По формулата 2+2: Кабинетът подреден

Обявяването му съвпадна с добрата новина за гарантираните влогове в КТБ

Борисов и лидерите на партиите, които подкрепят кабинета, посетиха президентството, за да връчат на Плевнелиев папката с имената на министрите
Борисов и лидерите на партиите, които подкрепят кабинета, посетиха президентството, за да връчат на Плевнелиев папката с имената на министрите    ©  Юлия Лазарова
Борисов и лидерите на партиите, които подкрепят кабинета, посетиха президентството, за да връчат на Плевнелиев папката с имената на министрите
Борисов и лидерите на партиите, които подкрепят кабинета, посетиха президентството, за да връчат на Плевнелиев папката с имената на министрите    ©  Юлия Лазарова
Ивайло Калфин ще е вицепремиер, министър на енергетиката - Теменужка Петкова, а служебният на транспорта Николина Ангелкова поема туризма.

Точно месец и един ден след парламентарните избори кабинетът вече е договорен и парафиран и ако нищо извънредно не се случи, правителството трябва да бъде гласувано от парламента в петък. След дълги преговори, съпътствани с обрати и напрежение, окончателната формула на бъдещото управление е "коалиция 2+2". В нея кабинетът е на малцинството - скрепено с подписаното в сряда коалиционно споразумение между ГЕРБ и Реформаторския блок, а парламентарно мнозинство ще осигурят още две партии - Патриотичният фронт и АБВ, които от своя страна подписаха програмната декларация за управлението.

След като подписите бяха положени, кандидат-премиерът Бойко Борисов и лидерите на партиите, които подкрепят кабинета, отидоха в президентството, където Борисов връчи на Плевнелиев папката с имената на министрите, а държавният глава потвърди, че е получил изпълнен мандата за управление. Той увери, че още същия ден ще подпише указа, с който предлага на парламента да одобри новото правителство. Обявяването на новата власт съвпадна с новината за отнемането на лиценза на КТБ, което ще позволи да започне изплащането на гарантираните влогове в банката.

Патриотичният фронт и АБВ до последно се колебаеха за подкрепата си, като настояваха техни приоритети да бъдат заложени в управленската програма, което в крайна сметка се случи, а лидерът на АБВ Георги Първанов коментира, че в програмната декларация са влезли много "червени линии". Според подписаните документи партията му ще е партньор само на ГЕРБ, а освен социален министър Ивайло Калфин ще е и вицепремиер, отговарящ и за демографската политика. 

Нови имена

Сред първоначално обявените имена на министрите междувременно бяха настъпили промени. Вместо Делян Добрев енергиен ще е Теменужка Петкова, а служебният министър на транспорта Николина Ангелкова поема туризма. Теменужка Петкова бе директор на Агенцията за държавна финансова инспекция от 2010 до 2013 г.  Неин доклад за нарушения на ЧЕЗ послужи за идеята лицензът на дружеството да бъде отнет.  Тя бе уволнена от министъра на финансите в кабинета "Орешарски" Петър Чобанов, а досега беше зам.-министър на финансите в служебния кабинет.

Исканията на ПФ и АБВ

Няколко искания на Патриотичния фронт са удовлетворени, но с по-меки формулировки. Така например искането социални помощи да ползват само семейства с до три деца, очевидно насочено срещу ромските общности, е записано в частта за социалната политика като "висок интензитет на подпомагане до трето дете". Друг подобен текст е в "Мерки за ограничаване на битовата престъпност, полицейско присъствие в населените места със завишена концентрация на престъпления. Видеонаблюдение в критичните райони".

Промяната на режима за износ на дървесина е отбелязана като "законодателни мерки за ограничаване на незаконната сеч на българските гори. Намаляване на обема на търговията със сурова дървесина след оценка на икономическия ефект; при необходимост – налагане на мораториум".

Искането за оградата по турската граница е записано пряко: "Доизграждане на съоръженията, възпрепятстващи незаконното преминаване на южната граница".

Част от исканията на АБВ също са формулирани така, че да не създават конфликт между партийните приоритети. Настояването за промяна на данъчната система и замяната на плоския данък с прогресивно облагане е под формата на "Детайлен икономически анализ и обществен дебат за цялостна данъчна политика". В социалната част съвсем нов текст предвижда "въвеждане на данък върху операциите на капиталовите пазари", както и "законодателство за ограничаване на участието на офшорните компании в българската икономика".

Очевидно с цел да се угоди на АБВ е включено запазване на уредбата за пенсиониране на работещите първа и втора категория, но с кратък хоризонт - "до приемане на цялостна пенсионна реформа през 2015 г.". В текста за продължаването на пенсионната реформа пък е добавено, че тя ще е съобразена "с демографските и социално-икономическите характеристики на страната".

Нови текстове в декларацията

В програмата има и още няколко нови точки като: "Подкрепа за създаване на инвестиционен фонд за високотехнологични производства чрез публично-частно партньорство и постепенно изтегляне на участието на държавата след успешното им развитие", "Ограничаване на риска при фалит на малки и средни предприятия и на последствията за предприемачите. Насърчаване на втори шанс за предприемачество", "Достъп до електронен път на информацията, с която разполагат публичните институции, и прилагане на европейското законодателство за пазарно използване на публичната информация", "Възможност за почасова работа и въвеждане на минимално почасово заплащане", "Преференциално подпомагане на младите фермери, на дребните производители и производителите, които увеличават добавената стойност на селскостопанската продукция и създават работни места" и др.

В частта за отбраната е интересно, че в точката "Развитие на способностите в рамките на Национална програма, приета от Народното събрание" е изпаднало името на самата програма, което присъстваше в предходния вариант от 2 ноември - "България в НАТО и Европейската отбрана 2020". Това е програмата, изготвена от служебния министър на отбраната Велизар Шаламанов, а новият текст води на мисълта, че одобрената програма може да бъде не неговата, а друга.

 
Министрите във втория кабинет "Борисов"

Министър-председател: Бойко Борисов (ГЕРБ)

Вицепремиер по коалиционна политика и държавна администрация: Румяна Бъчварова (ГЕРБ)

Вицепремиер по европейските въпроси и механизма за сътрудничество и проверка: Меглена Кунева (Реформаторски блок)

Вицепремиер по еврофондовете и икономиката: Томислав Дончев (ГЕРБ)

Вицепремиер и министър по демографската и социалната политика: Ивайло Калфин (АБВ)

Министър на икономиката: Божидар Лукарски (Реформаторски блок)

Министър на енергетиката: Теменужка Петкова (ГЕРБ)

Министър на туризма: Николина Ангелкова (ГЕРБ)

Министър на финансите: Владислав Горанов (ГЕРБ)

Министър на  транспорта, информационните технологии и съобщенията: Ивайло Московски (ГЕРБ)

Министър на  земеделието: Десислава Танева (ГЕРБ)

Министър на регионалното развитие: Лиляна Павлова (ГЕРБ)

Министър на околната среда: Ивелина Василева (ГЕРБ)

Министър на здравеопазването: Петър Москов (Реформаторски блок)

Министър на образованието: Тодор Танев (Реформаторски блок)

Министър на вътрешните работи: Веселин Вучков (ГЕРБ)

Министър на външните работи: Даниел Митов (влиза от квотата Реформаторския блок)

Министър на правосъдието: Христо Иванов (влиза от квотата на Реформаторския блок)

Министър на отбраната: Николай Ненчев (Реформаторски блок)

Министър на културата: Вежди Рашидов (ГЕРБ)

Министър на спорта: Красен Кралев (ГЕРБ)
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


42 коментара
 • 1
  alex_yordanov avatar :-|
  alex_yordanov

  Министър на икономиката: Божидар Лукарски


  Евала Бойко. Ти можеш.

 • 2
  ypa avatar :-|
  ypa

  16 министъра, един премиер, 4-ма заместници, умряла икономика, емигрираща работна ръка, топяща се, застаряваща нация... Пир по време на чума. А можеше да имаме малка, стегната държава, в която има:
  1. министерство на сигурността (отбрана, вътрешни работи, бедствия, аварии и т.н.),
  2. на инфраструктурата (пътна, транспортна, комуникационна, енергийна и водна инфраструктура),
  3. на околната среда (земеделие, гори, селско стопанство, биоразнообразие, туризъм, енергийна ефективност и всякакви подобни),
  4. министерство на правосъдието,
  5. министерство на просвещението (образование, наука, култура, иновации, информационни технологии, малцинства...),
  6. на финансите
  7. външно
  8. здравеопазване (където влиза и спорта, и контрола върху храните).
  Готово.
  На икономиката министър не и трябва, нейният просперитет трябва да е приоритет на министър председателя (9-ти в списъка). Ако не върви икономиката кабинетът подава оставка.
  От социалното също не виждам никакъв смисъл, при условие, че има профсъюзи, отделят се пари от бюджета за църквата и имаме и образование, което да обучава безработните.

 • 3
  miroslavb avatar :-|
  miroslavb

  До коментар [#2] от "ypa":

  "министерство на сигурността (отбрана, вътрешни работи, бедствия, аварии" ... От такива размити министерства няма да спестиш. Няма да има ефект ако ги събереш на едно. По-добре да се види какво изобщо не е нужно.

  Да кажем че няма нужда от министерство на Туризъм. Туризъм ще има и без специално министерство. Същото и за малцинствата. Същото за енергийна ефективност - няма нужда държавата да се занимава с това.

 • 4
  vaskeh avatar :-(
  vaskeh

  Няма да изкара и година и ще сме на улицата. Влади Горанов да каже какво прави в централата на "Водстрой-98", а Веждито да каже колко пленума си направи докато беше министър предишния път, как защитава интереса на вложителите в ктб, като си цесира депозита и реално прецака големите депозанти, които ще се обезщетяват по общия ред. Властта е сладко нещо, но само птиче пролет не прави и докато нямаме истинско гражданско общество ще има нечистоплътни политици във властта.

 • 5
  cinik avatar :-|
  cinik

  И както вече отбелязах, дискриминационната ставка ДОД 15% за най-дребния бизнес - ЕТ-тата явно ще си остане. Тънката средна класа се разглежда от всички партии като "неблагонадеждна", защото не можеш да и контролираш вота срещу 2 паници леща и един намек за уволнение. Затова не мога да си изкълчат езика, да предложат такова нещо. Представям си какви са ги редили по време на преговорите: "И тфа им е малко на тея, ше им е** майката!".... Но за благозвучност пред "широките маси" са записали, че защитават предприемача от фалит, ще подкрепят родното производство и ББР ще отпуска облекчени кредити. Особено последният момент е критично важен, защото цяла банка пари кеш, бива ли да останат неоткраднати...

 • 6
  tsvetko_51 avatar :-|
  tsvetko_51

  Разбира се винаги има какво да не ни харесва, какво да ни опасява и какво да ни дава някаква надежда.
  Аз бих посочил две реакции, които дават надежда - Местан и Бареков бяха бесни в изявите си и това за мен си е някакъв вид лакмус, ако не е разиграване на театър. Поне на мен ми се видяха натурални въпросните реакции.
  Друг повод за известна надежда е, че и двете организации, но особено РБ, вероятно ще бъдат особено внимателни управлението да не се плъзне по ала-бала дейности и прах в очите на хората, т.е. ще има взаимен контрол. Отделно и ние и въобще мислещите хора, няма да заспят от утре, така че те трябва да постигнат определени резултати.
  Има разбира се риск, въпреки всичко казано нещата да не потръгнат, но тогава ако не се разпадне управлението от вътре, ние вероятно ще се намесим.
  И за мен най-високия риск произтича от страна на тези, които ще станат обект на така необходимите реформи - това са съсловията в здравеопазването, които са под силно влияние на мощните производители и дистрибутори на лекарства и медицински уреди и апарати, които няма доброволно да приемат намаляване на доходите си. А като виждаме какво нещо о ЛС и плазмодийното му ръководство, ще се берат ядове.
  Подобно е положението и в правосъдието, където висшите магистрати и прокурори се "разкъсват" между хотелско-ресторантските си мераци и "честната " служба на Темида и никак няма да са съгласни да се разделят с позициите си в системата. Там все пак има някаква надежда, доколкото ССБ е все пак доста по-нормална организация от ЛС.
  А каква ще е реакцията на нашите прогнили профсъюзи, дето не им се чу гласеца в последните две години, с изключение на силните им тревоги ( защо ли?) около съдбата на КТБ, предстои да видим, но аз залагам 100 към едно, че заедно с Б.Данев, ще са обичайната контра на всичко смислено което трябва да се случи.

 • 7
  terorio avatar :-(
  terorio

  Преди зазоряване е най - тъмно ! Поредното правителство на мафията, канавката е бездънна и може да поема и още.

 • 8
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Хем смешно, хем тъжно.

  Комунистите крепят правителството на десните, че и с вице се сдобиха ей тъй - от нищото!
  Не вярвам на пребоядисан комунист, които до вчера се буташе да става президент.
  Не вярвам и на тия, дето опират до подобни ренегати да ги крепят.

 • 9
  peni_nikol.53. avatar :-|
  Peni Nikol

  Да им пожелаем успех, и да не забравят че може лесно да освободят банките ако започнат много да криволичат от правия път. И най хубавото нещо в това правителство е, че в него няма етнически българи и от Атака.

 • 10
  galla avatar :-?
  Γαλλα

  "По формулата 2+2: Кабинетът подреден..."

  Що така, прочетох последната дума ПРОДАДЕН...:)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход