ГЕРБ и ДПС отлагат решението за КТБ
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

ГЕРБ и ДПС отлагат решението за КТБ

Менда Стоянова (ГЕРБ) и Йордан Цонев (ДПС)

ГЕРБ и ДПС отлагат решението за КТБ

Първото тематично мнозинство в парламента гласува за задължително оздравяване на банката

Валентина Илиева
13573 прочитания

Менда Стоянова (ГЕРБ) и Йордан Цонев (ДПС)

© ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ


Политиците от ГЕРБ и ДПС отново прокарват специално законодателство за Корпоративна търговска банка (КТБ) и така бягат от решението за фалит.

Този път се предлага задължително оздравяване на банката чрез промени в Закона за кредитните институции до 6 ноември 2014 г. Идеята се появи като проекторешение за промени в няколко банкови закона на временната бюджетна комисия в сряда. Текстът не посочва конкретно КТБ, но предвид времето, в което се прави – дни преди да се стигне до финалното решение, и заложения срок – до 6 ноември да се приемат промените, е ясно, че ще засегне и КТБ.

По време на комисията не стана ясно коя политическа сила е вносителят на предложенията. Според депутати от БСП и "Атака" това са ГЕРБ. Най-показателно обаче е гласуването на текста - той беше подкрепен от десет депутати на ГЕРБ и ДПС. Против гласуваха 6 - от Реформаторския блок и БСП.

Ако това решение стане факт, на практика казусът с КТБ ще започне нов живот точно преди да приключи, тъй като според предложението БНБ ще е длъжна да оздравява банки с отрицателен капитал. По сегашния закон централната банка е длъжна да отнеме лиценза на банка дори и ако капиталът й е отрицателен с 5 стотинки.

Със сегашното евентуално отлагане политиците отново ще избягат от решението, като прехвърлят цялата отговорност (за евентуалното неоздравяване) на БНБ. Централната банка пък опитва неколкократно да пренесе цялата тежест на решението към парламента и партиите. Така въпреки доказаното тежко финансово положение никой не иска да приеме отговорността за фалита.

БНБ и секторът: Не трябва

Предложението гласи: "Народното събрание в срок до 6 ноември 2014 г. да приеме изменения в Закона за кредитните институции, които да задължат Българската народна банка да предприеме действия за оздравяване на банките, когато собственият им капитал стане отрицателна величина."

Управителният съвет на БНБ, който беше на заседанието на комисията, за да докладва за проверката си в КТБ, научи на място за предложението. Първата реакция на Иван Искров, управител на БНБ, беше, че такъв проект на решение няма никакъв смисъл. 

Според банкови експерти подобно предложение би имало логика в бъдеще, но в никакъв случай да не се прилага в сегашната ситуация с КТБ. Банката е под специален надзор от 20 юни, а дъщерната й ТБ "Виктория" - от 22 юни.  

Евентуално приемане на тази поправка ще доведе до наливане на държавни средства в банката, в която оценката на активите й преди седмица показа необходимост от допълнителни обезценки за 4.2 млрд. лв. Въпреки периодично заявявания интерес за преструктуриране и оздравяване на КТБ от досегашните й акционери в различна комбинация от консорциуми от инвеститори до момента няма съобщение за внесен план за преструктуриране и заявена сума за инвестиране в банката. Освен това оманският фонд заедно с другите инвеститори – на този етап австрийския фонд EPIC и фонда на Атанас Бостанджиев, доскорошен шеф VTB Capital в Лондон - Gemcorp, поставят условие и за държавна помощ.

Към момента при обявените нови обезценки за 4.2 млрд. лв. БНБ ще е длъжна да отнеме лиценза на банката, след като се осчетоводи този резултат и капиталът излезе отрицателен. Това ще се случи в началото на ноември.

И още идеи

Другите предложения в проекторешението са пак до 6 ноември да се приемат промени, които да направят възможно изплащането да гарантираните депозити според европейската директива. Според нея (94/19/ЕС, или т.нар. стара директива) депозитите трябва да са достъпни до 20 дни след като регулаторът установи, че са недостъпни заради финансово състояние на банката. Последното предложение препоръчва на БНБ да "сключи договор с международно юридическо лице, притежаващо опит в банковата дейност, което да проследи извършените от акционерите и администраторите на банката, както и на свързаните с тях лица, операции с активи, имущество, финансови инструменти и парични трансфери". Точно същата идея вече е разписана в проекта на ДПС.

