НЕК атакува консултанта на "Белене" с иск за над 800 млн. лв. (обновена)

Задлъжнялата държавна компания все още не е внесла съдебна такса от 33 млн. лв. за делото срещу "Уорли Парсънс"

   ©  КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ
   ©  КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ

Неочаквано сагата около проекта АЕЦ "Белене" придоби или поне се опитва да придобие нов обрат. Националната електрическа компания (НЕК) е завела две дела срещу "Уорли Парсънс нюклиър сървисис", която беше консултант на държавното дружество по проекта за нова ядрена централа. Първото е за 831.7 млн. лв., а второто за 19.5 млн. лв., става ясно от системата на Софийския градски съд (СГС). Държавната такса от 33.27 млн. лв. по първото не е преведена от НЕК по сметката на съда, коментираха от комапнията*.

Причината за гигантското дело е, че НЕК опитва да действа превантивно срещу някогашния си консултант. Според източници от енергийния сектор "Уорли Парсънс" се готви да се обърне към международен арбитраж заради прекратения й договор, затова държавната компания опитва превантивно да докаже, че договорът между тях е недействителен.

(За)Връзката

Основанията за нововъзникналия съдебен спор вероятно се коренят в останалите неизяснени дълго време отношения между НЕК и "Уорли Парсънс", която беше архитект-инженер и консултант по строителния надзор на проекта "Белене". Въпреки политическото решение за спирането на АЕЦ "Белене", което беше взето още през март 2012 г., дейностите (и съответно плащанията) по проекта приключиха много по-късно. Реално договорът между НЕК и "Уорли Парсънс" беше прекратен едностранно от държавната компания едва през октомври 2013 г., като така и не стана ясно каква част от него е била изплатена. Общата стойност на консултантските услуги на "Уорли Парсънс" по договора се изчисляваше на над 400 млн. евро, колкото е и искът, заведен от НЕК. По неофициални данни до края на 2011 г. НЕК е фактурирала на "Уорли Парсънс" суми за 204 млн. евро, от които са били платени 178 млн. евро. По информация от НЕК, при прекратяването на договора на консултанта са върнати фактури за 5.3 млн. евро.

Богомил Манчев, собственик на "Риск инженеринг", която е подизпълнител на "Уорли Парсънс", беше обяснил преди време, че от началото на 2008 г. до май 2011 г. НЕК е плащала за консултантските услуги по 6 млн. евро месечно. След решението за спиране на проекта през март 2012 г. сумата е била редуцирана до 950 хил. евро месечно. Според бившите министри на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков и Делян Добрев обаче е имало забрана за плащания, въпреки че дължимите суми са били фактурирани. Плащането обаче е станало индиректно. Фактурите са били цедирани срещу насрещни плащания към НЕК от търговеца на електроенергия "Енергийна финансова група" (свързан с Богомил Манчев). Поради тази причини по-късно бяха уволнени тогавашните изпълнителни директори на НЕК Иво Лефтеров и Крум Атанасов. Срещу тях бяха заведени дела за длъжностно присвояване и безстопанственост. Манчев и регионалният директор на "Уорли Парсънс" Събин Събинов пък бяха обвинени за подбудителство за извършване на длъжностно престъпление.

И още напрежение

Освен неизяснените плащания обаче отношенията между НЕК и "Уорли Парсънс" се задълбочиха и заради арбитражното дело, което изпълнителят на "Белене" - "Атомстройекспорт", заведе срещу НЕК за сумата от 1 млрд. евро. Бившият консултант "Уорли Парсънс" реално е основният свидетел по това дело, което се очаква скоро да приключи. След прекратяването на плащанията към него експертите на фирмата са се отдръпнали от делото. "Уорли Парсънс" оказваха не само инженерна, но и юридическа подкрепа на НЕК.  

От НЕК коментираха, че адвокатите им са забранили какъвто и да било коментар до приключване на делото. От "Уорли Парсънс" също не бяха намерени за коментар.

* В текста публикуван на 13.11.2014 г. в 21 часа неправилно беше посочено, че НЕК е платила държавната такса по делото от 33.27 млн. лв.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


47 коментара
 • 1
  true_original avatar :-|
  true_original

  Какво пречеше да пуснат частичен иск и да не платят такива държавни такси. Интересно какво е обяснението?

  Кой е защитникът , адвокатите кои са. Техният хонорар е 24 милиона. Надявам се да са вътрешните юристи на НЕК.

  ОЩЕ НЕ МОГА ДА ОСЪЗНАЯ ТАЗИ НОВИНА.

  Публикувано през m.capital.bg

 • 2
  today avatar :-|
  today

  Ай стига бе!!!
  Да не би най-после да е решил някой да се опълчи на енергийната мафия и да спре наглото ограбване на българина??? Чета, и не вярвам на ... ушите си!

 • 3
  mrtosh avatar :-|
  mrtosh

  Тия молиони за нищо ги няма бе, нагъл крадец, източваш държавата със схеми познати от римско време. Измисли как да допринесеш за тази държава, а не да я източваш както ти падне и после на масата да се хвалиш пред приятели как си купил нова къща тук и там, с крадените пари.

 • 4
  cinik avatar :-|
  cinik

  Лош късмет извадихме, че в самия ЕС енергетиката беше голямата държавна хранилка. От 2015 е последен срок за пълната либерализация на електроенергийния пазар, с което възможностите за крадене под мотива "ще ви вземем от данъците, за да ви построим централи за евтин ток" ще намалеят значително.

 • 5
  philipk avatar :-|
  Phik

  Поне вързаха бюджета на съдебната власт с тази такса :Д

 • 6
  rosiraycheva50._ avatar :-|
  Роси

  Развръзката предстои,нищо не е ясно.

 • 7
  heyco avatar :-|
  heyco

  Има нещо гнило. НЕК все се оплаква че няма пари, виновни са всички други, само не самата НЕК. Сега изведнъж 33 млн. за държавна такса !? После кой ще е виновен за тези милиони? Пак американските централи и ВЕИ ли?

 • 8
  seniorbb avatar :-|
  джендър NATO generals

  До коментар [#3] от "mrtosh":

  Цитат от коментар [#3] "mrtosh":"Измисли как да допринесеш за тази държава." Не може! При капитализЪма е забранено да се мисли за общественото, публичното, държавното. Ако не съдействаш по всякакъв начин за разграбване на държавното, ще те нарекат комунист.

 • 9
  atanas_aad avatar :-|
  atanas_aad

  До коментар [#1] от "true_original":

  Колега, как ще обявяваш договор за недействителен с частични искове?!

 • 10
  putlernopassaran avatar :-|
  putlernopassaran

  До коментар [#6] от "rosiraycheva50._":всичко е ясно далеч преди развръзката - докато НЕК е държавна дойна крава за гешефтари и корумпиери българските данъкоплатци ще плащат до собствения си фалит. Незабавна приватизация на НЕК с международен конкурс с участие на водещи западни енергопроизвдодители, които да поемат срещу по-ниска цена задължението да не крадат държавата!Ако това не стане НЕК ще фалира цяла Бг защото КТБ е глупаво овчарче пред системата за кражби в енергетиката! Никъде държавна производствена мощност не е прокопсала .....


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход