И след пакета "Христосков" пенсионната система ви обрича на бедност
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

И след пакета "Христосков" пенсионната система ви обрича на бедност

И след пакета "Христосков" пенсионната система ви обрича на бедност

Държавата не просто няма да осигури достатъчни пенсии, тя ви пречи, дори и да поискате, да се погрижите за себе си от рано

9221 прочитания

© Инна Павлова


През 2011 г. доцентът Христосков поясни, че пенсионната система трябва да осигурява адекватни пенсии. В събота, 25 октомври 2014 г., министърът Христосков не направи нито едно предложение, което да доведе до адекватни пенсии поне след 20 години.
Фотограф: Юлия Лазарова

Текстът е от блога на Любомир Христов lchristoff.wordpress.com и е публикуван с позволението на автора.

Не става дума за пенсионерите днес, дори не и за родените през 60-те години. За тях вече е късно. Става дума за всички вас, които сега започвате или сте по средата на кариерата си. Ако вие не се погрижите за "златните" си години, те ще бъдат "кални" години.

Държавата не просто няма да осигури достатъчни пенсии, тя ви пречи, дори и да поискате, да се погрижите за себе си от рано. Ето как:

 • На "държавни" пенсии, отпускани от НОИ, могат да се радват само закрепостените български граждани;
 • На допълнителни пенсии от частно управлявани пенсионни дружества, ще се "радват" само наивници, които смятат, че могат да напълнят каца без дъно.

Държавната пенсионна система е крепостна

Тя ще изисква в скоро време от вас да сте "стажували" 40 години и, евентуално, на 65 г., ще ви замести 30-35 % от дохода, необходим ви за поддържане на вашия си начин на живот. И то за тези, които са се осигурявали на около средните заплати. За онези, които са получавали по-високи заплати, коефициентът на заместване на дохода може да падне и под 20 %, но със сигурност – под 30 % от предпенсионния доход. А ви трябват 80 %. Но не процентите са важни, а 40-те години крепостен стаж.

А ако съм бил пет години в затвора? Ще ми се брои ли за стаж? Но по-важно, ако съм поработил в САЩ или Япония десетина години? И желая да се върна? Държавата ми казва: "Може, но за теб няма пенсия. Няма как да събереш 40 години крепостен стаж до 65 годишна възраст." Ето в това е провинциалния, крепостен характер на държавното социално "осигуряване".

Какво трябва да се направи?

Да бъда задължен да се осигурявам в България разумен минимален брой години, за да получа право на пенсия. Например, петнадесет или двадесет. Съответно, колкото по-малък брой години съм се осигурявал, толкова по-ниска ще е пенсията ми и обратно.

За възрастта

Държавата-закрилница се разпореди: ще работите до 65 – всички. Защото иначе – ниски пенсии. И е права държавата, че колкото по-ранно е пенсионирането, толкова по-ниска и трябва да е пенсията – нали ще я получавам по-дълго. Но коя е държавата и кой я е упълномощил да казва на всеки един от вас, че всички сте еднакви и всички можете и искате да работите на пълен работен ден до 65-ия си рожден ден?

Какво трябва да се направи?

Между възраст и размер на пенсията има връзка и тя е обратна. Само че кой може и трябва да решава и избира къде да бъда на тази крива на обратната зависимост? Защо ми се струва, че това трябва да решавам единствено аз? Държавата да бъде любезна да посочи правилата за достъп до пенсия и да не ги променя поне 30-40 години. Да каже, например, право на пълна пенсия има всеки, достигнал 65-годишна възраст. Всеки, който желае да се пенсионира по-рано, например на 62-годишна възраст, може да го направи. Но с намалена пенсия.

Тези предложения не са нови. Но "разбирачите" не искат да чуят. Те просто ви предопределят съдбата и снемат от вас товара да вземате решения за собствения си живот. Затова, ако ви е еня за вас си, наблюдавайте народните си избраници и им подскажете какво трябва и какво не трябва да подкрепят в пенсионната реформа.

Да се върнем на процентите

За пенсията. Държавната е предвидено да осигурява един под, един минимум. За останалите пари – спестявайте в пенсионни фондове. В някои задължително, в други – доброволно.

Да, но не ви казват, че средногодишната доходност на тези фондове от 2002 до 2013 г. е отрицателна? Реално отрицателна – след таксите, комисионните и инфлацията? Пенсионните фондове не могат дори да запазят вноските ви. То е като да носите вода от кладенеца в …сито.

