Цесиите за парите на "Топлофикация - София" в КТБ са отхвърлени

   ©  Network World
   ©  Network World

 Цесиите за изкупуването на депозитите в размер на около 80 млн. лв. на "Топлофикация - София" в Корпоративна търговска банка (КТБ) са отхвърлени. Това са съобщили общински съветници след проведеното закрито съвместно заседание на комисията по бюджет и финанси на Столичния общински съвет, цитирани от Mediapool. Това означава, че дружеството, което така или иначе не е в добро финансово положение, вероятно ще изгуби тези суми. Според председателя на бюджетната комисия до момента са били отправени седем предложения за изкупуването на вземанията на "Топлофикация - София" от КТБ.

Офертите са били от фирми, които имат да изплащат кредити към банката, чийто лиценз беше отнет. Нито една от тях обаче не е одобрена, защото не е отговаряла на условието, поставено от Столичния общински съвет (СОС) – изплащането на сумата да бъде върнато на "Топлофикация" в срок до три години, казаха общински съветници, допълва Mediapool.

Заради решението 80 млн. лв. от средствата на топлофикацията да бъдат оставени на депозит в КТБ бившият изпълнителен директор на дружеството Стоян Цветанов е даден на прокуратурата. Сигналът е бил изпратен от столичния кмет Йорданка Фандъкова още през юли. Същевременно новият изпълнителен директор на отоплителното дружество Георги Беловски не е представял плановете си за развитие и мерките, които ще предприеме за излизането му от тежкото финансово състояние. Той обаче е уверил общинските съветници, че няма опасност за отоплителния сезон и че блокираните в КТБ средства няма да са причина за увеличение на цените на парното.