Сложни сметки в сянката на ДПС

Предпоследно: Правителство на малцинството на ГЕРБ и РБ с парламентарната подкрепа на ПФ и АБВ

Бойко Борисов на няколко пъти изрази съжаление, че заради несъгласие на структурите на ГЕРБ не може да управлява с ДПС
Бойко Борисов на няколко пъти изрази съжаление, че заради несъгласие на структурите на ГЕРБ не може да управлява с ДПС
Бойко Борисов на няколко пъти изрази съжаление, че заради несъгласие на структурите на ГЕРБ не може да управлява с ДПС    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Бойко Борисов на няколко пъти изрази съжаление, че заради несъгласие на структурите на ГЕРБ не може да управлява с ДПС    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ

Ако това може да е някакво успокоение, ситуацията в момента е историческа - никога през последните десетилетия съставянето на правителство не е било толкова сложно и рядко съставянето на стабилно и смислено мнозинство е било толкова необходимо. За да се реши политическото уравнение в момента, трябва да се вземат предвид интересите на поне четири формации в парламента, като в част от тях има повече от една партия. Така разговорите за разпределяне на властта сега се водят едновременно с ГЕРБ, петте партии от Реформаторския блок (или май бяха седем?), АБВ и поне двете основни части от Патриотичния фронт. Всяка от тези (най-малко) девет формации има свои, често взаимно изключващи се условия.

В цялото кълбо от интереси обаче се открояват две основни теми, които определят посоката на преговорите и донякъде очертават формата на следващата власт - нежеланието за нови избори сега и отношението към ДПС.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
52 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 24
  sem avatar :-|
  Veselinova
  • + 14

  Все по натрапчиво си мисля, че имаме остра нужда от Българска национална доктрина, която да определи дългосрочни(за 15-20 год.) национални стратегически цели за развитие, с отразени пътища за постигането им.
  Ако имахме такава рамка за бъдещето си, днешната политическа ситуация би била съвършено различна. Партийните програми биха били предварително съобразени с националната доктрина и не би представлявало проблем еднакви по генезис партии да стигнат бързо до ефективна управленска програма. Обществото като цяло би било справедлив коректив по изпълнението, на базата на точно разписаната доктрина и би следило ревностно приемствеността й от всички политически субекти.
  Когато доктрината е "на ползу роду" всякакви политически гимнастики биха лъснали веднага.
  Винаги ми е бил учудващ факта - защо балканската ни същност постоянно се мъчи да открие топлата вода.
  Всички развити държави се основават на 2 фундални, основополагащи документи - Конституция и Национална доктрина.


  Нередност?
 • 25
  conservamus avatar :-|
  conservamus

  Хм, отговорите ще получим не в близките дни, а при първия проблем за който се изиска вземането на конкретно решение от четирите/трите формации. Тогава ще разберем приказките за "национално спасение" и т.н. дали са подплатени с дела.

  Нередност?
 • 26
  stanislav_yankov avatar :-|
  Станислав Янков
  • + 5

  До коментар [#24] от "Veselinova":

  То и да има такава доктрина, ако различните правителства не желаят да я следват - все едно я няма! Всяка партия участва в изборите със собствена доктрина - предизборните политически платформи. Качеството на платформите на българските партии е отделна тема... Избираш ли една партия да управлява повече от веднъж - нейната доктрина (платформата) се превръща от национална (каквато е станала с вземането на властта от партията) в дългосрочна. Единственото, което може да обедини повече от една партия е някаква реална заплаха за всички тях. Например - опасност от наказателното им преследване или нещо подобно.

  Нередност?
 • 27
  mammita avatar :-|
  mammita
  • - 10
  • + 7

  Гледам Реформаторите и ми става мъчно за България. От самото начало си изглеждаха на коалиция орел, рак и щука. Обединени от идеята дасме във властта на всяка цена и като помирисаха власт се опияниха, че са велики. Имат някакви 7% подкрепа за общо 7 партии, така че пак ще ни управляват хора, които не искаме. Вместо да се стегнат и поне едно от обещанията си да спазят можем да се постабилизираме, ама сега си играем на или става по наща или всичко рухва. Ето за това ДПС без да прави абсолютно нищо винаги ще е във властта, защото е мобилизирана партия с ясни цели (е да в разрез са с интересите на народа, но си ги следват безусловно). Не виждам как ДПС може да не пресъства в политическия живот на България. Местан и Доган много добре знаят, че българите са завистливи, без ясни интереси и единаци и за това много добре балансират и ни го набутват постоянно. Вие си протестирайте. Да не говорим, че тези така наречени реформатори произлязоха уж от протестите. И какво новият морал в политиката се оказа старото опиенение от власт и желание да управляваш на всяка цена.

  Нередност?
 • 28
  sem avatar :-|
  Veselinova
  • - 1
  • + 5

  До коментар [#26] от "Станислав Янков":

  Основният проблем в България според мен е че всичко се започва от средата, действията не почиват на никаква логика и посоката е каквато се получи.
  Аз говоря за доказан модел, който стои в основата на всички напреднали държави, отдавна измислен и успешно прилаган до днес.
  Национална доктрина се разработва от най-висок клас специалисти в различни области и в основата И винаги стои задълбочен, реален и детайлен анализ. Наличието на такъв стратегически документ улеснява обществения избор и предпазва от грешки.
  Липсата съответно на Национална доктрина създава чудесна среда за плоски и популистки партийни програми със силно манипулативни лостове именно в крайна сметка с/у обществения интерес.
  По отношение на това до колко ще бъде спазван духа на стратегическия документ от пол. партии, респективно правителства....нека те сами да решат.
  Обществото е силно чувствително и достатъчно интелигентно за да осъзнае своя национален интерес и притежава механизми да принуди политиците да работят в името на просперитета на България.
  По отношение на обща, реална заплаха за търсене на отговорност и преследване на политически престъпления......бих казала - забрави!
  Всички сме наясно с извратеността на съдебната ни система. Дори сега, когато се говори усилено за РЕФОРМА аз съм разочарова преди да съм видяла стартирането й поради факта, че виждам некоректност в подхода да изпълняваш изискване на Европа под формата на писъци за авторство в задължителната реформа(справка - поредни доклади на Европейската комисия).

  Нередност?
 • 29
  rosiraycheva50._ avatar :-|
  Роси
  • - 1
  • + 6

  Каква партия е ДПС.Тя е една мафиотска,създадена от ДС,структура.
  Тя е проклятието за България.

  Нередност?
 • 30
  info111 avatar :-|
  info111
  • - 3
  • + 7

  След тази добра статия и написаните коментари и анализи под нея аз само искам да напомня едно много просто нещо отново, защото някак си в потока от думи все се забравя.

  Бойко Борисов е ГЕРБ! Няма да коментирам дали това е демократично или не и дали недемократична по своя замисъл и същност структура, "партия" може да управлява и гради демократична държава...Всеки само може да прецени и да се поразмисли, ако не го е направил досега. Това едно!

  Бойко Борисов е не просто партия с Гоце и Доган, ТОЙ Е ЗАВИСИМ ОТ ТЯХ ПО ОПРЕДЕЛЕНИ КАНАЛИ, ВРЪЗКИ И ПРЕДИСТОРИЯ. Като някои от тях минават и се преплитат и през КЪТБ, както мисля стана пределно ясно и от сагата около тази "банка". Това второ!

  Ахмед Доган е ДПС! Неговият образ и подобие като бос - откакто той рещи да го играе стрятег и задкулисен бос - е лицето Делян Пеевски. Това трето!

  Капута формира една "партия", плод на съвсем явно генно-политическо инженерство! И без значение дали тя е създадена и финансирана от Цветан Василев, който бе мощен спонсор на Сергей Станишев, тоест без значение дали тя е била змаислена като притурка - но "модерна" за БСП (както навремето бе замислена и ДПС), то сега тя е патерица на Пеевски, тоест на Доган!

  АБВ си е лична формация на Гоце....

  Да спрем засега дотук и да броиме, след като някои държат на цифрите. И така, вместо да коментирме и анализираме как НЯКОИ ИСКАТ ДА ПРЕДСТАВЯТ НЕЩАТА, нека да преброим КАК РЕАЛНО СТОЯТ НЕЩАТА. Тоест - аз предлагам един "оригинален" подход, а после който иска да го има предвид и апликира в коментарите си.

  И така - Борисов има 1/3 от парламента, или 84 депутата (ГЕРБ); Ахмед Доган има 1/6 или 38 депутата (ДПС) плюс другите около 5% - 15 депутата (ББЦ), които обаче са "под прикритие" или общо около 1/4 от парламента; Гоце има 11 депутата (АБВ), или около 4.6 %.

  Да съберем сега "личните" депутати на Светата тройка - "най-големият експерт" Боко, "най-великият политик на Вселената", "Реал - Мадрид" - Сава и един от "най-успешните" управници на Балканите Гоце (това най-вече според самите тях и контролираните от тях и олигархичните им кръгове медии, кръгове и обръчи...)
  Получаваме че тримата имат 84 + (38 + 15) + 11 = 84 + 53 + 11 = 148 !

  Отново - Светата тройка Боко-Сава- Гоце имат 148 депутта в този парламент, и почти неограничени финансови възможности на олигарсите зад тях (ако ня тях не им се бърка в джоба да се поохрчат) да си напазаруват на килограм групата на Болен - Атака, например, и то на едро, както бе в предния парламент- други 11 гласа, и дори от ПФ и евентуално от РБ, ако и където успеят да пробият.

  Това е реално положението, това са истинските сметки, а вие продължавайте да си коментирате и анализирайте приоритети пред България и какви са възможните невъзможни комбинации и хипотези!

  Боко-Сава-Гоце!

  ( и ми е особено смешно и забавно когато журналисти започнат да преследват Борисов и да го питат срещал ли се е и говорил ли бил с Местан или с Пеевски например, с наистина забавната презумция, че АКО НА СЕ БИЛИ СРЕЩАЛИ, ЗНАЧИ МОЖЕ БИ НЕЩО СА ДОГОВОРИЛИ ИЛИ РАЗБРАЛИ ТАЙНО И ОБРАТНОТО - ЩОМ НЕ СА СЕ СРЕЩАЛИ И ТОЙ ОТРИЧА И НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА ГО ОПРОВЕРГАЕ АРГУМЕНТИРАНО С ДОКАЗАТЕЛСТВА, ЗНАЧИ ДОГОВОРКИ МЕЖДУ ГЕРБ И ДПС НАПРИМЕР НЯМА:)

  Аз мисля някои хора да излязат от фазата на инфатилизма и наистина елементарните съждения и мислене! Но от друга страна ако това ги прави щастливи или удовлетворява някакви техни потребности за опити за мислене и анализи, кой съм аз да ги лишавам от тях...

  Това по-горе е една съвсем проста, елементарна аритметика, базирана на няколко съвсем прости но безспорни факти! Не мисля, че би трябвало да е проблем за всеки да я разбере. А дали му харесва или не, дали му изнася или не - това е съвсем друг въпрос! НО ТОВА Е АРИТМЕТИКА, щом някои толкова искат да смятат.

  Затова когато погледнете внимателно ще разберете защо този парламент не може да излъчи добро и стабилно правителство! И специално искам да отбележа за някои много фиксирани и критични специално само върху и на РБ, че както виждате аз тях никъде не съм ги споменал с техните 23 депутати от ... 240 общо!

  Нередност?
 • 31
  proza avatar :-|
  proza
  • - 1
  • + 6

  "Ние ще ви подкрепим, без да искаме нищо в замяна", заявил лидерът на ДПС според участвали в срещата.
  Е на това му се вика демагогия. Едва ли има човек, който ще повярва на думите на Местан за тяхната безкористност. Тази формация е създадена да граби и да се възползва от властта, а не да се грижи за добруването на хората. Последното управление доказа на какви изнудвания са способни, когато им се предостави власт. И Борисов ще го изнудват за постове във високите етажи на властта и ще се възползват от зависимостта му от гласовете на техните депутати. Ще видим старата песем на нов глас. И всичко това на наш гръб.

  Нередност?
 • 32
  info111 avatar :-|
  info111
  • - 3
  • + 6

  Именно тази проста сметка си бяха направили Боко-Сава и Гоце още веднага след изборите и точно затова Борисов (който в момента се явява техен говорител по съвсем разбираеми причини - другите малко са се потопили) започна т.н. преговори, където изпрати трите нефелни женици - Мента, Цецка и Румяна да "препитвали" останалите?!? с многократни напомняния, че РБ, И ЕДИНСТВЕНО И САМО ТЕ ТРЯБВАЛО ДА СИ ЗНАЯТ МЯСТОТО!

