Какво пише в програмната декларация на ГЕРБ и РБ

Двете формации са се обединили около приоритети в 20 области

Радан Кънев и Румяна Бъчварова обявиха във вторник, че ГЕРБ и Реформаторският блок са постигнали съгласие за структурата и състава на кабинета
Радан Кънев и Румяна Бъчварова обявиха във вторник, че ГЕРБ и Реформаторският блок са постигнали съгласие за структурата и състава на кабинета
Радан Кънев и Румяна Бъчварова обявиха във вторник, че ГЕРБ и Реформаторският блок са постигнали съгласие за структурата и състава на кабинета    ©  Юлия Лазарова
Радан Кънев и Румяна Бъчварова обявиха във вторник, че ГЕРБ и Реформаторският блок са постигнали съгласие за структурата и състава на кабинета    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Дългосрочна стратегия за реформа на правосъдната система, въвеждане на електронно управление, запазване на валутния борд до влизане в еврозоната, нов закон за училищното образование. Това са част от приоритетите, за които са се разбрали ГЕРБ и Реформаторският блок в програмната си декларция, научи "Капитал" от свои източници. Тя ще бъде вписана в коалиционното споразумение между двете формации, а други партии ще могат да я подкрепят след покана от страна на ГЕРБ или на РБ. В сряда документът ще бъде предоставен на Патриотичния фронт и на АБВ.

Ключовите области и приоритети бяха уговорени в неделя на поредната среща между двата преговорни екипа. Днес формациите се обединиха около общ кабинет с премиер Бойко Борисов.

Общи мерки във финанасите

В програмната си декларация двете формации са поели ясен ангажимент за курс към еврозоната, включване в Европейския банков съюз и запазване на борда. Повечето от мерките в областта на публичните финанси обаче са прекалено общи и звучат бланкетно. Липсва конкретика как може да се постигнат, а някои противоречат с икономическите реалности и досега заявените намерения на партията с най-голяма тежест в коалицията - ГЕРБ.

Така например заявката за ниски нива на бюджетен дефицит и номинален размер на публичния дълг, звучат странно на фона на предстоящата актуализация на бюджета, която по всичко личи, че ще вкара страната в процедура по свръхдефицит. В публикуваната днес прогноза на Европейската комисия, тя очаква фискалното представяне да продължи да се влошава през 2015 и 2016 г. и България да отчете дефицити от съответно 3.7% и 3.8%, заради забавянето на растежа и съответно на данъчната основа.

Засега не са ясни и конкретните идеи на новия кабинет за належащите решения около КТБ. В програмната декларация не се предвижда специално законодателство в стил предложението Цонев-Пеевски, но има идеи за "нормативно регламентираната публичност на кредитната история на КТБ и нейните клиенти", без да е ясно как точно може да стане това.

Предвижда се още обединяване на НАП с Агенция Митници, което трябва да доведе до повишаване на приходите. При такава реформа обаче неминуемо има и период на напасване, при който може да има трусове с фиска. Същото може да се каже и за друга идея от декларацията - финансовата децентрализация и делегиране на правомощия на общините, което макар само по себе си да е отдавна обсъждана и логична стъпка, крие рискове, ако се направи без ясен план.

"Южен поток" само при икономически ползи

По отношение на енергийния сектор приоритетите на ГЕРБ и РБ имат два акцента - енергийните субсидии да обхванат половин милион домакинства (т.е. три пъти повече от сегашния брой) и да се случи мащабна национална програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради. Тези мерки бяха част и от предизборната програма на ГЕРБ и са предвестник на по-радикални действия в сектора.   

Другите три важни момента в енергетиката са приоритетът на енергийната ефективност пред изграждането на нови мощности (мярката е насочена най-вече срещу възобновяемите източници на енергия), подкрепата на нови мощности, които са възможно най-евтини и без предоставяне на държавни или корпоративни гаранции (това може да се тълкува като спирачка за новите мощности в АЕЦ "Козлодуй") и обещание за либерализиране на пазара на енергия (което така или иначе трябва да е факт от средата на 2015 г.).

Интересна е позицията за "Южен поток". По информация на "Капитал" в програмната декларация текстът е допълнен с това, че проектът може да получи подкрепа не само, ако е в пълно съответствие с европейското законодателство (както гласеше програмата на ГЕРБ), но и при доказани икономически ползи. Добавката беше по настояване на Реформаторския блок.

Дългосрочни реформи в правосъдието

Двете партии са се съгласили парламентът да приеме дългосрочна стратегия за реформа на системата, с цел тя да гарантира независимост и справедливост в обществото. Не е ясно дали като основа за тази стратегия ще бъде използван представения от служебното министерство на правосъдието документ. Предвиждат се и промени в Закона за съдебната власт, които да

разделят кадровите правомощия на Висшия съдебен съвет от съдебен съвет по отношение на съдиите и прокурорски съвет по отношение на прокурорите.

ГЕРБ и РБ са записали и въвеждането на ефективни оценки за работата на магистратите, на базите на които да става кариерното израстване. Други промени ще бъдат насочени към "ефективно дисциплинарно производство", както и към засилване на ролята на съдийските събрания във взимането на управленски решения. Предвижда се още гарантиране на пряк избор на членовете на Висшия съдебен съвет и Висшия прокурорски съвет от квотите на съдиите и прокурорите.

В програмната декларация е заложено и намирането на "широк консенсус" за промяна на конституционния модел на съдебната власт, включително и по отношение на времевата рамка, в която да бъдат приети конституционните промени, предвиждащи създаване на Висш съдебен съвет и Висш прокурорски съвет.

Именно през конституционни промени може да стане и другата мярка - оптимизиране на парламентарната квота във Висшия съдебен съвет с цел подсигуряване на безпристрастността и професионализма на членовете му.

По отношение на прокуратурата се предвижда въвеждането на механизъм, който да осигури публичност, прозрачност и обществен контрол върху работата на главния прокурор. Механизми се планират и за отзоваване на главния прокурор и председателите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд. Има идея и за създаване на силна специализирана прокуратура, която да разследва приоритетно корупцията и злоупотребите по високите етажи на властта.

Записани са още мерки за законово гарантирана процедура за публични изслушвания и оценка на рисковете за зависимости на кандидатите за управленски позиции в съдебната власт, както и за случайното разпределение на делата.

Отделяне на ГДБОП от ДАНС

В сферата на сигурността и вътрешния ред ГЕРБ и РБ са се разбрали за "нова законодателна уредба за всички служби за сигурност", структурни промени и отделяне на ГДБОП от ДАНС и възстановяване на конкурсното начало за издигане в кариерата и назначаване на ръководни длъжности. Други мерки са насочени към контрол на незаконната миграция, приемане в Шенген и изготвяне на анализ на МВР с цел оптимизиране на дейността на министерството.

Добри пожелания в образованието и здравеопазването

В двете важни, но силно нереформирани публични сфери - образование и здравеопазване, двете партии не са стигнали до конкретика. В програмната им декларация има много добри пожелания - инвестиции в кадри, въвеждане на електронна здравна карта, преструктуриране на спешната помощ, нов закон за училищното образование, връзка между университетите и бизнеса, но без да е ясно как точно ще се осъществят те. В здравеопазването е предвидено преструктуриране на здравната каса, но не и демонополизирането й, което е от ключова важност за сектора.

В образованието ГЕРБ и РБ са предвидили да има "равнопоставеност и конкуренция на всички форми на училищно образование", което може да се тълкува като въвеждане на субсидия за частните училища. Съмнително е обаче дали такова предложение би минало през Народното събрание. Двете формации предвиждат още да има външна програмна акредитация на висшите училища от европейски институции и обвързване на поне половината от субсидията за университетите с качеството на обучението.

Вероятно заради очакваната подкрепа от Патриотичния фронт, сред приоритетите в програмната декларация е намерило място и формирането на "национално самочувствие и патриотичен дух".

Дългоочакваният закон за средствата от ЕС

В програмната декларация се обещава създаването на дългоочаквания закон за средствата от ЕС, който да регулира и изчисти системата за управление на фондовете. Още миналото правителство на ГЕРБ го подготви, но кабинетът "Орешарски" го изостави напълно. Предвижда се и опростяване на правилата и процедурите, по които ще се кандидатства и одобрява проектното финансиране.  

В сферата на обществените поръчки се заявява навлизането на електронните поръчки и най-вече стандартизирането на типови документи (което ще помогне на общините, които от години са забатачени в проблеми с поръчките).

По един милиард лева годишно за Северозападна България

По информация на "Капитал" в програмата декларация на двете партии е записан и ангажиментът за отделяне на по един милиард лв. годишно за съживяване на Северозападна България.

Интересен момент е и планът да се разработят "културни политики за интегриране на българските общности в чужбина", на фона на печалната слава на Държавната агенция за българите в чужбина от последните седмици.

