Николай Попов напусна Комисията за финансов надзор

Работата му в инвестиционния надзор временно ще поеме Владимир Савов

Без никакви дебати и мотиви парламентът гласува оставката на Николай Попов (снимката е архив)<br />
Без никакви дебати и мотиви парламентът гласува оставката на Николай Попов (снимката е архив)<br />    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Без никакви дебати и мотиви парламентът гласува оставката на Николай Попов (снимката е архив)<br />
Без никакви дебати и мотиви парламентът гласува оставката на Николай Попов (снимката е архив)<br />    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Това е поредният член на КФН, който напуска след конфликт със Стоян Мавродиев.

Поредният заместник-председател на Комисията за финансов надзор от екипа на Стоян Мавродиев напусна поста си след конфликт с председателя. Изненадващо във вторник Николай Попов, който отговаряше за инвестиционната дейност, подаде оставка, без да посочва никакви мотиви. В сряда парламентът гласува оставката му с 97 гласа "за", 17 "против" и 23 въздържали се. Дебат нямаше, все още не са ясни официално и причините за напускането на Попов. По закон работата му трябва да поеме друг член на комисията, посочен от председателя, докато Мавродиев посочи нов човек за поста.

Пред "Капитал Daily" Попов коментира, че това е дълго обмисляно решение, не е плод на емоции и мотивите са лични. Той отрече някой да е упражнявал натиск върху него, за да го накара да напусне комисията.

От "Капитал" изпратихме въпроси до комисията, но до момента все още няма отговор кога председателят ще посочи заместник. Малко след запитването кой ще поеме временно дейността на Попов от КФН публикуваха съобщение, че Владимир Савов ще изпълнява длъжността му. Савов беше избран от парламента в началото на тази година като член на надзора, отговарящ за защитата на потребителите. Смятан е за близък до Мавродиев и го придружаваше в пътуванията му и срещите му през последната седмица. При избирането му беше сочен като лична номинация на Сергей Станишев.

При почти пълно мълчание

Преди окончателното освобождаване на Попов единствено депутатът от БСП Георги Кадиев възрази срещу приемането на оставката и поиска изслушвания в парламента. Според Кадиев оставката без мотиви е израз на недоволството на Попов срещу случващото се в комисията покрай кризата с КТБ. Депутатът настоя решението на парламента да бъде отложено за следващо заседание, а Попов и Мавродиев да бъдат извикани в Народното събрание, за да отговорят на депутатските въпроси за ситуацията в надзорния орган.

Кадиев попита и защо едва миналата седмица Мавродиев е бил в Кипър, за да проучва чуждия опит, и какво е правил четири месеца за решаването на казуса КТБ, чийто лиценз беше отнет от БНБ преди дни. В последните дни на октомври Кадиев и Мавродиев влязоха в задочен спор – депутатът поиска оставката на председателя, защото и КФН носи отговорност за състоянието на КТБ. Последваха словесни атаки от двете страни – от пресцентъра на КФН публикуваха съобщение, с което опитаха да опровергаят думите на Кадиев и го обвиниха в манипулативно говорене и некомпетентност.

Председателят на парламента Цецка Цачева призова дебатите да се съсредоточат върху КФН и да не се изместват към КТБ. Така народните представители бързо гласуваха оставката.

Задкулисието се търси

По време на гласуването на оставката в парламента бившият финансов министър и настоящ депутат от ДПС Петър Чобанов коментира, че явно Николай Попов най-накрая е узрял за решението да се оттегли. Цитиран от БТА, Чобанов повдигна въпроса кой е предложил Попов и чии интереси е защитавал в КФН. По думите му това може да е част от открехване на завесата на задкулисието. В случая явно председателят на КФН е надделял и така ще се гарантира една малко по-спокойна и нормална работа в комисията, добави Чобанов. Бившият финансов министър беше предшественик на Мавродиев на поста председател на КФН, но след идването на власт на ГЕРБ Чобанов беше сменен със сегашния председател.

В миналото Попов беше шеф на Националната агенция за приходите и според депутати е бил лансиран за КФН от Менда Стоянова, която по негово време е била шеф на данъчните в Пловдив. Той беше избран на поста 22 май 2012 г. и мандатът му трябваше да продължи до 15 юли 2015 г. Оттеглянето му е четвъртата смяна в ръководството КФН след идването на екипа на Мавродиев през юни 2010 г. Първият напуснал комисията след конфликт беше Димана Ранкова, зам.-председател по инвестиционната дейност, след нея си тръгнаха Борислав Богоев и Антония Гинева (заради изтекли мандати).

Николай Попов е третият зам.-председател на КФН, който влезе в конфликт със Стоян Мавродиев и напуска екипа му. Той влезе в комисията на мястото на Димана Ранкова, напуснала заради спорове с Мавродиев и несъгласие с водената от него политика. Конфликтите в КФН започнаха скоро след избора на Мавродиев за председател. Известно време след назначаването му Попов, който по закон все пак е посочен от председателя, преди да бъде одобрен от парламента, изглеждаше встрани от тях.

"Един заместник-председател напуснал, втори напуснал, скандал в КФН преди една година и председателят на КФН ходи целият в бяло, за да обяснява, че няма нищо общо с нищо в тази държава. Препоръчвам на Стоян Мавродиев да отиде да оглави ветеринаро-медицинската инспекция, защото там ще има повече познания и експертиза, отколкото във финансовия сектор, в което съм се убедил лично. Мавродиев е проклятието на финансовата система на България. Когато му казват, че не си върши работата, той смята това за заплаха за финансовата стабилност. Днес напусна последният човек, който му пречеше да превърне надзора в едноличен търговец," коментира Борислав Богоев, заместник-председател на КФН до януари 2014 г.

Сградата на раздора

Въпреки че за конфликти и търкания в комисията се знаеше отпреди това, те добиха публичност със скандала около избора на нова сграда на институцията. През лятото на 2013 г. стана известно, че КФН непрозрачно е избрала имот на фирма, свързана с поднадзорно лице. Тогава председателят Стоян Мавродиев твърдеше, че решението на ръководството е взето единодушно. Това провокира остро писмо от трима от петимата членове на комисията - Попов, Борислав Богоев и свободния член Антония Гинева, която обаче ден по-късно се отметна с обяснението, че е в отпуск по майчинство и не се е ориентирала какво става.

Така опитът да се противодейства на едноличното владение на КФН (по думите на Богоев) се провали и оттогава отцепените двама членове бяха напълно изолирани, сочат източници на "Капитал". А след като мандатът на Богоев изтече, той беше сменен в началото на тази година от Ралица Агайн.

Оттогава нямаше нови публични проявления на търкания, но според източници на "Капитал" от пазара и близки до комисията Мавродиев е правел опити да притисне и Попов да напусне. Действията на Попов по инвестиционния надзор също не получаваха подкрепа от институцията, като за проблемни казуси като неотправеното търгово предложение на "Булгартабак" (при поемането на холдинга от Делян Пеевски) и необезсилените акции на "Петрол" от институцията се оправдаваха с него.