"Швейцарското правило" за пенсиите е под въпрос

При индексирането им ще бъде изключен един от двата компонента на автоматичния метод - дефлацията

При идването си на власт Йордан Христосков обяви, че е застъпник на автоматичните методи за индексация
При идването си на власт Йордан Христосков обяви, че е застъпник на автоматичните методи за индексация
При идването си на власт Йордан Христосков обяви, че е застъпник на автоматичните методи за индексация    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
При идването си на власт Йордан Христосков обяви, че е застъпник на автоматичните методи за индексация    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

2.4%

ще бъде увеличението на пенсиите, ако се игнорира параметърът "дефлация"

България е на път да изостави "швейцарското правило" като метод за годишно индексиране на пенсиите за стаж и възраст. По време на пресконференция в Министерския съвет вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Йордан Христосков заяви, че компонентът "дефлация" ще бъде игнориран от формулата. Той каза, че "увеличение на пенсиите от 1 юли 2015 г. ще има при прилагане на "швейцарското правило", но реално без един от двата параметъра във формулата това вече не е същият метод.

Почти "швейцарско правило"

Освен че Христосков иска да отмени един опит за въвеждане на що-годе обективен метод за индексиране на пенсиите за стаж, той опровергава и самия себе си. Малко след поемането на поста служебен министър той заяви, че е привърженик на автоматичните методи за индексиране. Така нареченото "швейцарско правило" е точно такъв метод. При изчисляването се използват 50% от нарастването на средния осигурителен доход и 50% от промяната на индекса на потребителските цени през предходната календарна година.

Според социалния министър игнорирането на дефлацията вече е обсъдено с Министерството на финансите, одобрено е и дори е залегнало в базовия вариант на републиканския бюджет за 2015 г. "Това е по-благоприятният вариант. Но дори и да не се игнорира дефлацията, увеличение на всички пенсии ще има", категоричен е министърът. Той обясни, че в базовия вариант на бюджет 2015 е записано увеличение от 2.4%. Ако все пак новият парламент реши да промени параметрите в държавния бюджет и в бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО) и приложи правилото както е, увеличението на всички пенсии ще е с малко под 2%.

"Швейцарското правилото" залегна в бюджета за 2014 г. и бе използвано при увеличението на пенсиите от 1 юли 2014 г. Тогава се получи ръст от 2.7%. За тази година министърът очаква около 4.8% ръст на осигурителния доход, а прогнозата на финансовото министерство е за дефлация от около 1.1% в края на 2014 г.

Актуализация на всяка цена

Социалният министър заяви категорично, че една от най-важните задачи на служебния кабинет е била подготвянето на актуализацията на бюджета за 2014 г. "Ако бюджетът не се актуализира, има опасност да не могат да бъдат извършени социалните плащанията за ноември и декември", каза Христосков. По неговите думи за различни видове социални помощи до края на годината са необходими допълнително 33 млн. лв.

Министър Христосков очаква Европейската комисия (ЕК) да одобри оперативна програма "Развитие на човешките ресурси 2014 - 2020" до края на годината. "Около 8000 младежи ще започнат работа под формата на чиракуване и стажуване до края на 2014 г. по схемата за младежка заетост. За това е необходимо да осигурим авансово 5 млн. лв.", отбеляза Христосков. Той допълни, че министерството отчита намаляване на младежката безработица.

Новата оперативна програма "Фонд за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица" по всяка вероятност също ще бъде одобрена от ЕК до края на 2014 г., но през следващите два месеца не може да се очаква финансиране от ЕК. Вече има предложение за пакета от хранителни продукти, които хората трябва да получат до края на тази година. За този първи транш на помощта са необходими авансово 12 млн. лв. от националния бюджет. През януари или февруари 2015 г. ще има втори транш за още 18 млн. лв.

Приоритети

"Пред следващото правителство има два неотложни приоритета в осигурителната сфера", очерта министър Христосков. Според него трябва да се вземе решение за условията, при които ще се пенсионират работниците от първи и втора категория труд от 2015 г., и за източника за плащане на техните пенсии. По тези казуси Консултативният съвет по оптимизацията на осигурителната система изработи и предложи няколко варианта. Те трябва да бъдат разгледани и одобрени от следващия редовен кабинет.

Причина за гордост

Министър Христосков не пропусна и да си даде и добра оценка за свършеното в краткия мандат. "И през трите месеца всички социални плащания за деца, майки и хора с увреждания, за енергийни помощи и медицински изделия бяха извършени навреме", обясни той и коментира, че задачата на министерството е била да задържи безработицата на приемливи нива. "При младежката безработица има намаление, освен това около 8000 младежи ще бъдат заети по програмата "Младежка заетост", каза министърът.

20 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  wmz04371669 avatar :-|
  Благодетел
  • - 1
  • + 22

  Уважаеми Г-да от "Капитал", моля Ви, престанете да публикувате КАРИКАТУРАТА на снимката над статията повече във вашите издания! Тази Карикатура няма никаква заслуга да бъде повод не само за министър, но и повод за Вашите уважавани статии!!!

  Нередност?
 • 2
  cinik avatar :-|
  cinik
  • + 31

  Рев, рев, рев за Швейцарското правило, изведнъж се оказва, че не го искат повече.

  А спомняте ли си кой беше първият законопроект на мандата Орешарски? Припомням, това беше мораториумът върху ЗУТ в частта за разрушаването на незаконни строежи. Рев, рев, рев срещу разрушаването на бидонвилите, дойде едно дъждовно лято и тогава пороите свършиха същата работа, без да се намесва ДНСК. Къде сте, бе? Нещо да кажете, държите ли още? Нито дума отговор. На фона на 20 издавени пиарката добре им е казала, че колкото повече се оправдават, толкова по-зле...

  Нередност?
 • 3
  rumen_urumov avatar :-|
  Румен Йорданов
  • - 2
  • + 30

  Какво лицемерие на политиците,като имаше инфлация ще прилагаме швейцарското правило,като има дефлация-няма,щели да се намалят пенсиите,но нали правилото си е правило.И моят доход се намали,но ми вдигнаха минималния осигурителен доход.Така,че нека да има малко справедливост.Между другото в нашия малък град средната пенсия е по висока от заплатите на работниците заети в релното производство.

  Нередност?
 • 4
  tsvetko_51 avatar :-|
  tsvetko_51
  • - 1
  • + 8

  Има един наш израз: "Сърби, боли драго ми е".
  Та и с пенсиите е така. Но не трябва да забравяме, че нашите пенсии са направо мизерни и сме доста далеч от нива които да бъдат редуцирани с дефлацията.
  И понеже става дума и за заплатите, там също има нужда от постоянно актуализиране, разбирай повишаване, разбира се на базата на повишаване на производителността, било с подобряване на организацията, било с модернизиране на технологията. При заплатите има и още един аспект - това е сивата и черната икономика, където благодарение на двойното счетоводство статистиката отчита по ниски заплащания и дори и никакви такива.
  И докато хората които работят при тези условия е възможно да бъдат разбрани - те решават своя и на семействата си важен проблем по изхранването и издръжката, то работодателите които ги поставят в тези условия трябва да бъдат разкривани и да носят съответните административни и наказателни отговорности. Тук е мястото на различните чиновници от НОИ и разните счетоводни и трудови инспекции, за да излизат на светло все повее видове бизнес и доходи.

  Нередност?
 • 5
  today avatar :-|
  Изо Дзадзе
  • - 2
  • + 8

  Аз ако съм премиер, тоя Христосков изобщо няма да е под въпрос, директно излита.

  Нередност?
 • 7
  mickmick avatar :-|
  mickmick
  • + 9

  "При изчисляването се използват 50% от нарастването на средния осигурителен доход и 50% от промяната на индекса на потребителските цени през предходната календарна година."

  Драга редакция, може ли да ми кажете, колко трябва да е увеличението на пенсиите според това правило, ако в държавата останат на работа само 10 човека на заплата от по 5000 лева? И кой трябва да плати това увеличение? Какво е това правило, при което не се гледат събраните пари за пенсии? Защо това побългарено "швейцарско" правило не включва например увелиението на събраните пенсионни вноски, ами гледа само средния осигурителен доход, който удобно пропуска например броя на осигурените?

  Нередност?
 • 8
  mickmick avatar :-|
  mickmick
  • - 6
  • + 5

  А да и се пропуска броя на пенсионерите. И на общите пари изплащани за пенсии.


  В момента това побългарено правило реално прави сметка без кръчмар. Вдигат се пенсиите без да се каже откъде ще дойдат парите. Заради него вече половината пари за пенсии идват от бюджета. 3.5 милиарда на година вместо в подобряване на инфраструктурата, т.е. в подобряване на качеството на живот.. отиват за прекалено много пенсионери/много само така се казват, по-здрави са от много от работещите/

  Смятайте с 3.5 милиарда едната година бихме могли да си оправим магистралите, втората година с 3.5 милиарда БДЖ може да стане съвременна, третата ..с 3.5 милиарда всички пътища биха се ремонтирали основно. петата може общинските пътища да се оправят и т.н. Т.е. бихме отишли в съвсем друга категория държава и тогава и икономиката ще е съвсем друга категория, ще има и работа и пари за пенсии, без да се взима от бюджета.

  Нередност?
 • 9
  mich avatar :-|
  mich
  • - 1
  • + 9

  Какво толкова се притеснявате за тия пенсии ? След едно поколение сегашните вече няма да ги има а бъдещите ще са доста повече но няма да имат стаж за пенсия а само възраст . Та какви пенсии , какви 5 лв. ???

  Нередност?
 • 10
  mich avatar :-|
  mich
  • + 10

  ....и изобщо пенсионното осигуряване е най–голямата и узаконена пирамида. Постъпленията са малки и сега рухва и ту увеличават възрастта или се мъчат да компенсират с нещо друго

  Нередност?
Нов коментар