Второ, и частните пенсионни фондове, под диктовката на държавата, са феодални. Имате задължението да внасяте в универсалните, но нямате думата, нямате избор за това как да се управляват и в какво да се инвестират вашите средства. И за 25-годишната и за 55-годишният, портфейлът от инвестиции във всяко дружество е един. Даже хлябът преди 1990 г. идваше в три разновидности – типов, "Добруджа" и бял, а бирата – в две – светло и тъмно. А парите ви – в един портфейл, който за поне 60 % от осигурените е неподходящ – нито като очаквана доходност, нито като ниво на риск. Единственото сигурно в частните пенсионни фондове са таксите и комисионните, които плащате днес. Както сполучливо определи "Капитал" – "Моите 5 % данък олигархия."

Какво да се прави?

Питайте, ще ви се отговори.

Що де отнася до онаследяването на спестените ви в пенсионни фондове пари в случай, че Господ ви покани по-рано – ще има неприятно изненадани.

* * *

През 2011 г. доцентът Йордан Христосков поясни, че пенсионната система трябва да осигурява адекватни пенсии. Вчера (в събота-бел.ред.) министърът Йордан Христосков не направи нито едно предложение, което да доведе до адекватни пенсии поне след 20 години.

А посоката е ясна, макар пътят да не е лесен. Адекватни пенсии у нас ще има тогава и само тогава, когато индивидът бъде разкрепостен и започне да взема сам решенията си, да прави избора си и да си носи отговорността за това как ще си плаща за "златните години". Сега си носите отговорността без право на избор. Така е при крепостничеството.

През 2011 г. доцентът Христосков поясни, че пенсионната система трябва да осигурява адекватни пенсии. В събота, 25 октомври 2014 г., министърът Христосков не направи нито едно предложение, което да доведе до адекватни пенсии поне след 20 години.
Фотограф: Юлия Лазарова

Текстът е от блога на Любомир Христов lchristoff.wordpress.com и е публикуван с позволението на автора.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

20 коментара
 • 1
  ham avatar :-|
  ham

  В България много трудно се правят Реформи,поради това ,че политиците ни са Обикновени Популисти и Неспециалисти!Реформите се случваха единствено ,под натиск на МВФ!Прочетете предизборната програма на ГЕРБ и ще ви стане ясно ,че Реформи не се предвиждат,само общи приказки...

 • 2
  pavlin_kralev avatar :-|
  Павлин Кралев

  Постойте още малко в България и няма начин да не го усетите това на гърба си/
  http://iconomicabg.blogspot.com

 • 3
  today avatar :-|
  today

  Аз продължавам да очаквам да вдигнат пенсионната възраст на 100 години.

 • 4
  johnniewalker avatar :-|
  johnniewalker

  Пенсионната система има огромна нужда от лични партиди. Нямам против да помагам на инвалиди, но лично аз познавам няколко дето сигурно ще живеят повече от мен... Да не говорим за "изтормозените" полицаи и военни дето със сигурност ще живеят повече.

 • 5
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Причината да няма парета за пенции е в урблуешката приватизация, в резултата сега остана сомж зърнопроизводството, туризма, малко индустрийка....
  Откъде парета да дойдат като нама работещи предприятия със сериозна добавена стойност и като има 400 000 безработни???

 • 6
  sparti avatar :-|
  sparti

  Не се тревожете, ако "сега започвате или сте в средата на кариерата".
  Когато дойде време да се пенсионирате пенсионната система ще е различна от сегашната.

 • 7
  assenovg avatar :-?
  Georgi

  Аз лично бих се радвал да видя как експерта Христов, чието мнение винаги съм уважавал, ще се обоснове, че доходността на доброволните пенсионни фондове е отрицателна. На всички.
  Статията в Капитал, която е цитирал, казва нещо по-различно.

  Винаги е имал афинитет към провокациите!
  Което не винаги е лошо.
  Кара хората да мислят.
  Нещо, което не им се случва често. Особено на избори.
  Иначе е прав - без индивидуални партиди ще можем да се надяваме само на децата си.
  И то ако имат доброто желание да ни издържат.

 • 8
  normandy avatar :-|
  takeshi303

  Айде на бас , че ако сложим за премиер или министър автора и го натоварим с проект за пенсионната система принципни разлики с предложенията на Христосков няма да има.

 • 9
  gost22 avatar :-?
  gost22

  Размера на пенсиите, зависи само и единствено от размера на икономиката в момента, когато си получавате пенсията. Няма значение дали сте внасяли максимално или нищо, накрая всичко зависи от това, има ли икономика, която да ви осигури старините. Помислете, японците имат пенсии от годината в която стават ВТОРА световна икономика. В САЩ, пенсията е обвързана с акции в икономиката (блу чиповете), което дава възможност хората да осмислят връзката икономика-получена пенсия, а тук все се развява байряка на разходопокривността, ама никой не обяснява, че когато разходите надхвърлят приходите, покриването отънява от юрган до вестникарска хартия... И последно, вярвате ли, че един куп пари (вноските за пенсия) ще стоят 40 години, без никой да се пробва да ги открадне?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK