Дефицитът през 2015 г. ще е под 3%, обеща Горанов
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Дефицитът през 2015 г. ще е под 3%, обеща Горанов

Владислав Горанов заяви, че актуализацията не отразява собствените му виждания за управление на публичните финанси

Дефицитът през 2015 г. ще е под 3%, обеща Горанов

Ако приходите в последните месеци на годината се увеличат, "дупката" в бюджета за 2014 г. може да намалее под 3.7%

6782 прочитания

Владислав Горанов заяви, че актуализацията не отразява собствените му виждания за управление на публичните финанси

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА


Бюджетният дефицит за 2015 г. ще е под 3% от прогнозния брутен вътрешен продукт (БВП). Това заяви финансовият министър Владислав Горанов по време на заседанието на временната комисия по бюджет и финанси в четвъртък. На нея е приета на първо четене и актуaлизацията на бюджета за 2014 г. Два дни по-рано министърът отказа да каже дали слизането под 3-процентната граница ще е възможно през следващата година. Той обясни само, че приемливата годишна консолидация (свиване на разходите) е 0.5 процентни пункта.

Ревизия на бюджета

В приетата вчера ревизия на бюджета се предвижда дефицитът по консолидираната фискална програма да бъде 3.7% от прогнозния БВП (2.993 млрд. лв.). По време на дебатите финансовият министър отново каза, че до необходимостта от актуализация се е стигнало основно заради грешно планиране на приходите. В първоначалния вариант на бюджет 2014 беше заложен ръст от 11% на приходите при очакван икономически ръст от едва 1.8%. Най-голямо е изоставането при акцизите (300 млн. лв.) и ДДС (600 млн. лв.). Общото неизпълнение на приходите ще бъде 1.062 млрд. лв. и трябва да бъде покрито с поемането на нов държавен дълг. Правителството планира да вземе още 4.5 млрд. лв. през тази година. Новият заем ще бъде използван освен за покриване на непредвидения дефицит за ликвидна подкрепа за банковата система (2.9 млрд. лв.) и за допълнителни харчове на министерствата (близо 280 млн. лв.). Преди дни Горанов заяви, че ще се използват и вътрешни, и външни източници на финансиране.

Горанов заяви, че актуализацията не отразява собствените му виждания за управление на публичните финанси, но "за да остане държавата коректен платец", е трябвало да бъде внесена и приета в този вид. "Това е узаконяване на вече направените разходи и неблагополучията на едно управление, което не постигна целите си", каза той.

Финансовият министър каза, че дори при оптимистичното планиране приходите за 2014 г. (близо 2 млрд. лв. над нивото от 2013 г.) са можели да се изпълнят, ако в началото на тази година са били предприети необходимите нормативни поправки от гледна точка на приходните агенции. Горанов обеща да се предприемат законови промени и Наредба №3 за специфичните измервателни уреди на акцизните стоки да заработи. Тя беше отменена от кабинета "Орешарски" с довода, че се натоварва бизнесът с допълнителни разходи. Наредбата изисква от складодържателите на акцизни стоки да имат специфични измервателни уреди, чрез които митническите органи ще осъществяват по-строг контрол.

"Това, което направи предишното правителство, е да лиши приходните администрации от възможността за контрол. Упреците към колегите от опозицията трябва да бъдат в посока, че те разградиха двора", каза Горанов. Той обеща инструментариумът за контрол върху събираемостта на акциза и ДДС да бъде върнат на приходните агенции, така че "държавата да има сили да се пребори за своето".

Малко оптимизъм

Румен Гечев, депутат от БСП, коментира, че неизпълнението на планираните приходи може да бъде по-малко от заложените в актуализацията. Той смята, че в последните месеци от годината потреблението традиционно се увеличава, а оттам постъпленията от ДДС и акцизи вероятно ще се повишат. Това в крайна сметка може да рефлектира като по-малко неизпълнение на приходите в бюджета и по-малък дефицит в края на годината. Според финансовия министър обаче това е малко вероятно. Все пак той обеща, че ако приходите се окажат повече от планираното, с тях ще се покрие част от дефицита. "Ако намалим дефицита на касова основа под  3.7%, тогава вероятно дефицитът на начислена база ще падне под 3.5%. Тогава ще имам аргументи да водя разговори с Европейската комисия (ЕК) да не стартират процедура по свръхдефицит", обясни Горанов.

Почти всички депутати от парламентарно представените партии подкрепиха актуализацията на бюджета. Тя беше определена като неизбежна. Народните представители обаче се обединиха около мнението, че свръхдефицит трябва да има само през тази година, а държавата трябва да предприеме сериозни мерки за консолидация. Мартин Димитров от Реформаторския блок заяви, че гледа на актуализацията като на изключение. "Свръхдефицитът не бива да се повтаря през следващите години", категоричен е той. На това мнение е и Mенда Стоянова (ГЕРБ). От БСП също я подкрепиха, но въпреки това гласуваха против ревизията.

Бюджетният дефицит за 2015 г. ще е под 3% от прогнозния брутен вътрешен продукт (БВП). Това заяви финансовият министър Владислав Горанов по време на заседанието на временната комисия по бюджет и финанси в четвъртък. На нея е приета на първо четене и актуaлизацията на бюджета за 2014 г. Два дни по-рано министърът отказа да каже дали слизането под 3-процентната граница ще е възможно през следващата година. Той обясни само, че приемливата годишна консолидация (свиване на разходите) е 0.5 процентни пункта.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

19 коментара
 • Мойше! Толкоз!!!

  Хе хе, що не изплюе камъчето, а се мъчи завалията:

  "Горанов обеща да се предприемат законови промени и Наредба №3 за специфичните измервателни уреди на акцизните стоки да заработи."

