Защо не проработи енергийният борд

Боксуването на консултативния орган доведе до компрометиране на добрата идея

Самите представители на енергийния бранш често са прехвърляха критиките си към Щонов и Захариева, въпреки че те трудно могат да бъдат винени за създалата се ситуация
Самите представители на енергийния бранш често са прехвърляха критиките си към Щонов и Захариева, въпреки че те трудно могат да бъдат винени за създалата се ситуация    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Самите представители на енергийния бранш често са прехвърляха критиките си към Щонов и Захариева, въпреки че те трудно могат да бъдат винени за създалата се ситуация
Самите представители на енергийния бранш често са прехвърляха критиките си към Щонов и Захариева, въпреки че те трудно могат да бъдат винени за създалата се ситуация    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ

Освен провеждането на избори без скандали служебното правителство на Георги Близнашки тръгна с още три амбициозни задачи - да възстанови плащанията по замразените европрограми и да сложи малко ред в хаоса на енергетиката и изборните закони. За целта бяха създадени два консултативни съвета, амбициозно наречени енергиен и изборен борд (който беше конституиран за първи път от кабинета на Марин Райков). И ако в областта на еврофондовете целта беше до известна степен постигната - през седмицата беше рестартирана оперативната програма за екология, то при двата борда, особено при енергийния, амбицията на президентския кабинет беше по-голяма от постигнатото. Най-честият коментар сред енергийните дружества е "очаквахме повече".

В резултат на двумесечната си работа енергийният борд успя да изкара наяве дефицита на Националната електрическа компания - между 400 и 600 млн. лв. годишно (в зависимост от това кой го смята), предизвикан от непризнаването на реалните разходи на компанията за закупуване на електроенергия. В последните две години той обаче е приблизително ясен още в момента, в който Държавната комисия по енергийни и водно регулиране (ДКЕВР) публикува ценовото си решение. За отхвърляне на отдавна ясните проблеми просто не е стигнало времето.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


19 коментара
 • 1
  kardinalat avatar :-P
  kardinalat

  Някой да е очаквал друго?

 • 2
  today avatar :-|
  today

  Идеята за енергиен борд си е много добра, обаче е в разрез с постоянните напъни за популизъм и стремежа да се задържат цените, за да няма недоволство. Имах надежда служебния кабинет да предприеме непопулярните мерки, защото иначе просто няма кой, ББ освен че е отявлен популист, вече веднъж "даде фира" заради повишение на цените на тока, и трудно ще се съгласи да повтори. Накратко - проблемите ще се задълбочават, единствения вариант е да се търси обществена подкрепа, което включва да се обясни подробно на обществото кой какво плаща, кой какво произвежда и кой колко печели, за да се види защо се налага повишението. Енергийната мафия обаче никога няма да допусне такова нещо, а както виждаме тя е много добре представена при всяка власт.

 • 3
  bvsc avatar :-|
  Да, ама не

  Енергийният борд не беше нищо повече от лобистки кръг на агнетата, които отчаяно искат да продължават да получават 300 лв на мегават. Били изкарали дефицита на НЕК наяве. Те са причината за този дефицит, заедно с американските марици. Какво стана изобщо, някой от този "борд" направи ли опит да се предоговорят тези малоумни договори или да се приказва е по-лесно? В крайна сметка агнетата получиха това, което искаха, падна таксата върху приходите им, благодарение на най-големия лобист сред тях, и за дълги години наред България ще страда, че преизпълнява глупавите си зелени цели. После се чудим защо АЕЦ-а няма пари за продължаване на живота на 5-и и 6-и блок... Разбира се, той много удобно беше затрит, за да се даде път на зелените "инвеститори", а средствата от фонд Козлодуй така и не бяха използвани както трябва, при положение, че бяха достатъчно да се санира София изцяло.

 • 4
  fred avatar :-|
  Fred

  Да реформираш енергетиката разчитайки на собственото желание на хората там е все едно да местиш гробищата разчитайки на жителите им.

 • 5
  kardinalat avatar :-P
  kardinalat

  До коментар [#2] от "today ;)": таз чудесна идея как пък не е хрумнала на тези идиоти в Германия или Холандия? А все по нашенско върви, като почнем в правешкия хитрец, минем през Тиквата и завършим с ирландската пастирка?

 • 6
  qvb21311044 avatar :-|
  Алф

  Лесно се критикува острани. Кой е добрият път и кой ще вземе на себе си тежестта на общото недоволство. Това е проблемът

 • 7
  fve avatar :-|
  Федор Езерский

  До коментар [#6] от "qvb21311044":

  Най-добрият път е елементарен и пазарен. За битовият ток да се захване държавата със своите си мощности - това са БЕХ и дъщерните му компании производителки НЕК, АЕЦ Козлодуй и Марица Изток 2, а бизнеса да се оправя по пазарно-демократичен начин. Както се казва - невидимата ръка на пазаря ще намери правилната цена между производители и бизнес-потребители.
  За съжаление едно такова предложение би се приело за много "комунистическо", защото ще бъде лишен частният енергобизнес от сигурния пазар на дребно ;-)

 • 8
  hitrata_svraka avatar :-?
  Хит®ата Св®ака ;)

  бУксуване, не бОксуване (боксиране)!

 • 9
  hitrata_svraka avatar :-(
  Хит®ата Св®ака ;)

  "Изпълнението на тази идея съвсем буквално означава рязко вдигане на цените на електроенергията. За да не се случи това, някой трябваше да загуби, което вече блокира идеята."

  Да го бяха направили. Ама има пенсионери с по 120 лв пенсия. Ами синовете и дъщерите им са длъжни да поемат разликата! Ама те пък безработни, а децата трябва да ядат, да се обличат, учебници... Ами да заминават да печелят в чужбина! Ама някои старци нямат деца. Е, на такива да се дават социални помощи, не на лъже-инвалиди нито на млади-здрави-прави цигани народили един билюк чавета!!!

  Значи аз и още над милион сънародници сме в странство и си носим кръста вече колко години станаха, а политиците ни нямат "топки" да кажат на черното черно и да възстановят икономическата справедливост! iSiktir!!!

 • Хит®ата Св®ака ;)

  "за първи път НЕК дава толкова експедитивно данни за финансовото си състояние - от доста време компанията не публикува тримесечни отчети като другите държавни фирми"

  МАФИЯ!!!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата