Сложни сметки в сянката на ДПС
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Сложни сметки в сянката на ДПС

Бойко Борисов на няколко пъти изрази съжаление, че заради несъгласие на структурите на ГЕРБ не може да управлява с ДПС

Сложни сметки в сянката на ДПС

Предпоследно: Правителство на малцинството на ГЕРБ и РБ с парламентарната подкрепа на ПФ и АБВ

Велина Господинова, Алексей Лазаров
18045 прочитания

Бойко Борисов на няколко пъти изрази съжаление, че заради несъгласие на структурите на ГЕРБ не може да управлява с ДПС

© ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ


Ако това може да е някакво успокоение, ситуацията в момента е историческа - никога през последните десетилетия съставянето на правителство не е било толкова сложно и рядко съставянето на стабилно и смислено мнозинство е било толкова необходимо. За да се реши политическото уравнение в момента, трябва да се вземат предвид интересите на поне четири формации в парламента, като в част от тях има повече от една партия. Така разговорите за разпределяне на властта сега се водят едновременно с ГЕРБ, петте партии от Реформаторския блок (или май бяха седем?), АБВ и поне двете основни части от Патриотичния фронт. Всяка от тези (най-малко) девет формации има свои, често взаимно изключващи се условия.

В цялото кълбо от интереси обаче се открояват две основни теми, които определят посоката на преговорите и донякъде очертават формата на следващата власт - нежеланието за нови избори сега и отношението към ДПС.

Ако има нещо, за което всички партии, които преговарят в момента, са съгласни, това е, че от предсрочен вот през есента ще изгубят всички. ГЕРБ ще понесе негативите на това, че отново не е успял да състави правителство. Реформаторският блок ще бъде ощетен от това, че успя за пореден път да демонстрира вътрешни противоречия и неясна структура. По-малките партии като АБВ и Патриотичния фронт не са сигурни, че ще влязат в парламента. А дори и всичко това да не е така, всички вероятно ще бъдат изправени пред същата ситуация като в момента.

Отношението към ДПС е другият ключов момент в преговорите. Партията на Доган и Пеевски вече заяви, че е готова да подкрепи правителство на ГЕРБ - самостоятелно, или с други партии, но без Патриотичния фронт. За Бойко Борисов това изглежда примамливо удобно, но трудно продаваемо за пред публиката. Двете партии дори имат мнозинство, а договорката е лесна. Парламентарната стабилност на подобно мнозинство обаче не е достатъчна - за да има по-високо доверие в бъдещата власт, трябват и други партньори.

Погледнато откъм ГЕРБ днес изглежда, че дори и да има договорка с реформаторите, Патриотичния фронт и АБВ, Бойко Борисов не иска и няма да загърби подкрепата на ДПС. За това има практическо обяснение и косвени доказателства. Евентуалната бъдеща коалиция е толкова сложна, че никой не може да гарантира какво ще се случи при първата по-критична ситуация. Сегашните преговори показват, че решенията ще се взимат трудно и ще са с непредвидим резултат. Ако иска да си гарантира стабилност във властта или поне да предизвика нови избори в удобен за него момент, Борисов има нужда от резервен вариант. Единствената алтернатива на сегашното проектомнозинство е ДПС.

Изолацията на Патриотичния фронт от преговорите е първото по-сериозно косвено доказателство за желанието да се запазят отношенията с Доган и Пеевски. Ясно е, че бъдещото мнозинство не може без гласовете на националпопулистите, а в същото време те показаха, че са готови да се откажат от абсурдните си искания за гета за ромите и ракети срещу Турция. Изолирането им от преговорите прави евентуалното бъдещо мнозинство зависимо от гласовете на ДПС.

Това е и причината Реформаторският блок да се опитва да запази отношенията с тях и да ги привлече в коалицията, преглъщайки абсурдни идеи, като например да се връща казармата. За дясната коалиция изолацията на ДПС е важна тема, защото ако не се разберат да влязат във властта, а вместо това Борисов предложи правителство само на ГЕРБ (което ще означава подкрепено от Доган), реформаторите ще трябва да понесат негативите за това, че са го допуснали.

Съмненията за договорка между Борисов и Доган се засилиха тази седмица и при обсъжданията в парламентарната комисия по бюджет и финанси, след като депутатите от ГЕРБ и ДПС гласуваха заедно скандално предложение БНБ вместо процедура по фалит на КТБ да започне оздравяването й.

В тази сложна система от отношения, страхове и политически сметки, конфигурацията на бъдещата власт все още не е окончателно оформена. Въпреки това очертанията й започнаха да стават малко по-ясни.

След повече от 20 дни усилни преговори с останалите парламентарно представени формации в различни формати формулата на новата власт (към петък) изглежда така: коалиционен кабинет на малцинството на ГЕРБ и РБ, подкрепен от ПФ и АБВ. В следващите дни обаче може да се трансформира и в кабинет на малцинството на двете десни формации, подкрепен само от патриотите без АБВ. А не е изключено и отново да стане актуален вариантът самостоятелно правителство на ГЕРБ с подкрепата на "коалиция на желаещите".

До така очерталия се формат 2+2 обаче се стигна трудно и след поредица от маневри на лидера на ГЕРБ, с които той първо се опита да заложи капан на реформаторите чрез предложението за съставяне на правителство на малцинството без явна парламентарна подкрепа на друга формация. Което на практика щеше да означава правителството да бъде подпирано от ДПС. Вариант, който пръв лансира лидера на движението Лютви Местан още в нощта на изборите. Тогава той предложи на ГЕРБ сделка - кабинет на малцинството на ГЕРБ и евентуално реформаторите срещу гарантирана подкрепа от страна на ДПС за 300 дни. Условието на Местан обаче е в такъв кабинет да не влизат националистите.

По сценария на Местан

Три седмици след офертата на Местан и почти на финала на сложните преговори за сформиране на кабинет лидерът на ГЕРБ на практика официално се опита тази седмица да прокара формулата на ДПС, предложена още в нощта на изборите. Във вторник, след срещата на лидерите на парламентарно представените формации Борисов изненадващо предложи да оглави кабинет на малцинството на ГЕРБ и РБ, който да управлява с подкрепата на останалите партии в парламента чрез тематични мнозинства и в зависимост от съвпадението в програмите на съответните политически сили с тази на партията му и реформаторите. В случай че реформаторите откажат да участват в такъв кабинет, Борисов заяви готовност да състави самостоятелен кабинет на ГЕРБ на принципа "който иска от останалите парламентарни групи, да го подкрепя".

Предложената от Борисов поредна нова конструкция на властта без сочените от самия него като евентуални участници в бъдещото управление - Патриотичния фронт изненада реформаторите, които въпреки резервите си към националистическата формация са по-склонни на партньорски отношения с тях, отколкото да са зависими от гласовете на ДПС. Официално Борисов обясни поредния си завой с изказването на съпредседателя на фронта Валери Симеонов от парламентарната трибуна при откриването на първото заседание на новия парламент, в което сред приоритетите на форамицията посочи разполагането на ракети земя-земя по границата ни с Турция, както и въвеждането на задължителен изпит по български език за децата на 6-годишна възраст.

Неофициално от ГЕРБ обаче обясняват, че Борисов е предприел този ход, защото все пак разчитал на гласовете на движението. А присъствали на лидерската среща разказаха, че в хода на разговорите Местан попитал Борисов коя от останалите формации ще го подкрепи, ако бъде поставен от БСП въпросът за промяна на плоския данък или пък се предприемат мерки за продължаването на пенсионната реформа, където останалите формации с изключение на РБ и ДПС са на други позиции. "Ще ви подкрепят ли патриотите за пенсионната реформа? Ще ви подкрепи ли БСП", запитал Местан и отговорил риторично: "Ние ще ви подкрепим, без да искаме нищо в замяна", заявил лидерът на ДПС според участвали в срещата.

И Дол в заверата

В опита си да наложи десноцентристки кабинет на малцинството и след това да прокарва решенията си или чрез ДПС, или чрез различни други формации, Борисов включи и председателят на Европейската народна партия (ЕНП) Жозеф Дол. Той пристигна у нас на еднодневна визита и проведе серия от срещи с лидерите на част от партиите на РБ – СДС и ДСБ, които са членове на ЕНП, и с Меглена Кунева, чиято формация предстои да подаде документите си за членство в европейската християндемократическа формация. След това прие последователно и председателите на парламентарните групи на БСП, АБВ и ДПС. След срещите Дол обяви евентуалното включване на Патриотичния фронт в бъдещото мнозинство като неприемливо. Заяви, че Борисов трябва да е премиер на десноцентристки кабинет на малцинството на ГЕРБ и РБ.

От натиск да приемат предлаганата от Борисов формула на властта официално се оплака лидерът на ДСБ Радан Кънев. Депутати от блока разказаха неофициално, че по време на срещата на лидера на ГЕРБ, реформаторите и Дол Борисов оправдал решението си фронта да не участва в мнозинството с искането им за повторното откриване на ракетните поделения по границата ни с Турция като заявил, че по този начин искат да "го вкарат във война" с югоизточната ни съседка. Вместо патриотите Борисов предложил те да бъдат заменени от формацията на бившия президент Георги Първанов – АБВ. Офертата към тях била подплатена с предложение за министерски пост към Ивайло Калфин, който да влезе в правителството в лично качество. В усилията на Борисов да убеди реформаторите да приемат този вариант на негова страна застанал и Дол, който пък гарантирал, че ако се сформира правителство, Брюксел ще пусне спрените средства по европейските програми. Депутати от РБ изразиха учудването си от твърдата позиция на председателя на ЕНП, защото според тях вариантът на правителство между ГЕРБ и РБ с парламентарната подкрепа на патриотите вече бил съгласуван с ръководството на ЕНП и тогава те нямали нищо против включването на фронта в мнозинството.

Играта с мнозинството

По тази причина от РБ заподозряха, че Борисов иска да ги вкара в сценария да зависят от гласовете на ДПС в парламента. Като друг аргумент в подкрепа на това те посочиха, че дори и с гласовете на АБВ те пак няма да имат мнозинство в парламента, защото общо депутатите на трите формации е 118. Освен това партньорството с бившите членове на БСП е неприемливо за част от симпатизантите на реформаторите, особено на тези на ДСБ. Заедно с това в хода на совалките за сформиране на управляващо мнозинство тръгна и слух, че допълнителните гласове могат да се набавят чрез парламентарната група на ББЦ, която се преименува на Български демократичен център. И по специално петимата депутати на партия ЛИДЕР, зад която стои бизнесменът Христо Ковачки. Пред алтернативата да останат в съюз с АБВ и да зависят или от гласовете на ДПС или от депутатите на бизнесмена с интереси в енергетиката реформаторите започнаха совалки по вкарването отново в преговорите на патриотите. Предварително двете формации успяха да съгласуват текстовете по приоритетите, като от тях бяха изчистени спорните. Депутати от фронта твърдят, че в новия вариант посочените от Борисов като неприемливи искания за повторното откриване на ракетните поделения и задължителния изпит по български език за децата на 6-годишна възраст са отпаднали. Според тях в този вариант приоритетите им почти съвпадат с тези на ГЕРБ и реформаторите, а единствените различия са по темата за здравната каса, където патриотите настояват за демонополизация и за наборната военна служба. С посредничеството на реформаторите в четвъртък се проведе и тристранна среща във формат ГЕРБ, РБ и ПФ след която стана ясно, че обсъжданата формула е кабинет на малцинството на ГЕРБ и РБ с парламентарната подкрепа на ПФ и АБВ.

От АБВ потвърдиха, че на Калфин му е бил предложено да оглави социалното министерство, но в лично качество като гаранция за подкрепата на формацията на Първанов, без да се налага с АБВ да се подписва споразумение, но той отказал. Депутати от формацията уточниха, че очакват от ГЕРБ да им предложат документа за програмата на правителството и тогава ще решат дали да сложат официално подписите си под него. От реформаторския блок заявиха, че такъв вариант ги устройва, защото чрез вкарването на приемливия за тях Патриотичен фронт и приемливата за ГЕРБ формация на Първанов ще има баланс в евентуалната нова управляваща коалиция. И най-важното – четирите формации ще имат необходимия брой гласове в парламента, така че да не зависят от ДПС или от депутатите на бившия телевизионен водещ Николай Бареков.

Какво следва

След преговорите от последната седмица, двайсетина дни след изборите, продължават да са отворени поне три варианта за развитие на ситуацията. Четворната коалиция с ядро ГЕРБ и РБ, подкрепяна от "патриотите" и АБВ, е най-желана от десните партии. Нейното случване ще зависи от преговорите през уикенда и дали четирите партии ще успеят да намерят не само баланс на интересите си, но и как да ги реализират във властта. Правителство на малцинството, предложено само от ГЕРБ, ще означава всъщност коалиция с ДПС и също е напълно реален вариант. И разбира се, винаги има трета възможност - избори през януари или февруари догодина. Повечето въпроси ще получат отговор близките дни. Следващата седмица се очаква Бойко Борисов да получи мандат за съставяне на правителство и вероятно скоро ще обяви предпочитана от него формула.

Ако това може да е някакво успокоение, ситуацията в момента е историческа - никога през последните десетилетия съставянето на правителство не е било толкова сложно и рядко съставянето на стабилно и смислено мнозинство е било толкова необходимо. За да се реши политическото уравнение в момента, трябва да се вземат предвид интересите на поне четири формации в парламента, като в част от тях има повече от една партия. Така разговорите за разпределяне на властта сега се водят едновременно с ГЕРБ, петте партии от Реформаторския блок (или май бяха седем?), АБВ и поне двете основни части от Патриотичния фронт. Всяка от тези (най-малко) девет формации има свои, често взаимно изключващи се условия.

В цялото кълбо от интереси обаче се открояват две основни теми, които определят посоката на преговорите и донякъде очертават формата на следващата власт - нежеланието за нови избори сега и отношението към ДПС.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

52 коментара
 • 24
  sem avatar :-|
  Veselinova

  Все по натрапчиво си мисля, че имаме остра нужда от Българска национална доктрина, която да определи дългосрочни(за 15-20 год.) национални стратегически цели за развитие, с отразени пътища за постигането им.
  Ако имахме такава рамка за бъдещето си, днешната политическа ситуация би била съвършено различна. Партийните програми биха били предварително съобразени с националната доктрина и не би представлявало проблем еднакви по генезис партии да стигнат бързо до ефективна управленска програма. Обществото като цяло би било справедлив коректив по изпълнението, на базата на точно разписаната доктрина и би следило ревностно приемствеността й от всички политически субекти.
  Когато доктрината е "на ползу роду" всякакви политически гимнастики биха лъснали веднага.
  Винаги ми е бил учудващ факта - защо балканската ни същност постоянно се мъчи да открие топлата вода.
  Всички развити държави се основават на 2 фундални, основополагащи документи - Конституция и Национална доктрина.


 • 25
  conservamus avatar :-|
  conservamus

  Хм, отговорите ще получим не в близките дни, а при първия проблем за който се изиска вземането на конкретно решение от четирите/трите формации. Тогава ще разберем приказките за "национално спасение" и т.н. дали са подплатени с дела.

 • 26
  stanislav_yankov avatar :-|
  Станислав Янков

  До коментар [#24] от "Veselinova":

  То и да има такава доктрина, ако различните правителства не желаят да я следват - все едно я няма! Всяка партия участва в изборите със собствена доктрина - предизборните политически платформи. Качеството на платформите на българските партии е отделна тема... Избираш ли една партия да управлява повече от веднъж - нейната доктрина (платформата) се превръща от национална (каквато е станала с вземането на властта от партията) в дългосрочна. Единственото, което може да обедини повече от една партия е някаква реална заплаха за всички тях. Например - опасност от наказателното им преследване или нещо подобно.

 • 27
  mammita avatar :-|
  mammita

  Гледам Реформаторите и ми става мъчно за България. От самото начало си изглеждаха на коалиция орел, рак и щука. Обединени от идеята дасме във властта на всяка цена и като помирисаха власт се опияниха, че са велики. Имат някакви 7% подкрепа за общо 7 партии, така че пак ще ни управляват хора, които не искаме. Вместо да се стегнат и поне едно от обещанията си да спазят можем да се постабилизираме, ама сега си играем на или става по наща или всичко рухва. Ето за това ДПС без да прави абсолютно нищо винаги ще е във властта, защото е мобилизирана партия с ясни цели (е да в разрез са с интересите на народа, но си ги следват безусловно). Не виждам как ДПС може да не пресъства в политическия живот на България. Местан и Доган много добре знаят, че българите са завистливи, без ясни интереси и единаци и за това много добре балансират и ни го набутват постоянно. Вие си протестирайте. Да не говорим, че тези така наречени реформатори произлязоха уж от протестите. И какво новият морал в политиката се оказа старото опиенение от власт и желание да управляваш на всяка цена.

 • 28
  sem avatar :-|
  Veselinova

  До коментар [#26] от "Станислав Янков":

  Основният проблем в България според мен е че всичко се започва от средата, действията не почиват на никаква логика и посоката е каквато се получи.
  Аз говоря за доказан модел, който стои в основата на всички напреднали държави, отдавна измислен и успешно прилаган до днес.
  Национална доктрина се разработва от най-висок клас специалисти в различни области и в основата И винаги стои задълбочен, реален и детайлен анализ. Наличието на такъв стратегически документ улеснява обществения избор и предпазва от грешки.
  Липсата съответно на Национална доктрина създава чудесна среда за плоски и популистки партийни програми със силно манипулативни лостове именно в крайна сметка с/у обществения интерес.
  По отношение на това до колко ще бъде спазван духа на стратегическия документ от пол. партии, респективно правителства....нека те сами да решат.
  Обществото е силно чувствително и достатъчно интелигентно за да осъзнае своя национален интерес и притежава механизми да принуди политиците да работят в името на просперитета на България.
  По отношение на обща, реална заплаха за търсене на отговорност и преследване на политически престъпления......бих казала - забрави!
  Всички сме наясно с извратеността на съдебната ни система. Дори сега, когато се говори усилено за РЕФОРМА аз съм разочарова преди да съм видяла стартирането й поради факта, че виждам некоректност в подхода да изпълняваш изискване на Европа под формата на писъци за авторство в задължителната реформа(справка - поредни доклади на Европейската комисия).

 • 29
  rosiraycheva50._ avatar :-|
  Роси

  Каква партия е ДПС.Тя е една мафиотска,създадена от ДС,структура.
  Тя е проклятието за България.

 • 30
  info111 avatar :-|
  info111

  След тази добра статия и написаните коментари и анализи под нея аз само искам да напомня едно много просто нещо отново, защото някак си в потока от думи все се забравя.

  Бойко Борисов е ГЕРБ! Няма да коментирам дали това е демократично или не и дали недемократична по своя замисъл и същност структура, "партия" може да управлява и гради демократична държава...Всеки само може да прецени и да се поразмисли, ако не го е направил досега. Това едно!

  Бойко Борисов е не просто партия с Гоце и Доган, ТОЙ Е ЗАВИСИМ ОТ ТЯХ ПО ОПРЕДЕЛЕНИ КАНАЛИ, ВРЪЗКИ И ПРЕДИСТОРИЯ. Като някои от тях минават и се преплитат и през КЪТБ, както мисля стана пределно ясно и от сагата около тази "банка". Това второ!

  Ахмед Доган е ДПС! Неговият образ и подобие като бос - откакто той рещи да го играе стрятег и задкулисен бос - е лицето Делян Пеевски. Това трето!

  Капута формира една "партия", плод на съвсем явно генно-политическо инженерство! И без значение дали тя е създадена и финансирана от Цветан Василев, който бе мощен спонсор на Сергей Станишев, тоест без значение дали тя е била змаислена като притурка - но "модерна" за БСП (както навремето бе замислена и ДПС), то сега тя е патерица на Пеевски, тоест на Доган!

  АБВ си е лична формация на Гоце....

  Да спрем засега дотук и да броиме, след като някои държат на цифрите. И така, вместо да коментирме и анализираме как НЯКОИ ИСКАТ ДА ПРЕДСТАВЯТ НЕЩАТА, нека да преброим КАК РЕАЛНО СТОЯТ НЕЩАТА. Тоест - аз предлагам един "оригинален" подход, а после който иска да го има предвид и апликира в коментарите си.

