Близнашки внася актуализацията на бюджета в парламента

Близнашки внася актуализацията на бюджета в парламента

Служебният премиер обяви гласуването й като приоритет номер едно

6597 прочитания

© ВЕЛКО АНГЕЛОВ


В началото на месеца служебното правителство прие проект за актуализация на бюджета.

Актуализацията на бюджета трябва да е приоритет и първа точка на новия парламент. Това заяви служебният премиер Георги Близнашки и допълни, че ще внесе още днес проектопромените в Закона за държавния бюджет за тази година. В съобщението на правителствената пресслужба се казва, че това е можело да стане още вчера, но до редакционното приключване на броя нямаше внесена.

"Нужно е още едно усилие, за да се стигне до правителство. Без него страната ще изпадне в изключително тежко положение. Призовавам всички политически сили към здрав разум. Колкото по-скоро имаме избрано правителство, политическо и силно, толкова по-добре", каза още премиерът и изрази надежда да има нов кабинет до седмица или най-много до десет дни. 

Спорната актуализация

В началото на месеца служебното правителство прие проект за актуализация на бюджета. От него стана ясно, че приходите за тази година са били планирани прекалено оптимистично от кабинета "Орешарски", а направените разходи са доста над заложените. В него е заложено увеличаване на бюджетния дефицит на касова основа по консолидираната фискална програма в края на 2014 г. до 4% от прогнозния брутен вътрешен продукт (БВП). Това означава дефицитът да достигне 3.152 млрд. лв., което е с 1.51 млрд. над планирания в края на миналата година (1.9% от прогнозния БВП). За да се финансира този недостиг, както и заради проблема с банките от групата на КТБ, държавата залагаше в актуализацията допълнително 4.5 млрд. лв. дълг и още 2 млрд. лв. под формата на държавни гаранции. Това е и най-спорният момент - още повече след като одитът на банката показа отрицателен баланс за над 4 млрд. лв. Това най-вероятно ще доведе до несъстоятелност на банката. Затова не е ясно какви ще са плановете на държавата за нов дълг.

Спорната част от актуализацията са и допълнителните 450 млн. лв. за министерствата. Според разчетите неизпълнението на приходите ще бъде 1.062 млрд. лв., но въпреки това финансовото министерство увеличава разходите, без да направи опит да ги свие.

Социалните партньори от тристранния съвет не приеха бюджетен дефицит над 3% от БВП, както и поемането на нов държавен дълг в размер на 4.5 млрд. лв. И работодателите, и синдикатите смятат, че свръхдефицитът отдалечава България от еврозоната, а дупката трябва да се попълва с поемането на нов дълг само ако не може да се финансира от фискалния резерв.

Сбъркана макрорамка

Данните в момента показват, че и макрорамката на бюджета е сбъркана. За България последните прогнози предвиждат дефлация от 1.1%, а е била планирана инфлация от 1.8%. Оттам и дефлаторът на БВП също се очаква да бъде отрицателен в размер на 0.1% (предишната прогноза бе за положителна стойност от 1.5%). Ревизираните прогнози за 2014 г. предвиждат реален ръст на БВП от около 1.5% на годишна база, което е малко по-песимистичен сценарий от заложения в макрорамката към бюджет 2014 ръст от 1.8%.

Това автоматично намаля номинално БВП с 2.4 млрд. лв. до 79.178 млрд. лв. По-ниският номинален размер означава, че икономиката не може да генерира по-високи данъчни приходи. Това се свързва с рискове за изпълнението на приходите по бюджета не само през 2014 г., но и в средносрочен план и налага придържане към консервативен подход при планирането на приходите по националния бюджет, е становището на МФ.

В началото на месеца служебното правителство прие проект за актуализация на бюджета.

Актуализацията на бюджета трябва да е приоритет и първа точка на новия парламент. Това заяви служебният премиер Георги Близнашки и допълни, че ще внесе още днес проектопромените в Закона за държавния бюджет за тази година. В съобщението на правителствената пресслужба се казва, че това е можело да стане още вчера, но до редакционното приключване на броя нямаше внесена.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


9 коментара
 • 1
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  След като са били раздути разходите дори при раздути приходи, с какво оправдание ще легитимирате допълнителни 450 милиона за министерствата?! Да се топлят на въглища ако искат! Как може такива големи суми да се дават за лихви в името на това някой да не му се налага да спести малко?! А пари за КТБ изобщо не трябва да се предвиждат! От какъв зор да се теглят заеми? В най-крайния случай става въпрос за гарантиране на кредита, който ще бъде теглен от Фонда за гарантиране на депозити (около 500-700 милиона)...

 • 2
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Служебното правителство управлява държавата почти 3 месеца, т.е. 1/4 от периода, за който е разчетен бюджета.

  През този период данните сочат, че събираемостта на приходите пада, а тенденцията за увеличаване на държавните разходи се запазва.

  Ръководеното от г-н Близнашки правителство нищо не направи за дисциплиниране на бюджетните приходи и разходи, а се държа като правителство назаем.

  И аз много искам някой да ми гласува по-голям бюджет, ама не минава номера...

 • 5
  wall_e avatar :-P
  WALL-E

  До коментар [#4] от "georgi.chinkov79":

  Пич, приоритетно си търси нов дилър, че очевидно положението е критично...

 • 6
  minuvach avatar :-|
  Минувач

  1,228 млрд. лв. трябва да плати хазната на 1 декември по издадените в края на юни държавни ценни книжа. Това става ясно от календара на БНБ за предстоящите бюджетни плащания към банковата система. Държавните облигации за 1,228 млрд. лв. бяха пласирани в края на юни, за да се обезпечи безусловна подкрепа на ликвидността в българската банкова система.
  Следващото голямо плащане по държавния дълг е на 15 януари 2015 г. Тогава трябва да се платят 1,086 млрд. долара (1,555 млрд. лв.). В средата на януари е падежът на доларовите облигации, които бяха пласирани на международните капиталови пазари, когато министър на финансите беше Милен Велчев.

 • 7
  wmz04371669 avatar :-|
  Благодетел

  Какъв бюджет ще внася Г-н Селяшки за приемане, когато не се знае дали ще има ново правителство или не!!! Някои от политическите лидери вече намекнаха, че ако няма съгласие за съставяне на ново правителство, въобще да не се чака на новия парламент да приема нов бюджет, да взима решение за КТБ, за енергетика и т.н., десетки важни за страната ни сериозни проблеми...,а това ако се случи, ще покаже само едно..., че на политическите партии не им пука за държавата, в която работят и се интересуват само от собственото си самосъхранение....което ще бъде наистина убийствено за тях....

 • 8
  kotovad avatar :-|
  А.Стоянова

  Не е ли РЕДНО (и законосъобразно), Актуализация на БЮДЖЕТА на ПАРЛАМЕНТАРНА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ, да се СЪСТАВИ и ВНЕСЕ от ЛЕГИТИМНОТО ПРАВИТЕЛСТВО, което предстои евентуално да бъде формирано и утвърдено от 43-тото НС, за обсъждане и ПРИЕМАНЕ от НЕГО?

 • 9
  marto76 avatar :-|
  marto76

  Ами да внася - като сме балъци и цял живот такива като Цветан Василев ни ограбват, а ние търсим вината в други - така ще е - актуализация до дупка и ние ще им плащаме масрафа и сметката!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход