С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
24 9 ное 2014, 0:27, 18223 прочитания

Записки за новото правителство

Какво спешно трябва да се направи в съдебната система, МВР, публичните финанси, еврофондовете, образованието и енергетиката

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Банкова система

Банкова система

Преглед на оригинала Банкова система

Част от темата

Лавината от проблеми над втория кабинет "Борисов"

Лавината над правителството

Ако тежките проблеми не бъдат решени сега, това ще е убийствено за партиите в новото управление

Когато всички са недоволни

Всички направиха тежки компромиси, за да има правителство, но истинските трудности за новата власт тепърва предстоятУважаеми господин Искров, благодарение на мащабни пропуски в управляваната от вас институция доверието в нея и в цялата банкова система е сериозно разклатено. Проблемът не е, че имаме първи фалит на кредитна институция от десетилетие и най-сериозен шок във финансовия сектор от 1996 г. насам. Проблемът е в мащаба на отчетената от вас капиталова дупка в Корпоративна търговска банка (КТБ) от 3.75 млрд. лв., както и от признанието ви, че банката е фабрикувала свободно капитал от привлечените си средства под носа ви. Всеки има право на грешки, но когато те са в размер на над половината активи на банка и се изчисляват в проценти от БВП е доста притеснително. А утежняващо вината обстоятелство е, че няма как да кажете, че не сте знаели и не сте били предупредени, след като за това ви писахме не особено секретно многократно през годините. И вие не реагирахте нито в посока да проверите поднесената ви информация, нито в посока да я опровергаете.

Декларираното от вас твърдо обещание за оставка е добро начало на възстановяването на нормалността и доверието в БНБ. Двете поставени от вас условия - решение за КТБ и стабилно правителство, са вече факт (малко или повече), така че можете спокойно да превърнете думите си в дела. Затова,  моля, спрете да четете нататък, сгънете листа и при предаване на кабинета го връчете на наследника си. Благодаря!


* * *
Честито за новия пост! Пред вас стои едно основно предизвикателство - да върнете спокойствието на вложителите в банките. Задачата ви се усложнява от факта, че Фондът за гарантиране на влоговете с трупаните в него 15 години 2.1 млрд. лв. вече е изразходван и дори е задлъжнял, за да изплати гарантираните 3.6 млрд. лв. депозити в КТБ. Накратко - буферът е използван и за всеки рационален спестител стои въпросът: ако има проблем и в моята банка, държавата ще може ли да ми плати. Добрата новина е, че макар публичните финанси да се влошават, все още правителственият дълг остава вторият най-нисък в Европа. Освен това при ново разпалване на кризата държавата може да прибегне и до други опции като МВФ. Със сигурност това ще е по-добро решение, отколкото да не изпълни гаранция. А след преминаването през цялата драма около КТБ вероятно и всички институциите ще са доста по-бързи и едва ли ще си позволят отново да държат вложители без достъп до парите им пет месеца.

Така че засега рационалните причини за паника за гарантираните депозити са ограничени. Хората обаче рядко са рационални, а и бягството им към качество в такава обстановка е обяснимо и в дългосрочен план е полезно. Скъсването с модела "не ми пука, просто искам най-високата лихва" ще намали моралния риск за банкери да привличат ресурс по-скъпо от пазара и съответно да го влагат високорисково, за да могат да го платят.

Това не е нещото, което трябва да борите, а ирационалните страхове, които се измерват с това, че след затварянето на КТБ и паниката около ПИБ седмица по-късно цялото трето тримесечие банките с български собственици продължават да са под натиск от тегления.За да спрете този процес трябва да проверите дали КТБ е била изолиран случай. За целта трябва да подложите банковия сектор на аналогична на тази в КТБ (и на тази, проведена от ЕЦБ в еврозоната) оценка на активите в максимално публична процедура и да комуникирате резултатите внимателно. Задачата не е лесна и може само да се надявате да не изскочат неприятни изненади. Ако публикувате прекалено розови резултати, никой няма да им повярва, а и ще рискувате собствената си репутация при сътресения след това. Ако подходите максимално строго, рискувате сам да индуцирате паника.

За разлика от 90-те години и за ваше щастие 70% от банковата система е собственост на чужди банкови групи. Доверието към тях се крепи както от възможността на банките им майки да ги подпомогнат с ликвидност при нужда, така и от по-голямата сигурност, че са спазвани базови стандарти, т.е. парите на вложителите не са използвани за създаване на лична олигархична империя чрез кредитиране на кълбета от дружества на подставени лица, създадени само с цел да придобиват активи. Другата добра новина е, че един огромен играч, изкривяващ пазара с държавна подкрепа и други съмнителни похвати, вече го няма, което ще разчисти терен за нормални банки.

Трябва обаче да имате и едно наум. Няколко месеца по-рано, при първите трусове, Владислав Горанов, сегашният финансов министър, с когото сега трябва да работите (а тогава банкер), беше поддръжник на обявяване на решение чрез банкова ваканция и ограничаване на тегленията от всички институции. Няма яснота дали при нов шок нервите му няма отново да се огънат.
 
Енергетика

В следващите няколко месеца в енергетиката трябва да се вземе решение за "Южен поток", за разчистването на дълговете на НЕК (3.2. млрд. лв.), за подготовката за либерализиране на енергийния пазар (от което няма да спечелят всички), какво да се прави с фирмите на Христо Ковачки (от чиято партия ЛИДЕР в някои моменти може и да зависи кабинетът). И ако това не е достатъчно, скоро ще се появят неприятни новини от арбитража за АЕЦ "Белене", газът изведнъж може спре, без България да има достатъчна подготовка, а повишените на цена на електроенергията вече ще се почуства в сметките хората.

В тази ситуация изкушението да се правят лесни неща и да се отлага решаването на проблемите е огромно. Може да се каже, че "Южен поток" е необратим проект и само някак си трябва да го натамъним към изискванията на Европейската комисия. Или пък, че дупката в енергетика може да се запълни само с повишаване на цените и компенсации за енергийно бедните. И под натиска на коалиционните партньори и страха от негативни обществени реакции да започнат  безкрайни одити и проверки. Последните безспорно са полезни и между между 2010 и 2013 г. Агенция за държавна финансова инспекция извади на показ доста съмнителни практика в различни енергийни дружества, започвайки от "Мини Марица-изток" и АЕЦ "Белене" и стигайки до ЧЕЗ. Те обаче не решават проблемите.

В момента цялата структура на енергетиката е пропаднала и да се търси кой точно сегмент е ръждясал е само палиативна мярка. Милиардните дупки не са резултат само на лоши практики, а на системен управленски провал (а често и просто глупост). И провалът не е само на едно правителство.

На първо място трябва еднозначно да се установи големината на дупката в НЕК и да започнат действия за нейното ограничаване. Трупането на дългове от компанията освен задлъжняване към банки и намалени приходи за бюджета от данъци и дивиденти води до неплащане на  производителите - средно по около 350 млн. лв. в последните години, които от своя страна не плащат на доставчици, банки и отново - на бюджета. Лавината нараства всяка година и в момента НЕК се крепи единствено на обещанието, че държавата ще продължи да подкрепя компанията (нещо, което специално се подчертава и от одиторите в последните й отчети).

В същото време цитираните в момента стойности (650 млн. лв. годишно) са надценени и се дължат на това, че държавата не превежда част парите, които дължи. Например задържа средства от продажбата на въглеродни квоти, които иначе би трябвало да влизат в НЕК, за да компенсират разходите на компанията за закупуване на възобновяема енергия


С разумни мерки за предоговаряне на дългосрочните контракти в енергетиката - това се е случвало в много страни (например Полша и Унгария) и не се изискват познания по квантова физика, реалните липси в държавната компания могат да бъдат запълнени, без това да налага значително увеличаване на цените. Същевременно реалното и прозрачно поемане от зелените централи на тежестите, които те предизвикват в системата, може да намали значително разходите в Електроенергийния системен оператор. Цялата операция ще отнеме време и няма да бъде лесна, но вече цяла година международни финансови институции като ЕБВР и Световната банка повтарят, че биха подкрепили процеса, стига да има желание от българска страна.

Всичко това обаче трябва да бъде направено в рамките на половин година, така че премахването на регулирания пазар на електроенергия да не доведе до шок (или по-скоро да бъде отложено отново).

"Южен поток" не само че не е необратим, дори напротив. Цената му скочи от 3.1 млрд. на 3.8 млрд. евро с обрастването на проекта с фирми, които трябва да спечелят. Вече е публична тайна, че става дума за Делян Пеевски. Договорът с изпълнителите може да бъде прекратен, защото те така и не успяха да платят гаранциите си за участие и контрактът всъщност е невалиден. Той може да се направи наново, ако проектът все пак продължи.

Друга важна работа е да се продължат опитите за въвеждане на повече прозрачност в сектора (например как така се получават цени от 2000 лв. за мегаватчас електроенергия). Енергетиката дълги години беше държана като свещена крава, която никой, освен вътрешните хора не могат да доксват. В резултат на което се натрупаха поредица от грешни решение, резултат от обслужването на това или онова енергийно лоби.
 
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Решението за вода в Перник: От Белмекен през София след 45 дни и 25 млн. лв. Решението за вода в Перник: От Белмекен през София след 45 дни и 25 млн. лв.

Два месеца след началото на водната криза в града правителството предложи решение, но вероятно режимът ще остане

18 яну 2020, 469 прочитания

Дискусията за бюджета на София - много въпроси и малко отговори Дискусията за бюджета на София - много въпроси и малко отговори

Дипломатичната формула на Столична община при обсъждането на бюджета: не знаем за проблема, но ще правим анализ

18 яну 2020, 327 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Политика" Затваряне
Поредна ревизия в енергетиката

След това ще се набележат мерки за излизане от кризата

Още от Капитал
Два милиарда евро бонус за енергийния преход

България ще получи субсидия от ЕС, за да се справи с последиците от закриването на въглищните централи

Първи борсов тест за 2020

Интересът към предложените 14% от акциите на "Телелинк" в края на януари, ще е показателен за апетита на инвеститорите

В търсене на новия FAANG

Технологичните гиганти ще останат доминантен фактор на пазарите, но наред с тях в потенциални кандидати за фаворити на инвесторите могат да се превърнат и редица зелени компании

Поредното шоу на Ревизоро

Кариерата на новия министър на околната среда и водите в различните управления се движи между бутафория и лобистки поправки

Яж, снимай и споделяй

Изложбата Feast For The Eyes в Лондон проследява историята на фотографията на храна

20 въпроса: арх. Анета Василева

Част от платформата за архитектурна критика и публицистика WhАТА

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10