24 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  info111 avatar :-|
  info111
  • - 6
  • + 66

  Аз бих желал след като РБ и ГЕРБ са се споразумяли, ВМЕСТО ДЕКЛАТАЦИЯ, пък била тя и програмна, още повече и след като са избрали и съгласували предложенията си за правителство и министри ДА НИ ПРЕДСТАВЯТ И КОНКРЕТНАТА СИ ПРОГРАМА СЪС СЪВСЕМ КОНКРЕТНИ СТЪПКИ И СРОКОВЕ В ОБЛАСТИТЕ, КОИТО СА ДЕФИНИРАЛИ, ОСОБЕНО В ГЛАВНА ПРОКУРАТУРА, ПРОКУРАТУРАТА, СЪДЕБНАТА ВЛАСТ, ДАНС, ФОНАНСОВОТО РАЗУЗНАВАНЕ, КФН,...
  И конкретно - какво правят с такива като Цацаров, Петьо Еврото, Иван Искров, Писанчев, Мавродиев,...и шайките им?
  С две думи - КАКВО КОНКРЕТНО ПРАВЯТ С ОРГАНИЗИРАНАТА ПРЕСТЪПНОСТ ВЪВ ВЛАСТТА, ПРОКУРСТУРАТА, СЪДА? ОЩЕ ОТ ПЪРВИЯ ДЕН КОГАТО НОВОТО ПРАВИТЕЛСТВО СЕ ЗАКЪЛНЕ!
  Защото нов бардак със стари курви не ставал, казва народът.

  Нередност?
 • 2
  yessir avatar :-|
  yessir
  • - 8
  • + 15

  Само административни реформи, но те не водят до икономически ръст, намаляване на безработицата и повишаване на доходите. Основен проблем номер едно за населението (вашият работодател) са доходите и само доходите. Само "нов закон за училищното образование, връзка между университетите и бизнеса" ми се струва адекватно.
  Не виждам нищо за приоритетното изграждане на транспортна инфраструктура, на индустриални паркове, привличане на чужди инвестиции, подпомагане на дребния и среден бизнес, съкращаване на държавната администрация и др. важни мерки.
  А това за Северозападна България си е чиста глупост и се превърна в клише. Не е само СЗ България, има и други не по-малко бедни райони на страната, за които обаче никой не говори. ЮЗ България например - вижте какви са заплатите там и безработицата в повечето общини.

  Нередност?
 • 3
  ham avatar :-|
  ham
  • - 9
  • + 14

  Пенсионната Реформа е ключова за възстановяване на справедливостта,а с това и със стъбилноста на системите!Тия нещо не ми вдъхват доверие!

  Нередност?
 • 4
  rosiraycheva50._ avatar :-|
  Роси
  • - 3
  • + 15

  Да почват да я изпълняват.Няма време за губене и без много приказки,интервюта и ходене насам натам.Удоволствията после.

  Нередност?
 • 5
  quomentator avatar :-|
  quomentator
  • - 3
  • + 21

  Националното самочувствие и патриотичен дух ще се появят от само себе си като се изкърти #Кой от властта.

  Нередност?
 • 6
  roum avatar :-|
  roum
  • - 8
  • + 16

  Програмата може да не е идеална и такава, каквато се иска на един или на друг човек, може още да няма конкретизацията, каквато ни се иска , но е Добро начало за започване на къртовска и упорита работа в посочените приоритети, защото повече няма никакво време - държавата си отива, потъва - не само заради едногодишния погром на БСП, ДПС, Атака и сламеното правителство на Олигархски, но и от изпадането в безвремие заради политическата криза.
  На работа, хора!

  Нередност?
 • 8
  petkata1 avatar :-|
  petkata1
  • + 11

  До коментар [#1] от "info111":

  Точно така. Да се предостави тази програмна декларация на обществото.
  Да се представи с ПОДПИСИ на отговорните от партиите. Та да се види какво ще се прави.

  Нередност?
 • 9
  realismisthename avatar :-|
  realismisthename
  • - 4
  • + 3

  До коментар [#7] от "mich":

  Поемай тая щета в комунистическия джуруляк, Пижо :)

  Нередност?
 • 10
  tsvetko_51 avatar :-|
  tsvetko_51
  • - 1
  • + 4

  До коментар [#1] от "info111":

  Поне това което ух няколко пъти беше следното: това е декларацията, като основа за сключване на коалиционно споразумение, а правителството ( ако и когато стане такова) ще изготви конкретна програма със срокове, мерки и отговорности.
  Лично аз бих предпочел и в писанията си преди изборите, доколкото опцията управление РБ/ГЕРБ за мен беше на практика единствено възможната опция, да имат предварително подготвена такава подробна програма, но очевидно че желанието всяка партия и коалиция да запазят своя отчетлив профил, ги е въздържал от това нещо.
  И аз съм сред тези, които не смятат че ако няма правителство, ще трябва да закрием държавата, но не трябва и да подценяваме възможността едни нови поредни избори да доведат до още по неприятни за нас резултати.
  Така или иначе, ние може да си пишем и оценяваме, според вижданията си и пристрастията си, но аз имам някои житейски правила и едно от тях е: "Който иска всиччко, не получава нищо":).

  Нередност?
Нов коментар