Тефтери под особен надзор

Въпроси и отговори за бележниците на Филип Златанов

Показната акция на прокуратурата трябваше да покаже, че политици от ГЕРБ са превърнали Комисията за конфликт на интереси в бухалка за разправа с опоненти
Показната акция на прокуратурата трябваше да покаже, че политици от ГЕРБ са превърнали Комисията за конфликт на интереси в бухалка за разправа с опоненти
Показната акция на прокуратурата трябваше да покаже, че политици от ГЕРБ са превърнали Комисията за конфликт на интереси в бухалка за разправа с опоненти    ©  Надежда Чипева
Показната акция на прокуратурата трябваше да покаже, че политици от ГЕРБ са превърнали Комисията за конфликт на интереси в бухалка за разправа с опоненти    ©  Надежда Чипева

Според мишката Метличина, главна героиня в детската книжка "Миличко мое тефтерче", "когато си много любопитен за нещо и не мирясваш, докато не разбереш откъде е дошло, това е наука". Според главния прокурор Сотир Цацаров, когато едно тефтерче е откраднато и не знаем къде е отишло - това е криминален случай. Независимо от гледната точка, изчезналите от автомобила на експерт графолог преди седмица два тефтера на бившия председател на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов създават перфектната хранителна среда за отглеждане на всевъзможни конспиративни теории и хипотези. Причината е, че на 20 ноември трябва да се проведе заседание на Софийския апелативен съд, който трябва да потвърди, отхвърли или коригира ефективната присъда, наложена от първата инстанция по делото.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
18 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  today avatar :-|
  today
  • + 38

  Това тефтерче е еманацията на модела КОЙ, просто олицетворява начина, по който мафията си има държава с послушни държавни чиновници. Докато обществото не проумее доколко е вреден този модел, и масата си викат "ми това е нормално, те всички са такива, аз затова няма да гласувам, защото нищо няма да се промени" - наистина нищо няма да се промени. Трябва да има нетърпимост спрямо такива явления, и очевидни нередности, трябва да има СЕРИОЗНИ протести срещу очевидно лобистки закони и решения на министри и др. подобни, трябва да има СЕРИОЗНИ протести срещу схеми като "случайното разпределение на делата в съда", иначе просто ще оставим на децата си нещо по-гадно и от най-гнусната кочина.

  Нередност?
 • 2
  foxa5 avatar :-|
  foxa5
  • - 1
  • + 35

  Добре де, ако тези тефтери са истински, защо тогава прокуратурата е отказала да ги даде на съда няколко пъти, отказала да ги предостави в парламента, не показва всички страници ами е назначила някакъв от ДС да експертва :) . Доста съмнителна цялата работа.

  Нередност?
 • 3
  gilermos avatar :-|
  gilermos
  • - 2
  • + 14

  "Представянето на веществените доказателства в съда ще принудят Филип Златанов да отговори на въпроса кой се крие зад тях и получавал ли е нареждания от някого. Т.е. разкриването на тяхната самоличност ще покаже каква е била ролята на някои основни фигури в политическия живот на страната. "

  Не! Това просто не е вярно. Подсъдимият не е длъжен да дава обяснения. Има само право на това. По тази причина не може да се заключи, че Златанов ще трябва да отговори на упоменатите въпроси, ако тефтерите са налице. И там да са, може да си мълчи. А пък ако се реши да се обяснява, би могъл и по копията, стига тяхното изготвяне да верифицирано по начин, изключващ всякакво съмнение, че са копия на съществуващ оригинал. Нещо повече - той /ФЗ/ би могъл да установява идентичност на копията с отсъстващите тефтери, колкото и налудно да звучи това.
  Друг е въпросът, разгледан сполучливо от авторите, че самата прокуратура придаде изначално значение на тефтерите, което се опитва да омаловажи сега. Той поставя редица други въпроси, но най-важният е: защо прокуратурата проявява шизофренен подход. Що за неясен двоен стандарт?! Но в страна, в която затихват скандали като "Мишо бирата" и 6-те апартамента на Цв.Цв. и още много други, нищо не бива да ни учудва. Не ли? - както би се изразил, също съвсем сполучливо, д-р Тони филипов

  Нередност?
 • 4
  tsvetko_51 avatar :-|
  tsvetko_51
  • + 12

  Липсата на тефтерите дава възможност да бъде оспорвана информацията от гледна точка на редактиране на тяхното съдържание и това разбира се е в полза на самия Златанов и на упоменатите в тези тефтери.
  Но няма как у нас да не възникне въпроса, че Цацаров и прокуратурата, които като ги попитаме например, какво става с делото на Бисеров, се позовават на тайната на досъдебното производство, а в този случай взеха активно участите в предизборната фаза, като дадоха пресконференция, илюстрирана с "избрани" страници. Ами няма друго обяснение освен дебела зависимост на цацаратурата от БСП/ДПС.
  Днес обаче тези тефтери изчезват и у нас остава впечатлението, че те се хвърлят да спасяват днешните управляващи - напълно възможен сценарий, ако по принцип и постоянно прокуратурата обслужва силните на деня, възможно но безкрайно неприятно като доказан извод и те се чудят как и накъде да се завъртят.
  Аз ще ви предложа и трети вариант, една доста сложна и в някакъв смисъл самоубийствена ( поне в личностен план) игра, с "изчезването" се насочва нашето внимание към днешните управляващи, но всъщност прикрива възможността да се провери има ли фалшификации в тези записки и дали и доколко са били редактирани и режисирани тогавашните изказвания на Цацаров и обясняват сегашните му изказвания.
  Въпреки че последния вариант звучи сложно и (уж) самоубийствено, предвид това, че над Цацаров е само Бог и има още няколко години мандат, колко му е това да се случи - какво му пука на Филчев, какво мислим днес за него?

  Нередност?
 • 5
  2.5 avatar :-|
  2.5
  • - 1
  • + 9

  "Самият той отишъл още на другия ден сутринта след инцидента, за да направи оглед на мястото или да види дали тефтерите евентуално не са захвърлени някъде от крадците, каквато практика те обикновено имат, след като вземат ценните вещи, но не е намерил нищо."

  Това е откровена гавра с правосъдието!

  Нередност?
 • 6
  xzk39309305 avatar :-P
  Иван55
  • + 6

  "Тефтери под особен надзор" - много добро попадение, 2в1! :)

  "Кой има интерес от изчезването на бележниците/кредитните досиета/ - Хората с инициали" или шефът на особения надзор??? :)

  "Какво трябва да се промени, за да се избегнат подобни случки в бъдеще" - смяна както на особения надзор, така и на шефа му! :)

  Нередност?
 • 7
  dr.stefan.danev avatar :-|
  dr.stefan.danev
  • + 9

  Едни ченгета хванали други ченгета и дали доказателството на трето ченге да го "пази".... И така приказката свършва с хепи енд, познайте за КОЙ ?

  Нередност?
 • 8
  petkata1 avatar :-|
  petkata1
  • - 1
  • + 1

  Няма какво да се пънкаме, да мрънкаме, да си чоплим носа и да се чешем там дето не ни сърби. Ясно е на всички ни, че това е перфектно организирана акция за унищожаване на безспорни доказателства. Доказващи, че модела КОЙ е започнал съществуването си доста отдавна и кои са част от този модел.

  Нередност?
 • 9
  info111 avatar :-|
  info111
  • - 1
  • + 3

  Ако на някой не му е все още пределно ясно за какво точно става дума, аз бих му препоръчал да потърси и да прочете много внимателно онази история около рзкритията на журналиста от Медияпул" Борис Митов за участието на главния прокурор Цацаров, но в битието му на съдия и председател на Пловдивския съд в даване ход на разрешения на престъпни, незаконни подслушвания ( по разследването на бившия министър Цонев, за което мисля последният успя да осъди и държавта и да му се плати обезщетение(.
  Специално обърнете внимание как Цацаров и шайката му прокурори са изпратрни да "обезкостят журналистчето", дръзнали не само да покаже някои от безобрзията и престъпленията лични на Цацаров и мафията там, НО И ДА ГИ ДОКАЖЕ С ДОКУМЕНТИ!
  И как тези, пратени от самия Цацаров се опитват да репресират, тормозят и сплашват Митов, КАТЕГОРИЧНО ИЗПОЛЗВАЙКИ СЛУЖЕБНОТО СИ ПОЛОЖЕНИЕ И ЗЛОУПОТРЕБЯВАЙКИ С ВЛАСТТА СИ, като се опитват дори да го обвинят, че журналистът бил...разкрил секретни документи!
  И едва след като скочи обществеността и изненадващо единната в този случай журналистическа гилдия, бандата мошеници бе прибрана от Цацаров, той за да се измъкне обвини, че прокурорът, който тогава е ... разбура се поръчковият зависим ДПС брокер Роман Василев го бил подвел и че щял да го накаже, после разпореди едно разлседване, което започна сутринта и ... ПРИКЛЮЧИ СЪЩИЯ ДЕН ВЕЧЕРТА, ЦАЦАРОВ ОТНОВО ИЗЛЕЗЕ С ЛЪЖИ И ЛАКАРДИИ - ТОЗИ ПЪТ ЧЕ И ДПС ПРОКУРОРЪТ А ПОРЪЧКИ РОМАН ВАСИЛЕВ ВСЪЩНОСТ НЕ БИЛ ВИНОВЕН, чЕ "НЯКОЙ СИ ОТ ДАНС" И,...ТУК ЯСИЧКО СЕ ПОТУЛИ! "СЛУЧАЯТ Е ПРИЛЮЧЕН - ЗАБРАВЕТЕ!"
  Така Цацата за пореден път замете поне половин дузина ПРЕСТЪПЛЕНИЯ ПОД ЧЕРДЖЕТО, В КОИТО БЕ ЗАМЕСЕН И ЛИЧНО ТОЙ!
  А обяснението му за това защо не е изпълнил обещанието си да намери кой е виновен за престъпелният и да го обяви и накаже бе, че ,,, НЕ ИСКАЛ ДА ИЗГЛЕЖДА, ЧЕ Е ЛИЧНО!?!?!?!


  Значи същият този дебел мошеник, който изпрати бандата си прокурори срещу журналиста Митов, и който по един отвратително долен начин дори стана и литературен и медиен критик, заявявайки публично как този не бил всъщност никакъв журналисти и "Медиа пул" не бил никаква медия или журналистика...И КОЙТО ЛИЧНО ИЗПРАТИ БАНДАТА СИ ДА АТАКУВА ЖУРНАЛИСТА, ЗАЩОТО ГО Е РАЗКРИЛ В ЕДНО ОТ НАРУШЕНБИЯТА И ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА СИ, ЧЕ ГО Е И ДОКАЗАЛ, изведнъж спретна възможно най-нелепия си аргумент и лъжа, за да прикрие поредните ОРГАНИЗИРАНИ СЪВМЕСТНИ НАРУШЕНИЯ И ПРЕСТЪПЛЕНИЯ НА ПРОКУРОРИ, СЛЕДОВАТЕЛИ, СЪДИИ И МВР!

  Забележете - тук в тази поредна отвратителна история на "загубени тефтерчета" прокуратурата не била уведомена цели 3 или 5 дни!?!?! И Цацаров неведнъц е заявявал, че те нямало как де се информират и реагират на публикации в медиите и пр...

  НО КОГАТО "НЕ МЕДИЯТА" "МЕДИЯПУЛ" ПУБЛИКУВА АТЕРИАЛА НА "НЕЖУРНАЛИСТА" БОРИС МИТОВ, ТОЗИ ДЕБЕЛАК УСПЯ САМО ЗА ЕДИН ДЕН ДА ИЗПРАТИ ГЛУТНИЦА ПРОКУРОРИ СРЕЩУ НЕГО!?!?!?

  И ПОСЛЕ ПАК САМО ЗА ЕДИН ДЕН ДА НАРЕДИ РАЗСЛЕДВАНЕ, ТО ДА СЕ ПРОВЕДЕ И ... ДА ПРИКЛЮЧИ СЪЩИЯ ТОЗИ ДЕН!?!?!?

  И ТОЗИ СЕ ОБЯСНЯВА, ЧЕ НЕ ИСКАЛ "ДА ИЗГЛЕЖДА ЛИЧНО" НИЩО В ДЕЙСТВЕИЯТА МУ?!?!?!?!?!?!?!?

  АКО ИМА ВСЕ ОЩЕ НЯКОЙ, КОЙТО ДА НЕ Е РАЗБРАЛ И ВИДЯЛ ОРГАНИЗИРАНИТЕ ПРЕСТЪПНИ ГРУПИ, СИПЕЩИ НЕПРЕКЪСНАТО ЛЪЖИ, МАНИПУЛАЦИИ, КОМПРОМАТИ И АКТИВНИ МЕРОПРИЯТИЯ, ТИПИЧНИ ЗА ДС И КГБ ВЪВ ВЪРХОВЕТЕ НА ГЛАВНА ПРОКУРАТУРА, ПРОКУРАТУРАТА, СЛЕДСТВИЕТО, ВСС, МВР, ДАНС И ДРУГИТЕ СЛУЖБИ И КАК ТЕЗИ ВСИЧКИТЕ ЗАЕДНО РАЗБОТЯТ СРЕЩУ ИСТИНАТА И НАРОДА СИ, ЗНАЧИ ТОЙ СИ ЗАСЛУЖАВА ТЕЗИ И ТАКИВА ДА ГО УПРАВЛЯВАТ...

  Нередност?
 • 10
  info111 avatar :-|
  info111
  • - 1
  • + 2

  Искам да наблега на два момента в тази история - и то в сравнителен план, със стари случки, за да се разбере двойнственият подход - тоест очевидните лъжи и измами, както и зависимости и непригодност на прокуратаурата.
  Единият случай е сагата на Цацаров с журналиста от "Медиапул" Борис Митев.
  В тази поредна трагикомедия с изгубените тефтерчета се оказва, че прокуратурата не била уведомена и респ. не е реагирала за 5 дена!
  Но в други случаи дебелият Цацаров проявява учудваща бързина, реакция и експедитивност - като при Костинброд или атаката срещу КТБ, срещу журнаиста Борис Митов от Медиапул, за да му затвори устата и пр...

  Вторият е по отношение на начина, по който РЕАЛНО се взимат решенията при управлението на България на най-високите нива на държавата чрез система от подставени лица и непублични връзки, зависимсти и мрежи.
  Всички си спомняме епопеята около това България да разбере кой точно назначи или по-точно предложи Пеевски за шеф на ДАНС. Местан онзи ден по Нова телевзизия лъжеше и шикалкавеше, че то си било ясно още от самото начало, но истината е, че ако е на него му е било наистина ясно, то явно тази истина и яснота не е била за пред хората.
  Защото - за съжаление на другарите и ДС творенията - ние всички отлично си спомняме, как и Олигарски, и Станишев, и Местан, и един куп други депутати и политици хъкаха и мъкаха и "НЕ СИ СПОМНЯХА ТОЧНО".
  Така например Станишев заяви, че това било ДПС, защото Пеевски си бил техен депутат. На което веднага след това Местан необичайно троснато отговори, че Станишев не бил много в час (не с точно тези думи, но в този смисъл), и че Пеевски не бил член на ДПС, което мен лично ме зачуди, но реших да не отделям време да проверявам всяка от лъжите и простотиите на тези циркаджии, дето след това се мляскаха пред хиляди хора в центъра на София...
  Мисълта ми бе за прословутото задкулисие. И от тук, о ттази история с тези тефтерчета става ясно как действа "системата" на задкулисието. Имаме ненаовано доверено лице на вожда - да речем по определени теми или обласи, И ТО СЕ РАЗПОРЕЖДА БЕЗПРЕКОСЛОВНО НАДОЛУ ПО ВЕРИГАТА!
  Явно по времето на ГЕРБ Искра Фидосова бе дясната ръка на Борисов - каквото тя каже, се е считало заповядано от Борисов - в нейния ресор (оодобно на Жежо на Кумецо в МВР и службите, НО И В СЪДЕБНАТА СИСТЕМА). От другата страна повече от очевадно интересите - НЕ НА ДПС, А НА АХМЕД ДОГАН - са представлявани от Делян Пеевски. И ТАКА ОТ ТЕИ ДВАМАТА СА ВЗИМАНИ ВСЪЩНОСТ РЕШЕНИЯТА КОЙ И КАК ДА БЪДЕ ПРИТИСКАН, УДАРЕН, ИЛИ ОРПАВЕН!
  Подобен посредник на вожда си, на Ахмед Доган, но във финансовите и икономическите въпроси, в прането и краденето ба и Христо Бисеров!
  Не знам колко от тях си спомняте прословутите изтекли разговори около аферата "Мишо Бирата" но имаше и такъв в който Фидосова се обажда на Танев за да назначи в митниците някакъв неин човек, а Танев се опъва. Това е онагледяване как доверените лица, заедно с изпълнението на заповедите, дадени им от вожда - в случая от Борисов - се опитват да пробутат и техни хора и и интереси, и техни лични далавери. И как понеже си занят спатиите, не си вярват един друг.
  По подобен начин онази, Мента се обажда да урежда и неин човек на Танев, а последният отказва. И забележете както казва Мента - ами ще трябва да се обаждам на Борисов!?!?!?!?
  На което Танев спокойно отговаря - "АМИ ОБАДИ МИ СЕ, НЕКА ТОЙ ЛИЧНО ДА МИ НАРЕДИ!!!!!!"

  А че точно това е практиката е повече от ясно на всеки, и точнио това е най-скандалното, което проличава и от цялата мръсна история около "Мишо Бирата" - "Ало Ваньо"...и как тези мозъци се търсят по телефона набирайки ... ЕГН-та:)

  Нередност?
Нов коментар