Проекторешението предлага Министерският съвет заедно с БНБ и Комисията за финансов надзор "да извърши анализ на Закона за Българската народна банка, Закона за кредитните институции и Закона за гарантиране на влоговете в банките и да внесе в Народното събрание законодателни изменения в съответствие с правото на Европейския съюз в областта на банковото дело, които да гарантират ефективност на банковия надзор и стабилност на банковата система в България".

Готови за плащане на гарантираните депозити

На комисията стана ясно още, че Фондът за гарантиране на влоговете в банките има техническа готовност да започне изплащане на гарантираните влогове в случай на отнемане на лиценза на КТБ и "Виктория". Това заяви председателя на управителния съвет на фонда Росен Николов, който беше сред поканените в комисията. Според доклад на фонда, представен на депутатите в комисията, той е предприел подготвителни действия в четири направления.

Росен Николов обясни, че в посока на осигуряване на ликвидност фондът е започнал равномерно да ликвидира портфейла си от държавни ценни книжа, без да се внася натиск на пазара чрез стресови цени. Фондът има сключени споразумения в банки, които при изплащане на депозити да предоставят ликвидност срещу ДЦК. Проведени са и разговори с няколко глобални банки за предоставяне на краткосрочна ликвидност на фонда срещу обезпечение ДЦК от портфейла му. Това са опциите за обръщане в незабавна ликвидност на около 500 млн. лв., които са в ДЦК. Останалите 1.6 млрд. лв. са по сметки в БНБ. 

Росен Николов посочи, че фондът е разработил и схеми за финансиране на недостига от средства за изплащане на гарантираните влогове (около 3.6 млрд. лв. в КТБ и 55 млн. лв. във "Виктория") чрез издаване на емисия облигации с държавна гаранция. Той посочи, че пазарът е позитивно настроен за поемането на една такава емисия. Фондът има договореност и с две глобални банки, които да му предоставят синдикиран заем от 400 млн. евро срещу държавна гаранция.

Даването на държавна гаранция не увеличава нивото на държавния дълг и не ангажира бюджета с директно отпускане на средства. За попълване на фонда при изчерпване на средствата в него след изплащане на гарантираните депозити са водени разговори с Европейската банка за възстановяване и развитие за предоставяне на стендбай кредитна линия, която да се използва в случай на изплащане на влогове при фалит на банка.

Сметките на фонда са показали, че при осребряване на масата на несъстоятелността на КТБ той като кредитор от първи ред ще получи около 1.6 млрд. лв., като така ще може да върне емитирания заем.

Искров: Ще се оттегля от БНБ

"Веднага след като има решение за КТБ и стабилност в управляващото мнозинство, ще проведа своите консултации с всички парламентарни групи и ще се оттегля. Не трябва да има никакво съмнение в това." Това заяви Иван Искров в отговор на въпрос на Ивайло Московски, депутат от ГЕРБ, кога възнамерява да си подаде оставката. "Ще дам възможност на лидерите на парламентарните партии да изберат нов управител."

Искров припомни, че е преизбран на поста с конституционно мнозинство от 41-то Народно събрание, в което мнозинство имаше ГЕРБ. "Умея да нося отговорност и имам чувство за дълг и достойнство", заяви той. Той е управител на БНБ вече 11 години, като в момента вторият му мандат е към края си. Изтича през октомври 2015 г.

Политиците от ГЕРБ и ДПС отново прокарват специално законодателство за Корпоративна търговска банка (КТБ) и така бягат от решението за фалит.

Този път се предлага задължително оздравяване на банката чрез промени в Закона за кредитните институции до 6 ноември 2014 г. Идеята се появи като проекторешение за промени в няколко банкови закона на временната бюджетна комисия в сряда. Текстът не посочва конкретно КТБ, но предвид времето, в което се прави – дни преди да се стигне до финалното решение, и заложения срок – до 6 ноември да се приемат промените, е ясно, че ще засегне и КТБ.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

61 коментара
 • 1
  krastitel avatar :-?
  krastitel

  Ясно е че ГЕРБ и ДПС са гузни за КТБ и всячески бягат от решението на проблема. Вижте какви глупости натвориха в бюджетната комисия на новия парламент, срам. Явно са много зависими или много мотивирани.
  Истинска кражба от вас ще е да им се позволи да гласуват закона за КТБ, закона на Пеевски и актуализацията на бюджета в пленарна зала. това ще даде пари на задкулисието и то след тези закони може да отиде дори и на нови избори.

  решението е нови избори веднага.

 • 2
  lku15379441 avatar :-|
  lku15379441

  За пореден път съжалявам,че гласувах за тези олигофрени от ГЕРп - помиярите пак тръгнаха по дудука на Доган и другия път ще ми захапят моя дудук на следващите избори!
  Ще дъживяват мъртвец - гениално за Бат(Бойко и трите шутки покрай него...

 • 3
  okk04315801 avatar :-|
  okk04315801

  Мръсни наглеци!
  Един лев данъци няма да платя, щом ще ме правят на глупак!

 • 4
  cinik avatar :-|
  cinik

  Струва си един референдум по въпроса. При положение, че ще се харчат 6,6 милиарда, си струва да се пита за 40 милиона народът. Поведението на електоратите ще покаже и действителната управляваща коалиция, която ще царства в парламента. Засега за оздравяване на КТБ са ГЕРБ, ДПС, НФСБ и АБВ , което силно корелира на циркулиращите списъци с ощетени вложители.

 • 5
  today avatar :-|
  today

  Те на кое викат спасяване? Някой влачи милиарди, после държавата да дава от парите на народа да покрива кражбите - това ли е спасяването?
  Разбирам нормална банка да има някакво временно затруднение, да и се помогне, но тук случая, поне по изнесените до момента данни, изглежда по коренно различен начин.

 • pcl04364460

  Няма нужда от референдум по въпроса. Единственото правилно решение е банката незабавно да бъде обеявена в несъстоятелност и да бъдат изплатени гарантираните размери на депозитите. В противен случай оздравяването ще излезе скъпо и прескъпо на обществото, а политиците ще придобият убеждението, че щом този път им се размине безнаказано, ще могат да постъпват така и с други банки. Трябва незабавно да се промени конституцията. Никоя от политическите партии не излезе с ясно и недвусмислено предложение за решаването на този случай. Това доказва, че парламентът не желае да работи в полза на обществото и трябва да бъде изметен незабавно.

 • 7
  antipa avatar :-(
  D-r D

  До коментар [#4] от "cinik":

  Какъв референдум?

  Според Закона за допитване до народа чрез допитване може да се търси мнението на народа по въпроси от компетентността на НС.
  Въпросът с несъстоятелността на търговска банка не е от компетенцията на законодателната власт и се разглежда в други закони - Закон за несъстоятелността, в Закона за банките и пр. и е в компетентността на БНБ!

  Моля, не отваряйте вратата за заобикалянето на закона чрез псевдодемократични процедури!

 • 8
  alex_yordanov avatar :-|
  alex_yordanov

  Ето ви ГЕРБ в действие.

 • D-r D

  Случва се най-лошото възможно: под натиска на ДПС и със слугинското поведение на ГЕРБ държавата ще е задължена да налее едни 5-6 млрд (които ще вземе на кредит), в джобовете на тия, дето опразниха КТБ!

  Определена вина за това има и шушливото поведение на човека не на място - Иван Искров, който не смее да приложи закона, за да не би да провали светлото си политическо бъдеще и прехвърля решението на политиците, а те (ДПС и палашите от ГЕРБ) само това и чакат...

  Гласуването на извънредно законодателство за КТБ е истинския лакмус за зависимостта на политиците!

 • 10
  cinik avatar :-|
  cinik

  До коментар [#7] от "D-r D":

  Добро утро, но ти цитираш закони. Нали затова днес са си чесали главите, как да променят тези закони в угода на случая.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.