  За съжаление обаче времената се попромениха и са малко по-други отколкото отпреди десетина години и Боко не може открито и публично да се изцепи, че ... забранява изобщо да се коментират Гоце и Доган. Даже и припевът как те са по- и най-великите политици, управници и умове във Вселената вече не може да си изпее...
  Щото аритметиката - но не в парламента, а сред народа, не при 240 депутата, А ПРИ 7 МИЛИОНА БЪЛГАРИ И ОКОЛО 2 ИЗВЪН БЪЛГАРИЯ Е СЪВСЕМ ДРУГА И КОРЕННО ПРОТИВОПОЛОЖНА! Там ако няма купени, сплашени, заплашени, зависими и заблудени, тези тримата заедно сигурно ще съберат около 5-10 %, колкото са семействата и любовниците им, плюс аверите и олигарсите и техните най-близки слуги и обкръжения!
  С две думи - това е задачата, която трябва да решат. Как да продадат и да представят, че около 5% в България представляват легитимно ... ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ! И точно те ще представляват интересите на ОГРАБЕНИТЕ И ИЗМАМЕНИТЕ ОТ ... ТЯХ!
  Проблемът е, че вече почти никой не им вярва (е, при Боко все още се намира мат'рял, но той ще се стопи със страшна сила през следвашите месеци и особено през настъпващата зима...) и е много трудно, почти невъзможно да излъжеш някой, който вече добре те познава, много пъти си го лъгал и знае, че си лъжец, мошеник и дори престъпник! Колкото и упорито Цацаров и т.н. "правораздавателна система" в България да си затваря очите и да се правят на убити.

  Нередност?
 • 33
  info111 avatar :-|
  info111
  • - 2
  • + 4

  До коментар [#31] от "proza":

  Не. не е съвсем и точно демагогия, ако трябва да сме обективни и откровени, това си е истината. Местан няма какво тепърва да иска от Боко, защото:
  Първо, Местан е слуга на Доган и изобщо не е той, който говори в пасмината ОПГ ДПС, а Доган;
  Второ - човек няма какво тепърва да поиска от някого, ако вече са се разбрали и "го е поискал", тоест е договорено...
  Трето - човек обикновено "не иска от себе си", след като Доган и Боко много отдвана са партия ( И ТУК ИСКАМ САМО ДА ОТВОРЯ ЕДНА СКОБА, ЩОМ ЩЕ СИ ПРИПОМНЯМЕ СЪВСЕМ ПРОСТИ ИСТИНИ, ЧЕ ЕДВА ЛИ ИМА НЯКОЙ В ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ ДА ВЯРВА НА ДОГАН - ВСИЧКИ ЗНАЕМ КОЛКО ПЪТИ ТОЙ СЕ ОТМЕТНА И ПРЕДАДЕ ПАРТНЬОРИТЕ СИ, ИЛИ НА ПРОСЛОВУТИЯ СЪС ЗАВЪРТАНИЯТА СИ БОРИСОВ) те няма защо и как тепърва да искат нещо един от друг, ПЪК ТО И ПУБЛИЧНО. След като не е на мат'ряла работа какво си говорят великите експерти и умове помежду си и какви далавери плетат...

  Така че когато Местан казва, че нищо предварително не са се разбрали с Борисов той не лъже, и даже и на дедектор на лъжта да го изпратят, той ще мине теста, ПРОСТО ЗАЩОТО НЕ Е ТОЙ ЧОВЕКЪТ КОЙТО ГОВОРИ В ДПС И С КОГОТО БОРИСОВ СЕ (Е) ДОГОВАРЯ(Л)! Той е мюрето, ако трябва да сме ЕКЗАКТНИ, да го кажа разбрано, така че всички да го проумеят.
  Да не говорим за сивдетелствата на техни близки и очевидци, че Пеевски открито изобщо не го бръснел и даже му се присмивал и ГО СТРАХУВАЛ!

  Нередност?
Нов коментар