозинството да има и по-широк формат. Идеята е била да се постигне разбирателство с партията на бившия президент Георги Първанов АБВ, но тя да подкрепя управляващите само по теми, по които програмата й съвпада с тази на мнозинството.

Възможността към този по-широк формат да се присъедини и БСП пък е била сведена до случаите, когато и ако е необходимо сформирането на конституционно мнозинство. Социалистите, ДПС, "Атака" и ББЦ са в забранителния списък на реформаторите като формациите, виновни за създаването на т.нар. модел "Кой" на срастването на политическата, икономическата, съдебната и медийната власт.

От ръководството на ГЕРБ потвърдиха, че ПФ ще подпише само програмата за стабилно управление. Признават и че този въпрос не е поставян пред реформаторите и не могат да кажат дали и те ще се присъединят към него, или партньорството ще бъде скрепено и с друг документ. Категорични са обаче, че правителство няма да има, ако няма подписите на двете формации. Със сочената като евентуален четвърти участник формация – АБВ, която само ще подкрепя мнозинството по определени теми, няма да се подписва никакъв документ, казват от ГЕРБ.

От ръководството на РБ определиха конструкцията на евентуалното управляващо мнозинство 2+ като много сложна. "Ако това е формулата, ще означава, че няма да имаме парламентарно мнозинство", каза един от лидерите на десния съюз. Притеснението на реформаторите е основно по линия на това, че само подписването на коалиционно споразумение може да гарантира, че реформите, за които настояват от блока, като например съдебната, ще започне да се реализират. Необвързването с ПФ чрез пряко участие в управлението води и до още едно притеснение в десния съюз. Подобен тип мнозинство развързва ръцете на ГЕРБ да лавира между различните парламентарни групи и по този начин да блокира всяко предложение, което РБ иска да прокара.

Така може да се сбъднат най-големите страхове на реформаторите – че партньорството им с Бойко Борисов е по-скоро за фасада и алиби да твърдят, че управлението е десноцентристко, а в същото време ГЕРБ да управлява чрез тематични мнозинства в парламента. Такъв вариант на управление вече имахме през първия мандат на Борисов, когато през трите години ГЕРБ формираше мнозинства с различни парламентарни групи – в началото "Синята коалиция", РЗС и "Атака", а впоследствие и независими депутати, отцепили се от групите на Яне Янев и Волен Сидеров. Тогава лидерът на ГЕРБ предложи на формациите да подпишат меморандум за подкрепа на кабинета му. Макар че "Синята коалиция" отказа да сложи подписа си под общия документ, Борисов вкара на високи позиции в изпълнителната власт фигури от една от формациите от обединението - ДСБ, като Евдокия Манева например, която стана зам.-министър на екологията. Точно по тази причина недоверието на РБ към Борисов е най-голямо. Въпреки затоплените отношения след изборите и заявката му, че реформаторите са "единственият и неоспорим" партньор на ГЕРБ, в средите на десния съюз не са убедени, че дори и да сключат коалиционно споразумение, Борисов няма да се опита да реализира подобен вариант и при второто си управление. Ситуацията с влизането на осем формации в парламента му дава такава възможност. Близки до Борисов твърдят, че още в нощта след парламентарните избори бизнесменът Христо Ковачки, който стои зад партия ЛИДЕР, е засвидетелствал подкрепата си за ГЕРБ. Формацията е в коалицията на ББЦ и има петима депутати. Парламентарната група на бившия телевизионен водещ и настоящ евродепутат е най-често сочената група, която може да се разпадне в този парламент. Другата потенциално застрашена група е именно тази на реформаторите. При евентуален неин разпад Борисов би могъл да управлява с части от десния съюз, патриотите и формацията на Бареков например.

Опасенията на реформаторите са показателни и за друго - преговорите за съставяне на мнозинство текат в обстановка на взаимно недоверие. Погледнато откъм ГЕРБ, положението в Реформаторския блок също изглежда нестабилно. Десните биха дали на бъдещото управление по-голяма легитимност, защото не са компрометирани от скорошно участие във властта и показват силна амбиция за промени на правилните места в държавата. В същото време вътрешните им проблеми ги правят не особено сигурен партньор.

Опитите на ГЕРБ да остави отворени вратите към други партии като АБВ и БСП имат голямо значение, защото те всъщност парират отрано прекомерните претенции на по-малките им партньори в бъдещата власт - реформаторите и Патриотичния фронт. Един от кошмарните сценарии за Бойко Борисов е той да се окаже зависим не от една, а от две партии, които да си мислят, че държат ключа към оцеляването на правителството. Затова от тактическа гледна точка разговорите на ГЕРБ с левите партии и намеците за друго възможно мнозинство имат за цел отсега да покажат, че предпочитаните сега партньори не бива да очакват прекалено много, тъй като не са единствени кандидати за властта.

Скоростта, с която се развиват преговорите обаче, не предполага скорошен резултат. Началото на експертни разговори, вероятно в идващите дни, означава дълъг период на изработване на обща програма. В същото време бъдещата коалиция ще трябва да започне да работи в първите дни на новия парламент. Тогава вероятно още преди съставянето на правителство ще се наложи да бъдат взети важни решения, като например за актуализацията на бюджета. Така съвместимостта между бъдещите партньори ще бъде тествана, преди те да са се разбрали финално за всички подробности.

Какъв ще бъде точно резултатът от преговорите за момента е трудно да се каже дори и от участниците в тях. И ГЕРБ, и реформаторите подхождат с голямо недоверие един към друг и с неудоволствие правят отстъпки от заявените първоначално позиции. Резултатът от всичко това все още има възможност да е добър - за пръв път от много години насам да се получи правителство с ясна програма и партньори, които си нямат пълно доверие и непрекъснато се контролират един друг. Всичко това създава неудобство за партиите, но дава предимство на данъкоплатците да бъде свършена повече работа.

По темата работи Елена Старидолска

Дни преди новият парламент да се събере за пръв път, формулата на бъдещата власт започна да придобива малко по-ясни очертания. До началото на тази седмица Бойко Борисов държеше отворени и двете опции за сформирането на правителство – десноцентристки кабинет с участието в него на Реформаторския блок (РБ) и Патриотичния фронт (ПФ) и т.нар. широка коалиция между ГЕРБ и левицата в лицето на БСП и АБВ. От начина, по който протече вторият кръг от преговорите тази седмица обаче, Борисов даде да се разбере, че залага на първия вариант.

След новата порция разговори от последните дни вероятността за разбирателство между ГЕРБ, реформаторите и Патриотичния фронт изглежда по-реална, а възможността за нови предсрочни избори през януари е по-малка. Въпреки това обаче постигането на стабилно споразумение между трите партии е все още далече. След двата кръга преговори между ръководствата сега започват експертни разговори по различни сектори с цел да се изработи подробна управленска програма.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

34 коментара
 • 1
  reveal avatar :-?
  Reveal

  Избирателите на ГЕРБ са гласували за:

  + За реформи, незабавни без да се отчита краткосрочната социална цена, защото ново отлагане в дългосрочен план ще натовари държавата с нов дълг и трайна бедност и енргоемкост на дъното в ЕС

  - За каквото и да е управление, дори и социално, писано от БСП и ДПС ляво да бъде ако щете, само и само да не се изпълняват задкулисните планове на Костов чрез РефБлока като коалиционен партньор

 • 2
  rosiraycheva50._ avatar :-|
  Роси

  " Натиск по тази линия дойде и от Брюксел от европейските либерали, където членува ДПС.''
  Чудя се,дали тези европейски либерали биха оказали натиск например в Германия или Великобритания.

 • 3
  objective avatar :-P
  objective

  При сегашното парламентарно политическо представителство, това е най-разумното за държавата ни решение. И РБ, и ПФ, и особено ГЕРБ заслужават единствено адмирации за куража, че се нагърбват да вадят горещите кестени на пагубното Доганово-Станишево управление ! Да им пожелаем много сили и успех !

 • 4
  antipa avatar :-|
  D-r D

  В статията е изброено всичко, което видяхме през седмицата, но липсва анализ на ситуацията.
  Да, г-н Борисов си осигури парламентарана подкрепа с гласовете на НФ, шестимата на Ковачки от ББЦ, онази "независимата" и за недостигащите - помощниците от ДПС.

  В този ред може да мине и без РБ. Допускам, че това е форма на натиск от страна на г-н Борисов, за да добие смекчена и обтекаема позиция на Блока по темите, за които останаха неща за договаряне.
  За г-н Борисов РБ са нужни като брошка, за да се изтъква като водач на дясно обединение. По всичко личи, че не е склонен на каквито и да било отстъпки пред тях. Ако искат...

  А г-жа Кунева и г-н Лукарски така искат, че чак е тъжно да ги гледаш. Техните напъни обезмислят усилията на Радан да промени нещо и да договори и намек за реформи.


 • 5
  solipsist avatar :-|
  solipsist

  Много трудно е да направиш стабилна коалиция от 10-15 партии, колкото има общо в ГЕРБ, РБ и ПФ, при условие че са на ръба на математическото мнозинство.
  Ако ще правят сериозни реформи, това значи да се появи и недоволство в обществото. При първите протести коалицията от 15 партии ще се пропука.

 • 6
  plamen_hristov avatar :-|
  plamen_hristov

  Ох, аман от ... :) Кога ще започнем да гледаме на политиците като на водачи към нещо, което искаме.
  Искаме да станем по-богати, да имаме работа или бизнес без държавата да се меси много-много, пазара да е стабилен - да има това, което търся и... да не ми крадат новото богатство.
  Вижте колко прости неща може да иска един дясно-мислещ член на обществото. Има ли нещо лошо в горното?
  Тези прости неща политиците ги "казват сложно", а ние сме се вторачили не в нещата, а в политиците.
  За г-н Радан: не е лошо да му напомним какво се случва с действащ политик от ГЕРБ, който също много искаше съдебната система да се промени и заработи и какво... :)

 • 7
  judjuk avatar :-|
  Judjuk

  Ясно! Фронтът не се включва в управлението. Обещанието за палеативна подкрепа е за да стои по-близо до властта и да и извива ръцете. Ръбовете се включват най-вече заради паталогичната властолюбка Кунева. Другите едва ли ще се вържат. Боко всъщност разчита единствено на ДПС да направи опозицията слабоволева и недееспособна. При това положение ще може да си разиграва коня само ако е безгрешен и ако не увреди кадрите на ДПС. Което е невъзможно. Скритото желание на всички участници /без ДПС/ е ГЕРБ да изчезне и те да си присвоят избирателите му. Т. е. за тях ГЕРБ е очертаваща се плячка.

 • 8
  vdvdvd avatar :-|
  .!.

  Ако ГЕРБ и ПФ наистина са се съгласили да "оздравяват" КТБ, РБ трябва моментално да излязат.

  Може да не успеят да спрат мафията, но поне да се позиционират като противник, а не съучастник.

 • 9
  qvb21311044 avatar :-|
  Алф

  До коментар [#2] от "rosiraycheva50._":
  Там умеят да го правят отдавна, а сега опитват да ни подтикнат към същото. Не можем да си позвляваме на реваншизъм и авантюри..

 • 10
  mich avatar :-|
  mich

  "Силуетът на новата власт" ... а нова ли ще е идващата власт ? Май със стари силуети , нов бардак ще правим ? Вярно е че има и нещо ново и свежо но дали ще успее да филтрира боклука наслоен от вече управляващите партии само времето ще покаже ....а от отдавна не е наше !!!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK