Едно поколение време не стига

За 25 години бившите комунистически републики в Европа се преобразиха, но остават далеч от онова, в което поискаха да се превърнат в началото на прехода

Хората, които изгониха комунизма от България, защото "45 години стигат", едва ли са очаквали, че ще постигнат бързо нормалността, по която започнаха да мечтаят тогава. Едно поколение по-късно нея още я няма дори и за страните, в които сториха същото и запретнаха ръкавите по-сериозно от нас. Достатъчно отдалечени от началото, за да забравят от какво точно бягат, и на незнайно колко голямо разстояние от финала са всички 21 държави, тръгнали по пътя на прехода в края на 80-те. Макар целта пред тях да остава същата, напредъкът към нея е в застой, което е опасно за социалната и финансовата стабилност. Това показва анализът "25 години преход" на експерти от Международния валутен фонд (МВФ), според който преходът трябва да бъде завършен, но са нужни още много усилия, особено в държави като България. Ако не продължат с реформите, гражданите им не само че ще останат бедни, но и ще изостанат съществено от някогашните си другари от бившия социалистически блок, показва изследването.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


18 коментара
 • 1
  oyh53308658 avatar :-|
  oyh53308658

  "И което бяха" - по Кисинджър или Бжежински ,не помня кой.
  Един от тях казваше :
  "Ще минат 30-40 години , докато страни като България ще стигнат 199о. "
  И аз все питам и отговор не искам :
  Какво тогава ни беше лошото.
  Защо трябваше толкова назад да ни връщат .
  А кога ще стигнем нивото на 2014.

 • 2
  daskal1 avatar :-|
  daskal1

  Въпрос на смяна на поколения. Да не бъдем максималисти, нбека погледнем колко години минаха между Гражданската Война в САЩ целяща премахване на побството и приемането на закона за равните права на афро-американците: войната приключи в 1865, законът бе приет 1964, като още се работи по фактическата реализация. Да погледнем и откъде тръгват България от 1939 и страните с които се сравняваме - Чехия, Полша, Унгария. Не всичко е както искаме, но въпросът е какво и колко силно искаме, не ровенето кой какво казал преди 25 години. Идея за обединение на обществото на България за нормално развитие е нужна, нека има противоречия но не те да са център.

 • 3
  oyh53308658 avatar :-|
  oyh53308658

  1.Съгласен, [#2] "daskal1": този път ти стискам ръката.
  2.Към момента " 1373 прочитания " и само две мнения.
  3.Грешно си ме разбрал . По една или др. причина е казано и е вярно . Не искам да се връщам 25 г . просто напомням какво са казали Великите. Но и ти често говориш за времето преди 1999 .
  Както и статията. Това бе повод да напомня тези думи.
  4. Идеята е "За, Бога , Братя ,... " , Работете.
  Ако не, повикайте НЕВОЛЯТА !

 • 4
  oyh53308658 avatar :-|
  oyh53308658

  [#2] "daskal1": е , ето това е българинът " 14 ное 2014, 17:00, 1529 прочитания "
  Чете ама ...
  Аз защо казвам "От Българина не става ни Комун ист, ни Капитал ист !"
  Българинът е роден Андрешко.
  Българинът е роден да вика Неволята.
  Българинът е роден да харесва чуждото, но да не прави собствено .
  Българинът е роден да се вайка и обвинява другите до него и кой ли не.

 • 5
  haralampi avatar :-|
  haralampi

  До коментар [#4] от "oyh53308658":

  май говориш за себе си

 • 6
  oyh53308658 avatar :-|
  oyh53308658

  Как пък позна, [#5] "haralampi":

 • 7
  seniorbb avatar :-|
  джендър NATO generals

  До коментар [#1] от "oyh53308658":

  Имаше едно радио, гласът на америка, което след това стан радио витоша. Предваше на УКВ. В предаване по това радио казаха директно, ч ена Българиа и Румъния ще им трябват 2 поколения, за да стигнат Запада.
  2 поколения по 20 или по 25 години?

 • 8
  seniorbb avatar :-|
  джендър NATO generals

  Ама то докато се сменят поколенията, някой хора се разбогатяват неимоверно. Само от 90 до97-ма г от българските банки чрез "лоши кредити" са източени над 10 млрд $-толкова, колкото беше външният ни дълг 90-та г. Източването не спира. Сега-някакви си 4 млрд за изплащане гарантираните депозити на КТБ. КТБ се рекламираше "клиентите са ни скъпи". Да, скъпи са, скъпо излизат на държавата. Защото с помощта на политици контролът бе занулен, а заграбването на ресурси-в огромни мащаби. Лесно се граби. И само така се печели. Друг начин няма. Е, не само 2 поколения, но и цветът на обитателите на територията Балгариа ще се смени. Важното е, че "правилните хора" ще се напечелят. По най-лесния начин!

 • 9
  seniorbb avatar :-|
  джендър NATO generals

  приватизация на естествените монополи -това до какво доведе? Единствено до изност на национален доход! Без усилия компании като софийска вода, ТЕЦ Марица 1 & 3 печелят лесни пари. Да не говорим за ВЕИ-тата. Повишавене на ефективността? Намаляване на загубите? Как пък не! В софийска вода цените бяха 25 ст за кубик, и загуби 50%, сега са 1, 76 лв и 60% загуби! Ефективност в приватизираните от Ковачки мини и ТЕЦ-ове? нищо подобно. Потребителят се бърка по-дълбоко в джоба. ЕРП_тата? Ефективност? Да, в износа на капитал. Не са вложили и 1 евро от централите си тук. Само изнасят. Чакат някой да се събуди, ид а ги изгони, Но ние не сме АЛБАНИЯ. Да, АЛБАНИЯ с главни букви. Защото там живеят хора, а тук-роби. Роби, които искат неистово да ги грабят. По всевъзможни начини!

 • 10
  petianp avatar :-|
  petianp

  До коментар [#7] от "Съсел и други натикаха държавните пари в КТБ!":

  За мен няма абсолютно никакво значение дали на България ще и трябват едно, две или седемнадесет поколения та да свърши прехода, тъй като за мен прехода приключи през 2000г. с имиграция в САЩ!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход