БНБ: Новият консорциум за КТБ преговаря с правителството и партиите
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

БНБ: Новият консорциум за КТБ преговаря с правителството и партиите

БНБ: Новият консорциум за КТБ преговаря с правителството и партиите

Инвеститорите най-накрая се срещнаха с БНБ, но не са представили планове за преструктуриране на банката

Валентина Илиева
7268 прочитания

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА


От БНБ напомнили, че плановете за рекапитализацията трябва да са "съпроводени с ясни доказателства за наличността и разполагаемостта на средствата, които ще бъдат инвестирани".

Кой влиза в консорциума

- Австрийският фонд EPIC

- Фондът на генералния държавен резерв на Султаната на Оман (акционер с 30% от капитала на КТБ)

- Gemcorp, фонд на Атанас Бостанджиев, доскорошен директор в третия по големина акционер в КТБ с малко под 10% - VTB Capital в Лондон.

Новият консорциум за спасяването на Корпоративна търговска банка (КТБ), в който не участва мажоритарният й собственик Цветан Василев и компанията му "Бромак", са се срещнали с БНБ в петък, съобщиха от централната банка. Нейните представители – не е посочено кои, са били информирани, че инвеститорите водят разговори с "правителството и с парламентарно представени политически сили за изготвяне на план за рекапитализиране и преструктуриране на КТБ, който да включва и средства, осигурени чрез държавна помощ". В съобщението не се посочва и кои са били представителите на трите инвеститора.

История в писма

В новосформирания консорциум влизат австрийският фонд EPIC, Фондът на генералния държавен резерв на Султаната на Оман (акционер с 30% от капитала на КТБ) и Gemcorp, фонд на Атанас Бостанджиев, доскорошен директор в третия по големина акционер в КТБ с малко под 10% - VTB Capital в Лондон. Малко след поставянето под специален надзор на банката Бостанджиев и руската ВТБ (Внештогрбанк) се разделиха, като по негови уверения това е било предварително планирано. Отново по негови думи Gemcorp вече е набрал 500 млн. долара финансиране. В Търговския регистър той продължава да е представител на българското поделение на VTB Capital заедно с "Делта кепитъл инвестмънтс", представлявано от бившия финансов министър Милен Велчев и някогашния му заместник Красимир Катев.

От самото начало през август, когато акционерите проявиха желание да спасяват КТБ, настояват това да стане с държавна помощ. Преди дни беше публикувана информация от втория одит на КТБ, според която трябва да бъдат направени обезценки за 4.2 млрд. лв. Това на практика прави банката неспасяема, тъй като е невъзможно да се намери инвеститор, който да осигури необходимите средства за нормалната дейност на финансовата институция.

За новоприсъединилия се спасител към консорциума за КТБ стана ясно в началото на миналата седмица от писмо на оманския фонд до премиера, Министерството на финансите и БНБ, изтекло в информационната агенция ПИК (автентичността на писмото беше потвърдена от финансовото министерство). В него оманците разказваха за неуспешните си опити да спасят КТБ и пречките от страна на БНБ.

Няколко дни преди това – на 16 октомври, централната банка разпространи съобщение, в което се посочваше, че EPIC не е представил документи, усдостоверяващи, че представлява VTB Capital, дружеството, контролирано от оманския фонд Bulgarian Acquisition Company, чрез което оманците са акционери в КТБ. Не са били представени и документи, удостоверяващи готовността на акционерите да осигурят нужните финансови средства за оздравяването на банката, както и действителната разполагаемост с такива средства или други активи от страна на тези акционери, се казваше в съобщението на БНБ. Посочваше се, че до момента не са представяни в БНБ и планове и варианти за оздравяване или преструктуриране на КТБ или дъщерната й ТБ "Виктория". Именно това изявление на БНБ подразни консорциума, който излезе с писмото си от 21 октомври.

Очи в очи

След размяната на писмени обяснение явно е последвала и среща. Освен че са дали информация за преговорите си с правителството, инвеститорите в консорциума са поискали и съдействие от БНБ за достъп до докладите на одиторските фирми, съдържащи анализа и оценката на активите на КТБ. От централната банка са обяснили, че не са страна по договора между квесторите в КТБ и одиторите и затова не могат да разпространяват без тяхно съгласие докладите, но са заявили, че ще окажат съдействие "за установяване на контакт и достъп до докладите при определени между консорциума и одиторите условия".

БНБ пише в съобщението си, че отново е напомнила, "че плановете за рекапитализация и преструктуриране на КТБ трябва да бъдат съпроводени с ясни доказателства за наличността и разполагаемостта на средствата, които ще бъдат инвестирани, както и за сроковете и инструментите, чрез които ще се реализират инвестиционните намерения с оглед срока на специалния надзор 20 ноември 2014 г.". В съобщението си централната банка припомня и че "до този момент планове за преструктуриране на КТБ не са представени в БНБ".

Съобщението на БНБ беше разпространено към 15.30 ч. в петък. Преди това по обед депутатът от БСП Георги Кадиев беше написал в блога си "Току-що видях оманците и Атанас Бостанджиев пред БНБ. Явно вървят някакви разговори".