  Демек на рафинерията на Лукойл (ЕДИНСТВЕНАТА ПО СВЕТА ГУБЕЩА РАФИНЕРИЯ) да им сложат измервателни уреди. И на всички останали "бондед' складове" също;)

  Мамка му, в Италия във всяка "дестилатериа" (там където произвеждат твърд алкохол с висок акциз) има такива уреди, в една будка по средата на цеха, с двама полицаи от "Гуардиа Финанца" (НАП/МИТНИЦИ). В България единствената в света работеща на загуби рафинерия няма измервателни уреди колко влиза и колко (и к'о) излиза-вЕрват им на бИлеШки-товарителници!

  Нейсе купуват суров петрол (чрез посредник, разбира се) за $120/барел, като цената му на пазара е $80 (ТОВА Е ПРИМЕР!)! Ама и няма начин да се разбере какво се качва обратно на танкерите: Обработен петрол, или морска вода. Докато обработения петрол се продава на черно в България, без акциз и ДДС!!!

 • 2
  antipa avatar :-?
  D-r D

  Защо разходите на държавата са като свещени крави и никой не смее да ги пипне, а не са функция на приходите, както е логично?

  По тази логика разликата между бедните и богатите държави е че бедните харчат съотносително на богатите, ама защото не го докарват с приходите, теглят нови и нови заеми.

  С прекалено много условности говори министърът. На него не му ли е ясно, че за месец и половина няма да се случи чудо и приходите в бюджета да се изпълнят.

  Апропо сметките на министъра не се засичат. Ще вземат 4,5 млрд нов дълг. От него за неизпълнението на приходите ще отиде 1 млрд, за "ликвидна подкрепа на банковата система" - 2,9 млрд. За допълнителни разподи на министирства - 0,3 млрд. Стават 4,2 млрд. Губят му се 0,3 млрд лв.

  Що се отнася до "ликвидната подкрепа на банковата система" и там има много неизказани неща. Във ФГВБ ще се налеят недостигащите 1 млрд.
  Какво ще се случи с останалите 1,9 млрд?
  Министърът забравил ли е, че в края на месеца ПИБ трябва да върне на бюджета 1,5 млрд държавна помощ от лятото? А има ли банката ликвидност, за да го направи, или щедрият министър ще ни задължи с още милиарди, за да крепи "стабилността" на банковата система и да не разсърди кукловода Пеевски?

 • 4
  cinik avatar :-|
  cinik

  До коментар [#1] от "Мойше! Толкоз!!!":

  В света е имало доста губещи рафинерии, но или ги консервират за по-добри времена, или затварят окончателно. Това от 15 години все да е "губеща" го има май само в Лукойл - в българския и румънския едновременно.

 • 5
  vaaro avatar :-|
  vaaro

  Много правилен подход от страна на г-н Горанов,не може разходите да не са функция на приходите.Жалко е само,че масово се мисли и действа така,като че ли разходите са функция само на желанията.Друг е въпроса как да се събират повече приходи-дали да се засилват контролните функции или регулативните функции на държавата,тука вече имаме разминаване с г-н Горанов !? Защо ли ? Ами защото той е функция на представящата го политическа сила,ако беше не зависим,ще постави на дневен ред по- правилен икономически подход за решаване проблема с приходите.Безперспективното мислене на "икономическата мисъл" на ГЕРБ не е в състояние да реши проблемите на деня.Това е така защото ако го можеха ,щяха да решат проблемите на организациите които са представлявали преди да станат депутати - държавни и частни.Ако се бяха справили тогава,сега държавата нямаше да е на тоя хал.Извода какъв е ? - отново няма да се справят.

 • 6
  dr_t avatar :-|
  dr_t

  Крайно време е да се наложи строг контрол по всички рискови точки...

 • 7
  vhv avatar :-|
  vhv

  До коментар [#1] от "Мойше! Толкоз!!!":

  Абсолютно съм съгласен. Не знам дали наистина имаш идея , какво значи дори споменаването на Гуардиа ди финанца (дори за мошеници от ранга на пеевски и златев) на Апенините .

  Колкото до рафинерията - ясно ни е ,че така нареченият "собственик" е собственик на руската фирма , колкото по-скъпите ку.рви на автомобилите и жилищата , които ползват . Ползват ги , докато им вземат ключовете .
  Изгорелите бушони биват изхвърлени .(В тези случаи ...)

  Дали не им пари вече под краката ?Особено на "законотворецът" .

 • 8
  moi6e...tolkoz avatar :-|
  Мойше! Толкоз!!!

  До коментар [#7] от "vhv":

  Имам идея, от както ги видях в една будка в една дистилерия, с която праех бизнес:) Та поразпитах за тях и ми стана ясно. Тези като захапели някой, не го пускали докато не си плати всичко дължимо, плюс лихви, плюс пандиз:)

 • 9
  vhv avatar :-|
  vhv

  До коментар [#8] от "Мойше! Толкоз!!!":

  Два пъти ми се е налагало да ги споменавам . Ефектът е поразителен . Вторият път ме настигнаха на улицата , за да им дам още време (с рев и сълзи - на тротоара , в центъра на Рим) ... Естествено , че не спазиха срока , та се наложи да взема стока за да не изгубя парите .

 • 10
  gost22 avatar :-|
  gost22

  До коментар [#4] от "cinik":

  Ами точно сега е момента (санкциите срещу Русия, разследванията около пАтока) да се направи нещо по въпроса... и май наистина "някой отвън" е натиснал, та и заради това има движение по въпроса. Иначе няма лошо да влизат едни пари в бюджета, а бензина така или иначе няма да падне на бензиностанциите та ми е все тази. ;)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK