Двама лекари станаха национални "мултиконсултанти"

Директорът на правителствена болница проф. Любомир Спасов и кардиологът от "Сити клиник" доц. Иво Петров ще консултират по две специалности

Директорът на правителствена болница проф. д-р Любомир Спасов има още две нови задължения, освен да управлява клиниката и да оперира.
Директорът на правителствена болница проф. д-р Любомир Спасов има още две нови задължения, освен да управлява клиниката и да оперира.
Директорът на правителствена болница проф. д-р Любомир Спасов има още две нови задължения, освен да управлява клиниката и да оперира.    ©  Георги Кожухаров
Директорът на правителствена болница проф. д-р Любомир Спасов има още две нови задължения, освен да управлява клиниката и да оперира.    ©  Георги Кожухаров
Това са хората, които определят и клиничните пътеки в съответната област, по които плаща здравната каса.

Определянето на националните консултанти винаги предизвиква изключителен интерес сред медиците. Причината е, че обикновено това са най-добрите лекари в специалността, към които трябва да се обръщат всички специалисти, ако търсят мнение за тежко болен пациент. Националните консултанти са длъжни да се отзоват на повикване в тежки ситуации, а освен това те са тези, които поставят основните  медицинските стандарти в специалността и съдържанието на клиничните пътеки, по които плаща здравната каса.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
3 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  antipa avatar :-(
  D-r D
  • - 5
  • + 2

  "...Според публикация на "Капитал" за обществена поръчка в клиниката от данни, предоставени от Министерския съвет, става ясно, че болница "Лозенец" все пак има задължения, въпреки че получава непрекъснати субсидии от правителството и плащания от здравната каса..."

  Нямам отношения с клиника "Лозенец".
  Но след като прочетох 3-4 пъти цитираното изречение, не се сдържах, защото е много видима иронията на авторкат: "болница "Лозенец" все пак има задължения"...

  Уважаема г-жо Николова,
  Всяка болница има "задължение" да спасява животи.
  Ако имате възражения към ангажиментите на д-р Спасов, моля, насочете ги към него или към институциите, които му ги възлагат, а не омаскарявайте цялата болница с все персонала й.

  Не много достойно е да подхвърляте намеци, че болница "Лозенец" се финансира от рога на изобилието и "получава непрекъснати субсидии от правителството и плащания от здравната каса."
  Да, болницата получава плащания от бюджета на МС, защото обслужва правителството, и висшия държавен ешалон, а НЗОК плаща болничното лечение по здравни пътеки на здравно осигурените граждани.
  Всеки здравно осигурен български гражданин с направление за болнично лечение може БЕЗПЛАТНО да получи помощ в тази и всички останали български болници.

  Нередност?
 • 2
  oyh53308658 avatar :-|
  oyh53308658

  1. Хората умират най- много от болести във възка със сърцето и даже е норма да има двама консултанти.
  2.Дело за смърт, причинена от лекар всеки може да заведе. Но само който всеки ден се среща със смъртта, може да каже дали някой е виновен толкова много,че да лежи в затвора. не бива да сме безразлични към смъртта, но не може всеки лекар по най- лесния начин да бъде вкаран в затвора. "Всички сме грешни ". Вкл. Лекарите.
  3.Другото е въпрос на пари , когато лекарят има застраховка ,дай да вземем от нея. Ми давайте повече ,да се правят големи застраховки като в САЩ и си вземайте.
  4.Колкото до преразходите ,има във всички болици ,но скоро няма да се спрат .
  Дай , боже всекиму консултант от списъка на МЗ ! - мисля ,че е добре за това да се борим .

  Нередност?
 • 3
  oyh53308658 avatar :-|
  oyh53308658

  Защо ли тук няма изказвания на Българи от чужбината.
  Също на : [#6] от "cinik":, инфо 111 .
  Цялата плеяда много знайковци

  Нередност?
Нов коментар