Фондът за гарантиране на влоговете е готов да изплати депозитите, ако лицензите на КТБ и ТБ "Виктория" бъдат отнети

Фондът за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) има готовност да изпълни задълженията си, ако бъдат отнети лицензите на КТБ и ТБ "Виктория". Това съобщиха в петък от институцията, като уточняват, че са провели три теста с реални данни за влоговете в двете банки, а резултатите са изпратени на БНБ и квесторите.

Средствата в портфейла на ФГВБ са в размер на 2.11 млрд. лв., от които 1.540 млрд. лв. са налични по разплащателни сметки на фонда в БНБ, а останалите 570 млн. лв. са инвестирани в краткосрочни книжа, издадени от българското правителство. ФГВБ съвместно с Министерството на финансите, български и международни кредитни институции подготвя различни варианти за финансиране на недостига от средства в съответствие с предвидените в Закона за гарантиране на влоговете в банките (ЗГВБ) възможности, както и за осигуряване на незабавна ликвидност срещу ценните книжа в портфейла, се казва още в съобщението.

Вариантите за финансиране на недостига от 1.7 млрд. лв., за което тече подготовка, са три - издаване на облигации на ФГВБ, обезпечени с държавна гаранция, и пласирането им на местния пазар; заем от държавата и заем от международни банки. От фонда уверяват, че въпреки кризисната ситуация стабилността на системата за гарантиране на влоговете ще бъде запазена. Ръководството му води проучвателни разговори за възможността за сключване на споразумение за стендбай кредитна линия с Европейската банка за възстановяване и развитие, с което ще се осигури поддържане на способността на ФГВБ да изпълнява функциите си.
От БНБ напомнили, че плановете за рекапитализацията трябва да са "съпроводени с ясни доказателства за наличността и разполагаемостта на средствата, които ще бъдат инвестирани".

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

23 коментара
 • 1
  zax50315885 avatar :-|
  Teaser

  БНБ стига парлама, затвяряйте тази дупка КТБ, плащайте на депозантите, който са гарантирани и ФГВБ да разпродава имушество под надзора на международно призната фирма...стига сте се гаврили с народното търпение...

 • 2
  pzashev avatar :-|
  pzashev

  А аз видях на стъпалата хора приличащи на катарци.

  С КТБ историята нарастващо става като сапунена опера "преди да те целуна искам да ти кажа, че аз съм братът на съквартиранта на племенника на жената на чичо ти" :-)

  Имаме правила и имаме БНБ да ги спазва. Повече работа и по-малко полусенки, полунамеци и реконтрадезинформации.

 • 3
  gotze avatar :-|
  gotze

  Усещам, че някой отново ще избяга в Сингапур!

  Публикувано през m.capital.bg

 • 4
  petianp avatar :-|
  petianp

  Оставам с впечатлението, че БНБ очаква някак си проблема "КТБ" да се реши, без те да правят нищо. Само като гледа обясненията на Искров и коментарите на УС на БНБ си мисля, че по-прости хора не са управлявали БНБ. Такива назначения като Искров трябва да бъдат урок за цялата българска общественост! Това назначение, струва поне 4.2 млр.лв. По мое мнение следващия управител на БНБ трябва да се избере, чрез международен конкурс и кандидатите да не се оценяват от български "специалисти", щото виждаме какви са специалистите...

 • 5
  sarssaraktos avatar :-?
  Sars Saraktos

  Хайде пак "инвеститори" искащи държавна помощ! Разбирай, дайте ни едни пари на данъкоплатците, пък ние ще сме "инвеститори"! Не скъпи приятели, намерете си Ваши пари! Ние държавни, тоест народни пари не даваме! Помним историята с Гад Зееви и авиокомпания "Балкан". Помним и "приватизацията" на Кремиковци и много други такива....

 • 6
  today avatar :-|
  today

  Да спасяваме КТБ, щото е много хубава банка, ама да я спасяваме с държавна помощ.
  Да строим Белене, щото е много изгоден и печеливш проект, ама да строим с държавна помощ.
  Защо? Нали ако са толкова изгодни щеше да има опашка от желаещи инвеститори? Просто опитват схемата "разходите за държавата, ако има приходи - за нас". Аман от "инвеститори" и нашенски бизнесмени, на които държавата трябва да подсигури печалбите.
  Кой луд ще изсипе 4 млрд, вместо да си отвори чисто нова банка с тия пари? Булбанк е най-голямата банка, със собствен капитал 2,2 млрд, смятайте с 4 каква банка ще бъде!

 • 10
  peter3333 avatar :-|
  peter3333

  Към коментар 1: therainmaker: Абсолютно сте прав. "Пирамидата" КТБ трябва да бъде обявена в несъстоятелност и да бъдат изплатени гарантираните депозити. Трябва да бъде направен опит да бъдат върнати поне част от "лошите кредити", което много ме съмнява, защото бандитите "играят" заедно. Политиците вече са получили своите подкупи от Боклука Цветан Василев и сега се опитват "да прекарат" обикновените хора, тоест вложителите с гарантирани депозити. БНБ има право по закон да отнеме лиценза на КТБ, но просто ги е страх. Цялата кампания срещу Искров цели точно това: Да го е страх и Управителният съвет на БНБ да не вземе решение за обявяването на КТБ в несъстоятелност.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.