Как Делян Пеевски се сдоби с допуск до ниво "Строго секретно"

Как Делян Пеевски се сдоби с допуск до ниво "Строго секретно"

Казусът с проучването му за надеждност е доказателство, че службите не са сигурен гарант за тайните на ЕС и НАТО

21811 прочитания

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА


През 2012 г. Централното разузнавателно управление (ЦРУ) е разтърсено от скандал, след като става ясно, че директорът му ген. Дейвъд Петреъс е имал извънбрачна връзка. Многократно награждаван, той е принуден да подаде оставка поради простата причина, че на пръв поглед личната афера е потенциална опасност Петреъс да бъде поставен в зависимост и така да се превърне в заплаха за националната сигурност.

Когато през 2013 г. парламентът избра депутата от ДПС Делян Пеевски за председател на ДАНС и това изкара хиляди протестиращи на улицата, един важен детайл остана встрани от общественото недоволство – начинът, по който кандидатът се е сдобил с разрешение за достъп до класифицирана информация, каквото законът изисква. Съмненията, че проверката е била формална, се засилиха и след като стана ясно, че тя е продължила шест дни (от които два почивни), при положение че законът предвижда двумесечен срок за това.

От ДАНС тогава излязоха с кратко съобщение, в което обясниха, че... проучването е съобразено със закона. Въпреки многобройните публикации по темата прокуратурата отказа да се занимава с темата. Държавното обвинение не предприе и абсолютни никакви действия и когато през февруари беше сезирана от активистите от "Протестна мрежа", в чийто сигнал срещу Цветан Василев, Делян Пеевски и Николай Бареков беше засегнат въпросът със съмненията около даването на допуск на сина на Ирена Кръстева.

Именно бездействието на държавното обвинение мотивира активистите да подадат преди няколко седмици нов сигнал – този път до служебното правителство. Вицепремиерът Христо Иванов разпореди проверка до председателя на ДАНС Владимир Писанчев, чиито обяснения потвърждават не само съмненията, че процедурата е извършена повърхностно, но и че е била проведена в нарушение на закона.

Само за няколко дни

От отговора на Владимир Писанчев става ясно, че проучването на Пеевски е започнало на 4 юни по искане на премиера Пламен Орешарски, който е разпоредил това да стане "спешно". Тук е първият ясен знак, че процедурата е била проведена от ДАНС в нарушение на закона. Още през юни 2013 г. от Софийския районен съд съобщиха, че са издали свидетелство за съдимост на депутата от ДПС на 5 юни, т.е. ден след началото на проверката. Според Закона за защита на класифицираната информация и правилника по прилагането му процедурата по проучване може да започне едва когато са представени задължителни документи (медицинско, бележки от следствието и прокуратурата, за липса на водени наказателни производства), сред които е именно и свидетелството за съдимост.

Без да влиза в конкретика, Владимир Писанчев разказва, че проверката е била съобразена със закона - "лицето е попълнило въпросник, предоставил е необходимите за целите на проучването набор от документи", "проведени са проверки по месторабота и местоживеене", "извършено е интервю с проучвания, както и беседи с лица", "изискана е информация от специалните служби и компетентните държавни органи", "няма противоречие между данните, попълнени във въпросника, и данните, получени от ДАНС".

В отговора на председателя на ДАНС се казва, че "през проучвания период е установено, че Пеевски ползва автомобили и охрана от НСО". Последното твърдение се разминава с думите на бившия вицепремиер Цветлин Йовчев от януари, че Пеевски е бил "окачествен като лице, срещу което има заплаха и му е предложена охрана от службата", но той е отказал и е наел частна фирма, т.е. или Писанчев, или близкият до него Цветлин Йовчев лъже. Първата хипотеза поставя под съмнение истинността на цялото писмо, което председателят на ДАНС е изготвил до вицепремиера Христо Иванов.

От отговорите на Писанчев става ясно още, че през 2006 г., когато Пеевски е назначен за зам.-министър на държавната политика за бедствията и авариите, му е бил издаден допуск до ниво "Строго секретено", както и разрешения NATO Secret и EU Secret. Разрешенията са били отнети, след като Пеевски напуска правителството след корупционния скандал около Булгартабак, но след като се връща на поста си, той получава отново допуск до същите нива на защита. Разрешението е прекратено в края на мандата на кабинета "Станишев". Лекотата, с която депутатът от ДПС е преминал процедурата за проучване преди осем години, също хвърля сянка на съмнение. Към онзи момент Пеевски беше обект на проверка от страна на прокуратурата, която макар и завършила с отказ за образуване на досъдебно производство, остави сериозни съмнения за корупционни практики.

Не оценяваме морал

Владимир Писанчев не отговаря на повдигнатите от "Протестна мрежа" въпроси за публично известни факти около Делян Пеевски, които би следвало да усложнят проверката му за надеждност. Такова например са очевидното разминаване между стандарт на живот и официални доходи на Пеевски, информацията за множество имоти, които той ползва и които не са на негово име, атентат срещу него през 2009 г., публикациите за образувани разработки срещу депутата, данните за упражняван от него контрол над търговски дружества, които изпълняват обществени поръчки за милиони, и т.н.

Вместо да отговори с факти на тези въпроси, председателят на ДАНС Владимир Писанчев обяснява единствено, че "процедурите по проучване за надеждност в ДАНС са конкретни и насочени към установяване на надеждността на лицето от гледна точка на сигурността и опазване на тайната и не включват преценка относно "нравствени и професионални качества".

Именно този подход от страна на ДАНС мотивира вицепремиера Христо Иванов да изпрати цялата преписка по случая до парламента, който по закон осъществява контрол над работата на агенцията. "В хода на работата по делото за проучване агенцията се е придържала към минималните изисквания на закона и не е изследвала друга информация, налична в общественото пространство, освен тази в съответните информационни фондове, посочени в нормативната база. Възприетият от ДАНС подход в конкретния случай повдига въпроса за формално провеждане на обследването. Това може да се дължи както на недостатъци на законодателната уредба, така и на слабости в практиката по прилагането", пише вицепремиерът от служебното правителство до парламентарния председател Цецка Цачева.

И проблемът надхвърля личността на депутата от ДПС. Немарливостта на службите по отношение на подобни проучвания е не само национален проблем, а заплаха на международно ниво – като член на НАТО и ЕС, България е част от международна система за защита на класифицирана информация и пропуските в издаването на разрешения застрашават и тайните на партньорите ни. Топката сега е в Народното събрание (и ресорната комисия за контрол на специалните служби), което получава първа възможност в мандата си да покаже дали е способно да демонтира модела "Пеевски".

През 2012 г. Централното разузнавателно управление (ЦРУ) е разтърсено от скандал, след като става ясно, че директорът му ген. Дейвъд Петреъс е имал извънбрачна връзка. Многократно награждаван, той е принуден да подаде оставка поради простата причина, че на пръв поглед личната афера е потенциална опасност Петреъс да бъде поставен в зависимост и така да се превърне в заплаха за националната сигурност.

Когато през 2013 г. парламентът избра депутата от ДПС Делян Пеевски за председател на ДАНС и това изкара хиляди протестиращи на улицата, един важен детайл остана встрани от общественото недоволство – начинът, по който кандидатът се е сдобил с разрешение за достъп до класифицирана информация, каквото законът изисква. Съмненията, че проверката е била формална, се засилиха и след като стана ясно, че тя е продължила шест дни (от които два почивни), при положение че законът предвижда двумесечен срок за това.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


32 коментара
 • 1
  galla avatar :-?
  Γαλλα

  Струва ми се, че Дельо Пеевски е пуснат по пистата, вече...:)

 • 2
  dimko avatar :-|
  dimko

  "...един важен детайл остана встрани от общественото недоволство – начинът, по който кандидатът се е сдобил с разрешение за достъп до класифицирана информация, каквото законът изисква."

  Начинът е известен, Авторе и не беше "подминат"...
  За жалост, общата ситуация у нас беше почти като след преврат,
  с неизбежните престъпления и откровен произвол ...

 • 3
  bora_bora avatar :-|
  bora bora

  До коментар [#1] от "Γαλλα":

  Аз предлагам и Писанчев да му прави компания!
  Очаквам до дни да се сформира парламентарна комисия която да разследва афератаКОЙ,

 • 4
  uprsport avatar :-|
  Uprsport

  И не само това. Къде е отишла мотивацията на конкретните служители извършили проучването? Те са извършили това, защото Писанчев им е наредил.
  А как тези служители ще продължат да работят съвестно като виждат какви зависимости и чадъри има?
  Това са по-големи заплахи, защото НАТО и ЕС по принцип от 4.2013г. много внимателно селектират класифицираната информация, която ни предоставят.

 • 5
  di.mi.28 avatar :-|
  di.mi.28

  Пожелавам на новия министър на правосъдието кураж да продължава по избрания път!
  Дано да направи и други полезни промени за закостенялата и изпълнена с подозрение съдебна система.

 • 6
  blackfrogg avatar :-|
  blackfrogg

  Ама Пеевски не е ли шеф на ДАНС?

 • 7
  tsvetko_51 avatar :-|
  tsvetko_51

  По този въпрос писах много пъти тогава. Макар и случайно, но се запознах с реда за придобиване на достъп, макар и на много по-ниско от нивото шеф на ДАНС, до документи с някакво ограничение.
  Въпреки ниското, да не кажа начално ниво, за да се даде този достъп се преминаваше курс (дву-седмичен, полагаха се изпити и едва след това, се издаваше нещо като сертификат за получчените права.
  За максималното ниво, каквото е за шеф на ДАНС, не виждам как е възможно за часове, да не говорим че както се разбира, той е получил достъп още преди дори да е предложен. А това са все неща, за които се носи наказателна отговорност от съвсем точно определени служебни лица.
  И пак опираме до родната прокуратура...т.е. до никъде, па ако ще да се напишат и десетки статии.

 • 8
  rosiraycheva50._ avatar :-|
  Роси

  Това означава, че и службите трябва да бъдат основно прочистени.

 • 9
  info111 avatar :-|
  info111

  Прави чест на авторите на тази статия, че ни връщат към тази много долна криминална история, в която за замесени ЕДИН КУП висшестоящи лица и политици.
  Защото тя е изключително важна и много показателна за състоянието на най-голямата и важна тайна служба у нас и за националната сигурност на държавата.
  Тук отделните лица даже не са най-важните, независимо кои са и са какви се изживяват - за разпределячи на порции, господари на държавата, преуспяли катарзиси, кукловоди и пр.
  Тъй като темата е изключително важна, аз мисля, че тепърва ще я коментираме и анализираме подробно, но това, което и сега може да се каже - и взимам повод и от повдигнатия в статията въпрос кой точно от двамата в конкретния случай е излъгал - председателят на ДАНС или вицепремиерът и министър на МЕР Йовчев, отговорът е, че и ДВАМАТА ЛЪЖАТ!
  Да оставим настрана, че и двамата са били колеги и ръководители в ДАНС и са добри приятели - тоест отлично знаят реда и процедурите там, НО И ПИСАНЧЕВ ЯВНО ЛЪЦЕ, ЧЕ СА СПАЗЕНИ ЗАКОННИТЕ ПРОЦЕДУРИ, ТОЕСТ ЗАКОНА, И ЙОВЧЕВ!
  Между прочем спомнете си, че за Йовчев да лъже най-нагло и публично НЕ Е ПРЕЦЕДЕНТ, той си позволи да лъже и от трибуната на Народното събрание (за нарушенията и колективните лъжи на полицаите от 1-во РУ в София и измамните обвинения за младежи, които уж били разкъсали униформата на единия, който сам си я скъсал, явно от записа на камерите);
  Йовчев лъга най-нагло и за т.н. акция в Лясковец, която първо обяви за успешна, а после за провал.
  Йовчев лъга най-нагло и затова, че протестите били опасност #1 за националната сигурност на България, А НЕ ТОЧНО ТАКИВА КАТО НЕГО И ТЯХ, И МАФИЯТА В БЪЛГАРИЯ, срастването на организираната престъпност с върховете на прокуратурата, ВСС, властта, МВР и СЛУЖБИТЕ С БЕЗКОНЕЧНИТЕ ИМ ЛЪЖИ, КОРУПЦИЯ, ЗАВИСИМОСТИ И БЕЗОБРАЗИЯ!
  Йовчев има изключителната арогантност да лъже и за това, че протестите на студентите били платени и знаел кой стоял зад тях, НО НИКОГА НЕ КАЗА И ДОКАЗА КОНКРЕТНО!
  Че полицаите носели маски, защото им било студено на лицата - ВКЛ. ПРЕЗ ЛЯТОТО, и т.н., и т.н., че бил експерт, професионалист...
  Но всъщност това е повърхността на нещата.
  А истината е, ЧЕ БЪЛГАРИЯ БЕШЕ ВАРВАРСКИ РАЗГРАБЕНА И ДЪРЖАВАТА И ДЪРЖАВНОСТТА РАЗРУШЕНИ ОТ ОРГАНИЗИРАНИ ПРЕСТЪПНИ ГРУПИ, ОТ МАФИЯТА И ПРЕСТЪПНИ ИНТЕРЕСИ В И ИЗВЪН БЪЛГАРИЯ И ТОВА БЕ И Е НЕВЪЗМОЖНО ДА СТАНЕ ПО ТОЗИ НАЧИН И В ТАКЪВ РАЗМЕР И ЗА ТАКЪВ ДЪЛЪГ ПЕРИОД ОТ ВРЕМЕ БЕЗ АКТИВНАТА (И ПАСИВНА) ПОМОЩ НА РЪКОВОДСТВАТА НА ДАНС, СЛУЖБИТЕ, ПРОКУРАТУРАТА И МВР!

 • 10
  alien_s avatar :-|
  Jessika

  Много добре, Капитал. Тази агенция, ДАНС, трябва сега обстойно да бъде проучена.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход