Износът продължава да изостава от миналата година

Проблемите са свързани с пазарите извън Европейския съюз (ЕС), докато вътреобщностната търговия продължава да расте

Само за месец септември износът към трети страни расте с 15.5%, но това се дължи на износ на гориво към Сингапур
Само за месец септември износът към трети страни расте с 15.5%, но това се дължи на износ на гориво към Сингапур
Само за месец септември износът към трети страни расте с 15.5%, но това се дължи на износ на гориво към Сингапур    ©  Надежда Чипева
Само за месец септември износът към трети страни расте с 15.5%, но това се дължи на износ на гориво към Сингапур    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Стойностният обем на българския износ продължава да изостава спрямо миналата година, показват данните на Националния статистически институт (НСИ). Общата стойност на експорта за деветмесечието е 31.83 млрд. лв., като изоставането е с 2.1% на годишна база. Забавяне се наблюдаваше и при предишните две тримесечия, като разликата се движи в рамките на 700-800 млн. лв.

Проблемите, както и през цялата година, са свързани с пазарите извън Европейския съюз (ЕС), докато вътреобщностната търговия продължава да расте. Това е тенденция, която започна да се откроява още от началото на 2013 г. - годината, в която ЕС започна бавно да се възстановява от рецесията.

Проблеми извън ЕС

За първите девет месеца на 2014 г. експортът към трети страни намалява с 8% спрямо година по-рано. Стойностният обем е достигнал 11.933 млрд. лв., или с над 1 млрд. лв. по-малко. Когато се погледнат данните, само за септември се забелязва ръст от 15.6% на годишна база – нещо невиждано през последните 17 месеца. Разбивката по държави обаче показва, че няма особена причина за оптимизъм. Разглеждайки 20-те основни търговски партньора на България, става ясно, че при 60% от тях износът на стоки намалява. Още по-притеснителното е, че в тази група са и най-големите пазари за български стоки извън ЕС – Турция, Русия, Китай, Сърбия и САЩ. При Македония се наблюдава минимален ръст, но той клони към нула.

Оказва се, че този близо 16-процентов ръст през септември се дължи основно на две държави – Сингапур (192%) и Иран (357%). Правейки по-задълбочен преглед на числата става ясно, че над 90% от износа към островния град-държава са под формата на петролни продукти. Стойностният обем на стоките, изнесени в посока офшорната зона, се оценява на общо 882 млн. лв. в края на септември, като тук остава съмнението, че се извършва фиктивен износ с цел да се укрива ДДС. До началото на 2014 г. дестинацията за тези операции беше Гибралтар. Двуцифрени ръстове на износа има и при Обединените арабски емирства (ОАЕ), Индия, Сирия, Израел, Индонезия и Египет, но тези държави все още не са сред основните търговски партньори на България.

Двигател на износа

Сравнявайки деветмесечните периоди на тази и миналата година, се вижда, че износът към държавите - членки на ЕС, расте с 1.9%. Статистиката само за септември показва, че има спад от 2.86% на годишна база. През август също имаше понижение, като то дори беше по-голямо – 3.53%. Поглеждайки назад в статистиката, се вижда, че през същите тези месеци на миналата година е бил отчетен огромен ръст – 20.5% през август и 15.5% през септември, което вдига много базата. Ако се направи сравнение на месечна база (септември спрямо август 2014 г.), статистиката регистрира леко повишение от 3.4%.

Разбивката по държави към септември ще бъде налична след месец. Засега данните са само към август, а те показват, че най-голям търговски партньор на България остава Германия. Стойностният обем в тази посока се оценява на 3.419 млрд. лв., но в сравнение с миналата година статистиката отчита спад от 4%. Намалява износът и към други големи пазари за България – Гърция (8.9%) и Италия (3.8%). Все пак има има и добри новини. Те са свързани с Холандия, Франция, Румъния. Белгия продължава да изненадва с огромни скокове. За деветте месеца стойността на износа към държавата е нараснал с 57% на годишна база до 1.2 млрд. лв.

Какво изнасяме

Разбивката на НСИ показва, че най-много България изнася петролни продукти. Тенденцията обаче е за намаление, като за деветмесечието то е с 16% на годишна база. На второ място страната ни експортира материали като обработени кожи, дървени материали, хартия, чугун, стомана, благородни и цветни метали. Продължава да расте износът на машини и оборудване, като в края на деветия месец стойността на този вид стоки е достигнала 1.7 млрд. лв.

6 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  big_al avatar :-|
  BIG AL
  • + 19

  Правейки по-задълбочен преглед на числата става ясно, че над 90% от износа към островния град-държава са под формата на петролни продукти. Стойностният обем на стоките, изнесени в посока офшорната зона, се оценява на общо 882 млн. лв. в края на септември, като тук остава съмнението, че се извършва фиктивен износ с цел да се укрива ДДС..../.................................
  .............................................
  Кога изобщо ще има някакъв КОНТРОЛ на българската държава над ЛУК ???
  До КОГА Р.Овч . ще държи "златната акция
  " на държавата в ЛУК ???
  ТОЙ ли ще 'защитава българския интерес в ЛУК ???
  Звучи като виц !!! Този руски агент !!!!???

  Нередност?
 • 2
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев
  • - 2
  • + 8

  Русия зорлем ще ни преориентира пазарите на Запад, което е добре. Позитивен е факта, че прогнозите за голям спад в износа не се случват. 2 % е приемливо в сравнение с апокалиптичния сценарий, който ни предричаха някои хора.

  Нередност?
 • 3
  today avatar :-|
  Изо Дзадзе
  • - 1
  • + 3

  Ако е паднал нетния износ на плодове би следвало да падне и цената на ракията.

  Нередност?
 • 5
  dr_t avatar :-|
  dr_t
  • + 6

  Данните след октовмри ще започнат да се подобряват, като това ще бъде следствие на затяането на митническият контрол, съставяне на редовното правителство и взетите незабавни мерки за подобряване на икономиката във всеки един аспект, както и решаването на проблема с КТБ и успокояване на банковата система, увеличаване макар и минимално на кредитополучаването от физически и най-вече юридически лица...

  Нередност?
Нов коментар