  И така - Борисов има 1/3 от парламента, или 84 депутата (ГЕРБ); Ахмед Доган има 1/6 или 38 депутата (ДПС) плюс другите около 5% - 15 депутата (ББЦ), които обаче са "под прикритие" или общо около 1/4 от парламента; Гоце има 11 депутата (АБВ), или около 4.6 %.

  Да съберем сега "личните" депутати на Светата тройка - "най-големият експерт" Боко, "най-великият политик на Вселената", "Реал - Мадрид" - Сава и един от "най-успешните" управници на Балканите Гоце (това най-вече според самите тях и контролираните от тях и олигархичните им кръгове медии, кръгове и обръчи...)
  Получаваме че тримата имат 84 + (38 + 15) + 11 = 84 + 53 + 11 = 148 !

  Отново - Светата тройка Боко-Сава- Гоце имат 148 депутта в този парламент, и почти неограничени финансови възможности на олигарсите зад тях (ако ня тях не им се бърка в джоба да се поохрчат) да си напазаруват на килограм групата на Болен - Атака, например, и то на едро, както бе в предния парламент- други 11 гласа, и дори от ПФ и евентуално от РБ, ако и където успеят да пробият.

  Това е реално положението, това са истинските сметки, а вие продължавайте да си коментирате и анализирайте приоритети пред България и какви са възможните невъзможни комбинации и хипотези!

  Боко-Сава-Гоце!

  ( и ми е особено смешно и забавно когато журналисти започнат да преследват Борисов и да го питат срещал ли се е и говорил ли бил с Местан или с Пеевски например, с наистина забавната презумция, че АКО НА СЕ БИЛИ СРЕЩАЛИ, ЗНАЧИ МОЖЕ БИ НЕЩО СА ДОГОВОРИЛИ ИЛИ РАЗБРАЛИ ТАЙНО И ОБРАТНОТО - ЩОМ НЕ СА СЕ СРЕЩАЛИ И ТОЙ ОТРИЧА И НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА ГО ОПРОВЕРГАЕ АРГУМЕНТИРАНО С ДОКАЗАТЕЛСТВА, ЗНАЧИ ДОГОВОРКИ МЕЖДУ ГЕРБ И ДПС НАПРИМЕР НЯМА:)

  Аз мисля някои хора да излязат от фазата на инфатилизма и наистина елементарните съждения и мислене! Но от друга страна ако това ги прави щастливи или удовлетворява някакви техни потребности за опити за мислене и анализи, кой съм аз да ги лишавам от тях...

  Това по-горе е една съвсем проста, елементарна аритметика, базирана на няколко съвсем прости но безспорни факти! Не мисля, че би трябвало да е проблем за всеки да я разбере. А дали му харесва или не, дали му изнася или не - това е съвсем друг въпрос! НО ТОВА Е АРИТМЕТИКА, щом някои толкова искат да смятат.

  Затова когато погледнете внимателно ще разберете защо този парламент не може да излъчи добро и стабилно правителство! И специално искам да отбележа за някои много фиксирани и критични специално само върху и на РБ, че както виждате аз тях никъде не съм ги споменал с техните 23 депутати от ... 240 общо!

 • 31
  proza avatar :-|
  proza

  "Ние ще ви подкрепим, без да искаме нищо в замяна", заявил лидерът на ДПС според участвали в срещата.
  Е на това му се вика демагогия. Едва ли има човек, който ще повярва на думите на Местан за тяхната безкористност. Тази формация е създадена да граби и да се възползва от властта, а не да се грижи за добруването на хората. Последното управление доказа на какви изнудвания са способни, когато им се предостави власт. И Борисов ще го изнудват за постове във високите етажи на властта и ще се възползват от зависимостта му от гласовете на техните депутати. Ще видим старата песем на нов глас. И всичко това на наш гръб.

 • 32
  info111 avatar :-|
  info111

  Именно тази проста сметка си бяха направили Боко-Сава и Гоце още веднага след изборите и точно затова Борисов (който в момента се явява техен говорител по съвсем разбираеми причини - другите малко са се потопили) започна т.н. преговори, където изпрати трите нефелни женици - Мента, Цецка и Румяна да "препитвали" останалите?!? с многократни напомняния, че РБ, И ЕДИНСТВЕНО И САМО ТЕ ТРЯБВАЛО ДА СИ ЗНАЯТ МЯСТОТО!

  За съжаление обаче времената се попромениха и са малко по-други отколкото отпреди десетина години и Боко не може открито и публично да се изцепи, че ... забранява изобщо да се коментират Гоце и Доган. Даже и припевът как те са по- и най-великите политици, управници и умове във Вселената вече не може да си изпее...
  Щото аритметиката - но не в парламента, а сред народа, не при 240 депутата, А ПРИ 7 МИЛИОНА БЪЛГАРИ И ОКОЛО 2 ИЗВЪН БЪЛГАРИЯ Е СЪВСЕМ ДРУГА И КОРЕННО ПРОТИВОПОЛОЖНА! Там ако няма купени, сплашени, заплашени, зависими и заблудени, тези тримата заедно сигурно ще съберат около 5-10 %, колкото са семействата и любовниците им, плюс аверите и олигарсите и техните най-близки слуги и обкръжения!
  С две думи - това е задачата, която трябва да решат. Как да продадат и да представят, че около 5% в България представляват легитимно ... ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ! И точно те ще представляват интересите на ОГРАБЕНИТЕ И ИЗМАМЕНИТЕ ОТ ... ТЯХ!
  Проблемът е, че вече почти никой не им вярва (е, при Боко все още се намира мат'рял, но той ще се стопи със страшна сила през следвашите месеци и особено през настъпващата зима...) и е много трудно, почти невъзможно да излъжеш някой, който вече добре те познава, много пъти си го лъгал и знае, че си лъжец, мошеник и дори престъпник! Колкото и упорито Цацаров и т.н. "правораздавателна система" в България да си затваря очите и да се правят на убити.

 • 33
  info111 avatar :-|
  info111

  До коментар [#31] от "proza":

  Не. не е съвсем и точно демагогия, ако трябва да сме обективни и откровени, това си е истината. Местан няма какво тепърва да иска от Боко, защото:
  Първо, Местан е слуга на Доган и изобщо не е той, който говори в пасмината ОПГ ДПС, а Доган;
  Второ - човек няма какво тепърва да поиска от някого, ако вече са се разбрали и "го е поискал", тоест е договорено...
  Трето - човек обикновено "не иска от себе си", след като Доган и Боко много отдвана са партия ( И ТУК ИСКАМ САМО ДА ОТВОРЯ ЕДНА СКОБА, ЩОМ ЩЕ СИ ПРИПОМНЯМЕ СЪВСЕМ ПРОСТИ ИСТИНИ, ЧЕ ЕДВА ЛИ ИМА НЯКОЙ В ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ ДА ВЯРВА НА ДОГАН - ВСИЧКИ ЗНАЕМ КОЛКО ПЪТИ ТОЙ СЕ ОТМЕТНА И ПРЕДАДЕ ПАРТНЬОРИТЕ СИ, ИЛИ НА ПРОСЛОВУТИЯ СЪС ЗАВЪРТАНИЯТА СИ БОРИСОВ) те няма защо и как тепърва да искат нещо един от друг, ПЪК ТО И ПУБЛИЧНО. След като не е на мат'ряла работа какво си говорят великите експерти и умове помежду си и какви далавери плетат...

  Така че когато Местан казва, че нищо предварително не са се разбрали с Борисов той не лъже, и даже и на дедектор на лъжта да го изпратят, той ще мине теста, ПРОСТО ЗАЩОТО НЕ Е ТОЙ ЧОВЕКЪТ КОЙТО ГОВОРИ В ДПС И С КОГОТО БОРИСОВ СЕ (Е) ДОГОВАРЯ(Л)! Той е мюрето, ако трябва да сме ЕКЗАКТНИ, да го кажа разбрано, така че всички да го проумеят.
  Да не говорим за сивдетелствата на техни близки и очевидци, че Пеевски открито изобщо не го бръснел и даже му се присмивал и ГО СТРАХУВАЛ!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.