С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
8 5 ное 2014, 20:08, 4522 прочитания

Коментари Daily - 5 ноември

ДПС предупреждава "в контекста на Украйна и ИДИЛ"; Внезапната загриженост на Местан; Моделът #Кой трябва да отиде зад решетките; 1989 - преди и след в графики

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
ДПС предупреждава

В контекста на Украйна и ИДИЛ


От писмо на лидера Лютви Местан до председателя на ЕНП Жозеф Дол

С безпокойство наблюдаваме как веднага след вашето отпътуване от България опитите за сближаване във формула за общо управление между ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт продължиха и дори представители на ПФ неприкрито заявиха, че целта на подновените срещи и евентуално партньорство е изолацията на либералната партия ДПС по пътя на етно-религиозната нетърпимост и омраза.

Създаването и поддържането на разломи чрез противопоставяне на етноси и конфесии е практически взривяване на гражданското общество и подриване на върховенството на закона чрез замяна на политиката на интеграция с политика на дискриминация и сегрегация. Подобен род политики са особено рискови на Балканите, особено в контекста на цивилизационните разломи, пред които е изправен светът сега (Украйна, ИДИЛ и пр.).За нас е особено важно българското общество със свои демократични ресурси, но и с помощта на демократичните европейски партии да намери сили и да се противопостави на легитимирането на националпопулизма като "модерен патриотизъм".

За нас ще бъде политически полезно и граждански особено ценно диалогът, който започнахме в София, да бъде продължен и на европейско равнище между ЕНП и АЛДЕ. Примерът на проблемите на България и опитът на либералната партия ДПС като генератор на българския етнически модел могат да бъдат добра основа за диалог не само по българските, но и по сложните проблеми от целия Балкански регион, който, макар и със закъснение, очаква пълноценното сбъдване на своята евроинтеграционна мечта – да живеем заедно с различията си в една обща, обединена Европа.

Реакция

Внезапната загриженост на Местан

Боряна Димитрова, агенция "Алфа Рисърч", пред БНР

Ако има нови избори, в най-голяма степен ще загубят подкрепа ГЕРБ, Реформаторският блок и БСП, докато крайните радикални партии "Атака" и Патриотичният фронт имат шанс да подобрят своя резултат. Една ниска избирателна активност, която може да се очаква при бързи следващи избори, ще доведе единствено до увеличение на тежестта на ДПС, т.е. точно онова, което в най-голяма степен пречи на съставянето на правителството.

Виждаме, че най-големите препъникамъни при съставянето на сегашното правителство са точно в тези партии, които при скорошни избори биха увеличили своята тежест и биха направили съставянето на следващото правителство още по-трудно.

Сегашната ситуация е с много неизвестни и много рискове, но още повече проблеми ще има, ако не бъде съставен кабинет. Той ще е със сложна парламентарна подкрепа, под един много жесток парламентарен, медиен и граждански контрол - и това след годините безотговорно управление бих казала, че е добро.

Най-странното в поведението на ДПС е внезапната поява на словосъчетанието "евро-атлантическа ориентация на страната", което г-н Местан многократно използва, за да обоснове подкрепата си или не към правителството. Една година ДПС беше коалиционен партньор на БСП и - проверявах в интернет - нито веднъж лидерът й не е изразил съмнения за отклоняването на евро-атлантическата ориентация на страната, а поводи имаше не един или два.

Позиция

Моделът #Кой трябва да отиде зад решетките

От коментар на Веселин Желев в clubz

Икономическата прогноза за България на Европейската комисия показва какво ще ни струва моделът #Кой и поставя въпроса: Кой ще плати - буквално и политически. Накратко, растежът догодина се забавя двойно, потреблението, инвестициите и трудовият пазар остават потиснати, публичните финанси рязко се влошават без перспектива за подобрение през следващите две години. Бюджетните дефицити ще растат над разрешения европейски таван, а публичният дълг след през 2016 се очертава над 30 на сто от БВП, почти двойно спрямо 2010 г. От положителен пример за финансова стабилност България се превръща в отрицателен за по-малко от пет години. Здравата основа за евентуално икономическо възстановяване беше пропиляна. Вместо необходимите структурни реформи - в секторите енергетика, социално осигуряване, здравеопазване, образование, администрация и правосъдие, беше отвързано харченето без икономическа обосновка и с неприкрити политически мотиви: да си купим избиратели с по-ниски цени на тока и с национализация на загубите, да построим геополитически енергиен проект независимо от цената му и т.н.  Тенденцията на прогресивно задлъжняване започна още при ГЕРБ и стигна върха си при кабинета на Орешарски.

Олигархичният грабеж чрез КТБ е не само причина за наднормения бюджетен дефицит. Той ще бъде и спирачка на растежа, защото "местните банки ще затегнат стандартите за кредитиране и това ще потисне инвестициите на фирмите".

Ако сегашните политики не бъдат променени,  България няма да избегне процедура за прекомерен дефицит - ще ни бъде даден едногодишен срок да го вкараме в 3-те процента, ще ни бъдат предписани мерки за намаляване на разходите и увеличаване на приходите и списък с политически непопулярни структурни реформи, а от Брюксел ще наблюдават как ги изпълняваме. Ако не ги спазваме, ще отреже достъпа на страната ни до еврофондовете. А без тях в българските условия инвестиции и растеж просто няма.

Как се намалява публичен дефицит като дял от БВП, когато последният не расте? Краткият отговор е: много болезнено. Общата несигурност и очаквана политическа нестабилност гони и външните инвеститори. Следващият премиер неизбежно ще трябва да поиска от българите нови жертви. А това означава, че и въпросът за политическата и съдебната отговорност да стигнем дотук става незаобиколим.

Моделът #Кой има конкретни олицетворения. Те трябва да отидат зад решетките, ако искаме страната да се стабилизира. Иначе не виждам какво би спряло улицата да раздаде своето правосъдие.


Преди и след 1989 г. в графики

За 25 години - кръгом в националния доход на човек

От поредица на Георги Ганев на сайта на Центъра за либерални стратегии

Този месец се навършват 25 г. от началото на сериозни промени в българското общество след 45 години власт на БКП и 35 - лично на Тодор Живков. Годишнината е приблизително едно поколение и съответно добър повод за поглед върху случилото се и случващото се.

В случая илюстрираме динамиката на реалния национален доход на човек от населението в България спрямо средния в света. Сравнението е направено в диапазона 1965-2013 - точно толкова години преди 1989, за колкото има данни след това.

Източникът на данните е Total Economy Database на The Conference Board, която е продължението на огромната работа на Ангъс Медисън, съхранявана в Университета в Грьонинген. Конкретният показател е реалният БВП на човек от населението, изразен в константни условни EKS (Èltetö-Köves-Szulc) долари от 2013 с преизчислени покупателни паритети от 2005. 

За периода след 1989 нещата изглеждат интуитивно ясни - значителен спад до 1997, след това значително нарастване и нов спад след началото на световната криза. По-интригуващи и със сигурност по-неизвестни са данните за последния четвърт век до 1989. Там са ясно видими два периода.

Първоначално има значително нарастване на относителния български доход до средата на 70-те (пикът е през 1975 г., когато реалният среден български доход на човек по покупателна способност е бил почти 25% над средния световен). След което значителен спад до самия край на "реалния социализъм". Всъщност неудържимият спад започва поне от 1982 г., а не от разделната 1989-а.

Особено любопитен е фактът, че по този показател разлика между 2013 и 1989 всъщност почти няма.

След "Елитът на крака при ПИК"

Това ли са ви стандартите и моралът?

От декларация на Асоциацията на европейските журналисти - България, Мрежа за свободно слово и фондация "Медийна демокрация" Изразяваме възмущение от заявената подкрепа за агенция ПИК от страна на председателя на Народното събрание Цецка Цачева, главния прокурор на Република България Сотир Цацаров, председателя на ВАС Георги Колев и други представители на държавни институции и политически партии. Държим да отбележим, че това е медия, която не е подписала Етичния кодекс на българските медии и не само не спазва, но и редовно грубо нарушава записаните в него стандарти.

В писмото си Сотир Цацаров подчертава "професионализма" на работещите в агенцията. Позволяваме си да му припомним, че неотдавна тя публикува снимка на напълно невинен човек, набеждавайки го за извършител на жестоко убийство. Изключително притеснително е, ако главният прокурор и председателят на парламента споделят подобни стандарти за професионализъм.

Бихме искали да попитаме публичните личности одобрявате ли начина, по който агенцията отрази трагедията на самозапалилата се жена пред президентството в понеделник. Харесаха ли ви снимките, които публикува като илюстрация към крайно манипулативния си текст по случая? Смятате ли, че това е поведението, към което трябва да се придържат българските медии?

Нещо повече - явните демонстрации на подкрепа и близки отношения между политици и медии, на които често ставаме свидетели у нас, са недопустими за едно демократично общество и компроментират ролята на журналистиката като "куче пазач" и коректив на властта. А високата оценка за медии, нарушаващи журналистическата етика, отново поставят въпроса за морала в управлението на страната.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Етикети: ДПС КТБ ПИК

Прочетете и това

Правителството призовава връщащите се от Италия към доброволна карантина 6 Правителството призовава връщащите се от Италия към доброволна карантина

До края на седмицата ще се приберат 10 хил. души, има 2000 теста за коронавирус, ще се прилагат само на хора с температура и начална пневмония

24 фев 2020, 2018 прочитания

Вечерни новини: Ситуацията с коронавируса е на крачка от пандемия, България също се подготвя Вечерни новини: Ситуацията с коронавируса е на крачка от пандемия, България също се подготвя

И още: Прокуратурата ще разследва барселонската история около Борисов, твърденията на Ханке за корупция, заменките и още; Утре ще бъде представен новият модел за електроенергийния пазар

24 фев 2020, 4514 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Политика" Затваряне
Медии с фалшиви гласове

Политическият натиск и автоцензурата се задълбочават, показва изследване на фондациите "Репортер" и "Конрад Аденауер"

Още от Капитал
Фокусът с цените на тока

Защо в България борсовата електроенергия е хем най-скъпа, хем най-евтина

10 мита за еврото

Не, цените няма да се вдигат, курсът на лева няма да се променя и още няколко отговора на най-популярните заблуди за влизането в еврозоната

Нов цигарен връх

Rothmans е на път да стане най-търсената марка на пазара

Отчети това

Как умните електромери могат да намалят сметките за ток

"Мишу", анимационният филм за отговорността ни към природата

Това е вторият филм на Вера Траянова и Милен Витанов, селектиран за участие на "Берлинале"

Кино: "Малки жени"

Дързост и покорство във време на пробуждане

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10